A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákGroenendael leírása, jellemzői, a fajta jellemzői

Groenendael leírása, jellemzői, a fajta jellemzői

leírás

fajta
9.3

Gondoskodás

8.0 / 10

Egészség

10.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

8.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Egy csodálatos, dús fekete színű kutya a Groenendael. Színe a fajta megkülönböztető jegye. A Groenendael fényűző fekete kabátja miatt nem keverhető össze más fajokkal.A belga juhász eredeti célja egy juhász műve volt. Most ezt az okos kutyát egyetemesnek tekintik, éber őrző lehet, a tulajdonos vagyonának őre és hűséges barátja a háztartás minden tagjának.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Az első információk a belga juhászkutyákról 1650-ből származnak. Ennek a fajtának a "Groenendael" nevű változata 1879-ben jelent meg. Ezeknek a kutyáknak az őse Nicholas Rose. Az új fajta első alma pontosan a "Chateau Grunendael" domainben született. A kölyökkutyák szülei hosszú fekete hajukban különböztek a többi belga juhászkutyától. Ez a funkció az összes Groenendael fémjelzõjévé vált.

A belga juhász fő feladata az állatállomány őrzése és kísérete. Idővel a kimagasló szellemi képességek, a kemény munka, az állóképesség lehetővé tette, hogy a Groenendael nemcsak ideális pásztor, hanem őr, őr, kutató kutya és csak háziállat is legyen. A belga juhászokat különösen a rendőrség és a vámszolgálat figyelte meg. Ezek az intelligens állatok mindenféle versenyen részt vesznek, gyakran győztesként kerülnek ki belőlük.

1912-ben az American Kennel Club hivatalosan elismerte a belga Groenendaelt. A volt Szovjetunió területén a huszadik század végén jelentek meg belga juhászok.

Fajta szabvány

funkció

A Groenendael közepes méretű fajta. Arányos, harmonikus testalkatú. Ez a kutya tökéletesen ötvözi az erőt és az eleganciát. A felnőttek súlya 25-35 kg., kb 56-66 cm.

Kecses, hosszú fej nyugszik kissé hosszúkás izmos nyakon. A fülek egyenesek, merevek, egyenesek, háromszög alakúak. A sötét szemek mandula alakúak, nem túl nagyok, nem állnak ki. A tekintet élénk, éber. Az orr fekete, az orrhíd egyenes. Az állkapocs erős és fejlett. Ollós harapás.

A testalkat sportos, a test erőteljes. A mellkas mély, nem széles. A bordák jól rugódtak. Háta széles és egyenes. A farok közepes hosszúságú, nagyon bolyhos. A has nem megereszkedett, harmonikusan szép vonalban ívelt, nem sovány. Hosszú végtagok, erős csontokkal, jól fejlett izmokkal. A mancsok lekerekítettek, a mancspárnák vastagok, a körmök nagyok, sötétek.

A szőrzet hosszú, a haj egyenes, sima. Vastag aljszőrzet van. Csak fekete megengedett. Jelentős hátrány a piros árnyalat a fekete háttéren és a szürke "nadrág".

Karbantartás és gondozás

leírás

A Groenendael, mint a hosszú szőr tulajdonosa és az aktív pásztorkutyák leszármazottja, a szabadban tartható. Csak ebben az esetben kizárt a lánc, helyette tágas madárházra és meleg fülkére van szükség. A madárházat ne huzatban vagy napsütésben állítsa fel, a kutyának képesnek kell lennie az árnyékba bújni. Madárházi tartalommal is meg kell járni a háziállatot nyílt térben, lehetővé téve számára akadályok nélküli szabadonfutást.

Egy házban vagy egy lakásban a Groenendael is jól érezheti magát, de nem kis méretű házban. Ha egy belga juhászt lakásban tartanak, sok órás napi séta szükséges. A gyaloglásnak aktívnak kell lennie játékokkal, játékokkal és edzéssel. Ha háztáji magánházban él, a pásztor nappal a szabadban tartózkodhat, és éjszakára visszatérhet a házba, mivel a fajta szereti a szabadban lenni.

Az egészség és a szépség megőrzését illetően a tulajdonosnak a kutyát kölyökkorától a következő eljárásokig kell oktatnia:

 • A belga Groenendael hosszú kabátjának rendszeres, gondos ápolásra van szüksége, különben szőnyegek keletkeznek. Nyáron, amikor intenzív rágás zajlik, furminator segítségével minden nap kifésüljük az állatot. Télen 6-7 naponta egyszer fésülje ki.
 • A pásztorkutya szőrme szabvány szerint nem lehet túl fényes és selymes. Éppen ezért a felnőtt Groenendaelt nem szabad évente kétszer fürdeni, hacsak nem feltétlenül szükséges. 30-40 naponta fürdetjük a kölyökkutyákat. Fontos, hogy megfelelő mosószereket válasszon a juhászkutya számára, mivel érzékeny a bőre.
 • Hetente egyszer mossuk a kutya fogait, a folyamat során megvizsgáljuk az ínyt, gyulladást észlelve, sürgősen intézkedünk.
 • A fülkagylót hetente egyszer tisztítjuk pamut törlővel és speciális oldattal. A fertőző betegségek megelőzése érdekében havonta egyszer javasolt cseppeket csepegtetni.
 • Szükség esetén nedves pamutpárnával távolítsa el a szemzugokban keletkezett felhalmozódásokat.
 • A Groenendaelnek le kell vágnia a szőrzetet a párnák között. Ennek elmulasztása esetén a haj le fog gördülni ezeken a területeken, ami fertőzésekhez és sántasághoz vezethet.
 • Egy speciális karomvágóval vágjuk le a karmokat, amikor visszanőnek.

Javasoljuk, hogy a belgát természetes termékekkel etesse meg, bár száraz étel is hozzáadható (a teljes étrend 30% -a). A Groenendael esetében fehérjére van szükség naponta. Az ilyen kutya étrendjének a következő ételeket kell tartalmaznia: gabonafélék, hal, hús, gyümölcsök és zöldségek. Az édesség, hüvelyesek, kenyér ellenjavallt. A vitamin- és ásványianyag-kiegészítők az állatorvos által ajánlott mennyiségben is fontosak.

Egészség

groenendael

A belga juhászok természetesen erős, egészséges kutyák. Megfelelő gondozás mellett a fajta akár 12-14 évig is élhet. A Groenendael tulajdonosának tisztában kell lennie a fő betegségekkel, amelyekre a háziállat hajlamos:

 • Epilepszia - görcsök, akaratlan bélmozgások kísérik.
 • Ízületi dysplasia - a kezdeti szakaszban fájdalom kíséri, a betegség további fejlődésével bénaság jelenik meg, a fájdalom elviselhetetlenné válik, az utolsó szakaszban az immobilizáció következik be.
 • Elhízottság - a helytelenül összeállított étrend, a túltáplálás miatt következik be.
 • Szembetegségek - leggyakrabban Groenendael szeme gyulladásos folyamatokban, kötőhártya-gyulladásban szenved.
 • Allergia - nem megfelelően kiválasztott mosószerekből származhatnak, allergiás reakciók fordulnak elő az élelmiszerekre is, ezért nagyon óvatosan, fokozatosan szükséges új komponenseket bevinni a belga étrendbe.
 • Depresszió - elhúzódó depressziós állapot és a test munkájának későbbi megzavarása következhet be a Groenendael emberektől való elszigeteltsége miatt, ez egy nagyon társasági kutya, a magány romboló hatással van rá.

Az egészség megőrzése érdekében fontos, hogy kedvence oltása időben megtörténjen. Emellett rutinvizsgálatokra van szükség az állatorvosi rendelőben, a bőrparaziták kezelésére, különösen nyáron, és féregtelenítésre.

karakter

groenendael

A kutya jellege az anyaméhben ered és korán kialakul. Ezért fontos a kiskutya megfelelő oktatása, az erősségek fejlesztése és a túlzott agresszió kialakulásának megakadályozása, a rossz szokások elnyomása.

A belga juhász főbb jellemvonásai: függetlenség, a szabadság szeretete, bátorság, aktivitás, kitartás, játékosság, hűség.

A Groenendael függetlensége abban nyilvánul meg, hogy képes önálló döntéseket hozni, ha a helyzet megköveteli. Ezek a meglehetősen békésnek tűnő kutyák félelem nélküli védőkké válnak, amikor a tulajdonos vagy saját tulajdonának védelmére van szükség.

Szorgalmasabb, szívósabb kutyát nehéz megtalálni. A belga nagyon aktív, a mozgás az élete. A Groenendael még idősebb korban is olyan játékos, mint egy kiskutya. Minden játékban örömmel vesz részt, csak futni és ugrani.

A kutya végtelenül odaadó gazdájának. Megfelelő neveléssel vitathatatlanul engedelmeskedik nemcsak neki, hanem az összes családtagnak. Különösebb agresszió nélkül, de óvatosan bánik az idegenekkel. A Groenendael bármikor kész reagálni egy kívülálló provokációjára, és teljes dicsőségében megmutatja biztonságát és őrszemét.

Gyerekekkel a fajta képviselői könnyen megtalálják a közös nyelvet. Egy ilyen kutya elviseli a gyermekek csínyeit, például fülnél vagy faroknál való húzást, de nem sokáig. Pásztorkutyaként a Groenendael arra törekszik, hogy folyamatosan nevelje a gyerekeket, hangos ugatással reagálva engedetlenségükre. Ez nem azt jelenti, hogy a belga képes ártani a gyermeknek, éppen ellenkezőleg, megvédi és megvédi.

Más háziállatokkal, különösen kicsiekkel, a belga kutya pásztorként viselkedik. Igyekszik nem téveszteni szem elől, irányítani, irányítani őket. Ez a viselkedés minden terelő fajtánál általános.

Képzés és oktatás

belga juhász

A belga juhászkutya kiváló memóriájával, kiemelkedő intelligenciájával és gyors szellemességével tűnik ki. Ezt a fajtát az egyik legokosabbnak tartják. Ilyen adatokkal a Groenendael egy pillanat alatt képes megérteni a tulajdonosát, és 2-3 ismétlés után új parancsokat sajátít el.

A lényeg az, hogy a nevelési folyamatot a kölyökkorból kezdjük, a lehető leghamarabb. Ellenkező esetben egy ilyen temperamentumos karakterrel a kutya sok problémát okoz a tulajdonosnak és mindenkinek, aki körülötte van. A házban és a nyilvános helyiségekben való megfelelő viselkedés ismereteinek hiányában a Groenendael megengedheti magának, hogy emberekre ugorjon, hangosan és ok nélkül ugasson, károsítsa a bútorokat és egyéb vagyont. Ez a legjobb esetben is, és a legrosszabb esetben edzés nélkül a kutya irányíthatatlan, gonosz állattá válhat.

Egy tapasztalt kutyatenyésztő önállóan megbirkózik a belga juhász oktatásával, a kezdőknek ebben a kérdésben tanácsos segítséget kérniük egy kutyavezetőtől. Grunendaal nagyon ravasz, hamar rájön, hogy egy tapasztalatlan tulajdonos manipulálható, ennek eredményeként semmilyen képzés nem fog működni.

A kutya kiképzése során a következő ajánlásokat kell figyelembe venni:

 • A nevelés kezdete a legegyszerűbb parancsok kifejlesztése: "hely", "nem", "nekem". Csak utána folytathatja a védelem, az engedelmesség, a védelem útját.
 • A korai szocializáció elengedhetetlen. A kutyának nyugodtan kell reagálnia a forgalomra, az utcán elhaladó emberekre és az állatokkal való találkozásra. Ennek eredményeként intelligens kutyát kap. Nyújtás nélkül pórázon fog járni, és megfelelően reagál a körülötte zajló eseményekre.
 • Nem csökkentheti az órák időtartamát, még akkor sem, ha a háziállat már számos parancsot elsajátított. Az órák rendszeressége megerősíti a csapat reflexjét. Ezenkívül az aktív belga élvezi a fizikai aktivitást és az edzést.
 • Kisállatának tulajdonosának vitathatatlan vezetőnek kell lennie. Miután parancsot adott a kutyának, feltétlenül hajtsa végre a megvalósítását.
 • Elfogadhatatlan, ha hagyjuk, hogy a kutya a tulajdonosra vagy a családtagokra morgolódjon. Állítsa le az étel agresszióját, a kutyának nyugodtan meg kell adnia a tulajdonosnak a legfinomabb csontot is, ugyanez vonatkozik a játékokra is.
 • A durva hozzáállás nem segít a pásztor nevelésében. A belgák érzékenyek, nem tűrik a kiabálást, a túl szigorú hangnemet és még inkább a fizikai büntetést. Ha a tulajdonos durván viselkedik kedvencével, a kutya válaszul visszavonul, és nem reagál a parancsokra. Az edzés során ajánlatos a jutalmakat simogatás, dicséret vagy csemegék formájában használni.

Érdekes tények

 • A belga juhász túlzott tulajdonosi érzéssel rendelkezik. Ha ez a kutya már meghatározott egy helyet, ételt vagy saját dolgot, akkor féltékenyen megvédi vagyonát még erővel és nagyságrendű ellenséggel szemben is.
 • A Groenendael a hosszú életű kutyáké. Vannak esetek, amikor ennek a fajnak a képviselői 18 évesen lépték át az életvonalat.
 • A fagy és a hó nem szörnyű a Groenendael számára. Éppen ellenkezőleg, egy ilyen kutya kedvenc téli szórakozása az, hogy talál egy nagyobb hóvihart, és feje alá temeti magát, mintha a hóban úszna.

A fajta előnyei és hátrányai

groenendael

A Groenendael odafigyelést és gondozást igényel, mint minden más kutya. Úgy tűnik, hogy egy ilyen háziállat alkalmas minden olyan személyre, aki megengedheti magának az aktív kutya tartását. Valójában egy kezdő kutyatenyésztőnek nehéz lesz megbirkóznia a belga juhász pofátlan karakterével. Mielőtt ilyen típusú kiskutyát vásárolna, meg kell ismerkednie annak erősségeivel és gyengeségeivel.

Előnyök:

1. Gyönyörű megjelenés.
2. Jó egészség.
3. Kiváló biztonsági és őrségi tulajdonságok.
4. Félelmetlenség, odaadás.
5. Könnyen kiképezhető.
6. Intelligencia, gyors ész és remek memória.
7. Teljesítmény, kitartás.
8. Könnyű gondozás.

Hátrányok:

1. Nagy fizikai megterhelést, túlzott aktivitást igényel.
2. Makacsság.
3. Nem bírja egyedül lenni.
4. Komoly képzést igényel.
5. Túlzott agresszió elégtelen végzettséggel.
6. A terelő kutya ösztönének megnyilvánulása rossz helyeken és helyzetekben.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.