A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákShih Tzu fajtájának jellemzői, leírása és jellemzői

Shih Tzu fajtájának jellemzői, leírása és jellemzői

leírás

Shih tzu

funkció
5.3

Gondoskodás

2.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

8.0 / 10

Tevékenység

5.0 / 10

Hajlam az edzésre

6.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

7.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

0,0 / 10

Krizantém kutya, oroszlán kutya, Buddha kutya - ezek mind ugyanazon Shih Tzu fajta nevei. Ennek az állatfajnak a története az ókorban kezdődött, nem ezer éves. A Sih Czu történelem gyökerei elvesznek Tibetben.Kínában ez a fajta elit volt; volt idő, amikor ezeket a díszkutyákat kizárólag a császári palotában tartották. A hétköznapi embereknek tilos volt Buddha kutyáját otthonukban tartani. Most Shih Tzu népszerű a világ minden országában. Egy ilyen gyönyörű háziállat, hosszú hajjal a padlóig és intelligens szemekkel, képes megnyerni minden ember szívét.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A Shih Tzu fajta olyan ősi, hogy még nem sikerült megbízhatóan megállapítani e kiskutyák eredetét. Ezen a pontszámon különböző verziók vannak, reális történetek és legendák, amelyek gyönyörű mesének tűnnek. A Shih Tzu fajta rajongói érdeklődnek, hogy megismerkedjenek az összes verzióval:

 • Egyes genetikai vizsgálatok szerint feltételezhető, hogy a Shih Tzu fajtát a pekingi és a lhásza keresztezésének köszönhetően tenyésztették. Ugyanezen tanulmányok szerint vitatható, hogy ez a fajta az egyik legrégebbi a világon.
 • Számos Shih Tzust mutattak be a kínai császárnak. A tibeti dalai láma készített ilyen ajándékot. Vladyka annyira megkedvelte az új háziállatokat, hogy betiltotta a fajtát a palotán kívül. Buddha kutyáit csak a kamráiban tartották. Amikor a csodálat csúcsa kissé alábbhagyott, maga a császár néha királyi kutyákat is ajándékba adott magas rangú tisztviselőknek. Önkényesen tilos volt Shih Tzu vásárlása vagy ellopása, az ilyen szabadságot halálbüntetéssel sújtották.
 • A kutatók olyan dokumentumokat találtak, amelyek megerősítik, hogy a kínai oroszlán kutyák európai gyökerekkel rendelkeznek. Ezek a dokumentumok azt állítják, hogy a Shih Tzu a hetedik század elején Bizáncból érkezett Tibetbe.
 • A huszadik század harmincas éveinek végén Norvégia nagykövete kínai barátaitól valóban királyi ajándékot kapott Shih Tzu szuka formájában. A nagykövetnek nagyon tetszett az állat rendkívüli szépsége. Mielőtt hazatért volna, vett még pár kínai fajtájú kutyát. Ő lett az első tenyésztő Európában, aki krizantém kutyákat tenyésztett.
 • Egy ősi kínai legenda szerint Buddhát utazása során egy kis kutya kísérte. Amikor egy személy veszélyben volt, a kutya azonnal félelmetes, veszélyes oroszlánná változott. Amikor Buddha túl fáradt volt, a kutya ismét oroszlánná változott, de ezúttal azért, hogy a gazdát széles háton cipelje. Buddha úgy döntött, hogy hű barátját Shih Tzu-nak nevezi el, ami azt jelenti, hogy "oroszlán". Ezért a fajta képviselőit gyakran "oroszlán kutyának" nevezik.

Most a Shih Tzu népszerűsége nagy, egy ilyen háziállatot a család jólétének mutatójának tekintenek, mert a fajtatiszta kölyökkutyák költségei nagyon magasak. Számos klub és kennel jött létre, amelyek foglalkoznak ezekkel a díszkutyákkal. Az első szabványt a huszadik század negyvenes éveiben hozták létre.

Fajta szabvány

funkció

A Shih Tzu egyike azon kevés fajoknak, amelyekben a szőrzet a padlóig ér, teljesen elrejtve az egész testet. A Shih Tzu mindig arrogáns kifejezéssel bír. A fajta képviselői dekoratív állatok, természetesen kis méretűek és könnyűek. Felnőtt növekedés kb 27 cm., súly 4,5-7,5 kg.

Megfelelően hosszú nyakon büszkén tartják a lekerekített fejet. Elég nagy, sokk a gyapjú. Nagy lógó fülek. A sötét szemek nagyok, lekerekítettek. A pofa rövid és széles. Négyzet alakú, az arc ráncai elfogadhatatlanok. A fekete orr hátulja lehet egyenes vagy enyhén bedugult. Az állkapcsok szélesek. A fajta egyik jellemzője a harapás. Az a tény, hogy a Shih Tzu-ban az alsó állkapocs szélesebb, mint a felső, emiatt a fogak nem záródnak le teljesen, kiderül, hogy túllőtt.

A háta egyenes, a mellkasa széles. A végtagok rövidek, egyenesek és izmosak. A farok magasra van állítva, jól szőrös, hátul fejjel lefelé hordva.

A Shih Tzu egyike azon kevés fajtáknak, amelyeknek a leghosszabb a kabátja. Enyhe hullámzás megengedett. Mérsékelt aljszőrzet van. Göndör elfogadhatatlan.

Bármilyen színt megenged a szabvány. A színekben a leggyakoribb színkombinációk a fehér, a barna és a fekete. A legritkább színek a fehér vagy a fekete. A farkon és a homlokon fehér foltok megengedettek. A szakállon is lehet fényjel, ezt hívják Buddha jelének.

Karbantartás és gondozás

shih tzu

A dekoratív Shih Tzu kutyákat a macskákhoz hasonlóan kizárólag lakásban vagy házban lehet tartani. Természetesen néha gyalogolni kell, de csak jó időben. A hosszú séták egy esős vagy havas napon piszkos és matt matracokká válnak, nagyon nehéz lesz rendet tenni.

A kutya maga szereti a kényelmet. Ezért nem szokott gyakran elhagyni a házat. A Shih Tzu természetes szükségleteit WC-tálcán vagy speciális pelenkán tudja kielégíteni. A fizikai aktivitás a labdával vagy más kedvenc játékkal korlátozódik.

A kiskutya lakásbeli tartózkodásának első napjaitól kezdve egy sarokot rendeznek a pihenéshez és az alváshoz. Mivel a Shih Tzu egy nagyon kicsi lény, egész házat vásárolhat kanapéval. Bár a legtöbb esetben egy dekoratív kutyus ott telepedik le, ahol tetszik neki, például a mester ágyán vagy egy karosszéken.

Háziállata szépségének és egészségének higiéniai gondozása a következő:

 • Különös figyelmet és sok időt fordítunk a kabátra. A Shih Tzu fényűző, hosszú haja gyorsan összekuszálódik és összekuszálódik, ha nem naponta ecsetelik. Hét naponta egyszer általános fésülést szervezünk, amely a hónaljat, a hasat, a mancsokat és az intim területeket érinti.
 • A kiállítási kutyákat nem vágják le, a szakértők figyelnek a természetes ápolt szőrzetre. Ha nem tervezi a kiállításokon való részvételt, a kutyát kéthavonta vágják, hogy megkönnyítsék a gondozást. Ezenkívül a fajtának higiénikus frizurára van szüksége az ágyék területén és a lábujjak között.
 • Szükség szerint fürdesse meg kutyáját olyan kutyasamponnal, amely fényessé, puhává és hajlékonyabbá teszi a kabátot. Ezen eljárás után a hosszú haj fésülése egyáltalán nem nehéz.
 • A fülápolás magában foglalja nemcsak a tisztítást és a gyulladás ellenőrzését, a váladék túlzott felhalmozódását. Szükséges az újranőtt szőrszálak hetenkénti kihúzása is a fülkagylóban, ez segít megelőzni a fülbetegségeket.
 • Hetente 1-2 alkalommal mossa meg a kutya fogait.
 • A Shih Tzu mozgásszegény életmódot folytat, ezért nem őrli meg karmát természetesen az útfelületen. A tulajdonosnak havonta egyszer le kell vágnia őket. Javasoljuk, hogy ezt bízza szakemberre.
 • Nedves tamponnal törölje le a szemét.

Kiegyensúlyozott étrendet kell biztosítani a kutyának a szükséges mennyiségű vitaminnal és ásványi anyaggal. Élelmiszer Shih Tzu szerény, meg kell etetni felnőtt kutyák naponta kétszer, ugyanabban az időben. Jobb összehangolni az adagokat egy állatorvossal, hogy ne táplálják túl a túlevésre hajlamos állatot.

Minden Shih Tzu tulajdonos tudja, hogy háziállataik székletet esznek. Ez a kellemetlen szokás minden kutyában rejlik, de Buddha kutyáit vezetőnek tekintik. Séták során gondosan figyelemmel kell kísérnie, hogy a Shih Tzu ne találjon és ne egyen székletet. A lakás WC-tálcáját is időben meg kell tisztítania.

Egészség

jellegzetes

Megfelelő karbantartással és táplálkozással a Shih Tzu akár 12-16 évig is élhet. A természet meglehetősen erős immunitást és jó egészséget adott ezeknek a kutyáknak. De mint minden élőlény, Shih Tzu időről időre megbetegedik, hajlamosak vannak a következő betegségekre:

 • Patella diszlokáció - azonnal vagy idővel súlyos sántaságot okozhat, és sürgős konzultációt igényel az állatorvossal.
 • Allergia.
 • Köldökérv - nagyon gyakori patológia. A legtöbb esetben veleszületett, de felnőtteknél is előfordulhat. Ne becsülje alá az állatok egészségét fenyegető potenciális veszélyt.
 • Dysplasia - ízületi deformitás, amely mozdulatlansághoz vezethet, súlyos fájdalom és sántaság kíséretében.
 • Fülbetegségek.
 • Szembetegségek.
 • Fiatalkori vese diszplázia - a vesék fejlődésében fellépő rendellenesség, amelyet a parenchyma sejtjeinek károsodott differenciálódása okoz.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a lapított pofa miatt a Shih Tzu nem képes teljesen lehűlni légzés közben. Forró helyiségben, szállítás közben és meleg időben a szabadban ez a kutya gyorsan hőgutát kaphat. Ugyanezen szájkosár miatt a Buddha kutya alvás közben horkol és ébren zihálást ad ki.

A rutin vakcinázás és a bőrparaziták elleni kezelés kötelező. Javasoljuk továbbá, hogy megelőző vizsgálatok céljából évente legalább egyszer kutyával látogasson el egy állatorvosi rendelőbe.

karakter

jellegzetes

Shih Tzu minden megjelenésével azt mutatja, hogy büszke és arrogáns. Valójában ez a dekoratív kutyus nagyon szereti a figyelmét a személyére, szüksége van a tulajdonosok gondoskodására és szeretetére. Ugyanakkor a Shih Tzu nem fog rákényszeríteni és nem bosszantani, ragaszkodva követeli, hogy észrevegyék és időt kapjanak.

A fajta képviselőinek karakterében a következő tulajdonságok vannak jelen: barátságosság, függetlenség, lustaság, gyengédség, arrogancia. Elképesztő, hogy az ilyen különböző vonások hogyan épülnek össze egy kis lényben.

A Shih Tzu tökéletes társkutya. Nem tartozik monogám emberek közé, a háztartás minden tagja egyenlő számára, mindenkit egyformán szeret és mindenkihez kötődik. A magányt egy kicsi kutya nem tolerálja, ha te házimunkát végzve szobáról szobára jársz, ő makacsul, veleszületett lustasága ellenére, követni fog.

Jól bánnak a gyerekekkel, örömmel játszanak velük. Nem ajánlott a Shih Tzu-t egyedül hagyni kisgyerekekkel. A bolond gyerekek tévedhetnek egy gyönyörű, hosszú szőrű kutyát élő játékkal, és véletlenül károsíthatják. Nem agressziót mutatnak az idegenekkel szemben, inkább a kíváncsiságot. Más háziállatok meglehetősen közömbösek. Shih Tzu szeret emberekkel tölteni az időt, nem állatokkal.

Képzés és oktatás

jellegzetes

Nehéz oktatni és képezni a Shih Tzu-t. Hiába büntetni vagy emelni a hangját ezeken a kutyákon. A háziállat az udvariatlanságra elszigeteltséggel és annak teljes megtagadásával reagál, amit tőle elvárnak. Meg kell találnia a háziállat megközelítését, kitartást és szilárdságot kell mutatnia nevelése során.

Természetesen egy kis kutyának nem kell komoly képzéseken részt vennie, amint azt a szolgálati fajták megkövetelik. De meg kell tanítani a Shih Tzu-nak a ház viselkedési szabályait, és meg kell tanítani a legegyszerűbb parancsokat, például "nem", "nekem", "hely". A tanulást már korán el kell kezdeni, az edzések során a jutalmak felhasználásával csemegék formájában.

Érdekes tények

 • Az ókori Kínában a sícsi kutyákat halálbüntetéssel büntették a császár parancsára.
 • A legenda szerint a Shih Tzu elkísérte Buddhát utazásain, és bármelyik pillanatban hatalmas oroszlánná változhat.
 • Ennek a fajtának a képviselői csak kölyökkorukban ugathatnak, felnőtté válva, a kutya csak néha tud ugatni hasonló hangokat.
 • A modern Shih Tzu aktívan részt vesz a különféle sportversenyeken.
 • Shih Tzu a Ming-dinasztia kínai uralkodói udvari kutyái voltak.
 • Krizantém kutya, úgynevezett Shih Tzu az ilyen virágra emlékeztető orr miatt.
 • Csi Hszi kínai császárné szeretett kutyáinak palotáját látta el, amelyet kizárólag Shih Tzu és szolgáik számára szántak. A kis háziállatokat megtanították a mancsukkal integetni, hogy üdvözöljék királynőjüket.

A fajta előnyei és hátrányai

leírás

Minden kutyafajtának megvannak a maga előnyei és hátrányai. Mielőtt megvásárolná a Shih Tzu kiskutyát, nézze meg ennek a kínai fajtának az előnyeit és hátrányait, hogy biztosan tudhassa, megfelelő-e Önnek egy ilyen háziállat.

Előnyök:

1. Ideális lakásfenntartáshoz.
2. Nem ugat.
3. Nem igényel napi, hosszú sétákat és fizikai aktivitást.
4. Gyönyörű megjelenés.
5. Baráti beállítottság.
6. Jó egészség.
7. Kiváló utazási tolerancia.

Hátrányok:

1. Nem tűri a meleget.
2. Makacs jellem.
3. Nehéz a hosszú haj ápolása.
4. Nem bírja egyedül lenni.
5. Túlzott hajlam az ürülék fogyasztására.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.