A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákAkita Inu leírása, a fajta jellemzői és jellemzői

Akita Inu leírása, a fajta jellemzői és jellemzői

jellegzetes

Akita Inu

funkció
7.4

Gondoskodás

9.0 / 10

Egészség

10.0 / 10

karakter

5.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

5.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

3.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Az Akita Inu kutyát mindenki ismeri. Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne látta volna a bhakta Hachiko című filmet, amelynek főszerepét e fajta képviselője játssza. Ezek a kutyák Japán büszkesége.Itt több mint ezer éve tenyésztik őket. Verseket írnak róluk, legendákat alkotnak. De csak akkor érezheti e fajta nagyságát, ha tulajdonosává válik. Az Akita Inu típusa meglehetősen félelmetes, de a kutya családjának minden tagjával szeretetteljes, és csak indokolt esetben mutat agressziót. Képes lesz családőr, odaadó barát és társ.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség és betegség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Az Akita Inu megalkotója maga a természet, nem pedig az ember. A kutya gyönyörű megjelenése a természet ajándéka, a tenyésztőknek semmi közük hozzá. A fajta története a japán Honshu szigetről származik. Ezen a területen fedezték fel a régészek az ősi kutyák maradványait, nagyon hasonlóak a modern Akita Inu-hoz. Még mindig nem tudni biztosan, kik voltak ezek az ősi japán kutyák ősei. Pontosan bebizonyosodott, hogy a fajta képviselői már a Kr. E. Második évezredben is léteztek.

Az Akita célja a tulajdonos és vagyonának védelme volt. Ezen állatok tulajdonosai Japán nagyon befolyásos emberei voltak, akik a királyi nemességhez tartoztak. Még maga a császár is volt ilyen háziállattal. Ez nem azt jelenti, hogy a fajta képviselői nem voltak elérhetőek a hétköznapi emberek számára. Az első Akita hűségesen szolgálta az egyszerű parasztokat, őrizte otthonaikat és segített a vadászat során. Csak a 18. században vándoroltak a parasztgazdaságok kutyái a gazdag birtokokra. Akita Inu elit fajtaként szerepel.

A kutyákat annyira megbecsülték, hogy még egy rendelet is született, amely szerint a kutya elkövetőjét vagy gyilkosát a legsúlyosabb módon büntették meg. Ezen állatok költségei az egekbe szöktek. Odáig jutott, hogy csak az arisztokraták engedhették meg maguknak az Akita vásárlását. Magát a gazdag családban lévő kutyát a felsőbb osztályban tartották. Szolgát rendeltek minden egyes személyhez. Egy speciálisan készített gallérral, valamint egyéb kiegészítőkkel fel lehetett ismerni a tulajdonos státuszát.

Az Akita Inu válogatás nélküli keresztezése más típusú kutyák miatt a fajta tisztaságának megőrzését fenyegette. Az Akita újabb csapása várt az ellenségeskedések során. A legtöbb kutya a második világháború frontvonalába került. Amikor a háború véget ért, lakosságuk elérte a kritikus pontot. A fajtiszta Akitast az ujjakon lehetett számolni.

Minden fajta nehézség ellenére a fajta túlélte és megőrizte a természet adományozott összes természetes tulajdonságát. Az Akita Inu teljes fennállása alatt csak kis mértékben változott, egyre agresszívebbé, erőteljesebbé és temperamentumosabbá vált.

Fajta szabvány

fajta

Az Akita Inu minden megjelenésében a nemesség és a hatalom érezhető. A kifinomult megjelenést harmonikusan ötvözi a sűrű felépítés, az ilyen kutya tiszteletet tanúsít. Az Akita külseje annyira eredeti, hogy összehasonlítható egy medvével, rókával és farkassal. A kutya ugyanakkor hasonlít a felsorolt ​​állatokhoz, ezt a hasonlóságot elősegítik a kicsi fülek, a kicsi szemek és a köztük lévő üreg, amely messze egy széles homlokig terjed.

A japán kutya a Spitz-szerű fajtákhoz tartozik, és a család legnagyobb képviselőjének számít. A felnőttek magassága 62-68 cm. súly szerint 40-50 kg.

Rövid, vastag, izmos nyakon van egy nagy, kissé tompa fej, lapos koponyával. A felálló, háromszög alakú fülek a végén kissé lekerekítettek, enyhe lejtéssel a szem felé. Elég kicsik egy terjedelmes fej hátterében. A szemek sötétbarnák, kis méretűek, nem állnak ki.

Testalkata nagy, nehéz. A hát egyenes, enyhe redők engedhetők meg a bőrön. Jól fejlett, mély, széles mellkas. Az első lábak egyenesek, erőteljesek, a hátsó lábak erősek és izmosak. Egy nagy és bolyhos farok kissé göndör és a hátára húzódik.

A szabvány szerint a kabátnak három rétegből kell állnia:

1. Felső réteg - a legdurvább és leghosszabb haj.
2. A középső réteg kemény, nem olyan hosszú, mint a felső haj.
3. Az alsó réteg (aljszőrzet) - vastag és puha.

A túl rövid és túl hosszú haj kizárt.

Bármilyen színű legyen is, tiszta és tiszta legyen. Meglévő foltok csak világos körvonallal. Az aljszőrzet színe kissé eltérhet a kabáttól. A következő színek megengedettek:

1. Tigris - fehér, fekete vagy piros szín lehet jelen.
2. Piros - kiegészítve fehér foltokkal.
3. Fehér - a kabáton egyetlen folt sem megengedett.

Karbantartás és gondozás

jellegzetes

Akita Inu jól kijön mind a lakásban, mind a madárházban. A tartalom minden verziójának megvannak a maga szabályai és árnyalatai, amelyekre a tulajdonosnak figyelnie kell:

 1. Ha úgy dönt, hogy egy japán kutyát egy lakásban helyez el, akkor ésszerűen mérje fel a szoba méretét. Nem valószínű, hogy egy nagy kutya jól érzi magát egy szűk odnushkában, és a háztartásnak nehéz dolga lesz. Egy meglehetősen nagy területű lakás vagy egy magánház alkalmas Akita tartására. A lakás megtartásakor a háziállatot napi sétákkal kell ellátni. A kutyának naponta kétszer legalább 40 percet kell sétálnia. Ehhez fizikai aktivitás szükséges: futás, ugrás, aktív játékok.
 2. Az Akita megtartásának ideális lehetőségét egy magas, megbízható kerítéssel körülvett privát udvarnak tekintik. Természetesen az udvarban legyen egy tágas szabadtéri ketrec, meleg fülkével. Ha a kutyát szabadtéri ketrecben tartják, minden nap el kell engedni az udvaron, vagy sétálni vele a magánterületen kívül. Akita sokáig nem lehet egyedül. Ha a lakásban lehetősége van szorosan és gyakran kommunikálni a háztartás tagjaival, akkor a madárházban a kutya unatkozni fog. Ezért nem lehet tartósan megfosztani az emberekkel való kommunikációtól.

Másfél évig tilos túl sok fizikai tevékenységet végezni Akitának. Az a tény, hogy ilyen kutyáknál az ízületek és a csontok a megjelölt korig még nem alakultak ki. Nagy terhelés alatt egészségügyi problémák merülhetnek fel.

Az Akita Inu nagyon tiszta állat, amelynek nincs különösebb szaga. Ez a kutya, mint egy macska, gondosan vigyáz a megjelenésére. De a pontosság ellenére a tulajdonosnak a következő háziállat-gondozási eljárásokat kell végrehajtania:

 • A kabátot hetente egyszer ecsetelje, a hullás idején - 4-szer 7 nap alatt. A japán kutya nagyon elpusztul, ezért a napi fésülés ilyenkor nem zavarja.
 • Az Akitát évente háromszor fürdik speciális samponnal. A gyakori fürdés tilos, különben a kabát elveszíti vízszigetelő tulajdonságait.
 • 3-4 naponta mosson fogat, ajánlott speciálisan a fogak tisztítására tervezett csontokat vásárolni állatgyógyszertárakban.
 • Vágja le a karmokat havonta egyszer, feltéve, hogy a kutya nem őrli meg őket az útfelületen.
 • Törölje le a szemét és a fülét, és hetente 1-2 alkalommal gondosan vizsgálja meg. Az Akita nyitott, felálló fülei különös figyelmet igényelnek, gyorsan bepiszkolódnak. Ha túlzott szem- vagy fülváladékot talál, ellenőriznie kell a háziállatot fertőző betegségek szempontjából.

Az Akita természetes táplálékkal és mesterséges táplálékkal is táplálható. Mindkét esetben az ételnek jó minőségűnek, az ételnek kiegyensúlyozottnak kell lennie, és az étrendet össze kell állítani, figyelembe véve a háziállat életkorát és egészségi állapotát.

Egészség és betegség

akita inu

A természet egészen jó egészséggel ruházta fel az Akita Inu-t, egy ilyen fajtájú kutya akár 11-13 évet is megélhet. A lényeg, hogy időben beoltassuk magunkat, megelőző vizsgálatokat végezzünk egy állatorvosi rendelőben, és betegség esetén időben kezdjük el a kezelést.

Érdemes megjegyezni azokat a betegségeket, amelyekre a japán kutyák hajlamosak:

 • Századforduló - örökletes probléma, műtétre van szükség.
 • Dysplasia - súlyos ízületi fájdalom kíséri. A súlyos szakasz mozdulatlansághoz vezet.
 • Volvulus - a háziállatok elhízása, a helytelenül összeállított étrend, a rossz minőségű, romlott ételek vezetnek ilyen problémához. Dagadva az állat néhány óra alatt elpusztulhat.
 • Szembetegségek.
 • Szerzett pseudoparalytic myasthenia gravis - károsodott neuromuszkuláris transzmisszió, amelyet izomgyengeség és túlzott fáradtság jellemez a kedvtelésből tartott állatoknál.
 • Von von Willebrand-kór - véralvadási problémákkal járó örökletes betegség.

Akita Inu karakter

leírás

A japán fajta hívei azt állítják, hogy az Akita segíthet az embernek a depresszió leküzdésében és a stressz kezelésében. Egy ilyen háziállattal igazán nyugodtnak, védettnek és nyugodtnak érzi magát. Nem csoda, hogy az Akita Inu volt Japán császárának kedvenc kutyája, aki csak a legjobbakkal vette körül magát.

Odaadóbb barátot nehéz megtalálni. Akita bármikor készen áll a tulajdonos védelmére. De ugyanakkor megfelelő, soha nem fog hiába támadni, türelmes, képes ésszerűen felmérni a helyzetet és meghozni a saját döntését. Kisállatként alkalmas gyermekes családok számára, mivel imád játszani a csecsemőkkel, és gyengéden, pártfogolva bánik velük.

A fajta másik előnye a csend. A kutya csak szükség esetén ugat. Igazság szerint nem hagyhatjuk figyelmen kívül az Akita képességét, hogy más hangokat adjon ki, teljesen ellentétben a szokásos kutyaugatással. Ez lehet horkolás, morgás, nyögések, hangos szippantás. Minden együttvéve hasonlít az orr alatt motyogásra. Oldalról figyelve eldöntheti, hogy a kutya önmagával beszél.

Félelmetes őr és vadász vére folyik az Akita Inu ereiben. A kutya karakterében is vannak olyan tulajdonságok, mint a birtoklás, a makacsság és az önérvényesítés. A kutya fokozott agressziót mutathat az azonos házban vagy udvaron tartózkodó idegenekkel és más háziállatokkal szemben. A kemény indulat enyhítéséhez az Akitának korai szocializációra van szüksége. Ha a kölyökkutya kutyája kommunikál más állatokkal, gyakran zsúfolt helyeken tartózkodik, akkor a túlzott agresszióval nem lesz probléma.

Ha nem engeded, hogy az Akita fizikai erőfeszítéssel kidobja a felgyülemlett energiát, akkor ellenőrizhetetlen állattá válhat, amely tönkreteszi a környezetet. Elfogadhatatlan a kutya inaktivitásának és unalmának engedélyezése. Csak egy akaraterővel sikerül alárendelni egy ilyen kutyát magának, az Akita Inu nem lesz alkalmas kezdő kutyatenyésztőknek háziállatként.

A japán kutya kedvenc hobbija, hogy különböző dolgokat hordozzon a szájában. Nincs különbség, hogy papucs vagy párna a kanapéról. A legfontosabb dolog a lelet húzása és elrejtése. Ha a kutya el akarja vinni valahová a gazdit, egyszerűen könnyedén megfoghatja a kezét a fogaival és a megfelelő irányba vonhatja, miközben soha nem bántja az embert.

Képzés és oktatás

funkció

Az Akita nevelésének egyik legfontosabb szempontja a tulajdonosnak való engedelmesség megtanulása. Az első napoktól kezdve mutasd meg a kiskutyának, hogy te vagy a főnök a házban, és a szavad a törvény. A japán fajta képviselőit megkülönbözteti az uralmi vágy, ezt az adottságot figyelembe kell venni az oktatás és a szocializáció során.

Érdekelheti cikkünk: Kiskutya nevelése. Honnan induljon és hogyan sikerüljön

Intelligenciával és találékonysággal Akita Inu képes tanulni. Gyorsan emlékszik a parancsokra, megfelelő kiképzéssel készen áll a gyors végrehajtásra. De maga a képzési folyamat meglehetősen hosszadalmas lehet a háziállat makacs és önkényes jellege miatt.

Meg kell találni a megközelítést az egyes állatokhoz. A tulajdonos agressziója és fizikai büntetése nem segít az ügyben. Biztos kapcsolatot kell kialakítani a kutya és gazdája között. A képzési folyamat a megértésen alapszik. A kutyavezető megtaníthatja a kutya nevelésének minden bonyodalmát, irányításával hatékonyabbak lesznek a képzési órák. Különösen, ha olyan kutyáról van szó, mint az Akita Inu.

Érdekes tények az Akita Inu fajtáról

 • A japán kutya szűk helyen is szeret más állatokat üldözni.
 • Nem ajánlott hosszú ideig közvetlenül az Akita szemébe nézni, ez agresszióként érzékelhető az ember részéről, különösen, ha idegen.
 • Ritka esetekben a tanfolyam sikeresen elvégezhető tapasztalt kutyavezető segítsége nélkül.
 • Akitát kétéves koráig kölyökkutyának hívják.
 • Az Akita Inu a japán szamurájok kedvenc fajtája, akik bíznak abban, hogy ezek a kutyák megérdemlik, hogy tükröződjenek.
 • A vadászat során az Akita Inu tigrisként viselkedik. Teljes csendben üldözi a zsákmányt, maga a testet nyomja a földhöz és ugat és ordítás nélkül a megfelelő pillanatban támad.

A fajta előnyei és hátrányai

funkció

A képen egy gyönyörű Akita Inu fajta kutyát látva ne rohanjon ilyen kiskutyát megszerezni. Először mérje fel a meghatározott típusú kutya összes előnyét és hátrányát, és értékelje képességeit a háziállat tartásával kapcsolatban.

Előnyök:

1. Félelmetlenség.
2. Biztonsági és őrségi tulajdonságok.
3. Képesség a tanulásra.
4. Tisztaság.
5. A specifikus szag hiánya.
6. Csend, nem ugat ok nélkül.
7. odaadás.
8. A gyermekek iránti szeretet.
9. Hosszú élettartam.
10. Lakás- és szabadtéri ketrecekhez egyaránt alkalmas.
11. Nem drága ellátás.
12. Ritkán betegszik meg.

Mínuszok:

1. A makacsság miatt az edzés folyamata hosszú.
2. Agresszív más kutyákkal szemben.
3. Bőséges leválás.
4. Nem tűri a meleget.
5. Sokáig nem hagyhat magára.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.