A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákAlabai (közép-ázsiai juhászkutya) története, szabványa, fajtája

Alabai (közép-ázsiai juhászkutya) története, szabványa, fajtája

alabai

Alabai (közép-ázsiai juhászkutya)

Közép-ázsiai
6.9

Gondoskodás

4.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

5.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

2.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

9.0 / 10

Alabai szerepel a legnagyobb fajták listáján, jogosan ül a nyolcadik helyen. Az "Alabai" név másodlagos, ennek a fajtának a fő neve a közép-ázsiai juhászkutya. Ezeknek a kutyáknak fejlett védőösztönük van, még a nagy állatok előtt sem adják fel. Magatartásuk büszke és független.Alabai születésétől fogva készen áll a tulajdonosok védelmére és vagyonának őrzésére. Az ókortól napjainkig az alabai biztonsági szolgálatot végez, de emellett csak igazi barátok lehetnek.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A szovjet korszakban a kormány parancsára a tenyésztők komolyan elkezdtek dolgozni az Alabaev fajtán. Állatokkal kellett ellátniuk az állam számára fontos területek védelmét, valamint a kíséretet. De a feladat nem teljesült, mindez annak a ténynek köszönhető, hogy az alabaiiaknak meglehetősen nehéz volt engedelmeskedniük és ellenálltak a kiképzés során.

E fajta történetének gyökerei elvesznek a távoli múltban. Végül is Alabai egy molosszida, amely a legősibb kutyafajokhoz tartozik. A fajta a népi szelekció eredményeként jelent meg. Ennek a fajnak a kialakulása több mint négyezer évig tartott.

Az Alabait eredetileg a természet azért hozta létre, hogy megvédje az otthonokat és a házi állatokat. Ezeknek a kutyáknak a jellege veszélyes körülmények között alakult ki, konfrontáció volt a ragadozókkal. A legerősebbek túlélték az ilyen konfrontációkat. A közép-ázsiaiak értéke tagadhatatlan.

Fajta szabvány

történelem

Alabai a nagy kutyák képviselője. Az új szabvány szerint a felnőtt férfiak marmagassága 65-70 cm., szukák - 62-65 cm. Alabaev súlya - tól 40–80 kg.

A fej nagy és széles. A viszonylag kicsi, lógó fülek háromszög alakúak, a legtöbb esetben levágják őket. A pofa terjedelmes. A sötét, lekerekített szemek messze vannak egymástól. A nagy orr lehet barna vagy fekete. Az állkapocs hatalmas, olyan erővel felruházva, hogy még szájkosárral is súlyos sérülést okozhat, ha megtámadják.

Erőteljes test. Háta széles és erős. A karaj domború, rövid. A has fel van húzva. A közép-ázsiai juhászkutya jellegzetes jellemzője néhány hátvéd.

Erős végtagok, izmosak. Ovális lábak.

A farok kard alakú, a kutya alacsonyan tartja. A legtöbb esetben a farok dokkolt.

A közép-ázsiai juhászkutyáknak kétféle szőrük van:

1. Rövid, sima szőrzet (3-4 cm.)
2. Hosszú, egyenes haj (7-8 cm.)

Fajlattól függetlenül a szőrzet durva, tapintható. Van egy vastag aljszőrzet, amelynek köszönhetően a kutya képes ellenállni a súlyos fagyoknak.

A szabvány szerint a következő színek megengedettek: fehér, piros, fekete, őszi, barna, szürke. Vannak ebből a fajtából származó foltos, csíkos, köldök kutyák. A szabvány szerint a színek nem megengedettek: kék, csokoládé, máj.

Karbantartás és gondozás

történelem

Alabai szabadságszerető kutya, helyre van szüksége, nem bírja a szűk helyeket. Ezért nem kívánatos ilyen háziállatot tartani egy kis lakásban. Ezenkívül az Alabai rendkívül nagy kutya, egyszerűen kevés lesz számára a hely egy lakásban, és hosszú séták sem segítik a kutyát, hogy kidobja az összes felhalmozott energiát. A közép-ázsiaiak számára az ideális megoldás egy nagyméretű, tágas madárház fülkével, amelyet egy vidéki házzal telepítenek a helyszínre. De még a kerítéssel is meg kell adni a kutyának a vadonban való futás lehetőségét.

Nagy súlya és magassága ellenére Alabai nem igényel különösebb gondozást. Szőrzete kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, a szennyeződés gyakorlatilag nem tapad rá, ennek köszönhetően a kutya mindig tiszta. Ez nem azt jelenti, hogy a tulajdonosnak egyáltalán nem kellene törődnie háziállatával. Az egyszerű gondozási szabályokat szigorúan be kell tartani:

 • Fésülje ki a gyapjút hetente 1-2 alkalommal. A közép-ázsiaiaknál tavasszal évente előforduló moltási időszakban a fésülést naponta végzik, mivel ezek a kutyák nagyon megolvadnak. Normális időben a kabát mérsékelten leesik.
 • Tisztítsa meg a fülét pamut törlőkendővel, ügyeljen arra, hogy a fülüreg ne gyűljön össze.
 • Vágja le a karmokat, ahogy nőnek, ezt óvatosan kell elvégezni, nehogy megsérüljön az állat.
 • Ha szükséges, ha a kutya piszkos lesz egy séta során, mossa meg a gyomrot és a mancsot meleg vízzel, akkor nem kell mosószert használni.
 • Az alabai gyapjú öntisztító tulajdonságokkal rendelkezik, így nem kell feleslegesen fürdetnie. Fürdéskor speciális kutyasampont kell használnia.

Esetenként ne hagyja ki a lehetőséget, hogy nyáron bevásároljon egy kisállatot egy tóban vagy folyóban, az alabayiaknak nagyon tetszik.

A tulajdonos felelőssége, hogy kedvence számára kiegyensúlyozott étrendet biztosítson. Az étrendet a kutya életkora, egészségi állapota, fizikai aktivitása alapján állítják össze. Ha úgy dönt, hogy az Alabai száraz ételt eteti, annak a legjobb minőségűnek kell lennie. Természetes termékekkel való etetésnél ugyanez a követelmény a minőségi ételekkel szemben. Az első és a második esetben is a fő szabály a szigorú egyidejű táplálás. Érdemes megjegyezni azt is, hogy az alabai étrendnek elegendő magas kalciumtartalmú takarmánynak kell lennie, mivel a fajta képviselői születésétől fogva hajlamosak az ízületi betegségekre.

Az etetés természetes módjával be kell tartania a következő szabályokat:

 • Táplálja a kölyköket naponta 5-6 alkalommal, apró adagokban adja ki a napi adagot. Ahogy öregszik, csökkentse az adagok számát napi háromszorosára.
 • Egy felnőtt kutyának naponta kétszer kell ételt kapnia.
 • A kölyökkutya étrendjébe a következő ételeket kell beilleszteni: tojás, túró, zöldségek (a burgonya kivételével), zabkása (hajdina, rizs), belsőségek (gyomor, máj stb.), Marhahús nyesedék.
 • A felnőtt Alabai étrendjének tartalmaznia kell: zöldségféléket (a burgonya kivételével), zabkását (rizs, hajdina), tengeri halat és sovány húst. Csirke és sertéshús nem ajánlott.

Egészség

történelem

A születésétől fogva jó egészségi állapot ellenére az élet első hónapjaitól megelőző vizsgálatok céljából meg kell mutatni az állatot egy állatorvosnak. A szakember elkészíti az oltási ütemtervet. Semmilyen esetben sem szabad öngyógyítani, ha háziállaton találja a betegség tüneteit, azonnal kérjen segítséget állatorvostól.

Alabai leggyakrabban a következő betegségekben szenved:

 • Ízületi betegségek (artrózis, ízületi gyulladás, myositis stb.) - a betegség oka a kutya nehéz testének a mancsokra nehezedő súlyos terhelése. Megelőzheti az ilyen ízületi problémákat, ha helyes és kiegyensúlyozott étrendet fogalmaz meg.
 • A szív- és érrendszer betegségei (szívroham, aritmia) - szívproblémák gyakran jelentkeznek az alabaiok körében, akiket szűk lakásokban tartanak. Az ülő életmód hasonló betegségekhez vezet.
 • Endokrin rendszer betegségei - az érintett kutyák alacsonyak, unalmas szőrzetük van. Az endokrin rendszerrel kapcsolatos problémák negatívan befolyásolják a szervezet anyagcseréjét, a háziállatok megjelenését.
 • Ízületi dysplasia - olyan betegség, amely a csípőízületek pusztulásához vezet. Kezelésként különféle terápiákat és gyógyszereket alkalmaznak a probléma megakadályozására.

A kutya nem tudja megmondani emberi nyelven, hogy miért kell aggódnia, mi fáj. Ezért a háziállat egészségi állapota teljesen függ a háziállat tulajdonosától.

karakter

pásztor

Alabai nem ismeri a félelmet, soha nem vonul vissza, még akkor sem, ha az ellenfél felülmúlja magasságában és súlyában. A fajta képviselőinek fő karaktervonása a félelmetlenség. Ha egy idegen megszegi az Alabai által megállapított határt, azonnal megtámadják. Mindez annak a ténynek köszönhető, hogy a fajta veszélyes körülmények között alakult ki, a modern ázsiaiak őseinek harcolniuk kellett a ragadozókkal. A gyenge kutyák nem éltek túl ilyen körülmények között, csak a legerősebbek maradtak meg.

Az Alabai barátságos, pártfogó bánásmódban részesíti a háztartás minden tagját, valamint a háziállatokat. Mindig készen áll a játékra, az aktív eltöltésre. Éjjel egy ázsiai mindig őrködik a helyszín felett, otthon. Ha ezek a kutyák toleránsak az idegenekkel szemben, akik nem mutatnak agressziót, akkor visszafoghatatlan haragot mutatnak az idegenekkel szemben. Az alabai tulajdonosának meg kell tanulnia elnyomni az ilyen haragot. Végül is a meghatározott fajtájú, ellenőrizhetetlen kutya figyelmeztetés nélkül támad és harap, azonnal megragadja a fejét. Egy ilyen felvásárlás végzetes lehet.

Ha a helyszín védelméről beszélünk, akkor üdvözlendő az Alabay képessége arra, hogy önállóan értékelje a helyzetet és döntést hozzon. De ez a tulajdonság a tulajdonos ellen fordulhat. A legfontosabb az, hogy megmutassuk az ázsiai embereknek, hogy a tulajdonos nem kutya, hanem személy. Komoly képzés és oktatás nélkül nem lehet. A fentiek alapján az alabai alkalmas sportos, aktív ember és tapasztalt kutyatenyésztő számára. A közép-ázsiai juhászkutya nem ajánlott a szépneműeknek, gyenge karakterű ülő embernek, kezdő kutyatenyésztőnek és gyermekeknek.

Képzés és oktatás
történelem

A megkérdőjelezhetetlen engedelmesség az összes ázsiai tulajdonos mottója. Nagyon intelligens kutyák, de nehéz őket kiképezni. A lényeg az, hogy ne pazarolja az időt, és az oktatási folyamatot a háziállat életének első hónapjaitól kezdje. Hat hónapos koráig az ázsiai embernek egyértelműen ismernie kell a következő parancsokat: "ülni", "feküdni", "gyere hozzám", "nem".

Három éves korára a közép-ázsiai juhászkutya fizikailag és intellektuálisan is teljesen fejlett. Szinte lehetetlen engedelmességre tanítani egy rakoncátlan felnőtt Alabait, erre csak tapasztalt kutyavezető képes. Az edzés során kitartó nyugalomra és kitartásra van szükség a tulajdonos részéről. Van néhány árnyalat, amelyekre figyelnie kell az alabai felvetése során:

 • Ha az alabai reagál egy külső ingerre, akkor csak akkor lehet elvonni a figyelmét, ha ezt az ingert helyettesítjük egy másikkal vagy eltávolítunk egy meglévőet.
 • Nem mutathatja meg gyengeségét egy Alabai felé, ő feltétlenül észreveszi és felhasználja saját céljaira.
 • Alabai nem akarja teljesíteni a tulajdonos parancsát, és úgy teheti, mintha beteg lenne. Ha a tulajdonos viselkedik egy ilyen trükkel, a jövőben a kutya folyamatosan használja ezt a trükköt, hogy ne engedelmeskedjen a parancsoknak.
 • Kölyökkorától kezdve gyakran sétálnia kell kedvencével olyan helyeken, ahol különböző fajtájú kutyákat sétáltatnak. Ez hozzájárul ahhoz a tényhez, hogy az Alabai békésen bánik a többi kutyával, és vele nyugodtan lehet részt venni kiállításokon, sétálni a zsúfolt utcákon.

A fajta előnyei és hátrányai

történelem

Mint minden más fajta, az Alabai-nak is megvannak a maga előnyei és hátrányai. Alabai kiskutya vásárlása előtt értékelje képességeit, és ismerkedjen meg a fajta összes előnyével és hátrányával:

Az Alabay (közép-ázsiai juhászkutya) előnyei:

1. Kitartás, félelmetlenség, nyugalom.
2. Gyapjú, képes öntisztulásra.
3. Magas intelligencia.
4. Szereti a gyerekeket.
5. Hűség a tulajdonoshoz és a háztartás minden tagjához.
6. Tisztaság, igénytelen gondozás.
7. Igénytelenség az ételekben.

Alabay hátrányai:

1. Túlzott függetlenség és akarat.
2. Fokozott agresszió más kutyákkal szemben.
3. Alacsony szocializáció.
4. Képtelenség lakásokban lakni.
5. Hajlam a csavargásra.
6. Nagy fizikai aktivitást igényel.

Alabai a család pótolhatatlan tagjává válik, ha erős kéz irányítja őt és a család minden tagjának szeretete. Egy ilyen őrrel, biztonsági őrrel, mint a közép-ázsiai juhászkutya, bárhol és minden biztonságban biztonságban érezheti magát. Megfelelő gondozással, karbantartással és táplálkozással az Alabai hűségesen szolgál majd 12-15 évig.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.