A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákSchipperke (Schipperke) leírása és a fajta jellemzői

Schipperke (Schipperke) leírása és a fajta jellemzői

fajta

Schipperke

schipperke
8.9

Gondoskodás

9.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

8.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

8.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Ha szeretne háziállatot kapni juhászkutya formájában, de nincs lehetősége ekkora kutya tartására, a belga Schipperke fajta ideális az Ön számára. Mondhatni, hogy a Groenendael miniatűr példánya. Ezek a fajok megjelenésükben, a méretüktől eltekintve, hasonló jellegűek.Schipperke felülmúlhatatlan rágcsálóvadászként és érzékeny őrként különböztette meg magát, akinek hangos ugatásából nemcsak a tulajdonosok, de az egész körzet is felébred. Tehát a rablók nem kerülhetnek észrevétlenül az ilyen kutya által őrzött területre. A fajta képviselői kíváncsiak, energikusak, megfelelő oktatással rendelkeznek, a Schipperke nemcsak őr, hanem hű társ is lehet.
A fajta másik neve Schipperke.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Schipperke flamand "kis kapitány". A név a XIX. Század második felében keletkezett. Úgy gondolják, hogy angolul beszélő tengerészek találták ki. Schipperke-t nagyon értékelték a vízi közlekedés tulajdonosai, mivel ideális esetben patkányokkal és egerekkel harcolt.

A fajta a XVII. Századra nyúlik vissza. Schipperke szülőföldje Belgium. Az ősök kicsi ősi kutyák, fekete szőrzet színnel, nevük "Leuvenar". A fajta képviselői nagyon népszerűek voltak a tizenhetedik század kilencvenes éveiben a cipészek és az egyszerű munkások körében. Versenyeket rendeztek a Schipperke tulajdonosai között, melyik kutyának volt a legeredetibb nyakörve. A gallérokat általában rézből készítették, és mindenféle bonyolult kiegészítéssel díszítették.

Az energikus fekete kutyák eredeti célja a tulajdon védelme és a kártevők fogása volt. A XIX. Században a helyzet megváltozott. A fajtastandard elfogadásra került, tenyésztő klubot alapítottak. Schipperke kiállításokon vett részt, nemcsak otthon, hanem Amerikában, az európai országokban is népszerűvé vált.

Fajta szabvány

funkció

Fekete, bolyhos, kicsi kutya, amely úgy néz ki, mint egy újjáélesztett puha játék, egy Schipperke. A fajta képviselői megjelenésük szerint "amerikaiakra" és "európaiakra" oszlanak. Az "amerikaiak" magasabbak, nehezebbek és csontosabbak, az "európaiak" mind magasságukban, mind súlyukban alacsonyabb rendűek, kifinomultabbak és kecsesebbek. A kiállításokon nincs megosztottság, de a bajnokság legtöbb esetben amerikai stílusú schipperke.

Felnőtt növekedés kb 25-33 cm., ideális súly 4-7 kg, de Schipperke találkozik a súllyal 3-9 kg. Ez nem helyettes.
Széles ék alakú fej támaszkodik egy nem túl hosszú izmos nyakra. A homlok széles, a szem felé keskenyedik. Fülei kicsiek, háromszög alakúak, felállóak, erősek, nagyon mozgékonyak, magasan vannak.

A pofa jól körülhatárolható, a vége nem látszik csonka. Az orr kicsi, egyenes, az orr és az ajkak feketeek. Teljes ollós harapás, kullancs által terjesztett.
A szem mandula alakú, kicsi, sötétbarna. Nem mélyen beállított, de nem is kiemelkedő.

A test széles, rövid, a négyzet formátumot ideálisnak tekintik. A felső vonal kissé megemelkedik a fartól a marmagasságig. A hát egyenes és erős. A has közepesen fel van húzva. A bordaketrec széles, jól körülhatárolható.

A farok dokkolt. Előfordul, hogy a Schipperke kölykök farok (bobtail) nélkül születnek. A dokkolatlan farok nem tekinthető hátránynak, mivel sok országban tilos a háziállatok fülét és farkát dokkolni. A természetes farok széles és hosszú. A futás közben a schipperke a hátsó magasságban viszi, de előfordul, hogy a hátsó vonal fölé emeli és megcsavarodik.

A lábak egyenesek, párhuzamosak a jól fejlett izmokkal, bizonyos kegyelem látható. A hátsó lábak vizuálisan terjedelmesebbek, mint valójában. Mindezt a csípőn lévő buja szőrzet miatt. Mancs "macska", kerek, kis méretű. Ívelt lábujjak, erős karmok, fekete.

A szőrzet közepes hosszúságú. A haj egyenes, durva. Van egy sűrű aljszőrzet, amely megvédi a Schipperke-t a hidegtől. A fején a haj rövid, a nyak körül gyönyörű gallér (sörény) van, különösen hímeknél kifejezett. Buja sallang a mellkason. A végtagokon "nadrág".
A kabát színe tiszta fekete.

Karbantartás és gondozás

fajta

A Schipperke-t bent és szabadban is tarthatja. A legfontosabb az, hogy egy túl aktív háziállat számára lehetőséget biztosítson a felhalmozott energia kidobására. Madárházban tartva a kutya szabadon szaladgálhat a ház közelében. Ha lakásban lakik, naponta 2-3 alkalommal kell sétálni. Egy séta rövid lehet, de a többi alatt a kutyának nemcsak a természetes szükségleteit kell kielégítenie, hanem aktív játékokat is kell játszania, futnia, ugrania.

Próbálja meg rendszeresen kivinni a Schipperke-et a természetbe, ahol szabadságát nem korlátozzák. Ideális játék a fajta számára - mozgékonyság.
A következő eljárásokkal támogatjuk Schipperke szépségét és egészségét:

 • A dús kabátot hetente egyszer ecsetelje. Fésülés közben (évente háromszor) fésülje ki naponta 2-szer. A Schipperke-féle molt nagyon bőséges, fésüléskor ajánlott kemény sörtés kefét használni. A tapasztalatlan tulajdonosok megijednek, amikor meglátják házi kedvencüket a rágás után. A kutya valóban kopasznak tűnik. Ez nem ijesztő, nincs oka a pániknak, pár hónap múlva a kabát ismét szép és dús lesz.
 • Évente 2-3 alkalommal fürdünk, vagy ha a kutya nagyon koszos. Minden séta után megmosom a mancsaimat, ezt a háziállatot már kiskutya korától kezdve tanítani kell. Fürdés közben száraz sampont ajánlott használni.
 • Rendszeresen tisztítjuk és ellenőrizzük a fülünket. Schipperke-ben belül erősen serdülők, a szőrszálak hozzájárulnak a szennyeződések visszatartásához, ami fertőző betegségekhez vezethet.
 • Vágjuk a karmokat, ahogy nőnek, ha nincs tapasztalat, akkor jobb, ha ezt az eljárást szakemberre bízzák, hogy ne sérüljön meg a kutya.

A Schipperke etetésének megvannak a maga jellemzői és szabályai. Ha az étrend és az adagok nincsenek megfelelően megfogalmazva, a kutya túlsúlyos lehet, elhízhat, sőt epilepsziát is okozhat.

Naponta egyszer etetjük a faj nemi érett képviselőit, éjszaka megengedett valamilyen finomságot adni. Vásároljon prémium ételeket, amikor mesterségesen táplálják. Természetes - friss, kiváló minőségű termékekkel (hús, zöldségfélék, belsőségek...).

Tilos a Schipperke ételt adni az asztalról, folyami halakat, füstölt húsokat, édességeket, burgonyát, hüvelyeseket.

A kutya táljának éjjel-nappal friss, hűvös vízzel kell rendelkeznie.

Nézze meg cikkünket: Száraz kutyaeledel vagy természetes? Minden előnye és hátránya

Egészség és betegség

fajta

Átlagosan egy Schipperke akár 12-15 évet is megélhet. Természetesen erősek és erős immunitással rendelkeznek.
Érdemes megjegyezni az epilepszia genetikai hajlamát. A rohamokat kaotikus étrend okozza, amely megzavarja az idegrendszer és az immunrendszer megfelelő működését.

A háziállat egészségének megőrzése elengedhetetlen. A kutya meddig fog élni, a tulajdonos helyes cselekedeteitől függ. A tulajdonosnak évente el kell vinnie az állatot az állatorvosi rendelőbe megelőző vizsgálatok, vizsgálatok és röntgenvizsgálatok céljából. Időben be kell oltania, féregtelenítenie és kezelnie kell a bőrparazitákat, ami különösen fontos a meleg évszakban.

A klinikán végzett Schipperke vizsgálatakor különös figyelmet kell fordítani a csípőízületekre és a pajzsmirigyre. Mivel ennek a fajtának a képviselői veszélyeztetettek a csípő dysplasia és a pajzsmirigy betegségei szempontjából.

Schipperke egészségügyi problémáinak felsorolása nem ér véget a fent említett betegségekkel. Az alábbiakban bemutatjuk a belga fajtára jellemző betegségeket:

 • Szembetegségek - szürkehályog, a szemhéjak volvulusa, a retina atrófia, a kezelés műtétből áll.
 • Mukopoliszacharidózis - genetikai betegség, amely az úgynevezett mukopoliszacharid-rendellenességek csoportjába tartozik.
 • Pajzsmirigy alulműködés - pajzsmirigyhormonok hiánya.
 • Legg Calvet Perthes betegség - a combfej aszeptikus nekrózisa.
 • Epilepszia - a betegség kontrollálható, csökkenthető a rohamok száma.

karakter

schipperke

Játékosságában, hűségében és barátságos kedélyében a Schipperke hasonló az olyan kutyafajtákhoz, mint a pomerániai és a német spitz. De lehetetlen felelőtlenségnek nevezni, harmonizálja a kötelességtudatot (őrzés, őrzői tulajdonságok) és a különféle szórakozások iránti szeretetet.

A kis kutya természetesen nem fog egyedül megbirkózni a rablóval, de hangos ugatással képes figyelmeztetni a tulajdonosokat a hívatlan vendégek érkezésére. Mindig bizalmatlanul kezeli az idegeneket, óvatosan figyeli cselekedeteiket. Észrevéve a fenyegetést az idegen mozgásában, a schipperke azonnal rohan, hogy megvédje a tulajdonosot és a háztartás minden tagját. Képes harapni veszélyes helyzetben.

A fajta képviselői kijönnek a családjuk gyermekeivel, de elégtelen iskolai végzettség mellett rosszul reagálhatnak mások gyermekeire, csínyeikre.

A kíváncsiság és az aktivitás a Schipperke velejárója. Úgy tűnik, ez a fürge kutya egy percig sem ül nyugton. Folyamatosan tanulmányozza a területet, érdekli a körülötte lévő világ. Ugató kéreggel és megemelt tarkóval reagál minden mozgó tárgyra. Nem meglepő, mert ebben a kutyában születésétől kezdve forr a rágcsálóvadász ösztön. Biztos lehet benne, hogy a Schipper által ellenőrzött területen nem lesz egér vagy patkány.

A belga fajta képviselői kijönnek más háziállatokkal. Schipperke még macskával is képes barátkozni. De azonos nemű kutyával gyakran konfliktusok merülnek fel, ezt a vezetésért folytatott küzdelem magyarázza. A tengerimalacokat, vadászgörényeket, dekoratív patkányokat és más rágcsálókat nem ajánlott ugyanabban a házban tartani Schipperk-kel, vadászösztönös kutya ragadozóvá teheti.

Képzés és oktatás

schipperke

Megjelenésében a Schipperke aranyos, ragaszkodó állat, de valójában meglehetősen önfejű, bátor és gyakran makacs. Ezért egy ilyen kutyának szüksége van egy erős karakterű gazdára, aki engedelmes, megfelelő, fegyelmezett háziállatot nevelhet kiskutyából.

A Schipper kiképzése ugyanolyan szükséges, mint egy svájci vagy ausztrál juhász esetében. Ezek a fajok hasonló jellegűek, kiváló védelmi képességekkel rendelkeznek.

A fajta képviselőinek oktatási folyamatában a korai szocializáció a fő szabály. Schipperke imád hangosan ugatni, szocializáció és oktatás hiányában egy ilyen aktív kutya minden járókelőt ugat, ugyanez a reakció akkor következik be, amikor megszólal a csengő, vagy csak idegen hangok hallatszanak. Fontos megtanítani kedvencét, hogy megfelelően reagáljon a környező eseményekre.

A gyors szellemességnek, a kiváló memóriának és az éles elmének köszönhetően nem nagyon nehéz kiképezni egy Schipperke-t. A legfontosabb, hogy megtanuljon megbirkózni makacsságával. Ehhez ajánlott következetesen edzeni, az órák formáját, változatosságot játszani.

Érdekes tények

 • A flamand schipperke jelentése: "kis kapitány" vagy "kis hajós", van egy fordítási változat is - "juhász fiú".
 • Florimond Verbank kinológus szerint a schipperke "kis pásztort" jelent Ó-Brabantban.
 • Otthon (Belgium) Schipperket szeretettel kis kapitányoknak nevezik.
 • 4-5 éves korig a Schipperke kis játékos kiskutyaként viselkedik, ez nem akadályozza meg abban, hogy félelem nélküli őr legyen.

A fajta előnyei és hátrányai

schipperke

Ha nem engedheti meg magának, hogy nagy őrző kutyát tartson, de valóban szüksége van ilyen őrre, figyeljen a Schipperke fajtára. A kis kutya nem okoz gondokat a tartásában, és tökéletesen megbirkózik az őr feladataival. Végül eldöntheti, hogy ez-e a fajtája, vagy érdemes-e más lehetőséget keresnie, nézze meg a Schipperke fő előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Minimális ellátás.
2. Gyönyörű külső.
3. Félelem nélküli őr.
4. Hűséges társ.
5. Játékosság, barátság a családtagokkal szemben.
6. A lakásban és a madárházban egyaránt tartható.
7. Hosszú máj, ha megfelelő gondozásban részesül.

Hátrányok:

1. Gyakran és hangosan ugat.
2. Makacsság.
3. A vadászati ​​ösztön rossz helyen való megnyilvánulása.
4. Állandó járást és fizikai aktivitást igényel.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.