A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákAusztrál juhászkutya (Aussie) története, leírása és a fajta jellemzői

Ausztrál juhászkutya (Aussie) története, leírása és a fajta jellemzői

történelem

Ausztrál juhász

pásztor
kilenc

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

5.0 / 10

karakter

8.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Minden kutyafajtának megvan a maga célja, az ausztrál juhászkutya tekintetében született juhász. Egy ilyen kutya ideális asszisztens azoknak a kistermelőknek, akik nem nyereségesek hatalmas kaukázusi pásztorokat vagy collie-kat tartani.Az aussi vagy az Ossi, ahogy a tulajdonosok szeretettel hívják az ausztrálokat, kiváló munkát végeznek a pásztor feladataival. Egy ilyen kutya csodálatos társává válhat, veszélyes helyzetekben hevesen védi a gazdát, gondosan ápolja a gyerekeket és mindig megpróbál közel lenni a tulajdonoshoz.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Annak ellenére, hogy a fajta neve "Ausztrál juhászkutya", e kutyák otthona Amerika. Ez az állatfajta nem nevezhető ősinek, kialakulása a huszadik században kezdődött és ért véget. Bár azok a fajták, amelyeknek a vére az ausztrál juhászok ereiben folyik, az ősi időkre nyúlnak vissza. A modern ausszek kiválóságot értek el a pásztormunkában, és győztes rodeóversenyzőként is beváltak magukat.

Számos fajta vett részt az ausztrál juhászkutya létrehozásában. Vizsgáljuk meg közelebbről az ausszák legfontosabb őseit:

 • A XIX. Században pireneus pásztoraik a baszk pásztorokkal érkeztek Amerikába. Közülük és a helyi juhászkutyák közül megjelentek az ausztrál juhászok első ősei.
 • A 19. század közepén ógermán juhászok jelentek meg Ausztráliában (Új-Dél-Wales). Ezeknek az eredetileg Németországból származó pásztorkutyáknak szürkésfekete színűek voltak, vastag szőrzetük volt, és tigrisnek vagy tigrisnek hívták őket. A tigrisek és a helyi terelő kutyák utódai az Egyesült Államokba érkeztek, és hozzájárultak az aussi fajta kialakulásához.
 • A terelő kutyák másik fajtája, az ausztrál kulisszák hozzájárultak az ausztrál juhászkutya megjelenéséhez. A modern Aussies szőrzetének színe hasonlít egy kulisszal.
 • A huszadik század elején az amerikai tenyésztők megismerkedtek az ausztrál juhászkutya nevű új fajtával. A folyamat során a kulikokat, a tigriseket és a Pireneusokat keresztezték collie-kkal és a berni hegyi kutyákkal. Ennek eredményeként az aussie fajtát tenyésztették. Ezek a szorgalmas, szívós állatok a legjobb terelő kutyákká váltak.

1977-ben elfogadták a fajta szabványt. Ekkorra az ausztrál juhászok szerelmeseinek klubja szerveződött, és több mint két tucat kennel foglalkozott e faj fajtatiszta képviselőinek tenyésztésével.

Fajta szabvány

aussie

Az ausztrál juhász jellemében és megjelenésében is nagyjából hasonló a többi terelő fajtához. Megkülönböztető jellemzője a kabát sajátos színe és egy rövid, dokkolt farok. Felnőtt növekedés 45-60 cm., súly szerint 20-30 kg.

Egy lapos homlokú fej az izmos nyakon nyugszik. A háromszög alakú fülek nem túl nagyok, a csúcsukon kissé lekerekítettek. Szeme közepes méretű, kifejező megjelenésű. Különböző színűek lehetnek. A kék szemeket nagyon szépnek tartják, üvegnek hívják őket. Borostyán és barna szem is megengedett. A pofa nem túl hosszú, a hegye felé kissé keskenyedik, a végén lekerekített. Az állkapcsok hatalmasak.

Testfelépítése sportos, izmos. A test hosszabb, mint a kutya magassága. A faj fajtatiszta képviselője nem lehet kövér és zömök. A végtagok erősek, izmos csípővel. A mancsok oválisak. A legtöbb ausszi rövid farokkal születik. Ha a farok túl hosszú, akkor dokkolt.

A szőrzet közepes hosszúságú, egyenes, enyhe hullámosság megengedett. A szőrzet kétrétegű, puha aljszőrzet van. A kis sörényt dekorációnak tekintik, a haj durva.

A szín különféle variációkban megengedett. A leggyakoribb a márványkék, a márványvörös és a fekete és a vörös. Bármilyen színben a színeknek tisztáknak és élénkeknek kell lenniük. Szintén barnás és fehér jelölés megengedett minden színnél.

Karbantartás és gondozás

történelem

Nem ajánlott ausztrál juhász lakásban tartása. Ez a kutya hiperaktívnak mondható. Ha unatkozni kezd, vagy nem kap lehetőséget a futásra, a tulajdonosok vagyona veszélybe kerül. Az Aussie nemcsak unalmából pusztít el mindent, ami a fogra kerül, az unatkozó ausztrál hangosan ugathat több órán át egymás után, fel-le ugrálva, teljes megjelenésével megmutatva, hogy szabadon kell futnia.

Ha úgy dönt, hogy egy ausztrál juhászt telepít egy lakásba, készüljön fel a napi sétákra. Legalább napi három órában a kutyának aktívan járnia kell, játékokra, sportversenyekre, edzésre van szüksége. Ha önálló házban lakik, telkével rendelkezik, felszerelje az ausztrálokat egy tágas madárházzal, meleg fülkével. A szabadságot kedvelő kutyát semmi esetre sem szabad láncon tartani, dühös lesz és szenvedni fog. Amikor az aussiákat egy madárházban tartják, még mindig szükség van a madárházon kívüli sétákra. Ha a terület el van kerítve, hagyja, hogy a kutya körbejárja a környéket. Ebben az esetben biztosnak kell lennie abban, hogy a kerítés megbízható, különben a háziállat rést talál és elszalad.

Ha piros Aussie van, ne járkáljon a napon. Az ilyen kutyák nem tűrik túl jól a napfényt, gyorsan hőgutát kaphatnak. Séta, edzés jobb elhalasztani az esti vagy reggeli órákat.

Az ausztrál fajta képviselői nagyon szorgalmasak, akkor is dolgoznak, amikor már nem erősek. Ugyanez vonatkozik a szórakozásra is, a kutya addig fog futni, ugrani, játszani, amíg leesik, például napszúrásból. A tulajdonosnak gondosan figyelemmel kell kísérnie a háziállatot, és időben le kell állítania tevékenységét, lehetőséget adva neki a pihenésre és az erõsségre.

A megfelelő karbantartás mellett a háziállatnak megfelelő gondozásra van szüksége a szépség és az egészség megőrzéséhez. A kozmetikai kezelések a következőket tartalmazzák:

 • 5-7 naponta egyszer fésüljük ki a gyapjút. Különös figyelmet fordítunk a sörényre. Bár nem túl buja, a gubancok és gubancok még mindig rossz gondozással alakulnak ki.
 • Szükség szerint fürdünk. Az ütemezett fürdést évente 2-3 alkalommal végzik speciális samponok használatával a durva kutyaszőr számára. Vízkezelés után nagyon fontos, hogy alaposan öblítse le a mosószert a gyapjúból.
 • Hetente háromszor speciális kefével és pasztával kutyáknak mossuk kedvencünk fogait. Az ilyen eljárások eltávolítják a lepedéket, megakadályozzák a fogkő és a kellemetlen szag megjelenését a szájban. A felelőtlen tulajdonosok gyakran figyelmen kívül hagyják a fogmosást, ennek következtében a kutya már korán elkezdi fogai vesztését.
 • Hetente egyszer tisztítjuk a fülünket. Ehhez ajánlott speciális készítményeket vásárolni, amelyek lágyítják a fülzsírt.
 • Az ausztrál juhász szeme a gyenge pontja. Egy ilyen kutya hajlamos a szembetegségekre. Ezért a tulajdonosnak rendszeresen meg kell vizsgálnia az állat szemét gyulladás vagy váladék túlzott felhalmozódása szempontjából. Észrevéve a betegség legkisebb tüneteit, sürgősen konzultálnia kell egy állatorvossal.

Az ausztrál szarvasmarha kutya étrendjének kiegyensúlyozottnak kell lennie. Ha természetes táplálkozási módot választ, ügyeljen a vitamin- és ásványi anyag-kiegészítőkre. Javasolt ausztrál halolajat és kondroprotektorokat is adni. Ezek a kiegészítők erősítik a porcot, az inakat és az ínszalagokat. Az ausztráljuhász hajlamos az ízületi diszpláziára, ezért ne hagyja figyelmen kívül ezt az ajánlást.

Sokkal könnyebb etetni kutyáját professzionális száraz eledelrel, amely tartalmazza az összes szükséges adalékot. A tulajdonosnak csak egyszerre kell ételt öntenie egy tálba, és helyesen kell kiszámítania az árakat, hogy ne táplálkozzon túl, vagy éppen ellenkezőleg, ne hagyja éhes a kutyát.

Egészség

pásztor

Az ausztrál juhászkutya 10-12 évet élhet, de vannak olyan esetek, amikor a fajta képviselői 14 évet éltek. Az ausszeseknek rengeteg egészségügyi problémája van. Körülbelül negyven örökletes betegség ismert, amelyekre ezek a kutyák hajlamosak. Az alábbi listában megjegyezzük a leggyakoribbakat:

Szembetegségek - az írisz coloboma, szürkehályog.
A csípőízületek dysplasia - elviselhetetlen fájdalom kíséri, sántasághoz és mozdulatlansághoz vezet.
Epilepszia - neurológiai betegség, amelyet rohamok, akaratlan vizelés és bélmozgások kísérnek.
Allergia.
Pajzsmirigy-gyulladás - akkor fordul elő, amikor a mirigy szövetét limfociták, plazma sejtek és makrofágok infiltrálják.
Süketség.
Harapási problémák.
Demodecosis - a Demodex atka által okozott parazita betegség.
Onkológiai betegségek.

Sok esetben, az MDR1 multirezisztens gén mutációja miatt az ausztrál juhászok túlságosan érzékenyek számos gyógyszerre. Ezért az öngyógyítás nem ajánlott, a betegség legkisebb jele esetén is konzultáljon állatorvosával, mielőtt háziállatának gyógyszert adna. Még a közönséges vitaminokat és parazitaellenes szereket is csak szakember felírása után szabad használni.

karakter

történelem

Az ausztrál juhász jelleme a neveléstől, a környezet hatásától, a kiskutya szocializációjának időszerűségétől és helyességétől függően alakul ki. Az ausszusok természetüknél fogva intelligenciával vannak ellátva, képesek megfelelően reagálni bizonyos helyzetekre.

Az agresszivitás nem benne rejlik ennek a fajtának a képviselőiben, de ha nem biztosít elegendő fizikai aktivitást egy ilyen aktív kutyának, tegye láncra, és ne vegyen részt képzésben, a kutya ellenőrizhetetlen, gonosz állattá válhat. Megjegyzés: egyáltalán nem természeténél fogva, hanem a gondatlan tulajdonos hibájából.

Megfelelő kiképzés esetén az ausztrál juhász vidám és barátságos. Nemcsak a tulajdonosnak, hanem az összes családtagnak is elkötelezett. Az ausszek szeretetteljesek a gyerekekkel, örömmel játszanak és mulatoznak a gyerekek társaságában. Nyugodtan és békésen bánnak a háziállatokkal is, bár kiskutyás kortól kezdve meg kell tanítani az ausztrált, hogy legyen toleráns például macskákkal.

Az idegenek éberséget okoznak az ausztrál juhászkutya esetében, míg a kutya látható ok nélkül nem mutat agressziót. A félelem és a félelem nem jellemző az aussie-ékre, ha veszélyes helyzet áll elő, a kutya bátran megvédi gazdáját és vagyonát.

Képzés és oktatás

ausztrál

Az ausztrálok nagyon engedelmesek és könnyen képzett háziállatok. Öröm ilyen képes pásztorkutyát kiképezni. Gyorsan megjegyzi a parancsokat és végrehajtja azokat, próbálva a tulajdonos kedvében járni. A legfontosabb, hogy ragaszkodó szóval és finomsággal ösztönözzük a kutyát a szorgalmas teljesítményre. A képzés következetessége és a feladatok pontos megfogalmazása szintén fontos. Építse fel edzéseit, hogy a kutyája ne unatkozzon.

Az ausztrál juhász tulajdonosának meg kell mutatnia a karakter szilárdságát a képzés során. Az a tény, hogy ez a kutya olyan okos, hogy gyorsan felfedezi a makacsság megmutatásának lehetőségét és megalapozza vezető szerepét a helyzetben. Ezért a mester szavának és tekintélyének elpusztíthatatlannak kell lennie. Az engedelmesség fenntartása, a helyzet mindig kezelése és a parancsok végrehajtása a képzés fő szabályai.

Érdekes tények

 • Az ausztrál juhásznak sok neve van: ausztrál, amerikai juhász, Wiggleboot, Rodeo kutya, kaliforniai juhász, rövidfarkú, ragadós kutya, új-mexikói juhász, spanyol juhász, észak-amerikai ausztrál juhászkutya, juhászkutya, aussie.
 • Az ausztrál juhász a kerítést megoldandó problémának tekinti, nem pedig hétköznapi akadálynak. A kutya mindenféle módszert alkalmaz a kerítés leküzdésére. Addig nem nyugszik, amíg nem találja meg a helyes megoldást. Ezért az ausszek gyakran menekülnek otthonról, és életveszélyes helyzetekbe kerülnek.
 • Az indiánok szellemnek vagy szellemszemnek nevezik a kék szemű ausztrál juhászkutyát.
 • Ausztrálok gyakran szerepeltek Walt Disney-filmekben, ezek a kutyák a filmszereplők között a legnagyobb népszerűségnek örvendtek 1948 és 1959 között.
 • Az ausztrál juhász nagyon szereti a szeretetet, imád ülni a tulajdonos lába közelében, időről időre megpróbál mászni az ölébe, mint egy macska.
 • Aussie páratlan sportoló. Erőssége a nagy sebesség és az éles kanyarok.

A fajta előnyei és hátrányai

pásztor

Az ausztrál juhász olyan aktív, hogy még a legatsportosabb tulajdonosra is képes fárasztani. Nem tud sokáig ülni mozogás nélkül, ezért gondold át alaposan, ha elegendő fizikai aktivitást tudsz biztosítani egy ilyen háziállat számára. Kezdetnek érdemes megismerkednie nemcsak ennek a fajtának az előnyeivel, hanem a fő hátrányaival is, hogy később ne kelljen szenvednie, sem Önnek, sem kedvenceinek.

Előnyök:

1. odaadás.
2. Barátság, játékosság.
3. Intelligencia és találékonyság.
4. Tanulási képesség.
5. A gyermekek iránti szeretet.
6. Kiváló atlétikai képesség.
7. Kitartás.
8. Képesség önálló döntéshozatalra.

Hátrányok:

1. Lakásfenntartásra nem alkalmas.
2. Napi testmozgást és testmozgást igényel.
3. Hosszabb inaktivitással járó pusztulásra való hajlam.
4. Szereti hangosan és sokáig ugatni.
5. Nem tűri a meleget.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.