A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákSaluki (perzsa agár) leírása, jellemzői, a fajta jellemzői

Saluki (perzsa agár) leírása, jellemzői, a fajta jellemzői

agár

leírás
8.

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

10.0 / 10

karakter

6.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

7.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

6.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

7.0 / 10

A Saluki egzotikus kutyafajta. Ezeknek az állatoknak szokatlan megjelenésük és csodálatos képességeik vannak.A perzsa agár nem a legegyszerűbb tartási lehetőség. Imád önállóan cselekedni, mondhatni kissé arrogánsan, mint egy igazi arisztokrata. De ugyanakkor végtelenül hű és okos.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A Salukit az ókortól kezdve vadászkutyaként használták gazellákhoz és egyéb apróvadakhoz. Tökéletes hallása van, bizalmatlanul bánik az idegenekkel, így őrizheti a házat és a tulajdonos vagyonát.

Egyéb nevek: Gazelle kutya, arab سلوقی (salūqī), perzsa agár, perzsa سلوکی, سگ

A fajta története

A perzsa agár a világ egyik legrégebbi kutyája. Ezt a tényt a genetikusok kutatása is megerősíti.

A saluki hangzás első említése a perzsa költők verseiben, ezek a művek körülbelül 5000 évvel ezelőtt készültek.

A perzsa agár hazája a Közel-Kelet. Ez Észak-Afrika és Nyugat-Ázsia területe, ahol különböző nemzetiségek éltek.

Például görögök, törökök, arabok, perzsák, egyiptomiak, kurdok stb. Ezek az emberek voltak a felülmúlhatatlan saluki vadászkutya első.

A névvel kapcsolatban a következő feltételezések vannak:

1. Saluk arab város tiszteletére.
2. Szíria Szeleukia városának tiszteletére.
3. Az arab "hering" szóból, ami azt jelenti, hogy "tépje le a bőrt".

A Saluki megalakulása a nomád beduin törzsekben történt. A tenyésztési munka során az arabok megpróbálták megőrizni a fajta állóképességét, gyorsaságát és szépségét.

A beduinok állandóan barangoltak az egész Közel-Keleten. Így a gazella kutya gyorsan elterjedt a megjelölt területen, és híressé vált, mint a gazellák és a különféle apró vadászatok ügyes vadásza.

Saluki Kínában jelent meg a Tang-dinasztia idején. A törökök és a kazahok értékelték a perzsa agár egyedülálló vadászati ​​képességeit, és génjeit használták a közép-ázsiai agár Tazy tenyésztésénél. Az európaiak a középkorban találkoztak a Salukival.

Fajta szabvány

agár

A Saluki megalakulása a nomádok különféle törzseiben zajlott. Ennek eredményeként, attól függően, hogy milyen területen alakult ki a gazella kutya, meghatározták a testalkatának típusát. Két lehetőség van:

1. Sivatagi típusú perzsa agár - viszonylag alacsony termetű, kecses alkatú.
2. Hegyi típusú perzsa agár - magas, jól benőtt, csontos.

Az elegancia, a kecsesség, a száraz alkat, az erő, a kitartás a Saluki fajta minden képviselőjében rejlik.

A felnőttek súlya 17-28 kg., marmagasság kb. 55-70 cm.

Nagyon keskeny, hosszúkás fejet tartanak egy erős, hosszú, gyönyörűen ívelt nyakon. Koponya lapos, dudor nélkül. Lógó fülek, hosszúak. Folyamatosan mozgásban vannak. A füleken meglehetősen hosszú díszítő haj található.

A szem ovális, nagy, kissé kiálló. Sötétbarna vagy barna.

Az orr nagy, nyitott orrlyukakkal. Természetes hússzín vagy fekete.

Az állkapcsok rendkívül erősek. A harapás helyes, fogó. A szemfogak erősek. Saluki elég sokáig képes fogával a fogott szarvast a helyén tartani, amíg a tulajdonos megérkezik.

A hátulja széles. A mellkas lapos és mély. A has erősen felhúzva. A hegygerinc annyira rugalmas, hogy a perzsa agár teljes sebességgel képes élesen megváltoztatni az irányt, megfordulni.

A lábak nagyon hosszúak és egyenesek. Az izomzat fejlett. A csuklóízület alacsony. A mancsok hatalmasak, a lábujjak hosszúak, domborúak.

A Saluki fajta jellemzője, hogy mindkét végtag mindkét belső ujja sokkal hosszabb, mint a külső ujjak. Macska mancsát a szabvány nem engedélyezi.

A lépés magas, repül. A járás büszke, arisztokratikus, ha az agár nyugodt állapotban van. Az üldözés során a salukit a hátsó végtagok erőteljesen taszítják, előre dobva az elejét.

Elfogadhatatlan a meghatározott fajta képviselőinek mozdulataiban, a lábak gyakori fogása ("tánc").

A farok hosszú, kissé ívelt.

A perzsa agár a szőrzet szerint két változatra oszlik:

1. Sima szőrű, amely nagyon hasonlít a rövid szőrű "Slugi" fajtához. A meghatározott típusú gyapjúval rendelkező Saluki száma alacsonyabb, mint a hosszú hajú, ritka fajnak számít.
2. "Tollban" - hosszú hajú, aljszőrzet nélkül. A füleken, a farokon díszítő szőr van, a hátsó lábakon pedig "burki".

A csík kivételével szinte minden szín elfogadható a szabvány szerint. A leggyakoribb és legnépszerűbb vörös, fehér, fekete és barnás, ezüst, krémszínű kabátok.

Karbantartás és gondozás

saluki

A perzsa kutyát nem úgy tervezték, hogy zárt térben tartsa. Ha a Saluki egy házban lakik, tágas, több szobás legyen.

Ha az udvarban tartják egy madárházban, akkor a madárháznak nagynak kell lennie, beépített meleg fülkével vagy télen fűtött házzal.

Nincs aljszőrzetük, ezért nem tolerálják a rendkívüli hideget és intenzív meleget. Télen, séták közben Salukit meleg overallba kell öltöztetni.

Nyáron lehetetlen, hogy egy ilyen kutya hosszú ideig közvetlen napfényben legyen.

Az őrizet fő feltétele a napi hosszú séták, a fizikai aktivitás. Salukinak minden nap futnia kell, ez létfontosságú szükséglet.

Nem engedheti le az agárat a pórázról, miközben zsúfolt helyeken jár. Ennek a fajtának rendkívül erős vadászati ​​ösztöne van.

Észrevéve az objektumot, amely a Saluki szemében zsákmánynak tűnik, ő, figyelmen kívül hagyva a tulajdonos parancsait, üldözni kezdi. Ennek szomorú vége lehet mind a célpont, mind a vadász számára. A kutyát elütheti például egy autó.

Saluki nagyon tiszta kutya, szépen viselkedik. Nincs kutyaszaga, jelentéktelen a leválása. A perzsa agár gondozása tehát nem nehéz, de a következő eljárások rendszeres végrehajtására van szükség:

 • Hetente fésüljük ki a kabátot ecsettel.
 • Fürdeni évente 2-3 alkalommal vagy erős szennyezés esetén van szükség. Séta után mossa meg a mancsaimat, törölje át a gyapjút nedves törülközővel.
 • Különös figyelmet fordítunk a fülekre. Lógnak, és nem megfelelő gondozással hosszú, fertőző betegségek alakulnak ki bennük. Hetente 2 alkalommal meg kell vizsgálnia és meg kell tisztítania a fülét. A tisztításhoz vásároljon speciális megoldást az állatorvosi gyógyszertárban. Figyelembe véve a fülváladék nagy felhalmozódásait, sürgősen forduljunk orvoshoz.
 • Reggel, ha szükséges, dörzsöljük a szemünket, eltávolítva az éjszakai váladékozást.
 • Nagy fajták számára tervezett karomvágóval levágjuk a karmokat, ahogy nőnek.

A kedvtelésből tartott állatok egészsége közvetlenül a tulajdonos által biztosított táplálkozástól függ. Kiegyensúlyozottnak kell lennie, az étrendnek a kutya életkorán, egészségi állapotán kell alapulnia.

Ha a kiskutyák főként tejelő étrendet igényelnek, húskészítmények és melléktermékek hozzáadásával, idősebb korukban, akkor a felnőtteknek nagy mennyiségű zsírszegény fajtájú nyers húsra, gabonafélékre, zöldségekre, tejtermékekre van szükség.

A kiskutyák naponta 3-6-szor, a felnőtt Saluki naponta 2-szer esznek. A víznek éjjel-nappal az ivótálakban kell lennie, tiszta, friss, hűvös. Fontosak a vitamin- és ásványianyag-kiegészítők.

Fontos, hogy a perzsa agarat szigorúan, egy időben etessék ugyanazon a helyen. Ez a háziállat nagyon óvatosan eszik, soha nem szórja szét az ételt.

Egészség

leírás

A salūqī átlagos várható élettartama 13-14 év. A tulajdonoson múlik, hogy kedvence hosszú máj lesz-e. A tulajdonosnak kell biztosítania a megfelelő táplálkozást, a megfelelő ellátást és a tisztességes életkörülményeket.

A perzsa agár ritkán beteg. A kutya testét kiváló állapotban kell tartani rutinszerű oltásokkal, féregtelenítéssel, kullancsok és bolhák elleni kezeléssel. Az állatorvosi rendelőben évente megelőző vizsgálatokat is ajánlunk.

Jó hír, hogy a betegségek a Saluki fajta legfeljebb 4-6% -át érintik. Érdemes megjegyezni, hogy a perzsa vadászkutya nem mutat genetikai betegségeket. De a gazella kutya tulajdonosának tisztában kell lennie néhány egészségügyi problémával:

 • Érzéstelenítés intoleranciája - ha az érzéstelenítés nem kerülhető el, akkor azt nagyon körültekintően kell alkalmazni, tekintettel a szaluki érzékenységére. Az intolerancia azzal magyarázható, hogy a fajta képviselőinek szinte nincs testzsírjuk. Az érzéstelenítés mennyisége kisebb mennyiségben történik, mint más típusú kutyáknál.
 • Pajzsmirigy alulműködés - a pajzsmirigy diszfunkciója. A betegséget nehéz diagnosztizálni.
 • Cardiomyopathia - változások vannak a szív izomszövetének felépítésében és funkcionalitásában.

A fizikai aktivitás hiánya, a séták hiánya a betegségek általános oka. Az aktivitás, a futás létfontosságú.

karakter

saluki

A perzsa agár nem különösebben agresszív. Ez egy meglehetősen békés, önálló, független kutya. Az odaadás és a barátságosság megmutatkozik a család minden tagjának. Saluki szeret játszani, ugrálni, futni a tulajdonossal és a háztartás többi tagjával.

A fajta képviselői nagyon érzékenyek, gyakran idegesek, stresszt tapasztalnak, főleg annak köszönhető, hogy sokáig egyedül maradnak. Salukinak figyelmet, gondosságot és tiszteletet kell fordítani.

Az agár nem sért meg egy kisgyereket, de a szülőknek meg kell tanítaniuk a gyerekeket a vadászkutya helyes kezelésére. Óvodás gyermekes családokban nem ajánlott Saluki-t fogyasztani. A perzsa agár jól kijön iskolásokkal, tinédzserekkel, különféle játékokat játszanak velük.

Közömbös az idegenekkel szemben, figyelmen kívül hagyja jelenlétüket, vagy megpróbál elmenni. De olyan helyzetekben, amikor a tulajdonos vagy a családtagok vannak veszélyben, a saluki képes védekezni.

A perzsa agár kutyákkal és macskákkal barátkozik. Nem fogja megbántani a dekoratív fajták képviselőit, de szívesebben látja mellette vér szerinti rokonait vagy más fajta agarát.

A kicsi háziállatok (rágcsálók, teknősök, madarak) bármikor saluki prédává válhatnak. Vadászösztöne túl erős.

Képzés és oktatás

saluki

A perzsa agár kiképzése nem könnyű. Helyes nevelés esetén a saluki a legtöbb esetben engedelmes és engedelmes lesz.

De a tulajdonosnak fel kell készülnie arra, hogy a zsákmány felfedezése után a vadászkutya azonnal szemtelenné, kiszámíthatatlanná válhat. Ezért olyan fontos, hogy Salukit már kiskorától kezdve komolyan oktassák és képezzék.

A fajta képviselői nem tolerálják a durva bánásmódot. Ha a tulajdonos durván bánik a Salukival, és az ilyen kezelés állandóvá válik, a háziállat depresszióba esik és visszahúzódik, depressziós időszakai lesznek. Az agresszió támadásai is lehetségesek.

A tréning akkor lesz sikeres, ha a tulajdonos jutalmazási módszereket alkalmaz durvaság és büntetés helyett. Ez ösztönzi az agart a tanulás folytatására és a megtanult parancsok szorgalmas követésére.

A tanulságoknak nem kell monotonnak lenniük. A perzsa agár nem szereti az unalmas ismétléseket, ő inkább a játékformát, az új megközelítéseket.

Ügyeljen a vadászkutyák képzése és oktatása című cikkünkre

Érdekes tények

 • A perzsa agár az ember által tenyésztett legelső fajták listáján szerepel.
 • A beduinok azt állítják, hogy a szaluki fajtájú kutyát maga Allah adta nekik.
 • A perzsa agár olyan szívós, hogy több órán keresztül képes nagy sebességgel üldözni a zsákmányt pihenés nélkül.
 • A Saluki akár 70 km / h sebességet is elérhet.
 • Perzsa agár - hosszútávú futás rekorder.
 • A nomád törzsekben a Saluki egy sátorban lakott a tulajdonosnál, őt a család tagjának tartották.
 • Értékét tekintve a Saluki a második helyen végzett, az elsőben arab lovak voltak.
 • A vadászat során az agárnak meg kellett találnia, utol kellett érnie a zsákmányt és életben kellett tartania, amíg a tulajdonos megérkezett. A vadásznak az iszlám hagyományok szerint magának kellett megölnie a vadat.
 • A Saluki nem önállóan futott a vadászat helyére, lóháton tevével vagy lóval hozták oda.
 • Az arabok között nem volt szokás eladni Salukit, értékes ajándékként ajándékba lehetett adni egy méltó embernek. Egyszer a gazdi odaadta salukiját egy barátjának, aki kétezer kilométerrel arrébb vitte a kutyát. Egy idő után a kutya hazatért, hatalmas távolságot túllépve a sivatagban.
 • Az iszlámban minden kutyát piszkos állatnak tekintenek, az ázsiai agarak kivételével, beleértve a salukit is.
 • A perzsa agárnak nincs sajátos kutyaszaga. Mindez annak a ténynek köszönhető, hogy a szőrzetét enyhe zsírréteg borítja, ellentétben más fajták gyapjújával.

A fajta előnyei és hátrányai

saluki

Saluki nehéz hajlamú kutya. Szokásai arisztokratikusak, mozdulatai kecsesek. Ha felismeri a tulajdonosát, egész életében odaadja neki.

Mielőtt megvásárolná a meghatározott fajtájú kiskutyát, fontolja meg lehetőségeit. Saluki sok figyelmet igényel, térre, mozgásszabadságra van szüksége. Ha nem biztosítják a fogva tartás megfelelő feltételeit, akkor szenvedni fog.

Az alábbiakban bemutatjuk a perzsa kutya fő előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Egzotikus megjelenés.
2. odaadás.
3. Kitartás, sebesség.
4. Igénytelenség az ellátásban, az ételekben.
5. Indokolatlan agresszió hiánya.
6. Ösztön, ideális vadászkészség.
7. Jó egészség, kiváló genetikai öröklődés.

Hátrányok:

1. Lakásfenntartásra nem alkalmas.
2. Nem tűri a hideget.
3. Napi fizikai aktivitást igényel.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.