A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákWeimaraner (Weimar pointer dog) leírása, a fajta jellemzői

Weimaraner (Weimar pointer dog) leírása, a fajta jellemzői

Weimar

Weimar
8.3

Gondoskodás

9.0 / 10

Egészség

6.0 / 10

karakter

7.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

8.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

8.0 / 10

A borostyánszem és az ezüstös szürke szőrzet egyértelműen megkülönbözteti a Weimaranert a vadászkutya nagy családjától. Ezt a Weimari mutatót sokoldalúságáért és teljesítményéért díjazzák. Egy ilyen kutya képes részt venni a vadászatban, ugyanolyan jól működik a szárazföldön és a vízen is.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai


A vadászat mellett a Weimaraner őrként és nyomkövetőként is szolgálhat. Ha csak háziállatot szeretne, az nagyszerű társ lesz az Ön számára.

A fajta története

Nincs pontos információ a Weimaraner eredetéről. Azt hiszik, hogy a modern weimaranerekhez hasonló szürke kutyák jöttek Franciaországba Louis Saint királlyal együtt. A keresztes hadjárat során fogságba esett Egyiptomban, Louis meglátta a zsarukat, és egy csomagot hazahozott.

A helyi vadászrajongóknak tetszett az új megjelenés. Rendőrökkel vadásztak szarvasokra, vaddisznókra és még medvékre is. Elvileg egy ilyen kutya ideális segítő volt bármely állat vagy madár vadászatában.

Hamarosan az ezüst kutya nagyon népszerűvé vált Európában. 1880 óta a weimaraneri ősöket a vadászkutyák keresztezéseként mutatták be.

A weimari mutató szülőhelye Németország. Ennek a fajtának az első említése, mint önálló, a XIX. Századra (1896) nyúlik vissza. Ismeretes, hogy kivitték a német Weimar város környékére.

Ezek a kutyák voltak a weimari herceg kedvencei. Ő volt az, aki komolyan vállalta tenyésztését palotájában. A fajtát a hercegről nevezték el. A Weimaraner körülbelül 1890-ben fejlődött ki.

A huszadik század elején hosszúszőrű kölyökkutyák kezdtek megjelenni a weimari rendőrök fiasításában. Az új fajta nem ért el sikert, és nem is vált népszerűvé. A bajnokságot a fajta rövid hajú képviselői vezették. Azóta más típusú kutyákat már nem használtak tenyésztésben.

Fajta szabvány

jellegzetes

A Weimari mutató gyönyörű, arányos testalkatú. Kicsit meghaladja az átlagos magasságot. Felnőtt súlya 25-40 kg., növekedés 57-70 cm.

Száraz, lapos homlokú fej izmos nyakon nyugszik. A hímeknek masszívabb a fejük, mint a szukáknak. A fülek hosszúak, lelógóak. Lekerekített borostyánszínű szemek. De ez a szín a Weimaranerben megjelenik az életkor előrehaladtával, kölyökkutyáknál világoskék.

A pofa egyenes, hosszú, enyhe púp megengedett. Az arccsontok jól körülhatárolhatók. Az orra fekete. Az állkapcsok hatalmasak. Nagy fogak, ollós harapás.

Testalkata kissé megnyúlt. A far enyhén lejtős. A hátulja hosszú. A mellkasi mély, széles.

A végtagok hosszúak, egyenletesek, jól fejlett izmokkal. A mancsok feszesek. A Weimaraner sajátossága, hogy az első mancsokon a középső lábujj hosszabb, mint a többi. A farok dokkolt, magasan van.

A weimari mutató kutya kabátja kétféle:
1. Hosszú hajú - a haj hosszú (3-5 cm), puha, aljszőrzettel vagy anélkül.
2. Rövid hajú - a haj rövid, durva, jól illeszkedik a testhez. Nincs vagy nagyon kevés az aljszőrzet.

A szőrzet színe ezüstszürke. A mellkason és a lábakon található kis fehér foltok nem minősülnek hibának.

Karbantartás és gondozás

fajta

Nem tarthat Weimaranert az utcán. A madárházat nem ajánlják neki, és láncon tartani tilos. Ideális lehetőség egy elkerített telekkel rendelkező vidéki ház. Ebben az esetben a zsaru hideg évszakban töltheti az éjszakát, és meleg házban lakhat. És napközben is szabadon futhat az udvaron.

Fontos, hogy a Weimaraner sokáig ne maradjon egyedül és a tulajdonos figyelme nélkül. Otthonban tartózkodva ez a tiszta kutya nem okoz problémát. Jelentéktelenül hullik, megfelelő gondossággal, a gyapjú nem fog repülni a ház körül, és nem lesz kellemetlen szaga tőle.

A házban rendezzen ágyat kedvence számára, és vegyen neki játékokat. Ne feledje, hogy a kutyának nem szabad unatkoznia!

A Weimari mutató szereti a hosszú sétákat a természetben és a szabadtéri játékokat. Sőt, az aktív életmód és a napi megerőltető testmozgás létfontosságú a vadászfajta képviselői számára. Különösen szeretik a felzárkóztató játékokat, a labdajátékokat, a vadászat utánzásokat. Ezenkívül a zsaru imád kocogni a tulajdonossal és részt venni a kerékpáros túrákon.

Könnyű gondoskodni a weimaranerről, ha minden eljárást jóhiszeműen és időben végeznek. A szükséges eljárások listáját lásd alább:

 • Hetente kétszer fésüljük át a gyapjút. Amikor a kutya leválik, fésülje ki négyszer.
 • Hosszú hajú weimaranereket kéthavonta fürdetünk, a rövid hajúakat ritkábban, szükség szerint.
 • A hideg évszakban rövid hajú zsarut kell ruhába vinni.
 • Rendszeresen megvizsgáljuk a szemeket és a füleket, óvatosan letöröljük őket. Ez különösen fontos úszás és séta után.
 • Ügyeljen arra, hogy rendszeresen mossa meg a Weimaraner fogait.
 • Szükség szerint levágjuk a karmokat.

A fenti eljárások mindegyikénél fontos, hogy a kutyát már kisgyermekkorától kezdve képezze. Ha a kiskutya nem tudta, mi a fésülés vagy a fogmosás, akkor egy felnőtt kutya nehezen fésülheti ki vagy mossa fogait.

Az aktív és korántsem miniatűr Weimaraner rengeteg energiát tölt el, ezért az ilyen kutyák számára fontos a helyes étrend kialakítása, valamint a termékek etetési arányának és kalóriatartalmának helyes kiszámítása.

A zsarut kész szuperprémium ételekkel vagy természetes minőségű termékekkel etetheti. Az étrend alapja hús, belsőségek, gabonafélék. Kötelező kiegészítések: hal, zöldségek, gyümölcsök, túró. Az étrendből kizárt: fűszeres, zsíros ételek, mazsola, szőlő, csőszerű csontok. Elfogadhatatlan az asztal és az édesség maradványainak etetése.

Egészség

fajta

A weimari kutya körülbelül 10-13 évig élhet. De ahhoz, hogy a háziállat képes élni ebben a korban, szép és egészséges legyen, a tulajdonosnak rendszeresen meg kell mutatnia az állatorvosnak megelőző vizsgálatra és vizsgálatra. Szükséges továbbá a kutya beoltása és a paraziták elleni kezelés, féregtelenítés.

A betegség időben történő felismerése érdekében tudnia kell, hogy a Weimaraner fajta milyen egészségügyi problémákra hajlamos:

 • Demodecosis - mikroszkopikus atka által okozott invazív betegség.
 • Puffadás - a volvulus a helytelen táplálkozás miatt következik be, a kutya néhány órán belül meghalhat a puffadás miatt.
 • Kriptorchidizmus - férfiaknál fordul elő, a patológia meddőséghez vezet.
 • Mastocytoma - onco sejtbetegség.
 • A csípőízület dysplasia - mozdulatlansághoz vezethet, súlyos fájdalmat okoz a kutyának.
 • Myasthenia gravis - a neuromuscularis transzmisszió megsértése, egy év után gyakrabban figyelhető meg felnőtt állatokban.
 • Pododermatitis - interdigitalis dermatitis.
 • Entropion - a szemhéj volvulusa nem kezelhető, sebészeti beavatkozást igényel.
 • A szaruhártya disztrófia - nem gyulladásos örökletes betegségek csoportja, amelyek csökkentik a szaruhártya átlátszóságát.
 • Degeneratív myelopathia - súlyos, progresszív neurodegeneratív betegség, amely a hátsó végtagok bénulásához vezet.
 • Fibrosarcoma - rosszindulatú daganat, amely bőrből vagy szubkután fibroblasztokból alakul ki.

karakter

weimaraner

A Weimaranert intelligencia, gyors észjárás különbözteti meg, magas szintű intelligenciával rendelkezik. Ez egy félelem nélküli és aktív kutya, mozgásra, fizikai aktivitásra van szüksége. Mivel nincs lehetősége felhalmozni az energiát, romboló modort tud felmutatni.

Ha egy ilyen kutyát nem gyakorolnak naponta, akkor ez irányíthatatlan, sőt agresszív, szörnyű karakterű állattá válik. Megfelelő figyelmet, gondosságot kapott a tulajdonos, a Weimaraner barátságos, hűséges barátgá, őrsé, társgá válik.

A weimari zsaru jellemzői a nyugalom, az éberség, a makacsság, a sebesség, az erő és a bizonyos távolságtartás.

A fajta túlzott agressziója nem figyelhető meg. De a megfelelő helyzetben a Weimaraner készen áll a családtagok félelem nélküli védelmére. Szereti hangosan és sokáig ugatni, ha a kutyát otthon őrként használják, akkor ez a minőség plusz.

Ez a fajta általában domináns, de nem túl domináns. Gyerekekkel barátkozik, de kölyökkorától kezdve a Weimaranert be kell tanítani a fiatal családtagok kezelésének szabályaira.

A vadászati ​​ösztön miatt a zsarut nem szabad egyedül hagyni apró állatokkal vagy madarakkal. Egy nyúl vagy akár egy macska is zsákmányul válhat a vadászkutya szemében. Bár a kutya jelleme, szokásai nagyban függenek az oktatástól, a képzettségtől.

Képzés és oktatás

jellegzetes

A Weimaraner engedelmes, otthon és vadászat közben is irányít. De ahhoz, hogy egy ilyen kutyát fel tudjon nevelni, nem szabad időt és erőfeszítést spórolni. A zsaru hajlamos mindent a maga módján megcsinálni, a lány önfejű és makacs lehet. A Weimaraner tulajdonosának akaraterővel kell rendelkeznie, határozottnak kell lennie döntéseiben és következetesnek kell lennie.

Ne gondold, hogy a vadászkutyának túlzott súlyosságra vagy akár szívósságra van szüksége. Nem reagál a kemény nevelésre, és megtagadhatja az engedelmességet. Egy ilyen háziállattal bizalmi kapcsolatot kell kialakítania, meggyőzve őt arról, hogy Ön a ház feje, és a szava törvény.

Az első dolog, amire szükséged van, a kölyökkutyának a legegyszerűbb parancsok megtanítása, a névhez való szoktatás. Ezután az első oltás után folytathatja a szocializációt. Az első sétákhoz és órákhoz próbáljon olyan helyeket választani, amelyek el vannak zárva, távol a járművektől, állatoktól és emberektől. A kiskutyát nem szabad megijeszteni, figyelmét el kell terelni hangos zajoktól, idegen emberek beszélgetéseitől.

Képezze pórázra, a következő parancsokra: "nem", "következő". Ezt követően folytathatja a képzést egy speciális helyszínen egy kutyavezető irányításával. A vadászkutyának további, speciális képzésre lesz szüksége.

Az otthoni edzés is lehetséges. De a fajta képviselőinek ajánlott egy alaptanfolyamot elvégezni egy oktató irányítása alatt.

Érdekes tények

 • Weimaranban a weimari mutatót "ezüst szellemnek" hívják, gyönyörű ezüst kabátja miatt.
 • A Weimaraner annyiban különbözik sok más fajtától, hogy sok izgalomra és speciális mozgásformára van szüksége.
 • A Weimaraner nem tűri a magányt, ha a kutya nagyon sokáig egyedül van, akár meg is sértheti magát.
 • Több mint száz éve más fajták génjeit nem használják a weimari kutyák tenyésztésében.
 • A weimaraneri kölykök kék szemmel és kék-szürke szőrrel születnek. Ahogy öregszenek, a szőrzet ezüstös szürkévé válik, a szeme borostyánszínű. Nyolc hónapos korában egy ilyen fajta kutya teljes mértékben megfelel a szabvány követelményeinek.
 • A fajtiszta weimaranereket csak a klub tagjai tenyésztik. Ha fajtatiszta kiskutyát szeretne vásárolni, először be kell lépnie a klubba. Az ilyen kutyák tenyésztési munkáját szigorúan ellenőrzik.

A fajta előnyei és hátrányai

leírás

Az otthon maradó vagy túl elfoglalt ember nem lesz jó vendéglátó a weimari rendőr számára. Ennek a kutyának túl sok szeretetre és figyelemre van szüksége, valamint túl sok sétára, testmozgásra.

Nem szabad, hogy legyen ilyen kutyád gyerekeknek, az idősebbek sem tudnak megbirkózni vele.

A Weimaraner ideális tulajdonosa egy aktív, erős akarattal rendelkező ember, aki sok időt tölt a szabadban. Hogy végre megértsük, hogy ez a fajta vagy sem, nézze meg a Weimar Pointer fő előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Szokatlan ezüst kabátszín.
2. Kiváló vadászati ​​adatok.
3. Biztonsági és őrségi tulajdonságok.
4. Csatolás a tulajdonoshoz.
5. Magas intelligencia.
6. Jó tanulási képesség.
7. Könnyű gondozás.

Hátrányok:

1. A vadászati ​​ösztön megnyilvánulása rossz helyeken és helyzetekben.
2. Sok időbe telik a gyaloglás és a gyakorlás.
3. Nem bírja egyedül lenni.
4. Gyakran hangosan ugat.
5. A szabadidő megszervezésének szükségessége a Weimaraner számára.
6. Hajlam sok betegségre.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.