A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákPrága Ratlik (Ratlik) története, leírása, a fajta jellemzői

Prága Ratlik (Ratlik) története, leírása, a fajta jellemzői

Prága

történelem
7.7

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

10.0 / 10

karakter

8.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

7.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

0,0 / 10

A prágai minősítő Csehország büszkesége. A kis méret, a kellemes karakter és a határtalan odaadás ideális társgá, barátgá teszi ezt a kutyát.A Ratnikit már régóta a hölgyek kedvenceinek tartják, nem meglepő, mert apró panaszkodó háziállatokat mindenhová magával vihet. A fajta egyéb nevei: Liben (cseh, Prága) sernochka, ratlik.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

1A patkány szülőhelye Csehország. A fajta megjelenésének pontos időpontja nincs meghatározva, és az sem ismert, hogy megbízhatóan hogyan történt.

Kétféle változat létezik: A tizenharmadik század közepén az európai városok utcáin szemét és szemét volt tele, amelyet a városiak közvetlenül az ablakukból öntöttek. Ennek eredményeként ezekben a városkupákban patkányhordákat hoztak fel.

Természetesen a rágcsálók, mint a fertőzések hordozói, Európában a 13. század végén pestisre törtek ki. A járvány csillapításához meg kellett szabadulni a fertőzött patkányoktól.

A macskák nem tudtak segíteni, mivel az inkvizíció parancsára kiirtották őket. Macskákat fogtak és elégettek boszorkánysegédként. A rágcsálók elleni küzdelemre különleges embereket neveztek ki - patkányfogókat, de munkájuk eredménytelen volt.

Ekkor mentek a patkányok. A fürge, miniatűr kutyák ügyesen megbirkóztak a rágcsálókkal, és segítettek megtisztítani a városokat ettől a csapástól.

Az ókorban a patkányok istállókban és istállókban éltek, ott rágcsálókat fogtak. Ezután a magas társadalom képviselői más felhasználási lehetőségeket találtak a kutyák számára. Ratlikék ételeket kóstoltak, hogy megakadályozzák gazdáik megmérgezését.

Egyes tulajdonosok megengedték a háziállatoknak, hogy közvetlenül az asztalokon járjanak és ételt vegyenek. Az első információk a patkányokról a VIII-IX.

Amikor a cseh állam hanyatlása következett be, a hadurak nemcsak a nemes személyek házaiban kezdtek találkozni. Most a kutyákat a középosztály otthonában, sőt a szegények udvarán tartották.

Az olyan szórakozás, mint a patkányharcok Európában növekvő népszerűségével a prágai patkányok népszerűsége is nőtt. Végül is ezeknek a versenyeknek állandó résztvevői és gyakori nyertesei lettek.

Később a miniatűr harcosok lettek a világi hölgyek kedvencei. A női szalon találkozók nélkülözhetetlen résztvevőivé váltak. A hűséges háziállatok mindenhova kísérték szeretőiket, anélkül, hogy bármilyen problémát okoznának utazás közben.

A 19. század végén komoly munka kezdődött a fajtatiszta fajta megőrzése érdekében. Méneskönyveket állítottak össze. De az ellenségeskedések (két világháború) után a tenyésztési munkák nyilvántartása elveszett. A prágai csörgő fajta új története és újjáéledése a huszadik század hetvenes éveiben kezdődött.

A huszonegyedik század elején a krysariki népszerűségre tett szert Csehországon és Szlovákián kívül. De ezeknek a kutyáknak a száma a kontinensen korlátozott. A volt Szovjetunió területén vannak ilyen háziállatok.

Fajta szabvány

ratlik

A prágai ratter nagyon hasonlít a miniatűr pinscherekhez és a játékterrierekhez. Ezt a hasonlóságot azzal magyarázzák, hogy a ratlik a történelmi tények szerint ezeknek a fajtáknak az őse. A rokon fajoktól származó patkány megkülönböztető jegye a körte alakú feje.

A cseh zerge testfelépítése harmonikus, szögletes, miniatűr. A felnőttek súlya kb 2,6 kg., növekedés 20-23 cm. A 18 cm-nél kisebb marmagasságú Ratnikit kizárják.

Körte alakú fejet tartanak a nyak középső hosszán. A fülek elég nagyok és erősek. Háromszög alakúak. A homlok enyhén domború, gömbölyű, ráncok nélküli. A szemek nem túl nagyok, lekerekítettek, sötétek. Enyhén domború.

A pofa elég hosszú, bőrredők nélkül, száraz. Az orr pigmentált. Pofák fejlődtek, ollós harapás.

A háta egyenes, rövid, a far enyhén lejtős. A karaj erős. A has fel van húzva. Ovális borda.

A végtagok egyenesek, párhuzamosak, jól fejlett izmokkal. A hátsó lábak valamivel hosszabbak lehetnek, mint az első lábak. Mancs "macska", lekerekített. A mozdulatok szabadok, rugalmasak. A farok egyenes. Séta, futás közben a patkány ember a hátsó vonal fölé viszi, megengedett egy fél gyűrű behajlítása.

A prágai Ceruka kabátja kétféle lehet:

1. Hosszú hajú - közepes hosszúságú haj, a farokon, a füleken és a végtagokon tollak vannak. Az ilyen típusú gyapjú patkányok ápolásra szorulnak.
2. Rövid hajú - a haj rövid, a szőrzet sima, testhez közeli.

A prágai krysarik fő színe: barna és fekete, barnás, vörös. A barnulásnak világosnak, nem homályosnak kell lennie. Más színek megengedettek a szabvány szerint. Minél gazdagabb a szín, annál értékesebb a ratlik.

Karbantartás és gondozás

patkány-fiú

A prágai minősítő csak lakásfenntartásra alkalmas. Egy ilyen miniatűr kutyának kényelemre, melegségre van szüksége. A harcosnak nincs szüksége napi hosszú sétákra. Természetes szükségleteit alomdobozon vagy speciális pelenkán tudja kielégíteni. Nagyon könnyű ehhez hozzászoktatni a patkányt.

A ratlikhoz még mindig sétákra van szükség. Imád sétálni, játszani a friss levegőn. A hideg évszakban rövid szőrű háziállatot kell öltözni. Természetes csapadék vagy súlyos fagy, szél idején jobb elhalasztani a sétát. Ha jó az idő, próbáljon tovább járni a ratterrel.

Ratlik imád sütkérezni a mester ágyában vagy a fotelben, de neki meg kellene lennie a saját helyének, a saját ágyának. Vásárolhat egy egész kutyaházat. A kutyának is biztosítson különféle játékokat. Vegyél neki ruhát, hámot, tálakat vízhez, ételt, ápolószereket.

A cseh sernochka gondozása könnyű. A legfontosabb az, hogy az összes eljárást időben és az összes szabálynak megfelelően elvégezzük:

 • Rendszeresen letöröljük a kabátot egy darab velúrral. Ettől a kabát fényes és ápolt lesz. Azt is meg kell fésülni hetente párszor egy természetes ecsettel.
 • A patkány-patkány nagyon tiszta, ezért gyakori fürdőzésre nincs szükség, különösen az őszi-téli időszakban. A napi tisztaság fenntartása érdekében elegendő a kabátot nedves törülközővel törölni. Fürdéskor csak kutyaspecifikus mosószereket használjon.
 • Ratlik karmai önmagukban nem moshatók meg, ezért, ahogy visszanőnek, le kell vágni őket.
 • Hetente kétszer tisztítjuk a fülünket. A tisztítás során gondosan vizsgálja meg a gyulladást vagy a fülzsír nagy felhalmozódását. Ha a fertőzés legkisebb gyanúja merül fel, forduljon állatorvosához.
 • A háziállat fogait kutya fogkrémmel tisztítjuk. Ha a kutya nem szereti a keféket, vigye fel a pasztát arra a játékra, amelyet a patkány szeret rágni, így ő maga fogja megtisztítani a fogait.

Miniatűr kutyáknál az anyagcsere felgyorsul. Ennek a háziállatnak nincs szüksége sok ételre, de az ételnek a legjobb minőségűnek kell lennie. A legtöbb ratlik-tulajdonos a mesterséges etetési módszert részesíti előnyben, prémium készételeket vásárol.

De etetheti a patkányt természetes termékekkel. Ugyanakkor fontos az étrend helyes megfogalmazása, a normák meghatározása és a megfelelő vitamin- és ásványianyag-kiegészítők kiválasztása. Nem táplálhatja túl a kutyát, különben elhízás fenyegeti. Tilos etetni az asztal maradványaival is.

Egészség

leírás

Átlagosan egy prágai patkánykölyök 12-14 évet élhet. A fajta képviselőit jó egészség, erős immunitás különbözteti meg.

Kedvenceik egészségének megőrzése érdekében a tulajdonosnak gondoskodást és figyelmet kell tanúsítania. Fontos, hogy évente kétszer mutassák meg a kutyát állatorvosnak megelőző vizsgálat céljából, féregtelenítést végezzenek, ütemezett oltásokat végezzenek és kezeljék a bőr parazitáit.

A prágai Rattle fajta képviselőinek leggyakrabban a következő egészségügyi problémái vannak:

 • Vázizomrendszer - törések, elmozdulások, zúzódások.
 • Fogászati ​​betegségek - parodontitis, caries.
 • Emésztőrendszeri betegségek - puffadás, hasmenés.
 • Elhízás - a mozgásszegény életmód és a helytelen étrend miatt következik be.
 • Középfülgyulladás - a külső hallójárat bőrének gyulladása, különböző okok miatt fordul elő.

karakter

történelem

Kicsinyített mérete ellenére a prágai ratter éles elmével és kiegyensúlyozott karakterrel rendelkezik. Ez egy hűséges barát, hűséges társ.

Nem fog elszalasztani egyetlen alkalmat sem, hogy a tulajdonos közelében lehessen, így tökéletes társat alkot. A Ratlik-ot csak egy kemény fenekű táskába teheti, és elmehet a boltba vagy egy turisztikai kirándulásra. Ugyanakkor nem nevezheti rögeszmének a patkányembert.

Ha a kutya úgy látja, hogy a tulajdonos valamivel elfoglalt, nem fog unatkozni, figyelmet követelni.

Sok más kis fajtával ellentétben a ratlik soha nem hiába zajos. De ha kopognak az ajtón, azonnal hangos ugatással értesíti a tulajdonosot a vendégek érkezéséről.

Óvakodik az idegenektől. Ha gyanús magatartást észlel részükről, rohanhat mind a tulajdonos, mind a területe védelmében. A megismerés nem teszi lehetővé, ezért ne próbálja azonnal megsimogatni a warlikot. Először meg kell barátkoznod vele.

Jobb, ha ilyen kis kutyát nem hagy kisgyerekekkel. A gyermekek akaratlanul is árthatnak egy törékeny állatnak.

A Ratlik barátságos más kutyákkal. Baráti kapcsolatokat alakít ki a macskákkal is. Nem meglepő, mert mindketten született rágcsálók vadászai.

Nem ajánlott a patkányt ugyanabban a házban tartani hörcsögökkel, csincsillákkal, mókusokkal és más apró állatokkal. A kutya zsákmányként reagál rájuk.

Képzés és oktatás

történelem

A cseh patkánykölyök olyan okos, hogy még egy iskolás is fel tudja nevelni. A lényeg az, hogy a gyermek tiszteletteljesen viszonyuljon a kutyához. Ratlik nem élő játék. Nemcsak játszani kell vele, hanem tanítani is.

A kiskutyának meg kell tanulnia a házban a magatartási szabályokat. Meg kell tanítani neki a legegyszerűbb parancsokat: "hely", "nem", "nekem"...

Gyors eszének köszönhetően a patkányember sikeresen gyakorolhatja az agilitást, a futást, a szabadstílust. A fajta egyes képviselői még a pálya munkájában is bizonyítottak.

Ratlik érzékeny ember. Ezért fontos, hogy a lehető leghamarabb szocializálódjon, hozzászokva az utcához, az idegen hangokhoz. Az első oltások után, karantén után azonnal kezdje el sétálni a kölyökkutyával és az osztályokkal.

Érdekes tények

 • A prágai ratter Európa legkisebb fajtája.
 • Japánban a ratlik egy talizmán totem tulajdonosának.
 • A prágai patkány-patkány fordítása "kis prágai patkányfogó".
 • Abban a korszakban, amikor a macskák hiányoztak az európai országokban, a patkányok őrködtek a királyi vagyon ellen abban az időben mindenütt jelen lévő patkányoktól.
 • 1377-ben Luxemburg negyedik Károly három hadurat adott át a francia királynak. Később Ötödik Károly átadta őket fiának, olyan értékes háziállatok voltak az uralkodó számára.

A fajta előnyei és hátrányai

jellegzetes

A modern krysarik fő célja, hogy mindenhova elkísérje tulajdonosát. Ez a társasági kutya képes színesíteni az idős emberek életét, egy stílusos szépség pótolhatatlan társává válni, vagy szórakoztató játékpartner lehet egy iskolás számára.

Úgy tűnik, hogy a prágai ratter univerzális háziállat, kivétel nélkül mindenkinek megfelel.

Valójában a ratlik kiskutya vásárlása előtt meg kell ismerkednie a fenntartásának, etetésének és gondozásának szabályaival. Ha mindent meg tudsz biztosítani a kutyának, amire szükséged van, akkor menj nyugodtan a kennelbe. De először tanulmányozza a cseh Sernochka fajta főbb előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Ideális lakásfenntartáshoz.
2. Nem igényel napi sétákat és nagy fizikai megterhelést.
3. Könnyen tolerálja a hosszú utakat, sétákat.
4. Nem hajlamos a hisztériára, nem félelmetes.
5. Nem ugat ok nélkül.
6. Nem agresszív.
7. Jöjjön össze kutyákkal és macskákkal.
8. Könnyen tálalható edzéshez.
9. Nem feltűnő.
10. Jó az egészsége.

Hátrányok:

1. Túlzott szerencsejáték, amely gyakran sérüléshez vezet.
2. Nem tűri a hideget.
3. A vadászati ​​ösztön rossz helyeken való megnyilvánulása.
4. Túlzott bátorság, amely veszélyes helyzethez vezethet.
5. Gyakran vannak problémák a fogakkal.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.