A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákBelga juhász fajta leírása és jellemzői

Belga juhász fajta leírása és jellemzői

belga

A belga juhászkutyák biztonságosan tulajdoníthatók Belgium kinológiai örökségének. Ez a kutyafajta az ország lakóinak igazi büszkesége. A fajta képviselőit négy változatra osztják, főleg a szőrzet különbözteti meg őket.A belga tenyésztők azon dolgoztak, hogy ezek a kutyák szépek, erősek, bátrak, hatékonyak és intelligensek legyenek. Munkájuk eredménye meghaladta a várakozásokat, most a meghatározott fajta a népszerűség csúcsán van mind hazájában, mind más országokban.

A belga juhászkutyák típusai:

 1. Tervuren - szürke, vörös, sable árnyalattal, hosszú kabát.
 2. Malinois - vörösesbarna, rövid kabát.
 3. Groenendael - fekete, hosszú kabát.
 4. Laquenois - vörös sable, durva szőrzet.

Hogyan alakult ki a fajta

A terelő juhászkutya Belgium nemzeti kincse. A fajta alapítója az állatgyógyász professzora, belga Adolf Riyul. Ez az ember fejlesztette ki a fajtastandardot, és emelte ki a főbb jellemzőket.

Riyul 1891-ben kezdett dolgozni a fajta kialakításán. A fejlődés során azonos típusú, felálló fülű, közepes méretű kutyákat használtak. Ezeknek a kutyáknak a színe különbözik, csakúgy, mint a szőrzet felépítése. Ennek eredményeként négy fajt azonosítottak közös standarddal és más kabáttal.

A belga juhászkutyák hasonlóságai és különbségei

A pásztor juhász kutyák fajtái különböznek egymástól hosszában, felépítésében és szőrzetének színében.

Malinois

pásztor

A malinois hasonlít a német juhászkutya, rövid szőrű, barnás vagy szénszőrzetű. Ez a belga fajok közül a legnehezebben dolgozó, dolgozó pásztorkutya. Őrző tulajdonságait tekintve kissé megelőzi a német juhászt. Ma a malinois nagyon népszerű, mint hadsereg és rendőrkutya.

Olvassa el a malinois fajta részletes leírását

Groenendael

belga

A Groenendael gyönyörű, hosszú szőrű kutya, gazdag fekete kabáttal. Grunendaal ideális sportoló, kiváló szereplője az agilitynek.

Olvassa el a Groenendael fajta részletes leírását

Laquenois

funkció

A Laquenois a belgák hosszú hajú, hamuszürke faja. A Laquenois a legritkább belga juhászkutya. Lágyabb elrendezésben különbözik más pásztorkutyáktól.

Tervuren

fajta

Tervuren vörösbarna vagy ezüstös, hosszú szőrű kutya. Tervuren a vérkutya munkaképességei és képességei mellett tehetséges színész.

Megjelenésében mind a négy belgának tagadhatatlan hasonlósága van:

 • Harmonikus testalkat.
 • Fejlett izomzat.
 • Átlagos súly és magasság.
 • Elegancia, arisztokrácia.
 • Nagy fej, erős nyakon.
 • Büszke testtartás, lépés.

Belga juhászkutyák gondozása és karbantartása

A belga juhászkutya a ház tartására alkalmas. Elviseli a belga éghajlatban rejlő természeti változásokat. Ennek a fajtának a kutyáját is a házban tartják, ugyanakkor napi, hosszú, aktív sétákra van szüksége.

Ha van magánháza, de nem akarja a juhász kutyát éjjel-nappal szabadtéri ketrecben tartani, nappal hagyja a friss levegőn, és éjszaka vigye be a házba. Ez a belgák tartásának legmegfelelőbb módja.

Az ilyen kutya, ha megfelelő nevelést kapott, hűséges asszisztenssé, társává és testőrévé válik gazdája. Minden típusú belga juhászkutya komoly oktatásra, kötelező tanfolyamok elvégzésére szorul. Egy ilyen háziállatnak nagy fizikai aktivitásra van szüksége. Célszerű rendszeres testedzést biztosítani (napi 3 óra).

Fontos, hogy a belga állandóan valamivel legyen elfoglalva. Például a tulajdonos otthonának, területének, vagyonának védelme, képzési órák, játékok. Annak érdekében, hogy a kutya ne unatkozzon egyedül, vegyen neki egy labdát, egy régóta játszó csontot, egy gumicsikorgót vagy más játékot. Ellenkező esetben egy unatkozó, elfoglalt juhászkutya elkezdi rontani a dolgokat, alagutakat ásni a kerítés alatt stb.

A belga tulajdonosnak tudnia kell, hogy minden kutya más és más. Ami az oktatást, a kommunikációt és a tartalmat illeti, külön-külön kell megvizsgálni a háziállatot.

belga

Hogyan etessük a belga juhászkutyákat

A belga juhász táplálékának kiváló minőségűnek kell lennie, figyelembe véve az állat összes tulajdonságát. A fajta képviselői nagyon aktívak. Ez nem meglepő, mert ezek pásztorkutyák, amelyeknek sokat kell mozogniuk, és természetesen jól kell enniük.

Az étrendnek tartalmaznia kell:

 • Fehérje - növekedés.
 • A szénhidrátok energiát szolgáltatnak.
 • Zsír - energiatárolókat biztosít.

A kedvtelésből tartott állatok természetes táplálásával vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítunk.

Mesterséges etetéssel kész prémium ételeket vásárolunk. Fontos, hogy a megfelelő száraz ételt válasszuk, figyelembe véve az állat életkorát és egészségi állapotát. Javasoljuk, hogy tanácsért forduljon szakemberhez.

Egészség

A belga juhászkutya átlagosan 15-16 évet él. Az aktivitás, a hatékonyság 11-12 évig tart, megfelelő gondozással és táplálkozással.

A természet erős immunitással és jó egészséggel ruházta fel ezeket a kutyákat. A sűrű gyapjútakaró megbízhatóan megvédi őket az esőtől, a havaktól és más természetes csapadéktól. A fertőző betegségektől - időben történő oltás és megelőző vizsgálatok az állatorvosi klinikán. Fontos továbbá, hogy megvédje kedvencét a külső és belső parazitáktól.

Otthon a tulajdonosnak rendszeresen meg kell vizsgálnia a kutya szemét és fülét. Ha sérülést, bőrpírt vagy a váladék felhalmozódását észleli, forduljon állatorvosához, mert ez lehet a fertőzés első jele. Ügyeljen arra, hogy figyeljen kedvence viselkedésére. Csökkent aktivitás, letargia és túlzott álmosság jelezheti a betegséget.

fajta

A belga juhász jelleme

Vitathatatlan, hogy a belga juhász nagyon energikus. Egy ilyen kutya ritkán alszik az ágyán. Legtöbbször ugrik, fut, és elvégzi a dolgát. Jó, ha a juhászkutya gazdája aktív életmódot folytat. Ebben az esetben egy hűséges kutya elkísérheti kocogásra, kerékpározásra és akár hosszú túrákra is.

A belga végtelenül odaadja az összes családtagot. Mindig összeszedett, villámgyorsan reagál, és bármikor kész megvédeni magát. Meg kell jegyezni, hogy helyrehozhatatlan tevékenységgel a Pásztor meglehetősen visszafogott és megfelelő a cselekedeteiben.

A megfelelően nevelt kutya engedelmes, megértő. Jól kijön a gyerekekkel, kész játszani velük és egyben megvédi őket. Az idegenekkel gyanakodva és gyanakodva bánnak, ahogy az őrzőknek kell.

Belga juhászok képzése és oktatása

A fejlett értelem, intelligencia és kiváló memória miatt a belga juhászkutya jól alkalmazza magát az edzésre. Csak pozitív eredmény elérése érdekében be kell tartania a háziállatok órákon történő kezelésének szabályait:

 • A tulajdonosnak tagadhatatlan tekintélynek kell lennie a kutya számára.
 • Az edzés közbeni durvaság a pásztort ideges, rakoncátlan állattá változtathatja.
 • Ügyeljen arra, hogy rendszeresen kiképezze a kutyát, elsajátítsa az új parancsokat és ismételje meg a lefedett anyagot.
 • Használja az engedelmességért járó jutalmakat (dicséret, csemegék).

A belga juhász tulajdonosának akaratos, magabiztos, aktív embernek kell lennie. Mielőtt megvásárolná a meghatározott fajtájú kiskutyát, fontolja meg lehetőségeit. Ha elegendő időt tud szentelni háziállatának, ha van helye egy ilyen energikus kutyát tartani, és készen áll arra, hogy részt vegyen annak oktatásában, képzésében, a belga juhászkutya hű társává és barátjává válik.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.