A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákA Bedlington Terrier története, leírása és a fajta jellemzői

A Bedlington Terrier története, leírása és a fajta jellemzői

leírás

Bedlington terrier

funkció
6.

Gondoskodás

7.0 / 10

Egészség

7.0 / 10

karakter

6.0 / 10

Tevékenység

9.0 / 10

Hajlam az edzésre

4.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

5.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

4.0 / 10

Bárhol, bármikor, a bedlingtoni terrier felkelti az emberek figyelmét. Mindez ezen állatok szokatlan, mondhatni egzotikus megjelenése miatt. A bedlingtonok nagyon hasonlítanak az aranyos, göndör bárányokra. Gyakran úgy hívják, hogy "juhszőrzetű kutya".Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Az ártalmatlan megjelenés ellenére a fajta képviselőinek oroszlánszíve van, egyszerűen szólva megirigyelhetik a bedlingtoni terrier bátorságát és elszántságát.

A terrier család méltó tagja, ez a kutya tehetséges patkányfogó és apróvadász. A modern ágyneműket ritkán használják ilyen célokra. Most társként és háziállatként örülnek a tulajdonosoknak.

A fajta története

A Bedlington terrier őshonos Nagy-Britanniában. A fajta neve az észak-angliai Bedlington város nevéből származik. Itt végeztek komoly tenyésztési munkát a göndör kutyák javítása érdekében.

Nemcsak Bedlingtonban, hanem Northumberland megyében is nagyon népszerűek voltak.

Ezeknek a terriereknek az első említése több mint 200 évvel ezelőtt jelent meg, akkor "Rotbery" -nek hívták őket. Nélkülözhetetlen segítők voltak az orvvadászok apróvadjainak vadászatakor, mivel csendesen, ritkán hangot adva végezték munkájukat.

A bányászok magukkal is vitték őket dolgozni, a bedlingtoniak feladatai közé tartozott patkányok és egerek fogása a bányákban. Kutyabajnokságokban és versenyeken való részvétellel szórakoztatták gazdáikat is.

A tenyésztési munka során Bedlingtont más típusú terrierekkel keresztezték. A határok és a dandy dinmont vérrel állnak hozzá legközelebb.

Uszkék, agarak és kutyák génjeit is felhasználták. E fajták mindegyike modern megjelenésében és jellegében nyomot hagyott:

• Terrierek - bátorság, patkányfogó tehetség, kiváló vadászati ​​képesség a kisvadak számára.
• Agár, vadászkutya - a fej, a pofa alakja és a testalkatban némi hasonlóság látható. Képesség nagy sebesség fejlesztésére.
• uszkár - göndör kabát.

A modern, kecses Bedlingtonok küllemében nagyon különböznek működő őseiktől. A vadász- és bányaterrierek durvább testalkatúak voltak, különböznek a mostaniaktól, nehezebbek és magasabbak voltak.

Ez nem azt jelenti, hogy a bedlingtoni terrierek populációja a legmagasabb. Ezek a kutyák a legritkább és legdrágább fajok közé tartoznak. Ezt a fajtát az igazi ínyencek, rajongók szűk körének szánják.

Fajta szabvány

fajta

Ismeretes, hogy az angol és az amerikai bedlingtonok között van némi különbség, bár a fajtán belül nincs hivatalos típusokra osztás.

Az angol Bedlingtonok erősebb, sportos testalkatúak. Ennek a fajnak az amerikai kutyái kecses testűek, a hátvonaluk érezhetően simább. A fodrász stílusában is vannak különbségek.

A szabvány egységes a bedlingtoni terrier fajta összes képviselője számára. Elmondása szerint a Bedlingtons kicsi kutya, hajlékony, jól fejlett izmokkal.

Felnőtt növekedés kb. 40 cm., súly 8-10 kg.

Körte alakú fej hosszú nyakon nyugszik. Keskeny koponya, bőségesen borított hajjal, sapkát képezve. A fülek meglehetősen hosszúak, vékonyak, hosszúkásak, a Bedlingtonra jellemző bojtokkal.

A kicsi szemek mélyen elhelyezkedőek és háromszög alakúak. A szín borostyánszínű, sötétbarna és világos diós. Az orr nagy. Az állkapcsok hosszúak. Az ajkak nem függőek, feszesek.

A testalkat sportos, a test erős. A mellkas széles és mély. A has fel van húzva. A farok nem túl hosszú, alacsonyan áll, ívelt. Bedlington nem emeli a háta vonala fölé.

A lábak egyenesek, jól fejlett izmokkal. A hátulsók valamivel hosszabbak, mint az elülsőek. A mancsok hosszúak, a párnák vastagok.

Bedlington kabátja durva, vastag haj és puha gyapjas szösz keveréke. Minél nagyobb az aljszőrzet, annál puhább a szőrzet és annál világosabb a szín.

A fajta közötti különbség a gyapjú göndörsége, akárcsak a juhoké. Különösen a haj göndörödik (göndörödik) a fején, amely "sapkát" képez. A sapka árnyalata sokkal világosabb, mint a fő szín.

Standard bedlington színek: homok, máj és kék. A felsorolt ​​barnás színek szintén megengedettek.

Karbantartás és gondozás

terrier

Ha a bedlingtonok távoli őseit többnyire fészerekben és egyéb használati helyiségekben tartották, akkor most a fajta képviselői házakban és lakásokban élnek. Gyengédebbek és elkényeztetettebbek, kényelemre van szükségük.

Bár sűrű aljszőrzetüknek köszönhetően az ilyen kutyák ellenállnak az alacsony hőmérsékletnek, inkább félnek a hőtől, mint a hidegtől.

Bedlingtonnak nincs szüksége sok helyre a házban. Fontos, hogy az első naptól kezdve helyet biztosítsunk számára. Az ágyat úgy rendezzük el, hogy a háziállatnak lehetősége legyen megfigyelni a háztartást.

Helyezzen játékokat az ágy közelébe, amelyek között szükségszerűen van egy labda (a terrierek kedvenc időtöltése).

A fajta képviselőinek átlagos fizikai aktivitása átlagos. Ha kint rossz az idő, vagy katasztrofálisan hiányzik az idő, akkor korlátozhatja magát arra, hogy sétáljon a legközelebbi helyre, ahol a háziállat általában megszokja a természetes szükségletek kielégítését.

Ez nem azt jelenti, hogy Bedlingtonnak egyáltalán nincs szüksége hosszú sétákra. Feltétlenül szükséges, hogy a terriert hetente legalább háromszor teljes séta járja be. Rendezzen neki aktív játékokat. Adjon lehetőséget a futásra és a rengeteg ugrásra, a mentális stressz is fontos.

Ha magánházban él, és szeretné hagyni, hogy a Bedlington egyedül szaladgáljon az udvaron, vegye figyelembe ezen kutyák képességét, hogy magasba ugorjanak, más-más magasságba mászhassanak és alagutakat készíthessenek. Győződjön meg arról, hogy a helyszínt biztonságosan elkerítették egy magas kerítéssel.

A terriert nyilvános helyeken nem szabad engedni a pórázról. Nagyon gyorsan fut, és a vadászati ​​ösztön miatt gyakran macskákat vagy más állatokat üldöz.

A téli séták során nem szükséges viselni a Bedlingtont. Nem fél a fagytól, és hófúvásokban ás, mint a meleg homokban vagy a lehullott levelek halmában.

De ősszel, nedves esős időben esőkabátra lesz szüksége, amely megvédi az állat bundáját a szennyeződéstől és az esőcseppektől.

Ahhoz, hogy a Bedlington terrier szép és egészséges legyen, a következő eljárásokat kell végrehajtani:

 • Minden nap ecsetelés.
 • Professzionális fodrász 1,5-2 havonta egyszer. Kicsit megtanulva a tulajdonos saját maga szabhatja le a háziállatot. De ha Bedlington kiállításokon vesz részt, érdemes kapcsolatba lépni egy ápolással foglalkozó szakemberrel, aki az e fajtára jellemző hajvágásokkal foglalkozik.
 • 30-40 naponta egyszer kiszedjük a felesleges szőrszálakat a fülekből.
 • Minden egyes séta után a gyomrom, a mancsom és az ágyékom megtisztult a portól és a szennyeződéstől. Javasoljuk, hogy a mancsokat speciális termékek segítségével mossa meg, hogy megakadályozza a betétek repedését.
 • Félévente egyszer fürdetjük háziállatainkat, vagy ha feltétlenül szükséges. A show előtt ágyneműket fürdetünk. Fontos tudni, hogy a gyakori fürdés miatt a bedlington fodros lehet.
 • Heti 2-3 alkalommal tisztítunk fogainkat egy speciális paszta és egy kefe segítségével.
 • Vágja le a karmokat havonta egyszer.
 • Szükség szerint megtöröljük a szemünket, megvizsgáljuk a gyulladás, sérülések jelenlétét.
 • Bedlington füle lelógó, ezért a fülkiválás gyakran felhalmozódik bennük, és magas a páratartalom. Ha nem tisztítja rendszeresen a fülét, fertőzések, gyulladás jelenhet meg.

A bedlingtoni terrier etetése komoly megközelítést és némi tudást igényel. Az a tény, hogy a fajta képviselőinek étrendi táplálékra van szükségük. Mindez a májbetegségre való hajlam (réz-toxikózis) miatt.

Még a felnőtteket is táplálják gyakrabban, mint naponta kétszer (3-4 alkalommal). A napidíjat kis adagokra kell felosztani.

Természetes takarmányozás esetén ajánlott a rizs, a hal és a húsleves felvétele az étrendbe. A hús és a hal nem lehet zsíros. Ugyanakkor zabkását sima vízben főzünk, és etetés előtt húslevest adunk hozzá.

Törölje le a nyers zöldségeket egy reszelőn. Csemege formájában tojás, nyúl- és pulykahúsdarab, főtt tök szelet alkalmas terrier számára.

Tiltott ételek: pácolt, füstölt, édes, csokoládé. Ezenkívül nem etetheti Bedlington burgonyával, hüvelyesekkel, csőcsontokkal.

Fontos, hogy kutyáját vitaminnal, ásványi anyagokkal és friss, tiszta, hűvös vízzel látja el.

Ha kész étellel eteti a terriert, csak prémium osztályt vásároljon.

Egészség

funkció

A bedlingtoni terrier átlagos élettartama 12-14 év. Bár a fajta képviselői között van százéves (16 és több év). Érdekes, hogy megfelelő terápia és gondozás mellett a terrierek játékosak és aktívak maradnak öregségükig.

A Bedlington terrierek hajlamosak a következő betegségekre:

 • Réz toxikózis - a májban a réz túlzott felhalmozódása miatt az egész szervezet mérgezése következik be. Fontos a betegség időben történő felismerése és a kezelés megkezdése.
 • Vese hypoplasia - az egyik vagy mindkét vese rendellenes fejlődése. Ennek eredményeként veseelégtelenség lép fel.
 • Elmozdult patella - súlyos fájdalom és sántaság kíséretében.
 • Distichiasis - további szempillasor.
 • Retina diszplázia - zavart a szem átlátszósága.

Számos egészségügyi probléma elkerülhető időben történő oltással és a külső és belső paraziták elleni kezeléssel. Fontos továbbá az állatorvosi klinikán évente megelőző vizsgálatokat végezni.

karakter

funkció

A Bedlington terrier hűséges, barátságos, játékos kutya. Közel kell lennie az emberekhez, részt kell vennie mindenben, amit csinálnak.

Kis mérete ellenére Bedlington éberen őrzi a tulajdonos vagyonát, ha idegenek jelennek meg a küszöbön, a kutya azonnal értesíti róluk a gazdát. Figyelembe véve a veszélyt, a terrier félelem nélkül rohan a csatába, még akkor is, ha az ellenfél erősebb és nagyobb.

Bedlington kisgyermekeit nem szabad egyedül hagyni. Az a tény, hogy a fajta képviselői nem tolerálják az udvariatlanságot és a csínytevéseket (szemdöfés, farok- vagy fülrántás...). Az iskoláskorú gyermekeknek már meg lehet mondani, hogyan kell viselkedni egy ilyen háziállattal.

Ha a gyermek megfelelően kezeli a terriert, a kutya hű barátja és fáradhatatlan játéktársa lesz számára.

Bedlington nem túl barátságos az idegenekkel. Nem mutat nyílt agressziót, hanem csak a részük békés viselkedésének feltételével. Időbe telik a terrier bizalmának elnyerése.

Jól kijön a háziállatokkal. Csak nem tűri az irányítását az irányításában. A kicsi állatokat, különösen a rágcsálókat és madarakat, nem ajánlott egy ágyban tartani. Egy született patkányfogó és apróvadász felfoghatja őket zsákmányukként.

Képzés és oktatás

bedlington

Fontos, hogy a lehető leghamarabb szocializálódjon Bedlington. A terrier félelem agresszióként nyilvánul meg.

Annak érdekében, hogy egy ilyen háziállat megfelelő módon viselkedjen nyilvános helyeken, meg kell szoktatni, hogy forgalmas utcákon szállítson, járókelőkhöz és más állatokhoz.

A terrier jellege egyáltalán nem azonos a kanapéval, a dekoratív kutyákkal. Ezért a bedlington-képzésnek következetesnek, határozottnak kell lennie, de durvaság és fizikai büntetés nélkül.

A kis szárított belsőségek és a sózatlan sajt szeletek formájában nyújtott előnyök remekül működnek.

Az órákon is előnyösebb játéktaktikát használni, monoton, unalmas fúrás nélkül.

Középfokú vagy haladó engedelmességi tanfolyamokat ajánlott elvégezni a Bedlington Terrierrel. Sok terriertulajdonos háziállataival kutyás klubokban van.

Érdekes tények

 • A Bedlington Terrier kölykök barna vagy fekete kabáttal születnek. Ahogy öregednek, a szőrzet könnyebbé válik. A végső szín kétéves korban figyelhető meg.
 • Szülés után, stresszes helyzet után és egyéb okok miatt a bedlington kabátjának színe megváltozhat.
 • A bedlingtoni terrier különösen népszerű volt a cigányok körében. E kutyák intelligenciájának és találékonyságának köszönhetően könnyű volt megtanítani őket pénztárcák lopására a tátongó járókelőktől.

A fajta előnyei és hátrányai

fajta

Kiegyensúlyozott, humoros, aktív ember az ideális tulajdonos a Bedlington Terrier számára. Ha készen áll arra, hogy sok időt fordítson kutyájára, menjen az óvodába egy fajtatiszta kiskutyaért. De először nézze meg ennek a fajtának a fő előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Egzotikus, szokatlan megjelenés.
2. Lakásfenntartásra alkalmas.
3. Könnyen kiképezhető.
4. odaadás.

Hátrányok:

1. Különleges táplálkozást igényel.
2. A vadászati ​​ösztön rossz helyeken való megnyilvánulása.
3. Szereti a földet ásni, árkokat készíteni.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.