A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákÓriás schnauzer leírás, a fajta jellemzői

Óriás schnauzer leírás, a fajta jellemzői

fajta

óriás schnauzer
8.

Gondoskodás

5.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

5.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Számos kutyatípus létezik, amelyek szokatlan megjelenésük miatt figyelemre méltók. Ez a lista tartalmazza az óriás schnauzer fajtát. Ennek a fajnak a képviselői orrát hosszú szakáll, bajusz és szemöldök "díszíti".Az óriássnauzer az intelligencia, a szépség, az erő és a jóakarat ötvözete. Bár bizonyos helyzetekben az agresszivitás magas. Nem minden ember képes megbirkózni egy ilyen egyedi kutya nevelésével, de ha kapcsolat jön létre, nehéz jobb barátot és őrt találni, mint egy rizen.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Az óriási schnauzert különböző időpontokban más néven hívták: medveszsnauzernek, orosz schnauzernek, bajor farkaskutyának, müncheni schnauzernek. Ezek a nevek a múltban vannak, most a fajtát óriás schnauzernek ismerik el.

Az óriássnauzerek hazája Németország, pontosabban ez a fajta a bajor felvidékről és Württembergből származik. A tudatlan emberek, hallva az "orosz schnauzer" nevet, teljesen bíznak abban, hogy a fajta gyökerei Oroszországból származnak. Valójában az Óriássnauzernek semmi köze ehhez az országhoz, száz százalékig német.

Az ősök tekintetében számos változat létezik:

 • A fajta az Európában talált drótszőrű kutyákból származott, amelyeket vadászatra használtak.
 • A nagy drótszőrű pinschereket a modern rizen őshonosainak tekintik
 • A fajta kialakulása a XIX. Akkor képviselőit a királyi udvar közé sorolták.

A távoli múltban a rizeneket szülőföldjükön teherautók kísérő lakókocsiként és állatállomány őrjeként használták. A tizennyolcadik század óta az óriássnauzerek népszerűséget nyertek a hentesüzletek és sörözők ideális őreként. Ezután rendőrségi és katonai kutyák karrierje várt rájuk.

1909-ben hivatalosan elismerték az óriás schnauzer fajtát. 1923-ban megjelent az első szabvány. 1925-ben az óriás schnauzerek elismerték a "munkakutyát". A huszadik század elején több óriássnauzer vett részt a kiállításon, de sajnos a kutyák nem számítottak sikerre. Néhány évvel később, a következő kiállításon a fajta képviselői népszerűséget és elismerést szereztek a schnauzer szerelmeseinek.

Fajta szabvány

jellegzetes

A schnauzerek csoportjába tartozó összes faj közül az óriás schnauzer a leggigantikusabb. Általában a fajta képviselői hatalmas, nagy, kompakt, energikus, kemény szőrzetű állatoknak tűnnek. Felnőtt növekedés 60-70 cm. súly szerint 35–47 kg.

Erőteljes, széles és egyben elegáns nyakon egy hosszúkás fej nyugszik. A homlok lapos, bozontos szemöldök. Függő fülek. A sötét szemek nem túl nagyok. Ék alakú pofa, nagy fekete orr. Az állkapcsok hatalmasak, az arccsontok fejlettek, az olló harap.

A hát és a karaj rövid. A bordaketrec ovális, széles és mély. A hasa gyönyörű vonallal ívelt. A farok előnyösebb természetes, szablya alakú. A dokkolás megengedett. Az első lábak egyenesek, párhuzamosak. A lapockák laposak. A hátsó lábak jól izmoltak és ferdeek. Söprő mozdulatok, de könnyedek és kecsesek.

A kabát szálkás. A fajta jellemző vonása a hosszú szőr az arcon bajusz, szakáll és szemöldök formájában. Vastag aljszőrzet van. Kétféle szín létezik: tiszta fekete, bors és só, különböző árnyalatokkal.

Karbantartás és gondozás

jellegzetes

Az Óriás schnauzert mind a házban, mind a madárházban tarthatja. Ebben az esetben figyelembe kell vennie néhány árnyalatot. Például, ha a kutya az udvaron lakik, akkor a téli időszakra meleg menedéket kell biztosítani számára, mivel a rizen gyapja nem tudja megvédeni a fagytól. Lakásban tartva egy ilyen háziállat meglehetősen nagy napi fizikai aktivitást igényel.

Télen ajánlott olyan gyakorlatot használni, mint a síelő vontatása, és az Óriás-schnauzer is szívesen húz egy szánkót egy gyerekkel, de buzgalmát felnőttnek kell irányítania, különben a kutya túlságosan gyorsulhat, és a baba kiesik a szállítóeszközéből. Érdemes megjegyezni, hogy másfél éves kortól megengedett az Óriás schnauzer használata vontatóként, előtte a kutya izmai nem elég erősek és erősek ilyen feladatok elvégzéséhez.

Abban a pillanatban, amikor a kiskutya megjelenik a házban, bizonyos előkészületeket meg kell tenni. Egy járhatatlan, huzatmentes sarokban határozzon meg egy helyet a kutya számára egy ággyal, tálakkal vízhez és ételhez, játékokkal. Előre is vásároljon pórázt gallérral, különféle eszközöket és ápolószereket.

Az óriás schnauzer gondozása nem nehéz, legtöbbször a kabát gondozása szükséges, amely a következő eljárásokat tartalmazza:

 • Rendszeres ecsetelés speciális ecsettel.
 • Rendszeres eltávolítás a szem körül, a felesleges haj párnái között.
 • Félévente egyszer profi fodrászra van szükség, havonta egyszer rendszeres fodrászra.
 • Jobb, ha az első vágást tapasztalt ápoló végzi.
 • Minden etetés után meg kell törölni a rizen arcát, mivel a szakáll étkezés után mindig elkenődik.
 • Az óriássnauzer fürdése viszonylag gyakori, ezért a kabát tökéletes állapotban lesz. Fontos, hogy alaposan öblítse le a gyapjút a mosószerektől, különben korpásodás jelenhet meg. Fürdés után a kutyát hajszárítóval kell szárítani.

A kabát gondozása mellett hetente egyszer ellenőrizni és tisztítani kell a fülét és a fogait. Törölje le a szemet, eltávolítva a váladékot. A karmait növekszik, bár erre ritkán van szükség, általában ezek az aktív kutyák az útfelületen mossák őket sétálás közben.

Az óriássnauzer nagyon aktív, ezért a természetes húst fel kell venni az étrendjébe. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy egy ilyen kutyát nem szabad táplálékkal etetni. Szakember segítségével kiegyensúlyozott étrend készül, ennek eredményeként a rizen száraz takarmány kombinációjában fogyaszt húskészítményeket. Ugyanakkor a húsnak kiváló minőségűnek kell lennie, a száraz tápláléknak pedig ideálisan kell megfelelnie a meghatározott fajtának.

Egészség

fajta

Megfelelő gondozással az óriás schnauzer 12-15 évet élhet. A háziállatok egészsége sokat függ a tulajdonostól. A kutya tulajdonosának időben megelőző vizsgálatokat kell elvégeznie egy állatorvosi klinikán, rutinszerű védőoltásokat és paraziták elleni kezelést kell végeznie. Azt is tudnia kell, hogy a háziállat milyen betegségekre hajlamos. Az óriássnauzerek leggyakrabban a következő egészségügyi problémákkal küzdenek:

 • Allergia - foltokként és fekélyként jelentkezik a bőrön.
 • Húgyúti problémák - sok közülük végzetes.
 • Puffadás, volvulus - nem megfelelő vagy tiltott termékek bevétele után gyakrabban alakul ki. Ha nem nyújt segítséget időben, a kutya néhány órán belül meghalhat.
 • Le nem ereszkedő herék - genetikai rendellenesség, amely veleszületett rendellenesség a férfiaknál.
 • Melanóma - rosszindulatú daganat, amely a melanociták pigmentsejtjeiből alakul ki. A neoplazma gyorsan áttétet képez.
 • Pajzsmirigy alulműködés - pajzsmirigyhormon-hiány okozta betegség.
 • Lipomas - a zsírréteg szubkután szövetének jóindulatú daganatai.
 • Retina atrófia - örökletes szembetegség.
 • Glaukóma - szembetegségek komplexe, amelyet az intraokuláris nyomás növekedése jellemez.
 • Szürkehályog - gyakran traumák következtében alakul ki.
 • Hasnyálmirigy-gyulladás - gyulladásos folyamat a testben.
 • Epilepszia - gyógyíthatatlan, gyakran örökletes betegség, amelyben az állat visszatérő rohamoktól szenved.
 • A csípőízület dysplasia - olyan betegség, amelynek következtében az állat csípőízületei elpusztulnak.
 • Cukorbetegség - ezzel a betegséggel a kutyának speciális étrendet választanak. Lehetetlen teljesen megszabadulni a cukorbetegségtől.

karakter

nagy méretű

Az Óriássnauzer végtelenül hűséges családjához, kész bármikor a tulajdonos oltalmába rohanni. Egy ilyen kutyának félelmetlensége van, képes önállóan döntéseket hozni különböző helyzetekben. Tekintettel a rizen robbanékony jellegére és agresszivitására, stabil kézre van szüksége. Az ellenőrizetlen kutya veszélyes lehet másokra a védekezés során.

Feltámadott soha nem sért meg gyereket. Épp ellenkezőleg, megpróbálja a szárnyai alá venni. A háziállatokat barátságosan kezeli, feltéve, hogy egy házban laknak vele. Az idegenek mindig óvatosságra, bizalmatlanságra, sőt agresszivitásra késztetik az Óriássnauzert. A kutya nem veszi le a tekintetét egy idegenről, aki bejön a házba, vagy kapcsolatban áll a családtagokkal.

Risen szokatlanul okos, könnyen emlékszik a tulajdonos összes rokonára, szomszédjára, barátjára. Miután meghatározta a közeli emberek körét, toleránsan bánik velük, de soha nem engedi megismerkedni. Számára csak a tulajdonos és a háztartás van, velük együtt pihenhet és játszhat. Érdemes megjegyezni, hogy az idegenekkel szembeni agressziót nehéz ellenőrizni, ezért egy ilyen háziállat tulajdonosának teljes engedelmességet és megértést kell elérnie tőle.

Képzés és oktatás

nagy méretű

Az óriás schnauzer képzés elengedhetetlen! Ha ennek a szolgálati kutyának a gazdája maga sem tudja, vagy nem akarja felnevelni a kutyát, akkor érdemes egy speciális iskolához fordulnia egy tapasztalt kutyavezető szolgáltatásainak felhasználásával. A korai szocializáció és a megfelelő nevelés, majd a tanfolyamok segítenek abban, hogy a szemtelen kiskutya jól nevelt, megfelelő kutyává váljon.

Javasoljuk, hogy séta után háziállattal szervezzen órákat. Ekkor a kutya kidobja a felhalmozódott energiát, és segítőkészebb, befogadóbb lesz a tudomány iránt. Kölyökkorától kezdve az óriási schnauzernek meg kell tanulnia, hogy a mester szava törvény.

A fajta képviselői hűek a tulajdonoshoz, emiatt túl buzgón védhetik meg családjukat, megtámadva egy olyan embert, aki nem veszélyes. Az agresszió ésszerűtlen megnyilvánulásait el kell nyomni, míg a kedvtelésből tartott állatok durva bánásmódja elfogadhatatlan. A parancsokat kiegyensúlyozott, nyugodt, ugyanakkor kitartó hangnemben adják meg. Risen uralkodó jellegű, ezért intelligens és erős akaratú gazdára van szüksége, akit a kutya nem csak szeretni fog, hanem engedelmeskedni, tisztelni is fog.

Érdekes tények

 • Két óriás schnauzer élt Jurij Nikulin házában, a híres művész a fajta képviselőinek ismerője volt.
 • Az Óriás schnauzer arcán a kutya minden tapasztalata megjelenik: öröm, harag, kíváncsiság, elégedetlenség, bűntudat. A bozontos szemöldök, a bajusz és a szakáll hozzájárul az ilyen arckifejezésekhez.
 • Németből lefordítva az "óriás schnauzer" úgy hangzik, mint "óriási pofa".
 • Az óriássnauzereket kifejezetten rendőrségi szolgálatra hozták ki.
 • Az orosz filmesek által forgatott filmben egy óriás schnauzer kutya szerepelt. A film címe "A kegyetlenség felemelése nőkben és kutyákban".

A fajta előnyei és hátrányai

leírás

Az óriássnauzer, mint háziállat, nem mindenki számára megfelelő. A rizen tulajdonosának magabiztosnak kell lennie, tudnia kell, hogyan kell kezelni egy kemény indulatú és makacs karakterű nagy szolgálati kutyát. Ha ilyen kutyát szeretnél, mérlegeld a lehetőségeidet. Először meg kell ismerkednie a fajta előnyeivel és hátrányaival.

Előnyök:

1. Magas intelligencia, szellemi képesség.
2. Kiváló biztonsági, őrzői tulajdonságok.
3. Gyönyörű megjelenés.
4. Kijönni a gyerekekkel.
5. Teljesítmény.
6. Könnyű tanulás.

Hátrányok:

1. Hosszú sétákat és fizikai aktivitást igényel.
2. Nehéz gondozás.
3. Túlzott agresszivitás.
4. Drága tartalom.
5. Makacs jellem.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.