A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákA malinois leírása, jellemzői, a fajta jellemzői

A malinois leírása, jellemzői, a fajta jellemzői

fajta

funkció
8.9

Gondoskodás

9.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

7.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

7.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Malinois az ideális pásztor, őr, rendőrkutya. Ezt a pásztorkutyát kitartás és kitartó munkája miatt értékelik. Ennek az állatnak a legfontosabb, hogy legyen munkája. Meglepő módon a tétlenség és az unalom elrontja a Malinois karakterét.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A belga juhász végtelenül szereti tulajdonosait, bármikor kész megvédeni őket. Az ilyen kutya nem szenved indokolatlan agressziótól, de óvatosan bánik az idegenekkel, nem engedi az ismeretséget. A malinois edzés elengedhetetlen. Egy megfelelően nevelt, kiképzett kutya engedelmes asszisztenssé és barátgá válik gazdája számára.

A fajta története

A malinois a belga juhászkutya négy típusába tartozik. A kutyák őshazája Belgium, ezeket flamand régióban, Mechelen környékén tenyésztették. A tájékozatlan emberek azt gondolhatják a fajta nevéből, hogy a Malinois Franciaországból származik, de ez nem így van. A malinoist Belgium nemzeti fajtájának tekintik.

Az első pásztorpásztorok Belgiumból származnak a természet és a pásztorok erőfeszítéseivel. A belgákat ideális segítőknek tartották az állatállomány legeltetésénél. De az idők során ezeknek a kutyáknak a használata jelentősen kibővült.

Először, értékelve a malinoiak érdemeit, több rajongó javítani kezdett rajtuk. Abban az időben a fajta ismerőinek erőfeszítéseivel egy kis tenyészklub jött létre. A tenyésztés során a legjobb termelőket használták fel, akiknek nem voltak dokumentumaik, de kiváló külsővel rendelkeztek.

Ennek eredményeként a fajta képviselői megérdemelten szereztek népszerűséget szolgálati kutyákként, terelő kutyákként, rendőri kutyákként, vakvezető kutyákként és szippantókutyákként. Munkaképességükben még a német juhászokat is felülmúlták.

1898-ban hivatalos alapon megalakult az első fajtamesterek klubja. Érdekes módon a Malinois nevet 20 évvel később, a tenyésztés kezdetétől fogva vették fel. A belga juhászok hatékonyságukról, engedelmességükről és odaadásukról váltak híressé.

Fajta szabvány

funkció

A Malinois közepes méretű kutya. Izmos, rugalmas állat. A szukák hosszúkásabb felépítésűek, a hímek négyzet alakúak. Felnőtt súlya 25-30 kg., növekedése kb 61-66 cm.

Gyönyörű ívű, de ugyanakkor erőteljes nyak nem lehet redő a nyakon. Kissé hosszúkás fej nyugszik rajta. A fülek nyitottak, háromszög alakúak, magasra vannak emelve. A szem barna, mandula alakú. A megjelenés élénk, intelligens, figyelmes. Az orrnyereg lapos, az orr nagy és fekete. Ollós harapás.

Testfelépítése erős, háta egyenes és széles. A vállöv hatalmas, a mellkas mély, nem túl széles. A farok széles, ívelt csúccsal. A Malinois nem emeli a hátsó vonal fölé. A végtagok egyenesek, izmosak, a csípő széles. Söprő mozdulatok, a rugós mancsok megjelenése létrejön.

A fő különbség a malinois és a belga juhászkutya egyéb fajai között a szőrzet. Ennek a fajtának a szőrzete rövid. A haj testhezálló, nem túl durva. A nyakon, a farokon van egy gallér, nem túl bolyhos halom. Az aljszőrzet sűrű, jól fejlett. Az ilyen gyapjú megbízhatóan védi a pásztort a természetes csapadéktól.

A szőrzet színe piros, szén, sárga-barna vagy vörös-barna árnyalatú. A szín nem lehet túl telített vagy túl világos, melegnek, szarvasnak hívják. A fülek sötétek, az arcán fekete maszk található.

Karbantartás és gondozás

funkció

A Malinois megtartásának ideális feltétele egy magánház és egy személyes telek. A helyszínen van egy tágas szabadtéri ketrec szigetelt fülkével, és van egy kerítés, amely lehetővé teszi a kutya szórakozásból való futását nappal, és éjszaka a terület őrzését. A Pásztorkutyát védelem céljából hozták létre, élvezni fogja az ilyen munkát.

Most sokan tartják a Malinoist társasági kutyaként, vezetőként. Vegyen részt háziállattal különböző versenyeken, és inkább azt, hogy házban vagy lakásban éljen. Nincs semmi tiltott egy ilyen döntésnél. A juhászkutya jól érezheti magát, ha lakásban él, de a tulajdonosnak biztosítania kell számára a napi fizikai aktivitást.

Naponta kétszer sétálunk a Malinois-ban. Ebben az esetben a kutya legalább két órán át megismétli az oktató órákat a gazdával, fut, ugrik, labdával játszik stb. A lassú tempójú rendszeres séta nem teszi lehetővé a pásztor számára a felhalmozott energia felhasználását. Az elégedetlen, unatkozó malinois tönkreteheti a ház bútorait és más vagyont.

Ha egyedül hagyja a kutyát, gondoskodjon játékokkal. Ha van egy kis lehetősége is, vigye magával kocogásra, kerékpározásra, piknikezésre. A Malinois örömmel kíséri mindenhol a tulajdonosokat, csak mozgásban és a friss levegőn.

Feltétlenül hajtsa végre a következő eljárásokat a kutya gondozásához:

 • 10-14 naponta egyszer fésülje ki a gyapjút fésűvel vagy speciális kesztyűvel. A moltási periódus alatt naponta fésülni kell. Ha nem távolítja el teljesen az elhalt szőrszálakat, bőrgyulladás léphet fel, ami viszont bőrbetegségekhez vezet.
 • Fürdés 3-5 havonta egyszer. A vízi eljárásokhoz speciális termékekre van szükség. A véletlenszerű mosószerek károsíthatják a kutya bőrét. A malinoisnak nagyon sűrű az aljszőrzete, ezért a bőrproblémák az első szakaszban nem észlelhetők, az utolsó szakaszban pedig a betegségtől való megszabadulás rendkívül nehéz és fájdalmas a kutya számára.
 • 12-14 naponta egyszer tisztítunk, törölgetünk, miközben megvizsgáljuk a füleket és a szemeket. Ha a váladék túlzott felhalmozódását, károsodását vagy bőrpírját tapasztalja, forduljon állatorvosához.
 • Vágjuk a karmokat, ahogy nőnek, havonta körülbelül egyszer.
 • A fogak tisztításához speciális malotákat, botokat, csontokat vagy porcokat táplálunk. Bár teljesen tisztítható pasztával és ecsettel, miután a háziállatot kölyökkorától kezdve megszokta ezt az eljárást.

A malinois táplálkozással nagyon felelősségteljesen kell bánni. Az ilyen aktív kutyának teljes étrendet kell kapnia, amely különféle ételeket és elegendő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Egy felnőtt kutya naponta 2-szer eszik. Annak érdekében, hogy a Pásztor feltöltse energiaellátását, fehérjékre van szüksége. Tévedés azt gondolni, hogy a hús teljesen feltölti az étrend fehérje részét. A húskészítményeket növényi fehérjékkel kell kiegészíteni. A malinois szempontjából fontosak a szénhidrátok, a zsírok is.

Ha úgy dönt, hogy száraz étellel eteti a belgát, forduljon szakemberhez. Állatorvosa segít megtalálni a megfelelő ételt a kutyájának. Mindenesetre a háziállatnak mindig hozzáférnie kell friss, hűvös vízhez.

Egészség

jellegzetes

A malinoist természetesen egészséges kutyának tartják. Az átlagos várható élettartam 12-14 év. A fajta bizonyos betegségekre fogékony, de megfelelő gondozással, etetéssel és időben történő oltással számos probléma elkerülhető. Fontos továbbá az állatorvosi rendelőben rendszeres megelőző vizsgálatok elvégzése és a paraziták kezelése.

Nem számít, mennyire gondoskodik háziállatáról, egyes betegségeket nem lehet megakadályozni. A tulajdonosnak tisztában kell lennie a Malinoisban előforduló leggyakoribb egészségügyi problémákkal:

 • Szürkehályog - szembetegség, amely látásvesztéshez vezethet.
 • Ízületi dysplasia - súlyos fájdalom jellemzi, az akut stádiumban sebészeti beavatkozást igényel.
 • Allergia - fel kell derítenie az allergént és meg kell szüntetnie azt. Az allergén lehet élelmiszer vagy állategészségügyi termék.
 • Epilepszia - rohamokhoz, akaratlan bélmozgásokhoz vezet. A betegség kontrollálható és ellenőrizhető.
 • A gyomor volvulusa - súlyos állapot, műtétre van szükség az állat megmentéséhez.
 • Elhízottság - alultápláltságból, inaktivitásból fakad. Anyagcserezavarokhoz és egyéb egészségügyi problémákhoz vezet.

Fontos biztosítani, hogy a malinoiak ne sérüljenek meg. Ez a kutya nagyon aktív, kocogás, ugrás és egyéb fizikai tevékenység során megsérülhet.

karakter

jellegzetes

A malinois barátságosnak és játékosnak nevezhető, de ezek a jellemvonások csak a családtagoknál jelentkeznek. Elkötelezett a pásztor tulajdonosának, de kapcsolatot kell létesíteni vele, bizalmi kapcsolatnak kell lennie. Ez egy olyan kutya, amely önállóan képes döntéseket hozni, amikor a védelemről van szó. Észrevéve a fenyegetést, a kutya félelem nélkül rohan a megszüntetésére.

A Malinois energiája kimeríthetetlennek tűnik. Ötéves koráig egy ilyen háziállat úgy viselkedik a házban, mint egy kiskutya. Megfelelő oktatás nélkül végzett tevékenysége pusztítóvá válik. A kutya mindenképpen megpróbálja párnákat, cipőket, bútorokat, függönyöket használni játékként... A fizikai büntetés ebben az esetben nem segít, csak valódi játékokkal kell elvonni a kedvence figyelmét. Idővel meg fogja érteni, hogyan lehet büntetlenül játszani.

A pásztor toleráns a gyerekekkel szemben, de a belgát nem szabad egyedül hagynia a gyerekekkel. Bizalmatlanságot mutat az idegenekkel szemben, megpróbálja nem levenni a szemét az idegenről. Malinois kijön a háziállatokkal, de soha nem engedi, hogy irányítsák és sértsék az érdekeit. Az uralom nem az ő karakterében rejlik, ezért két férfit együtt tarthat, nem lesznek különösebb konfliktusok közöttük.

Képzés és oktatás

fajta

Az oktatás, a szocializáció és a képzések előfeltétele a belga juhászkutya számára. A természet intelligenciával és találékonysággal ruházta fel a malinóiakat, nem nehéz megtanítani őket, ha ismeri az összes árnyalatot. A legfontosabb, hogy keressen kapcsolatot háziállatával, és biztosítsa számára a napi szellemi és fizikai aktivitást.

Egy kiskutyának meg kell tanulnia a házban és a nyilvános helyiségekben alkalmazott magatartási szabályokat. A szocializációt a lehető legkorábban végzik, de csak az első oltás után. A pásztor azonnal hozzászokik a pórázhoz és az orrhoz. Az ilyen lőszer elengedhetetlen egy ilyen komoly kutya számára.

A képzési folyamat során a tulajdonosnak türelmesnek és szigorúnak kell lennie. De ugyanakkor nem büntetheti fizikailag a háziállatot. A malinoiak számára a mester szigorú hallgatása rosszabb, mint a kiáltása.

Az alapképző tanfolyam elvégzése után ne hagyja munka nélkül pásztorát. Ilyen háziállattal ajánlott flyballt, agilitást vagy frizbit játszani. Ez elősegíti a kutya fittségét és unalmát.

Érdekes tények

 • A malinoist gyakran "malinoisi juhászkutya" -nak nevezik.
 • A belga juhászkutya mind a négy faja közül a malinoist tartják a legjobban dolgozó kutyának.
 • A Malinois-nak kivételes illata van. Nyugodt állapotban is pásztorkutya orra folyamatosan mozog.
 • A malinoisok hasonlóak a német juhászokhoz, különösen, ha figyelembe vesszük e fajták régi formátumú fényképeit.

A fajta előnyei és hátrányai

malinois

A malinois egy komoly fajta, amelyet a tulajdonos irányít. Az ilyen kutya nem ajánlott tapasztalatlan emberek számára, akik mozgásszegény életmódot folytatnak, és nincs lehetőségük sok időt szentelni kedvenceiknek. Tehát, ha tetszik a belga juhászkutya, gondold át alaposan, hogy tudsz-e neki megfelelő karbantartást biztosítani. A helyes döntés érdekében nézze meg a malinois fajta főbb előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Kivételes intelligencia, intelligencia és találékonyság.
2. odaadás.
3. Nagy hatékonyság, állóképesség.
4. Jó egészség.
5. Biztonság, őrszem tulajdonságai.
6. Nincs vágy a dominancia, az adekvátosság iránt.
7. Jól képezhető.

Hátrányok:

1. Napi sétákat igényel magas fizikai és mentális stressz mellett.
2. Erősen leválik.
3. Nem bírja a magányt.
4. Gyakran megsérül a helyrehozhatatlan energia és aktivitás miatt.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.