A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákJapán áll leírása, története, fajtája

Japán áll leírása, története, fajtája

funkció

Japán áll

leírás
7.4

Gondoskodás

6.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

8.0 / 10

Tevékenység

9.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

7.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

5.0 / 10

Hazájában a japán állat nemcsak ideális társnak számít, hanem a depresszió "gyógymódjának" is. Ennek a kicsi, aranyos kutyának a vidám, barátságos kedélyállapota bármely ember unalmát enyhítheti. Legfőbb félelme, hogy elveszíti gazdáját.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A japán áll dekoratív kutya. Ez az első nem őshonos japán fajta, amelyet nemzetközileg elismertek.

E faj képviselői viselkedésükben hasonlítanak a macskákra. Mancsukkal is mosnak, imádnak ugrálni, és állandóan próbálnak magasabbra mászni, például egy szék támlájára vagy akár egy szekrényre is, ha lehetséges.

A fajta története

Chins szülőföldje Japán. Bár e fajta származása tekintetében két lehetőség ismert:

1. A tibeti spánieleket a japán állok őseinek tekintik. A harmadik században buddhista szerzetesek hozták őket Japánba Indiából és Kínából. A buddhisták ezeket a kutyákat hasonlították Buddha oroszlánjához.
2. A modern állok őseinek számító kutyákat követségek hozták Észak-Koreába és Kínába.

732-ben az egyik koreai uralkodó pár ilyen kutyát ajándékozott a japán uralkodónak. Ez a pár japán állok szülei lettek.

A XII. Században megjelentek a japán áll külsejének és jellegének első leírása. A külseje elefántcsont, fa vagy bronz figurákban volt látható. Kína és Japán uralkodói meséltek ezeknek a kutyáknak a természetéről.

A tény az, hogy a japán álla csak magas rangú, gazdag emberek számára volt házi kedvenc. Szegény emberek, a lakosság alacsonyabb rétegeinek képviselői, ilyen háziállatok nem voltak elérhetőek.

Népszerűsége ellenére csak a XIV. Században kezdődött komolyan az álltenyésztés. A tehetős hölgyek ezeket a kutyákat viselték kimonójuk ujjában. Ezért a miniatűr egyedek különösen értékesek voltak. Manapság a kis állokat részesítik előnyben.

A japán álla nagyon népszerűvé vált az egész világon. Az amerikaiak 1977-ig "japán spánielnek" nevezték.

A huszadik század húszas éveiben a tenyésztők foglalkoztak e díszes fajta fejlesztésével. Kicsit később, munkájuk eredményei szerint, ezt a kutyatípust több típusra osztották:

1. Edo a legkisebb.
2. Yamato - barna foltú kabát, közepes méretű.
3. Kobe - egy nagyon bolyhos farok, összehasonlítva a japán áll más fajtáival, nagy méretekkel.

A modern állokban a fenti három típus mindegyikének jelei figyelhetők meg. De ugyanakkor az ősi időkhöz hasonlóan előnyben részesítik a kabát miniatűr méretét és hosszát, pompáját.

Fajta szabvány

funkció

A japán álla kicsi, elegáns dekoratív kutya. Megkülönböztető jellemzők - hosszú, gyönyörű haj és széles pofa miniatűr méretekkel. Az állat mozgása kecses. A testalkat kissé feszített. A felnőttek súlya kb 2-3 kg., növekedése kb 25 cm. A szukák formátuma inkább feszített, de növekedésükben alacsonyabb rendűek a hímeknél.

Kerek fejet tartanak egy rövid, egyenesen beállított nyakon. A fül medál, nagy, háromszög alakú, hosszú díszes hajjal. Nagy fekete szemek, lekerekítettek. Ferde tekintet.

A homlok és a pofa közötti átmenet éles. A pofa rövid, a felső ajak felett a hinamra jellemző „betétek” találhatók. A pofa kifejezése "meghökkent", bár ez a jellemző a pusztán japán származású fajta képviselőinek velejárója.

Az orr fekete vagy barna. A rózsaszín nem megengedett. Egyenes harapás, de nem tekinthető hibának, alsó vagy ollós harapás.

A háta egyenes, a mellkasa mély és széles. A japán álla farka a hátán van tartva, a kutya díszítésének számít, mivel nagyon bolyhos, hosszú szőrszálakkal díszített. A has fel van húzva. A lábak egyenesek, a mancsok kicsiek, oválisak.

A kabát hosszú. Őrizze a haját egyenesen. Selymes tapintású. Van aljszőrzet, de eléggé jelentéktelen. Színe fehér-piros vagy fehér-fekete. A szabvány szerint az orrnyeregtől a homlokig fehér csíknak kell lennie.

Karbantartás és gondozás

funkció

Kényelemre szoruló kényes dekoratív kutya nem élhet az utcán. Tehát a japán állat a házban kell tartani. Nem fog sok helyet elfoglalni, emellett az állaknak nincs szinte minden kutyánál rejlő szokása a bútorok és egyéb mesterfélék rágása.

Bár hiányzik a viselkedés - a vágy, hogy minél magasabbra mászzon. Ez lehet egy fotel, asztal vagy akár egy szekrény. Az ilyen magasságból való ugrás gyakran sérüléseket eredményez, ezért a tulajdonosnak biztosítania kell, hogy a háziállatnak ne legyen lehetősége túl magasra mászni.

A japán áll nagyon tiszta. Ő, mint egy macska, a mancsával mossa, önmagában rendet rakva. Ha megfelelően gondozza kedvence hosszú haját, a ház sarkaiban nem lesz kutyaszőr.

Dekoratív kutyához nem szükséges nagy fizikai megterhelés. Naponta kétszer kell vele sétálnia. A hideg évszakban nincs szüksége ruhára, de fagyos vagy esős napokon lehetetlen sokáig kint tartani a kutyát.

Forró nyáron a háziállatot sem szabad túlmelegedni. Ha az áll sokáig dühöng a tűző nap alatt és magas nulla fölött, hőgutát kaphat.

A házban a díszkutyák gyakran pihennek és alszanak a mester ágyában, foteljeiben, kanapéin. Ennek ellenére helyet kell biztosítani egy kis háziállat számára a házban. Ez lehet ágy vagy speciális kutyaház, ne fűtőberendezések mellett, ne huzatban szerelje fel. Hin, mint egy kisgyerek, szeret játszani, ezért ügyeljen arra, hogy sok játéka legyen. Az ételeket és a vizes tálakat tartsa tisztán.

A következő eljárásokkal támogatjuk a japán álla szépségét és egészségét:

 • A pelletek képződésének elkerülése érdekében minden nap hosszú hajat fésülünk ki, erre nem kell sok időt tölteni. Hetente egyszer alaposabban fésüljük ki, megszabadítva az elhullott szőrzetet.
 • Nem ajánlott gyakran fürdeni az állon, havonta egyszer elegendő lesz. Séta után meg kell mosni a mancsot és a hosszú hajat a lábán.
 • Hetente egyszer speciális megoldást és tampont használunk a fül tisztítására. Az eljárás során gondosan megvizsgáljuk a füleket sérülések, gyulladások, túlzott kisülések szempontjából.
 • A japán áll minden héten megköveteli a fogmosást.
 • 30-40 naponta vágjuk körmünket.

Fontos, hogy kutyájának kiegyensúlyozott étrendet és tiszta vízhez való hozzáférést biztosítson éjjel-nappal. A japán álla gyakran makacs és nem hajlandó olyan ételeket fogyasztani, amelyek nem tetszenek neki. Ebben az esetben nagyon nehéz etetni. A legfontosabb az, hogy kedvence számára megfelelő étrendet válasszon.

Egészség

hina

A japán állnak nincsenek különösebb egészségügyi problémái. Leggyakrabban vannak olyan betegségek, amelyekre szinte minden dekoratív kutya hajlamos. Ezeket a betegségeket az alábbiakban soroljuk fel:

 • Pajzsmirigy alulműködés - kóros állapot, amely a pajzsmirigyhormonok hosszú távú hiánya miatt alakul ki.
 • Mitralis szelep szűkület - patológia, amelyet a bal atrioventrikuláris nyílás szűkülete jellemez.
 • Distichiasis - a szempillák helytelen növekedése.
 • A szaruhártya eróziója - a szaruhártya hámkárosodása, gyakran traumatikus jellegű.
 • Progresszív retina atrófia - örökletes szembetegség, amely látásvesztéshez vezet.
 • Kriptorchidizmus - olyan kóros állapot, amelyet egy vagy két herék hiánya jellemez a herezacskóban.
 • A csípőízület dysplasia - az utolsó szakaszban mozdulatlansághoz és elviselhetetlen fájdalomhoz vezet.
 • Törpélet - az agyalapi mirigy által termelt növekedési hormon (szomatotropin) hiányával járó betegség.
 • Elmozdulások.
 • Fél hívás - a csigolyatest nagyon jelentős megrövidülésével nyilvánul meg, gyakran a csigolyatest magasságának csökkenésével együtt.
 • Entropion - műtéttel megszüntetve.

A japán állokkal van egy másik probléma, amelyet érdemes megjegyezni. Gyakran hosszan tüsszentenek és horkannak, ami végül támadáshoz vezethet. Mindezt a fej speciális felépítése miatt. A tulajdonosnak, miután észrevett egy ilyen tüsszentést, a karjába kell vennie a háziállatot és megnyugodnia.

Fontos tudni azt is, hogy a japán állok nem tolerálják jól az érzéstelenítést. Alkalmazzon érzéstelenítést, a fájdalomcsillapítást nagy körültekintéssel kell elvégezni.

Megfelelő gondozással, karbantartással, táplálkozással a japán álla 11-12 évig élhet. Ismertek olyan élettartamok, amikor a fajta képviselői 15-16 éves korig éltek. A megfelelő ellátás rutinszerű oltásból, megelőző vizsgálatokból állatorvosi rendelőben, tesztek és feldolgozás elvégzéséből áll, külső, belső parazitáktól.

Hő, az áll magas léghőmérséklete romboló hatású.

karakter

japán

A japán álla barátságos, nem feltűnő, büszke és bátor kutya. Csak a tulajdonos figyelmetlensége és durva hozzáállása ronthatja el karakterét. Az értékes egy ilyen háziállatnál az, hogy alkalmazza a tulajdonos életmódját.

Ha szeret aktívan tölteni az idejét, hin napokig szívesen fut, ugrik, játszik. Ha a tulajdonos inkább passzívan pihen, ül a kanapén a tévé előtt, a kutya ugyanolyan nyugodtan fekszik mellette, mindenesetre élvezve a tulajdonos társaságát.

A hin barátságos a háztartás minden tagjával, de minden bizonnyal kiemeli közülük a legfontosabbat. A legnagyobb öröm egy ilyen kutya számára, hogy részt vesz mindenben, amit a család tagjai csinálnak.

A veleszületett barátságosság és játékosság ellenére a japán álla nem tűri az ismeretlent az idegenektől. Jobb, ha egy idegen nem próbálja meg simogatni az állát, válaszul nemcsak morgolódni, hanem harapni is tud.

Meglepő módon ez a dekoratív kutya félelem nélküli hajlamú, ezért gyakran kerül veszélyes helyzetekbe. Kiváló házvezetőnő. Az áll ritkán ugat, csak indokolt esetben. Gyakrabban rendez dührohamokat, amelyek során "ordibálhat", sziszeghet és még köphet is. Dühében a japán Chin teljesen elveszíti az eszét.

A dekoratív háziállat jól kijön a gyerekekkel. Az idősebb gyerekeket a felnőtteknek meg kell tanítaniuk, hogy gondosan vigyázzanak az állra, és nem ajánlott egyedül hagyni csecsemőket egy ilyen miniatűr kutyával. A kisgyerek öntudatlanul károsíthatja az állát, ő pedig agresszióval válaszolhat.

A háziállatokkal való kapcsolat jó. A japán álla macskákkal is jól kijön.

Képzés és oktatás

japán

Más dekoratív kutyákkal összehasonlítva a japán áll könnyen megtanulható. Éles az elméje, gyors észjárású, de az oktatás és a képzés helytelen megközelítésével megtagadhatja az órákat, ellenőrizhetetlenné, sőt agresszívvé válhat a tulajdonos felé.

Fontos, hogy az első napoktól kezdve kölcsönös megértés alakuljon ki a kiskutya és gazdája között. Érdekes, hogy ritka alkalmakkor a japán álla ételjutalommal van kiképezve. Egy ilyen kutya számára fontosabb a tulajdonos dicsérete és a változatosság az órák alatt. Hin nem szereti, ha unatkozik.

Dekoratív kutya kiképzése otthon teljesen lehetséges. A lényeg az, hogy a tulajdonos higgadt és következetes legyen. Ha órákat, edzéseket tartanak naponta, akkor magas eredményeket érhet el négylábú tanítványától.

Érdekes tények

 • Az ókorban egy tolvajt, aki ellopott egy japán állat, halálbüntetéssel sújtották.
 • A japán fajta képviselői számos filmben szerepeltek ("Mimino", "Kővirág").
 • Japánban az állokat gyakran "makurar-tzem" -nek hívják, ami fordításban "kanapé kutya".
 • A japán álla táplálékának sokáig és alapos rágása miatt szülőföldjén "rágó kutyának" hívják.
 • A palotákban tartott Chin-eknek egyetlen fő kötelességük volt - harmóniát teremteni a császári kamrákban és fenntartani a királyi személyek pozitív hangulatát.
 • Georgy Zhukov marsallnak volt egy háziállata japán álla formájában.

A fajta előnyei és hátrányai

japán

A japán álla barátságos jellege miatt szinte mindenki számára alkalmas, aki szereti a díszkutyákat. A lényeg az, hogy a tulajdonosnak legyen elég ideje arra, hogy kedvence számára szentelje.

Mint minden más fajtának, a japán állnak is vannak előnyei és hátrányai.

Előnyök:

1. Gyönyörű megjelenés.
2. Barátságos természet.
3. Hűség a tulajdonoshoz.
4. Ideális lakásfenntartáshoz.
5. Nem igényel hosszú sétákat és súlyos fizikai megterhelést.
6. Jól képezhető.
7. Alkalmazkodik a tulajdonos életmódjához.
8. Kijönni a gyerekekkel.
9. Kijönni a háziállatokkal.

Hátrányok:

1. Túlzott félelem, hogy mester nélkül marad.
2. A hosszú kabát napi ápolást igényel.
3. Válogatós az ételben.
4. Haragjában elveszíti az irányítást, vakmerőséget mutat.
5. Gyakran sérülnek meg a magasabbra mászás szokása miatt.
6. Nem tűri a meleget.
7. Rosszul tolerálja az érzéstelenítést.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.