A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákEntlebucher Mountain Dog leírása, a fajta jellemzői

Entlebucher Mountain Dog leírása, a fajta jellemzői

entlebucher

Entlebucher hegyi kutya

jellegzetes
9.7

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

10.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Az Entlebucher Mountain Dog egy sokoldalú kutya, amelyet emberekkel való munkára és kommunikációra terveztek. Eredetileg juhászatra szánták.A modern világban a hegyi kutya munkaképességeinek felhasználása jelentősen megnőtt. Nemcsak őrző, pásztorkutyaként szerzett népszerűséget.

Nagyra értékelik, mint hűséges, megbízható társat és csak háziállatot, vidám és energikus.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Egyéb nevek: entlebucher sennenhund, entlebucher

A fajta története

Az Entlebucher Mountain Dog szülőhelye Svájc. A fajta a Svájci Alpokban keletkezett. Ezeknek a kutyáknak az első említése 1889-ből származik.

Entlebucher a svájci hegyi kutyák csoportjába tartozik, rokona:

1. Appenzeller-hegyi kutya.
2. Bruttó (nagy svájci hegyi kutya).
3. Berni hegyi kutya.

A fenti csoport minden képviselőjét élénk háromszínű szín egyesíti. Pásztor, őrszem képesség, vadászösztön.

A huszadik század előtt Appenzellert és Entlebuchert egy fajnak tekintették, szinte ugyanaz a háromszínű színük és kicsi a méretük eltérése.

Feltételezik, hogy az entlebucher sennenhund az ókori római harci kutyákkal keresztezett őslakos kutyáktól származik. Ezért a csodálatos félelmetlenség, a viharos temperamentum és az őrző, védő ösztön.

Az Entlebucher Mountain Dog egy olyan fajta, amely természetesen keletkezett; kialakulása során egy személy minimális közvetett részvételt vállalt.

Entlebucher fejlődése hegyvidéki területeken, megközelíthetetlen terepeken zajlott. Az emberi részvétel a törzskönyvezett kutyák kiválasztására korlátozódott, amelyek a legellenállóbbak, alkalmasak terelésre és őrszolgálatra.

1913-ban a fajtatiszta Entlebucherek kiállításokon vettek részt. Népszerűség és népesség a legmagasabb szinten. De az első világháború e faj szinte teljes eltűnéséhez vezetett.

A kinológus-tenyésztőknek csak 16 túlélő egyed felhasználásával kellett helyreállítaniuk a fajtát. A tenyésztés során nemcsak az enlebuchereket alkalmazzák, hanem más fajok génjeit is hozzáadják génjeikhez, amelyek között az Appenzeller Mountain Dog a vezető.

Most az entlebucher sennenhund nincs veszélyben. Létrehoztak e fajta szerelmeseinek klubjait. Képviselői rendszeresen részt vesznek kinológiai kiállításokon, felvonulásokon, ünnepségeken.

A volt Szovjetunió országainak területén az Entlebucher Mountain Dog nagyon ritka fajtának számít.

Fajta szabvány

jellegzetes

Ha otthon szeretne nagy kutyát tartani, de mérete miatt nem engedheti meg magának, az Entlebucher, amely úgy néz ki, mint egy Gross (nagy svájci hegyi kutya), csak kicsi.

Az Entlebucher Mountain Dog közepes méretű fajta. Kompakt testalkatú, kissé megnyúlt.

A szexuálisan érett személyek súlya átlagosan 25-30 kg., növekedéssel 44-52 cm.

Egy nem túl hosszú, erős nyakon közepes méretű fejet tartanak, kissé ék alakúnak tűnik. A koponya lapos, meglehetősen széles. A fülek háromszög alakúak, lelógóak. Átlagos méret.

A szem sötét, kicsi, lekerekített. A megjelenés élénk, tanul, barátságos.

A megálló gyenge. A pofa kiélezett, fokozatosan az orr felé keskenyedik, de nem tűnik hegyesnek. Az orrnyereg egyenes. Az arccsontok gyengék. Az orr nem túl nagy, fekete.

Az állkapcsok erősek. Teljes ollós harapás és helyes. Továbbá, a szintharapás nem tekinthető hibának.

A far enyhén lejtős, hosszú. A karaj erős és rugalmas. A háta széles, a hátsó egyenes. A mellkas mély és széles. Lekerekített bordák. A has kissé felhúzva.

Entlebucher farka kétféle típusú:

1. Boottail (veleszületett kevés).
2. Hosszú.

A lábak erősek, rövidek, izmosak, párhuzamosak, egyenletesek. A combok szélesek és hosszúak. A mancsok lekerekítettek, a mancspárnák érdesek. A jövedelmező ujjakat amputálni kell.

Step egy ügetés. A mozgás könnyű, szabad.

Az Entlebucher kabátja rövid, feszes és kemény tapintású. A külső haj fényes. Vastag aljszőrzet van.

Háromszínű szín:

1. Alap - fekete.
2. Barna - a sárgától a vörösesbarnáig.
3. A jelek fehérek

Karbantartás és gondozás

entlebucher

Az Entlebucher Mountain Dog karbantartása nem okoz problémát a tulajdonosnak, ha természetesen a háziállat megfelelő oktatásban részesül kiskutyás korától. Entlebucher magánházban és lakásban egyaránt lakhat.

Az első napoktól kezdve biztosítsa a kutya számára a pihenés, az alvás helyét. Állítson fel ott egy ágyat, tartályokat vízhez és élelemhez, vásároljon játékokat. Fontos, hogy a kanapé ne legyen a fűtőtestek közelében, és ne legyen huzatban.

A sűrű aljszőrzet miatt az Entlebucher nem tolerálja jól a meleget, ezért a tulajdonosnak figyelnie kell a helyiség hőmérsékleti szintjét. A fagy nem szörnyű egy ilyen kutya számára, de csak akkor, ha sétálni kell, amihez nem kell ruhát vásárolni.

Lehetetlen a hegyikutyát az utcán tartani, bár az aljszőrzet sűrű, de a rövid szőrzet nem véd a téli hidegtől.

Entlebuchernek napi sétákra van szüksége. Reggel és este a kutyának 1-1,5 órát kell sétálnia. Szervezzen rendszeres ingyenes gyaloglást, például elkerített területen vagy a mezőn, az erdőben.

Nyilvános helyeken ügyeljen arra, hogy kedvencét pórázon tartsa. Miután észrevett egy potenciális vadat, vagy egyszerűen csak megérezte a szagát, a hegyi kutya a tulajdonos parancsai ellenére elkezdheti az üldözést.

Az Entlebucher szépségét és egészségét a következő eljárásokkal kell fenntartani:

 • 6-7 naponta ecsetelje a kabátot, jobb, ha furminátort használ.
 • Fürdeni évente 1-2 alkalommal, vagy erős szennyezés esetén. A hátralévő időben elegendő egy nedves, természetes anyagból készült törülközővel letörölni a kutya kabátját, és minden séta után meg kell mosni a mancsokat, miközben meg kell vizsgálni a szilánkok, repedések és egyéb sérülések esetét.
 • A füleket hetente vizsgálják és tisztítják. Havonta egyszer törölje le a külső részt peroxiddal megnedvesített pamutpárnával. Ezen eljárások során fontos, hogy ne engedje be a nedvességet. Mindent gondosan csinálunk, hogy ne sérüljön a hallójárat.
 • A legtöbb esetben a karmok önállóan ledarálódnak az útfelületen. Ha ez nem történik meg, akkor levágja őket egy speciális karomvágóval. Tapasztalat hiányában ajánlott szakember segítségét igénybe venni, hogy véletlenül se sértse meg magát a kutya.
 • Szükség szerint töröljük a szemet, eltávolítva az éjszakai váladékot. Rendszeresen megvizsgáljuk, észlelve a gyulladást, a bőrpírt, a váladék felhalmozódását, sürgősen megmutatjuk a kutyát az állatorvosnak.
 • Hetente egyszer mossunk fogat egy speciális töltőanyaggal, ecsettel és pasztával. Sokkal könnyebb etetni az entlebucher szilárd ételeket a fogkő megelőzése érdekében.

A hegyi kutya étrendje az állat életkorától, egészségi állapotától és fizikai aktivitásától függ. Például a munkakutyáknak (pásztoroknak, sportolóknak) nagyobb adagokkal kell rendelkezniük, mint a társkutyáknak, a szokásos háziállatoknak.

Az entlebucher diéta alapja: hús, tejtermékek, gabonafélék, zöldségek. A hús napi normája a fajta felnőtt képviselőjének esetében 400 g.

A mesterséges etetés nem tilos. A száraz étel ajánlott prémium. Vásároljon konzerveket is. Fontos biztosítani, hogy az ivóban mindig legyen friss víz.

A hegyi kutyákban ritka az ételallergia. De gondosan változtatnia kell az étrendben, figyelve arra, hogy a kutya negatívan reagál-e az újításokra.

Felnőtt kutyákat etetünk naponta 2 alkalommal, kölyökkutyákat életkoruktól függően 3-6 alkalommal. Fontos, hogy egyszerre adjunk ételt.

Egészség

jellegzetes

Az Entlebucher Mountain Dog átlagosan 12-15 évet élhet. Az élettartam közvetlenül függ a fogva tartás körülményeitől, az étrendtől, az állatorvosi szolgálattól. A fentieket az állat tulajdonosának kell biztosítania.

A fogvatartás megfelelő körülményei mellett az entlebuchernek rendszeres féregtelenítésre, rutinszerű oltásra és éves megelőző vizsgálatokra van szüksége egy állatorvosi rendelőben.

Ne hagyja figyelmen kívül a bőrparaziták kezelését sem, különösen a tavaszi-nyári időszakban, amikor a kullancsszezon elkezdődik.

A lelkiismeretes tulajdonosnak tudnia kell, hogy az entlebucher milyen betegségekre hajlamos. Leggyakrabban a fajta képviselőinek a következő egészségügyi problémái vannak:

 • Szürkehályog - a lencse elhomályosodása, ami a látás romlásához vezet, egészen a teljes vakságig.
 • Glaukóma - a szemen belüli nyomás növekedésével járó betegség, amely bármely szembetegség hátterében jelentkezik.
 • Progresszív retina atrófia - örökletes betegség, amelyet a retina multiplexének jelenléte jellemez, ami a látás teljes elvesztéséhez vezet.
 • Vesebetegség.
 • A szív- és érrendszer betegségei.
 • A csípőízület dysplasia - a csípőízület fejlődésének megsértése, komoly kezelés nélkül artrózis kialakulásához és az ízület megsemmisüléséhez vezet.

karakter

leírás

Az Entlebucher Sennenhund főbb jellemvonásai a függetlenség, az odaadás, az önbizalom.

A fajta képviselői kiváló családi kutyák. Szeretnek emberek társaságában lenni, mindig megpróbálnak részt venni minden háztartási munkában, csak azért, hogy közel legyenek a háztartáshoz.

Kirándulások a természetbe, piknikek, szabadtéri játékok egy nagy társaságban jelentik a legnagyobb örömöt egy energikus hegyi kutyának. De ez nem azt jelenti, hogy egy ilyen barátságos kutya képtelen őrködni. Születésétől fogva őrének, pásztorának, vadászának ösztöne van.

Entlebuchernek kiváló hallása és éles látása van. Ez az ideális őrszem, aki a legkisebb veszélyre is hangos ugatással értesíti a tulajdonosokat. Soha nem mutat indokolatlan agressziót.

Kijön a gyerekekkel, barátságosan viselkedik. A Mountain Dog fáradhatatlan játéktárs. Optimistájával, szenvedélyével mindenkit körülölel. De mivel ez a fajta a dolgozóké, és nem a dekoratív, a gyermek, mint fő tulajdonos, nem alkalmas.

A vadászati ​​ösztön miatt nehéz a hegyi kutyát, rágcsálókat és madarakat ugyanazon a területen tartani. A kutya zsákmányává válhatnak. A vadászösztön nemkívánatos megnyilvánulásai kiképzés és oktatás segítségével leküzdhetők.

Ritkán ütközik más kutyákkal. A legtöbb esetben békésen kijön.

Képzés és oktatás

jellegzetes

A jól nevelt entlebucher energiája ellenére jól viselkedik a házban, nem cselekszik. Meg kell szoknia kedvencét a kölyökkorától kezdve a viselkedés szabályaihoz.

A kezdeti parancsok (egy hely, velem nem ülhetsz...) teljes asszimilációja után is fontos, hogy időről időre edzéseket szervezzünk, más szavakkal, a tanult anyag ismétlését.

Entlebucher szereti az edzéseket, feltéve, hogy azokat megfelelően megszervezik. A szabályok egyszerűek:

 • A leckék nem lehetnek unalmasak, változatosak.
 • Javasolt egy játékforma használata, új parancsok elsajátítása.
 • Fontos a képzés és a képzés következetessége és következetessége.
 • A fizikai büntetés és a durva bánásmód kizárása.
 • Ízlelő és szóbeli jutalmak felhasználásával.

Bármely fajta kutyához általános engedelmesség szükséges. Az osztályokat 3-4 hónapos kortól ajánlott kezdeni. A tanulságok egyre nehezebbek lesznek.

A fajta képviselői számára a szabad stílus, az agilitás, a pásztor munkája öröm.

Érdekes tények

 • Az Entlebucher Mountain Dog az egyik legritkább, legkisebb fajta az egész világon.
 • Entlebucher a svájci Mountain Dog család legkisebb tagja.
 • A fajta neve az Entlebuch-völgy nevéből származik, a megjelölt területen keletkezett ez a fajta kutya (Luzern és Bern kantonok régiója).

A fajta előnyei és hátrányai

leírás

Az entlebucher sennenhund fajtát nagyra értékelik energiája, önálló döntési képessége és hűsége miatt. Az ilyen kutya nem alkalmas minden ember számára. Az Entlebucher-rel rendszeresen foglalkozni kell, fordítson rá kellő figyelmet.

Mielőtt ebből a fajtából származó kiskutyát vásárolna, ajánlatos megismerkednie annak erősségeivel és gyengeségeivel.

Az Entlebucher fő előnyei:

1. Teljesítmény, kitartás.
2. odaadás.
3. Tanulhatóság.
4. Félelmetlenség.
5. Kiváló őrzői tulajdonságok.
6. Igénytelenség az ételekben és az ápolásban.
7. Pásztorösztön.
8. Jó egészség.

Az Entlebucher fő hátrányai:

1. Makacsság.
2. Szeret önálló sétákat tenni.
3. A vadászati ​​ösztön rossz helyeken való megnyilvánulása.
4. Nagy fizikai megterhelést, napi sétákat igényel.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.