A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákPuli (magyar juhászkutya) leírása, története, fajtajellemzői

Puli (magyar juhászkutya) leírása, története, fajtajellemzői

Magyar

Golyók

leírás
8.6

Gondoskodás

8.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

7.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Az utcán minden ember 100% -osan odafigyel egy kutyára, mint a golyók. Nem lehet másképp, mert nem lehet minden kutyát összehasonlítani Rostoman-nal. A golyók hasonlítanak rájuk a raszta emlékére.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Ezt a fajtát magyar juhászkutyának vagy magyar vízi kutyának is nevezik. A golyókat eredetileg állatpásztorként használták. Most a fajta képviselői a rendőri szolgálatban, a hadseregben telepedtek le.

Aktívan részt vesznek különféle sportversenyeken. Emellett a Magyar Pásztor hű barát és társ lehet.

A fajta története

Az első információ a golyójuhász kutyákról a tizedik század második felére nyúlik vissza. Az emberek nem vettek részt annak létrehozásában. Minden változtatást természetesen a természet hajt végre.

Úgy gondolják, hogy a fehér kabátos golyók fajtatisztaak. A sötét kabát tulajdonosainak vannak őseik, akiknek ereiben a vér más típusú juhász kutyák keverékével folyik (német, francia).

A golyó hazája Magyarország. Kétféle változat létezik arra vonatkozóan, hogy ezek a kutyák hogyan kerültek a magyar földekre:

1. A tizenharmadik században golyókat hoztak Magyarországra a vekekumánok Szíriából és Indiából.
2. Golyók érkeztek Kínából Magyarországra nomádokkal együtt. Lehetséges, hogy a magyar juhászoknak és a tibeti terriereknek közös őseik vannak.

A fajta fejlődése Magyarországon zajlott. A "Bullets" név 1751-ben jelent meg. Kezdetben a Magyar Pásztor egyetlen célja az állatok legeltetése, őrzése és más legelőkre terelése volt.

De a golyók csak nappal teljesítették szolgálatukat. Nem túl nagy méretük miatt a tulajdonosok nem bíztak bennük az állományokban, attól tartva, hogy éjszaka nem tudják megvédeni a juhokat a nagy ragadozóktól. Ezért éjszaka kuvassák, nagyobb és erősebb kutyák váltották fel őket.

Idővel, amikor a juhállományt tartó gazdálkodók száma csökkent, a magyar vízi kutyákat kezdték használni a vadászat során visszakeresésre és fegyverkutyaként.

A golyó népszerűsége nemcsak otthon növekszik. Ezeket a csodálatos állatokat az európai országokban is értékelték és elfogadták. Az amerikaiak különleges hozzáállást tanúsítanak irántuk, mindezt a gyapjú miatt, amely hasonlít a raszták frizurájához. Század közepén a magyar pásztorok a volt Szovjetunió területére léptek.

Fajta szabvány

golyó

1915-ben hivatalosan is elfogadták az első magyar juhász szabványt nemzetközi szinten. Először a fajta képviselőit 4 típusra osztották, amelyeket megkülönböztettek a marmagasságtól:

1. Törpe - körülbelül 24 cm.
2. Kicsi - legfeljebb 38 cm.
3. Dolgozók - 42 cm-ig.
4. Nagy - legalább 47 cm.

Mivel nem minden fajta képes megbirkózni a pásztor munkájával, és emiatt kevésbé volt igény, 1924-ben megváltoztatták a szabványt. A magyar juhászokat ma már csak közepes magasságban ismerték el.

A jelenlegi szabvány szerint felnőtt golyósúly 10-15 kg., növekedése kb 37-45 cm.

A vízi kutya megkülönböztető jellemzője a gyapjú hosszú zsinórja, mint a rasta. A szemek szinte teljesen el vannak rejtve a szőr alatt, és a buja farok, a hátára tekerve, olyan szorosan összeolvad az általános kabáttal, hogy vizuálisan látható a hátsó vonal emelkedése (a marmától a farig).

A testfelépítés általában négyzet alakú. Az izomzat fejlett, bár a hosszú haj elrejti mind az izmokat, mind a test görbületeit.

Izmos, nem túl hosszú nyakon egy kis fej kerek. A lógó fülek V alakúak.

A sötét szemek nem túl nagyok, ferdén állítva. A szemhéjak nem lógnak. A megjelenés élénk, jelzi a golyó intelligenciáját és fejlett intelligenciáját.

A pofa nem éles. Az orr kicsi, fekete. Az ajkak nem függenek. Erős állkapcsok, ollós harapás.

A hátsó vonal egyenes, a karaj rövid. A mellkas mély. Enyhén lejtős far.

A végtagok egyenesek, jól fejlett izmokkal. Az elülső és a hátsó lábak szerkezete megegyezik. A párnák rugalmasak. A lépés széles, az ügetést ugrás váltja fel. Erőteljes mozgás.

A farok magasra van állítva, gyűrűbe tekerve.

Bőr redők nélkül, erősen pigmentált.

Az ivarérett magyar juhászkutyák kabátja lelógó, vastag. Az őrszőr durva és érdes. Van egy vékony aljszőrzet. A gyapjú a földig lóg, és spontán módon 20-30 cm hosszú vastag zsinórokká görbül.

A huszadik század elején a fekete golyókat tartották a legnépszerűbbnek. Ezután a bajnokságot a magyar juhászkutyák vezették fehér kabáttal. Most a szabvány szerint a megadott fajta következő színei megengedettek:

1. Fekete.
2. Fehér.
3. Szürke.
4. Szarvas (az arcon fekete maszk van).
5. Fekete, szürke vagy rozsdás vörös árnyalattal.

A kiállításokon a fehérvízi kutyákat a fajtától elkülönítve, más szőrszínekkel bírálják el.

Karbantartás és gondozás

funkció
Fotóforrás: https://kupi-dog.ru/shenki/shhenok-porody-puli-2018_2_puli/

A vízi kutya tökéletesen képes alkalmazkodni a szabadban és a beltéri élethez. Tehát egy ilyen háziállatot lehet tartani egy madárházban, egy magánházban vagy egy lakásban. Ha a kutya az udvaron lakik, vigyázzon a magas kerítésre. A golyók nagyon magasra ugrhatnak, így az alacsony kerítés könnyedén leküzdhető. A madárházat közvetlen napfénytől védett helyre, és ne huzatba helyezze.

Ha lakásban tart, mindenképpen rendeljen helyet háziállatának. Ügyeljen arra, hogy magyar juhásza ne szenvedjen a forróságtól. Nyáron a lakásnak hűvös éghajlatúnak kell lennie, az is fontos, hogy a kutya tiszta, friss vízzel rendelkezzen éjjel-nappal.

A napi hosszú séták létfontosságúak a vízi kutya számára. Napi tíz perc séta nem elegendő, egy ilyen unalmas életmód miatt a kutya akár megbetegedhet, vagy romlik az indulata.

Naponta kétszer pásztorkutyával kell sétálnia. Ez legalább 2-3 órát vesz igénybe. Ennek során biztosítson kedvencének fizikai aktivitást. Kedvenc szórakozás - akadálypálya, üldöző játék. A napi edzés hozzájárul az állat szellemi és fizikai fejlődéséhez.

Ha golyós sétát tesz zsúfolt helyeken, autópályák közelében, mindenképpen tartsa a kutyát pórázon és szájkosárban. A tény az, hogy a magyar juhászkutya fejlett vadászösztön. A tervezett célt látva képes rohanni az "áldozat" után a tulajdonos parancsai ellen. Ideális hely a pásztorkutyák kiképzésére - elhagyatott park vagy udvar.

Háziállatát megfelelően gondozni kell. Ha időben elvégzi az alább felsorolt ​​eljárásokat, a vízi kutya egészséges és szép lesz:

 • A hosszú és szokatlan golyók bevonása nem nehéz. A fogmosás abból áll, hogy kezeivel kibontja a rasztait, ahelyett, hogy ecsettel kefélné a hajat. A magyar juhászkutya zsinórja ilyen eljárások nélkül összekuszálódhat. Enyhe díszítéssel, ahogy növekszik, gyapjúra van szükség az arcon és az alsó vonal mentén. Egyszerűbbé teszi a kutyák gondozását, nem szabad leválni.
 • Csak szükség szerint fürdünk. Az ütemezett fürdés évente egyszer ajánlott. A golyók nagyon sokáig száradnak, ebben az esetben hajszárító használata árthat mind a gyapjúnak, mind a pásztor bőrének. Nem használhat "emberi" mosószereket, csak speciális fürdőgolyókat vásárolhat, amelyek a meghatározott gyapjú típusú kutyák számára készültek. Ezen állatok bőre nagyon érzékeny, vegye figyelembe ezt a tényt a sampon kiválasztásakor.
 • 6-8 naponta megvizsgáljuk és megtisztítjuk a fülünket. Ha túlzottan halmozódik fel a fülfolyás vagy a gyulladás, sürgősen mutassa meg kedvencét állatorvosának.
 • Rendszeresen ellenőrizzük a szemünket gyulladás és sérülés szempontjából. Szükség szerint törölje le, ha a váladék felgyülemlik.
 • A karmokat ritkán kell levágni, mivel az aktív vízi kutyák maguk is az útfelületen őrlik őket séták közben.
 • A fogmosáshoz ajánlott, hogy egy juhászkutya speciális csontokat vásároljon, amelyeket egy kisállat-áruházban vagy egy állatkerti gyógyszertárban árulnak. Bár használhat kutyáknak készült ecsetet és pasztát.

Nem kell sok pénzt költeni a magyar juhászkutya ételére. Méretei nem miniatűrek, de nem sokat eszik. A golyókat száraz golyóval vagy természetes termékekkel etetheti. A lényeg az, hogy az ételek kiegyensúlyozottak, kiváló minőségűek legyenek.

A természetes táplálási módszerrel rendelkező étrendnek tartalmaznia kell zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket, húskészítményeket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket. Naponta egyszer vagy kétszer etetjük a felnőtteket. Ebben az esetben be kell tartania a normákat, hogy ne táplálja túl a háziállatot. Tény, hogy a magyar fajta képviselői hajlamosak az elhízásra és a cukorbetegségre.

A vízi kutya étrendjébe tilos a következő termékeket bevinni: csőszerű csontok, zsíros hús, tej, édesség.

Egészség

golyó

Átlagosan a magyar juhászkutya 12-13 évet élhet. Egészsége erős, a szervezet immunvédelme erős. Ezek a kutyák szívósak és szellemileg ellenállóak. A fajta ezen jellemzője az egészség szempontjából több évszázadon keresztül változatlan maradt.

Érdemes megjegyezni a golyó hajlamát a következő betegségekre:

 • Pajzsmirigy alulműködés - a pajzsmirigy elégtelen hormonmennyisége miatt következik be.
 • Onyodystrophia - karmos patológia.
 • Portoszisztémás sönt - anastomosis a gyomor-bél traktus vénái és a farok vena cava között.
 • Erythemás pemphigus - általában a fej elülső részén (az orrnyereg és a szem körül), valamint a füleken fordul elő.
 • Farok rövidítése.
 • Hiányos fogak.
 • Dysplasia - súlyos fájdalmat hoz, a kutya sántikál és alig mozog.
 • A szív- és érrendszer betegségei.
 • Bőrgyulladás - bőrbetegség, hosszú távú kezelést igényel.
 • Cukorbetegség.

karakter

történelem

A vízi juhászkutya nagyon ragaszkodik a tulajdonoshoz és az összes családtaghoz. Úgy tűnik, hogy a fajta energiatartalma soha nem fogy el. Ezért a tulajdonos heverő krumpli formájában nem felel meg neki. A golyók készek elkísérni a háztartás bármely tagját, csak azért, hogy a közelben legyenek, futhassanak, ugorjanak és természetesen őrizzenek.

A magyar juhász őrmestere kiválónak bizonyul. A legkisebb zajra, vagy amikor idegenek jönnek, ez a kutya hangosan ugat. Ha a tulajdonos, a családtagok vagy a háziállatok veszélyben vannak, a szeretetteljes, intelligens kutya golyója félelem nélküli, félelmetes őrsé válik.

Pásztor gyengéden, pártfogóan bánik a házi gyermekekkel. De nem mutat különleges barátságot más családok gyermekei iránt. Idegenek, felnőttek, gyermekeik, más házakban tartott állatok idegenek.

Tehát a golyók ösztönösen arra törekszenek, hogy ne engedjék be területükre, védve és védve családjukat. Annak érdekében, hogy ne legyenek gondok, amikor vendégek jönnek, a pásztort megfelelő oktatásban és képzésben kell részesíteni.

Képzés és oktatás

Magyar

Az étellel párhuzamosan az asszertivitás, a szóbeli jutalmazás a magyar juhászképzés alapja. Az edzés során kizárt a durvaság és a fizikai büntetés. Egy ilyen hívásra válaszul a golyó teljesen megtagadhatja a parancsok végrehajtását.

A vízi kutya éles elmével és gyors észjárással rendelkezik. Ezen jellemzők alapján könnyű betanítani. Gyorsan megjegyzi a parancsokat, és egy pillantásra megérti a tulajdonosát.

De másrészt a fajta képviselőinek veleszületett makacsságuk van. Képesek önállóan meghozni a döntéseket. Ha a lecke unalmasnak tűnik egy ilyen kutya számára, akkor megtagadhatja a feladatok elvégzését.

Ezért fontos a golyó játékos betanítása. Fontos, hogy kedvence érdeklődjön. Ennek eredményeként gyorsan kiváló eredményeket érhet el.

Érdekes tények

 • A magyar vízi kutya nagyon különös módon vezeti a nyájat. Úgy irányítja a juhokat, hogy a hátukra ugranak és átugrják őket.
 • A vízi kutya nagyon szereti a vizet (innen a név), és kiváló úszó. Csak egy probléma - a vízi eljárások után a hosszú gyapjúpillák körülbelül 4 napig száradnak.
 • A magyar juhászkutya tulajdonos általi durva kezelése mély depresszióhoz, sőt szívmegálláshoz vezethet a kapott stressz miatt.
 • Az ókorban egy magyar juhász kiskutya ára összehasonlítható volt egy tehénnel. Lehetetlen volt ilyen háziállatot olcsóbban megszerezni.
 • A golyókat a legtöbb esetben nagyon rosszul gondozták, a kutyák terjesztésére szolgáló eledel gyakran több darab fekete kenyérből állt.
 • Az ókorban, bármilyen hiba miatt, a tulajdonos vízikutyát akaszthatott egy kút fölé. De még egy ilyen kegyetlen bánásmód sem "ölte meg" a pásztorokban élő emberek iránti szeretetet.

A fajta előnyei és hátrányai

Magyar

A golyók szokatlan megjelenésükkel sok országban népszerűségre tettek szert. Az ilyen kutya kiválóan alkalmas nagycsaládosok számára, azok számára, akik aktív életmódot folytatnak, és sok szabadidejük van arra, hogy figyeljenek egy kisállatra magyar juhász formájában.

Mint minden más fajtához hasonlóan, a Bulletsnek is megvannak az előnyei és hátrányai, amelyeket ismernie kell, mielőtt megvásárol egy kiskutyát.

Előnyök:

1. Egzotikus megjelenés.
2. odaadás.
3. Kiváló őrzői tulajdonságok.
4. A gyermekek iránti szeretet.
5. Az ételek igénytelensége.
6. Teljesítmény.

Hátrányok:

1. Sok figyelmet igényel.
2. A napi hosszú séták szükségessége.
3. Túlzott éberség az idegenekkel szemben.
4. A pásztor és a vadászösztön rossz helyeken való megnyilvánulása.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.