A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákÚjfundlandi leírás, a fajta jellemzői és jellemzői

Újfundlandi leírás, a fajta jellemzői és jellemzői

fajta

újfundlandi

fajta
7.9

Gondoskodás

5.0 / 10

Egészség

6.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

5.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Az összes nagy fajta közül a newfoundlandit tartják a leginkább családfajtának. Ez a hatalmas, bozontos jóindulatú ember jól kijön mind a felnőtt családtagokkal, mind a gyerekekkel. Csak imádják az utóbbit. A veszély pillanatában a szeretetteljes kutya szigorú testőrré és ügyes mentővé válhat.Kevés kutya érezheti magát "mint egy hal" a vízben. Newfoundland kivétel, nem hiába a második neve búvár. Ez a fajta alkalmas mindazoknak, akik nagy, kedves, odaadó barátot és őrt szeretnének.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A fajta eredetéről nincsenek pontos információk, csak néhány megbízható tény áll rendelkezésre. Ismeretes, hogy Newfoundland nagyon ősi kutyatípus. A búvárok hazája Kanada, nevezetesen Newfoundland szigete. Úgy gondolják, hogy kétezer évvel ezelőtt ennek a szigetnek a partján első tulajdonosaik az észak-amerikai indiánok voltak.

A moloszaiakat a modern newfok őshonosainak nevezik. A fajta célja elsősorban az áruszállítás volt. Biztonsági őrként is szolgáltak. Newfoundlands úszás és merülés képessége a kutyáknak születésüktől fogva megadatott. Ez a tulajdonság felülmúlhatatlan mentővé tette őket.

Pontonként mérlegeljük a fajta fejlődését és növekvő népszerűségét:

 • 1639 - megjelentek az első írásos információk Új-Fundlandról.
 • 17-én. század - megjegyzik az Óvilágból a szigetre behozott kutyafajta fejlődésének befolyását.
 • A XVIII. Század eleje - kiváló búvárkodás és úszás eredményt mutató kutyákat vezettek be Európába. Ezzel kezdődött az európai országok hódítása Új-Fundland által. Az angol kutyavezetők elsőként kezdtek dolgozni kulturális kiválasztásukon.
 • 1860 - Újfundlandi kutyákat mutattak be először egy kutyakiállításon Birminghamben.

A volt Szovjetunió országaiban a búvár is nagy népszerűségre tett szert. Lehet életmentő, társ vagy őrző.

Fajta szabvány

újfundlandi

Newfoundland nagy, izmos fajta. A szukákat kecsesebbnek lehet nevezni, mint a hímeket. Testük kevésbé masszív és feszesebb. Felnőtt növekedés 66-71 cm., súly 54-68 kg. A búvár minden külső megjelenésében érezhető kedves kedve és fensége.

Nagy fej nyugszik egy erős, meglehetősen hosszú nyakon. A lógó fülek a fejhez képest kicsinek tűnnek. Az alak háromszög alakú, a végek kissé lekerekítettek. Kis barna szemek. A pofa rövid, négyzet alakú, redők nélkül. Nagy orr, fekete vagy barna (a kabát színétől függően). Az állkapcsok hatalmasak. Egyenes vagy ollós harapás.

A test masszív. A far és a mellkas széles. A has nincs felhúzva, szinte egyenes. A farok lehúzott, a végén kissé ívelt. Mozgáskor a kutya a tetejére emeli, de nem dobja a hátára. A farok segít, amikor a kutya úszik, kormánylapátként működik. A lábak egyenesek, párhuzamosak. A hátsó részek izmosabbak és erőteljesebbek, ami lehetővé teszi a gyors úszást, a futást és a súlyos teherhúzást. A mancsok erősek. A jövedelmező ujjakat eltávolítjuk.

A szőrzet hosszú, dús, kemény. A fejszőr sokkal rövidebb. Az aljszőrzet vastag és puha. Az aljszőrzet sajátossága, hogy a vízben nem nedvesedik meg.

Az aljszőrzet lehet barna vagy szürke. A kabát színe a következő:

 • Fekete - tiszta vagy mahagóni.
 • Barna.
 • Sötétbarna.
 • Fekete-fehér (landseer).

Kis fehér foltok megengedettek a felsorolt ​​színekben.

Karbantartás és gondozás

fajta

Egy nagy Newfoundland nem túl kényelmes kis terekben élni. Ezért jobb, ha egy ilyen háziállatot egy tágas, nagy meleg fülkével ellátott madárházban tart. Ha van egy nagy lakása vagy magánháza, akkor a búvár egy szobában tartható, feltéve, hogy bizonyos szabályokat betartanak:

 • Napi séták. Naponta legalább kétszer sétálni kell a kutyával, a kutyának elegendő ideje kell lennie minden igényének kielégítésére.
 • Testmozgás. A normális fejlődés és növekedés érdekében a kölyökkutyának képesnek kell lennie arra, hogy a legteljesebb mértékben fusson és ugráljon. Napi aktív játékok ajánlottak az edzés elősegítésére.
 • Pihenőhely. A heverő nem határozható meg fűtőberendezések közelében, a búvár vastag gyapjúja miatt már olyan meleg van egy fűtött helyiségben.
 • Az első sétáktól kezdve tanítsa meg kiskutyáját, hogy séta után mossa meg a mancsait.

Függetlenül attól, hogy hol tartják a kutyáját, higiénikus gondozásra van szüksége. A szabályok egyszerűek, de szükségesek:

 • Hetente 3-4 alkalommal kefe merev kefével. Gyakori ecsetelésre van szükség, mivel Newfoundland szinte állandóan önt. Ha nem figyeli a kabátot, rövid ideig gubancok keletkeznek rajta.
 • Fürdeni 1-2 havonta egyszer. Mivel a búvár kabátja szennyező és vízálló, fürdéskor speciális száraz kutyasampont ajánlott használni. Így a vízkezelések nem mossák le a természetes kenőanyagot a kutya szőréről. Szüksége lesz kondicionálóra is, hogy megkönnyítse a fésülést és ragyogjon a haját.
 • Vágja le a karmokat, ahogy nőnek, ha nincs tapasztalat, akkor jobb, ha ezt az eljárást szakembernek nyújtja.
 • Tisztítsa meg a füleket hetente egyszer, speciális oldattal.
 • A rendszeres fogmosást speciális pasztával végzik. Sokkal kényelmesebb a kutya csontjait adni a fogmosáshoz.
 • Figyelje a szemet gyulladásra, a váladék túlzott felhalmozódására. Ha szükséges, törölje le nedves ruhadarabbal.

Táplálja nagyon óvatosan Newfoundlandot, hogy ne károsítsa az egészségét. Az a tény, hogy a fajta képviselői passzívak és ugyanakkor szeretnek jól enni. A helytelenül megfogalmazott étrend következtében a búvár elhízást szenvedhet. Ennek elkerülése érdekében meg kell határozni a helyes adagokat, minél idősebb a kiskutya, annál kevésbé legyen magas a kalóriatartalmú táplálék, valamint gondoskodni kell a kedvtelésből tartott állatok napi kényelmes, hosszú futásokról és gyors sétákról.

Egészség

újfundlandi

Megfelelő karbantartással és táplálkozással a búvár akár 10 évet is élhet. Ezeknek a nagyméretű kutyáknak az egészsége nagyrészt a tulajdonos kezében van. A háziállat tulajdonosának kell időben oltania, meg kell mutatnia az állatorvosnak profilaxis céljából, röntgenfelvételt kell készíteni, mivel a nagy kutyák hajlamosak a dysplasiara. A Newfoundland tulajdonosának tudnia kell, hogy ez a kutya milyen betegségekre és egészségügyi problémákra hajlamos:

 • Hőguta - gyakran annak köszönhető, hogy a Newf-nek vastag kabátja van, sűrű aljszőrzettel.
 • Dysplasia - az ízületek deformációja, amelyet sántaság, fájdalom kísér.
 • Cardiomyopathia - szívizom betegség.
 • Atópia - allergiás bőrreakció.
 • Volvulus - végzetes lehet, ha nem segítesz időben a kutyán.
 • A pitvari septum hibája - a pitvarok közötti kis nyílás a septumban. Ennek eredményeként a vér a bal pitvarból jobbra áramlik.
 • Századforduló - sebészeti beavatkozást igényel.
 • Az ureterek ektópiája - a vizelet kiválasztása, amikor a kutya nem vizel.
 • Szürkehályog - szembetegség.
 • Pajzsmirigy alulműködés - a pajzsmirigyhormonok hosszú távú hiánya következtében alakul ki.

karakter

jellegzetes

Newfoundland a tökéletes családi kutya. Ez a háziállat alkalmas kisgyermekes családok számára. A kutya szívesen játszik a gyerekekkel, miközben soha nem sért meg, és ha szükséges, megvédi kis gondozóit. Szintén Newf alkalmas nyugdíjasoknak, ez a kutya szereti a siető sétákat, imádja a kanapét. Nyugodt és megfelelő.

Ha más háziállat él a házban, még olyan kicsi is, mint a Yorkie, a búvár mindenképpen megbarátkozik hasonló szomszédokkal. A kutya nem mutat agressziót sem macskákkal, sem nyulakkal szemben. Számára minden ember és minden állat barát, amennyiben nem jelentenek veszélyt a háztartás tagjaira.

Newf végtelenül hű a tulajdonoshoz és a család minden tagjához. Szeretettel és megértéssel kell kezelni. Egy ilyen kutya a veszély pillanatában képes nemcsak a gazdájának, hanem egy teljesen idegennek is segítségére lenni. Magasan fejlett életmentő ösztöne van.

Nevéhez híven a búvár nagyon szereti a vizet. Kedvence kedvéért minden lehetőséget ki kell használnia, hogy úszhasson a tóban. Például autójában sétálhat a tóhoz vagy a folyóhoz a kutyával együtt.

A búvár jellegében nincs indokolatlan agresszió. De a saját irányában a kutya nem tolerálja a durvaságot és a kegyetlenséget.

Képzés és oktatás

fajta

Newfoundland olyan lelkesen és szeretettel kedveskedik a tulajdonosnak, hogy a szocializáció, az oktatás és a képzés folyamata könnyű. Ha a tréning helyesen van megszervezve, az órákra játék formájában kerül sor. A magas intelligencia és a kedves hajlam hozzájárul a parancsok gyors memorizálásához. Newfnek eszébe sem jutna megtagadni a parancs végrehajtását, mert ez örömet okoz a tulajdonosának.

Az edzés sajátosságait figyelembe lehet venni, hogy a búvár nem tolerálja az érdességet. Ezért a nevelési folyamat kudarcaiért nem lehet rá kiabálni, nemhogy megverni. Csak a türelem és a nyugodt meggyőzés segíti a kiskutya edzését. A legkisebb siker érdekében ajánlatos simogatással, kedves szóval és természetesen finomságokkal bátorítani Newfát.

Az úszás, a búvárkodás, a búvárkodás tekintetében a búvár erre már születésétől fogva készen áll edzés és kényszer nélkül. Vérében van a víz iránti szeretet. Különböző trükköket taníthat meg neki: szerezzen be egy játékot, amelyet a vízbe dobnak, vagy húzza a csónakot a kötelen a vízen.

A fajta előnyei és hátrányai

jellegzetes

Úgy tűnik, hogy a Newfoundland alkalmas minden kutyabarát számára, de mielőtt ilyen háziállatot vásárolna, mérlegelnie kell a fajta összes előnyét és hátrányát:

Előnyök:

1. odaadás.
2. Biztonsági és őrségi tulajdonságok.
3. Életmentő szárazföldön és vízen egyaránt.
4. Nem megy túlzásba az ételekben.
5. A gyermekek jó kezelése.
6. Indokolatlan agresszió hiánya.

Hátrányok:

1. Nem alkalmas zárt helyiségekben tartásra.
2. Nem tűri a meleget.
3. Fokozott nyálképzés.
4. Hízás hajlam a falánkság és a passzivitás miatt.
5. Molting egész évben.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.