A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákBoerboel története, jellemzői, a fajta jellemzői

Boerboel története, jellemzői, a fajta jellemzői

történelem

Dél-afrikai Boerboel

történelem
7.6

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

5.0 / 10

Tevékenység

7.0 / 10

Hajlam az edzésre

5.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

7.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

A dél-afrikai Boerboel nagy fizikai képességekkel rendelkező kutya. A múltban egy ilyen kutya legyőzhetetlen harcos volt, kutyákkal és ragadozókkal vívott csatákban vett részt. Most hű társává, őrévé és védelmezőjévé válhat gazdájának.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Az, hogy a Boerboel felnő és ki válik belőle, kíméletlen harcossá vagy barátságos háziállattá válik, megfelelően, túlzott agresszió nélkül, reagálva a külső ingerekre, az oktatástól, a kiképzéstől függ. Sok csodálója van az afrikai fajtának, de a tisztesség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy vannak olyan emberek, akik vérszomjas állatoknak nevezik a Boerboelt kannibáloknak. Valójában oktatás hiányában egy ilyen kutya veszélyes fegyverré válhat.

A dél-afrikai boerboel fajtának más nevei vannak: boer mastiff, dél-afrikai mastiff, boer dog.

A fajta története

A sok molosszus családban a dél-afrikai Boerboel nem utolsó. A fajta meglehetősen ősi. Ezt megerősítik a régészek által Egyiptomban felfedezett metszetek, kutyákat ábrázoló festmények, amelyek Boerboels-hez hasonlítanak. Hasonló termékek maradtak fenn az afrikai kontinensen.

Dél-Afrikát a Boerboel szülőhelyének tekintik. Bár tudományos kutatások kimutatták, hogy a fajta gyökerei Afrika minden részén megtalálhatók. Ezeknek a kutyáknak a története a XVII. Század közepére nyúlik vissza.

Ebben az időszakban az európaiak elkezdtek letelepedni az afrikai területeken. Megszervezték az első településeket, telepeket. A túléléshez nemcsak gazdaságokat kellett fenntartaniuk, hanem harcolniuk kellett az őslakos törzsekkel is. A Bullenbeiserek ebben segítették az európaiakat. Ezek a hatalmas kutyák őrködtek a tulajdonosok birtokában, és részt vettek az afrikai törzsekkel folytatott csatákban.

A bullenbeiserek összefonódtak a helyi masztiffokkal. Az így létrejött utódoknak nagy ereje, ereje, kitartása és félelmetlensége volt. Az új kutyafajtát "dél-afrikai Boerboel" -nek nevezték el. A fajta képviselői képesek voltak ellenállni az afrikai forró éghajlatnak. Ők sem vonultak vissza még egy olyan ellenség előtt sem, mint egy oroszlán.

Boerboeleket hoztak az európai országokba. Egy ideig az afrikai kutyák sikert arattak, ám a huszadik században népszerűségük és ezzel együtt a száma is hirtelen visszaesett. Odáig jutott, hogy a fajta a kihalás szélén állt.

A Boerboels újjáélesztésére, helyreállítására és fejlesztésére a huszadik század végén került sor. A rajongók egész Dél-Afrikában bejárták a fajtatiszta búr kutyákat. Ezeket az állatokat nemesítési munkák során használták fel. Ennek eredményeként 1990-ben a Boerboels visszanyerte népszerűségét. Bár egyes országokban a fajta nemcsak a tenyésztésben és tartásban tilos, a Boerboeleket még egyes országok területére sem lehet behozni.

Dél-Afrikában a Boerboel, csakúgy, mint a rodéziai Ridgeback, különleges helyzetben van. Ezeket a kutyákat szeretik és tisztelik. Itt vannak a legjobb, világhírű faiskolák, amelyekben a faj fajtatiszta képviselőit termesztik.

Fajta szabvány

funkció

A dél-afrikai Boerboel erőteljes testtel rendelkezik, fejlett izmokkal. Nagy mérete és nagy súlya ellenére ez a kutya mozgékony és gyors.

A fajta felnőtt képviselőinek növekedése 59-70 cm., súly kb 60-90 kg.

A nem túl hosszú, nagyon széles nyakon masszív, téglalap alakú fejet tartanak. Fülek magasra, szélesek, lekerekített hegyekkel.

A szemek oválisak. A pofa terjedelmes, mély. Bőrredők láthatók a homlokán, ha a Boerboel aggódik valami miatt. Az orr nagy, kiemelkedő orrlyukakkal.

Az állkapcsok hatalmasak, nagy szemfogakkal. Ollós harapás.

Testfelépítése téglalap alakú, hosszúkás. A hátsó rész enyhén domború. A lábak jól izmoltak, erős csontokkal. A mancsok terjedelmesek, a hátulsók valamivel kisebbek, mint az elülsőek. Kerekek.

A farok vastag, közepes hosszúságú. A dokkolás megengedett.

A dél-afrikai Boerboel kabátja rövid, sima és fényes. Szorosan illeszkedik a testhez. Kemény megérinteni.

A Boer masztiff színe a következő:

 • Gyömbér.
 • Halványsárga.
 • Tigris.

A barna minden árnyalata a legnépszerűbb. A legtöbb esetben sötét maszk van az arcon. Fehér foltok a lábakon és a mellkason megengedettek.

Karbantartás és gondozás

boerboel

Az ötven kilogrammnál nehezebb kutyát nehéz egy lakásban tartani. Tehát a dél-afrikai masztiff nem fogja jól érezni magát zárt, zárt térben.

Javasoljuk, hogy a Boerboelt egy nagy magánházban vagy egy privát telek területén tárolják, ahol tágas madárházat telepítenek, nagy szigetelt fülkével vagy épített házzal, amelyet télen fűtenek. Az a tény, hogy ezek az Afrikából érkező bevándorlók nem tűrik jól a fagyokat, és sokáig nem maradhatnak a rendkívüli hidegben.

Boerboelt nem lehet láncra ültetni. Madárházzal a szabadban kell sétálnia. Ha a kutya nem kap lehetőséget a felhalmozott energia kidobására, akkor felesleges irányba fordítja azt (anyagi kár, indokolatlan agresszió, üvöltés, ugatás).

Ha úgy dönt, hogy a Boer kutyát házban vagy lakásban tartja, mindenképpen gondoskodjon róla napi sétákkal. A sétáknak naponta kétszer kell lenniük, mindegyiknek legalább egy órának kell lennie. Ugyanakkor nem korlátozódhat egy lassú lépésre. Boerboelnek kocogásra, aktív játékokra, edzésre van szüksége.

Célszerű havonta legalább egyszer kimenni a városból a masztiffal, ahol szájkosár és póráz nélkül hancúrozhat. Nyilvános helyeken egy ilyen hatalmas méretű és súlyú kutyát pórázon és szájkosárral kell járatni.

Mielőtt hazahozná Boerboel kiskutyáját, vásároljon meg mindent, amire szüksége van a tartásához és gondozásához. A legelső dolog, amit meg kell vásárolnia: ágynemű, tartályok vízhez és élelemhez, gallér, póráz, játékok és szerszámok, ápolóeszközök.

A sima szőrű dél-afrikai masztiff gondozásával kapcsolatban nem merülnek fel nehézségek és problémák, ha kedvenceit kölyökkorától kezdve hozzászoktatja az alábbi listában leírt eljárásokhoz:

 • Hetente 2-3 alkalommal fésüljük meg a gyapjút, megszabadulva az elhalt szőrszálaktól. Ez az eljárás minden kutya számára kellemes, mivel az ecset masszírozza a bőrt.
 • Évente 2-3 alkalommal fürdünk. Nyáron a Boerboel élvezi a természetes víztározókban való úszást. Mosószerekkel való gyakori fürdés nem ajánlott, mert ez károsíthatja a bőrt.
 • A karmokat nagy fajták számára tervezett karomvágóval levágjuk, amikor azok újból nőnek.
 • Hetente egyszer ecsettel mossuk a fogainkat, és illesszünk be vagy vásároljunk speciális csontokat a szemfogak tisztításához.
 • A füleket és a szemeket hetente tisztítják, és megvizsgálják sérülés, gyulladás vagy túlzott váladékozás jeleit.

A hatalmas Boer masztiffnak elég sok ételre van szüksége. Ez nem azt jelenti, hogy egyedül csak nagy adag zabkását adhat neki. Kiegyensúlyozott étrendet kell biztosítani, elegendő mennyiségű vitaminnal, ásványi anyaggal.

A Boerboel diéta tartalmaz sovány húst, belsőségeket, gabonaféléket, zöldségeket, gyümölcsöket, alacsony zsírtartalmú erjesztett tejtermékeket. Tilos etetni: hüvelyesek, burgonya, szőlő, káposzta, dohányzás, édességek, zsíros, fűszeres ételek, a mester asztalának maradványai.

Ha úgy dönt, hogy kész takarmányokat vásárol, azoknak prémiumnak kell lenniük. A száraz ételek mellett érdemes konzerveket vásárolni. Fontos, hogy a kutyának lehetősége legyen a nap bármely szakában hűvös, tiszta vizet inni.

A búr kutya az életkor előrehaladtával kevésbé aktív. Emiatt a fajta képviselői gyakran szenvednek elhízástól, gyorsan túlsúlyba kerülnek. A tulajdonosnak figyelnie kell a kalóriákat és az adagok méretét. Állatorvosa különleges étrendet biztosíthat az idős Boerboel számára.

Egészség

történelem

Átlagosan a búr masztiff 11-15 évet élhet.

Jellegét tekintve a Boerboel jó egészséget kap. Ezen kutyák erős immunitását és egészséges testét részben a természetes szelekció magyarázza, amelyet a modern Boerboels őseinek át kellett élnie.

Az ókorban Dél-Afrikában nem volt állatgyógyászat, ezért a gyenge kölyökkutyáknak és a beteg felnőtteknek esélyük sem volt a túlélésre. Ennek eredményeként a legerősebbek részt vettek a tenyésztési munkában.

Nagyon kevés betegség jellemző erre a fajtára:

 • Hüvelyi hiperplázia - genetikai betegség, amelyben a kutyák nem szaporodhatnak.
 • Dysplasia - elviselhetetlen fájdalom az ízületekben, a kutya sántítani kezd, a végső szakaszban teljesen elveszítheti mozgásképességét.
 • Szalagszakadás - trauma, amely gyakoribb kölyökkutyáknál és idősebb kutyáknál.
 • Allergia - reakció az ételre fordul elő leggyakrabban.
 • Fülgyulladás - a betegség tettese egy fülatka, fertőzés stb.
 • Dysbacteriosis - a bél mikroflóra összetételének megsértése.

Ügyeljen arra, hogy rutinszerű oltást és paraziták elleni kezelést végezzen. A megelőző vizsgálatokhoz évente 1-2 alkalommal ajánlott ellátogatni egy állatorvosi rendelőbe is a Boerboellel.

karakter

funkció

A dél-afrikai Boerboel végtelenül odaadó családjának. Bármelyik pillanatban készen áll a tulajdonos vagy ingatlanának védelmére. Ez a kutya barátságos és szeretetteljes az összes családtaggal, de gazdájának rendíthetetlen tekintélynek kell lennie számára, akinek törvénye.

A Boerboel őr tökéletes. Ha a tulajdonosok nincsenek otthon, senkit sem enged be a védett területre. Figyelembe véve az idegenek vagy állatok közeledtét, a búr kutya hangosan ugatni kezd, értesítve a háztartást és figyelmeztetve az idegeneket, hogy ez a birtokában van. A nevelt kutyának először be kell mutatnia a vendégeket a házba, megmutatnia neki, hogy nem veszélyesek. Egy ilyen ismeretség után nyugodtan érzékeli az idegeneket, és még a játékra szóló meghívásra is válaszolhat.

A masztiff kijön a gyerekekkel, de mások gyermekeit azonnal be kell mutatni a kutyának, és csak ezután engedni kell a kapcsolatot. A Boerboel és a gyermekek közötti kommunikáció felnőttek felügyelete mellett zajlik. Nagy mérete miatt akaratlanul is árthat a csecsemőknek.

Jól kijön a háziállatokkal. Képes barát lenni még macskákkal és madarakkal is. Ha velük együtt nőtt fel, megengedheti neki, hogy a tányérjáról étkezzen, és letehesse a kanapéjára. De mindenesetre a mindenkinek uralma iránti vágy jelen van a dél-afrikai Boerboel karakterében.

Képzés és oktatás

jellegzetes

A Boerboel nagy és komoly kutya, erővel és erővel. Már 5-6 hónaposan egy Boerboel kiskutya sok mindenre képes, például egy pórázt kiragadni egy tátongó tulajdonos kezéből. Tehát korán kezdjük az oktatást.

Először a kiskutyába ültetjük be a jó viselkedés szabályait a házban és az utcán. Az oltás után az állat szocializálódhat. Megfelelően, agresszió nélkül kell reagálnia a járókelőkre és a séták során tapasztalt állatokra.

Edzést meglehetősen szigorúan, de kiabálás és fizikai büntetés nélkül végzünk. Ajánlatos jutalomként kezelni, simogatásként és dicséretként használni.

A Boerboel tulajdonosának fel kell készülnie arra, hogy kórterme még akkor sem követi villámgyorsan a parancsokat, ha jól elsajátította őket. Ez a kutya először azon töpreng, mintha megpróbálná megérteni, miért követelik meg tőle ezt vagy azt a cselekedetet, majd döntést hoz.

A tapasztalatlan tulajdonos Boerboeljét rettenetes, ellenőrizhetetlen fegyverré változtathatja, amely veszélyes az emberekre és az állatokra. Tehát a tulajdonos a hibás a fajta egyes képviselőinek vérében, és nem maga a kutya.

Annak érdekében, hogy a búr kutya megfelelően felnőjön, általános és védő edzésen kell átesnie. Ajánlott gyakorlatot tartani gyakorlott kutyavezető irányításával.

Érdekes tények

 • Az afrikai "boer" -ről lefordítva úgy hangzik, mint "farmer".
 • A védett területet átlépő bojlerek hajlamosak kitágítani a határait, minél több teret alávetve az irányításnak.
 • Speciális kiképzés után a búr kutya képes a fogyatékossággal élő emberek mozgásában segíteni.
 • A búrok európai telepesek, akik farmokat hoztak létre Afrikában, ezért az őket kiszolgáló masztiffokat "búr kutyáknak" nevezték.
 • Számos olyan eset ismert, amikor a Boerboels megtámadta az embereket. Az ilyen támadások után emberek meghaltak vagy fogyatékossággal éltek. Ennek a viselkedésnek a hibája teljes mértékben a tulajdonosokat terheli, nem maguk a kutyák.

A fajta előnyei és hátrányai

történelem

A dél-afrikai Boerboel, mint háziállat, nem alkalmas puha, gyenge indulatú emberek számára. Egy ilyen kutya irányítást és határozott irányítást, valamint megértést és gondoskodást igényel. Mint minden fajtának, a Boerboelnek is megvannak az előnyei és hátrányai.

Előnyök:

1. odaadás.
2. Kitartás, félelmetlenség.
3. Egyszerű karbantartás.
4. Jó egészség.
5. Kiváló őrzői tulajdonságok.

Hátrányok:

1. Nagy fizikai megterhelést igényel.
2. Erőfeszítésre való törekvés.
3. Komoly képzést és felügyeletet igényel.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.