A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákSheltie (shetlandi juhászkutya) leírása és a fajta jellemzői

Sheltie (shetlandi juhászkutya) leírása és a fajta jellemzői

funkció

Sheltie

Shetland
8.4

Gondoskodás

6.0 / 10

Egészség

5.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

9.0 / 10

A shetlandi juhászkutya régóta ideális társ a gazdák számára. Kiváló munkát végzett a pásztor munkájával, az őr szolgálatával. De idővel nagyobb és erősebb kutyák váltották fel.Sokan miniatűr collinek hívják a Sheltie-t. Valójában a shetlandi juhászkutya külön fajta. A megjelenés a kutya szeretetteljes és jó kedélyű hajlamát jelzi. Jelenleg ezt a fajt társként és háziállatként értékelik.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A shetlandi juhászkutya rövidítése a shetlandi juhászkutya. Ismeretes, hogy a fajta első neve "tuni dog", a gél nyelvről fordítva - "farm". Ezt a tényt azzal magyarázzák, hogy ezek a kutyák a gazdák pótolhatatlan segítői voltak.

A fajta szülőhelye a Shetland-szigetek (Nagy-Britannia). Egyes információk szerint feltételezhető, hogy Sheltie történelmének gyökerei elvesznek az ókorban, és ezek a kutyák léteztek, amíg maguk a szigetek. A tisztesség kedvéért meg kell jegyezni, hogy ennek a ténynek a pontos megerősítését nem sikerült megtalálni. Ehelyett a shetlandi juhászkutya származásának két másik változata létezik:

1. A különböző típusú juhászkutyák keresztezésének eredményeként a Border Collie fajta képviselőivel megjelentek a Sheltiesek, amelyek külsőleg hosszú hajú collie-nak tűntek, csak csökkentett formában.
2. E változat szerint a skandináv Spitz-et keresztezték a szigetekre hozott skót terelő kutyákkal. Az eredmény a shetlandi juhászkutya lett.

Érdekes, hogy a collie-ra való feltűnő hasonlóság ellenére a Sheltie csak a huszadik században kezdett keresztezni a meghatározott fajtával. Addig a shetlandi juhászkutya ereiben egy csepp collie vér sem volt.

Volt idő, amikor a Sheltieket a gazdák ideális pásztorként értékelték. Az e fajba tartozó kutyák kötelességei nem tartalmazták a juhok védelmét, csak ügyesen irányították az állományt és magabiztosan irányították az állatok mozgását. A múltban a juhok viszonylag kicsiek voltak, és a kiskutyák 100% -osan megbirkóztak.

A XIX. Század végén a Sheltie népszerűsége meredeken visszaesett, ráadásul ez a faj a kihalás szélén állt. A szomorú tényt azzal magyarázzák, hogy a gazdák nagyobb juhfajtákat szereztek be, az állatok magassága és súlya jelentősen megnőtt. A kis shetlandi juhászkutyák nem tudták ugyanolyan könnyedén kezelni az állományt.

A gazdaság tulajdonosai nagyobb terelő kutyákkal helyettesítették őket. A menedékhelyek ára csökkent, a fajtatiszta tenyésztés gyakorlatilag megszűnt. Csak a Sheltie ínyenceknek köszönhetően sikerült helyreállítani a fajtát, megjelentek tenyésztők és faiskolák. A népesség ismét növekedett. Csak most nem használták a shetlandi juhászkutyákat pásztorkutyaként, háziállatokká, társakká váltak, bár nem veszítették el a házőrző tulajdonságait és a hangos ugatás képességét.

Nézzük nyomon a shetlandi juhászkutya népszerűségének dátum szerinti növekedését:

 • 1909 - Shelties nemzetközi elismerést szerez.
 • 1914 - a fajta hivatalos nevet kap, létrejött az angol Sheltie Club.
 • 1948 - a fajtastandard létrejön, Anglia összes tenyésztője elfogadta.

Fajta szabvány

Shetland

A shetlandi juhászkutya testalkata harmonikus. A kis termet ellenére (34-40 cm.) és kis súlyú (6,4-12 kg.) Sheltie erős, energikus, mozgékony és szorgalmas. Ez a fajta nem nevezhető törpének, mert ősei között vannak nagy kutyák, például collie-k. 2,5 cm-nél nagyobb magasságtól való eltérés nem megengedett. Ilyen hiány esetén a Sheltie nem ismeretes fajtatiszta, hardvernek minősül.

Kecses, kifinomult ék alakú fej támaszkodik egy nem túl hosszú, erős nyakra. A koponya lapos. A fülek fel vannak állítva ¾-n, kis méretűek, a kutyát nézve úgy tűnik, hogy folyamatosan mozognak. A teljesen felálló füleket hibának tekintik. A sötét szemek mandula alakúak, nem nagyok, ferdén helyezkednek el. A megjelenés okos, tanul. Fekete orr, erős állkapcsok, nagy fogak, ollós harapás.

A test hosszúkás, a karaj domború, rövid, a háta egyenes. A nagy szamár elfogadhatatlan. A has kissé felhúzva. A bordaketrec mély, a bordák domborúak, de nem akadályozzák a szabad, gyors mozgásokat. A lábak egyenesek, jól fejlett izomzat, széles csípő. Ovális lábak szilárd, vastag párnákkal és erős körmökkel. Sheltie ügetésnél mozog. A farok eléri a csánk hosszát.

A szőrzet hosszú, egyenes. Vastag aljszőrzet van. Dús sörény a nyakon és a marmagasság. A szín megengedett az alábbiak szerint:

1. Tricolor.
2. Sable.
3. Kék merle.
4. Fekete fehér foltokkal.
5. Fekete és barnás.

Karbantartás és gondozás

leírás

A shetlandi juhászkutya remekül érzi magát a lakásban, bár az utcán egy ilyen kutya sem fog megfagyni, köszönhetően a hosszú, vastag, aljszőrzetű kabátnak. Mindenesetre a meghatározott fajtájú kutyának elegendő helynek kell lennie az aktív időtöltéshez. Szüksége van a szabadban való sétára, kocogásra, egyszóval fizikai aktivitásra. Ezt a kitartó juhászösztön magyarázza, mivel a háziállat státuszt kapta, a Sheltie nem szűnt meg pásztor lenni.

A szépség és az egészség érdekében a háziállatnak a következő eljárásokat kell végrehajtania:

 • Hetente kétszer ecsetelje a kabátot, hogy megakadályozza az összekuszálódást és megszabadítsa a kutyát az elhalt szőrtől. A vedlés és a meleg nyári időszakban napi fésülés szükséges, különben az egész lakást gyapjú borítja.
 • A shetlandi juhászkutya vágása nem ajánlott, mivel a fajta hajvágása sérti a hormonális egyensúlyt.
 • Szükség szerint fürdünk, ez az eljárás legfeljebb 1 alkalommal ajánlott 30-40 nap alatt. Ugyanakkor nem kell visszaélni a mosószerekkel.
 • Megtöröljük a füleket és a szemeket, hetente egyszer megvizsgáljuk őket. Ha túlzott váladékozást vagy gyulladást tapasztal, sürgősen forduljon állatorvosához.
 • Körülbelül havonta elvágjuk a körmöket, de az eljárás gyakorisága attól függ, hogy a kutya maga mennyire őrli őket az útfelülethez séták közben.

A felsorolt ​​eljárások normális fejlődéséhez, növekedéséhez és szépségéhez továbbra is kiegyensúlyozott étrendet kell biztosítania kedvence számára, kiváló minőségű takarmánnyal. A kiskutyákat naponta 5-6 alkalommal etetik, és idősebb korukban fokozatosan csökken az etetések száma. A felnőtt kutyák naponta 2-szer étkeznek. A háziállatok etetését egyszerre kell elvégezni.

A húskészítmények és a gabonafélék fontosak az étrendben. A hangsúly a hajdina, a rizs és a zabpehely. Tilos árpát, borsót, babot adni a menedékháznak. Ügyeljen arra, hogy nyers sárgáját etesse a terelő kutyájának. A tiszta vizet mindig a háziállat táljában kell tartani. Ha a mesterséges etetést választotta, csak prémium kutyaeledelt vásároljon.

Egészség

funkció

A legtöbb pásztorkutya természetesen jó egészséggel rendelkezik, a Shelties sem kivétel. Megfelelő gondozással és karbantartással a fajta 12-13 évet élhet. Az egészségügyi problémák időbeni megelőzése érdekében a tulajdonosnak ismernie kell azokat a betegségeket, amelyekre a shetlandi juhászkutyák hajlamosak:

 • Von Willebrand-kór - örökletes betegség, károsodott véralvadással, spontán vérzéssel együtt.
 • Epilepszia - rohamok kísérik, amelyek az agy patológiájának hátterében fordulnak elő.
 • Cryptorchitosis - nem ereszkedő herék a herezacskóban hímeknél.
 • Pajzsmirigy alulműködés - a test olyan állapota, amely a pajzsmirigyhormonok hosszú távú hiánya miatt alakul ki.
 • Dysplasia - az ízület mozgásszervi funkciójának megsértése.
 • Elmozdult könyök - Sheltie inkább veleszületett.
 • Bőrgyulladás - viszketéssel, bőrgyulladással nyilvánul meg, amely a bőr minden rétegét lefedi.
 • Szürkehályog - gyakran súlyos látásromláshoz vezet.
 • Herékdaganat hímekben - leggyakrabban a hererákot a férfi kriptorchidáknál diagnosztizálják.
 • Entropion - a felső, az alsó vagy mindkét szemhéj helytelen helyzete, műtéttel megszüntetve.
 • Veleszületett süketség.
 • Histiocytoma - a bőr jóindulatú vaszkuláris-kötőszöveti daganata.

Egészségügyi szempontból érdemes megjegyezni, hogy a shetlandi juhászkutya különleges érzékenységgel rendelkezik a milbemycin és az ivermectin iránt. Ezeket és más gyógyszereket csak az állatorvos utasítása szerint lehet használni.

Kudarc nélkül a tulajdonosnak évente meg kell előznie az állat-egészségügyi rendelőnél az állat-egészségügyi klinikán végzett megelőző vizsgálatokat, és rutinszerű oltásokat kell végeznie. A külső és belső paraziták kezelése fontos, különösen nyáron.

karakter

pásztor

Sheltie imád lenni a figyelem középpontjában, szeret olyan családokban élni, ahol sok a háztartás tagja. Hűséges és szeretetteljes barát, napokig készen áll a játékra, futásra, ugrásra. Úgy tűnik, hogy a shetlandi juhászkutya soha nem fogy el az energiából. A magány egy ilyen kutya számára romboló hatású, a tulajdonos figyelmét igényli. Mindig tetszeni akar neki, cserébe dicséretet vár.

A Sheltie jó természete a gyerekek legjobb barátjává teszi őket. A kisgyermekek szeretnek olyan kicsi és vicces kutyákkal játszani, amelyek soha nem ártanak, képesek lesznek megvédeni. A kutya idegennel mindig hangos ugatással találkozik, értesítve a gazdit. Rendkívül óvatosan viselkedik az idegenekkel szemben, folyamatosan figyelemmel kíséri cselekedeteiket.

Más háziállatok számára nem számít, hogy borjú-e vagy cica, barátságos, ugyanakkor igyekszik mindenkit és mindenkit uralni, hogy egy helyen gyűljenek össze. A legfontosabb nem az, hogy ösztönözzük a pásztor ösztönét, ne engedjük, hogy a kutya felzárkózzon az állatokkal vagy a járművekkel.

Képzés és oktatás

pásztor

A harci vagy vadásztató kutyákkal való kiképzéssel szemben a pásztorkutyák képzésének teljesen más formában kell történnie. Az agresszív fajták nem félnek a Sheltie-től és rendkívül félénkek lehetnek. Megijeszthetik sikoly, közlekedési zaj, a tulajdonos kritikája. Ha félelmét éli kedvence, ha ezt az érzést váltja ki, ennek eredményeként az állat gyáva lesz.

A shetlandi juhászkutya órákat nyugodt, barátságos légkörben kell lebonyolítani. Nem lehet kiabálni, megverni a kutyát a helytelenül végrehajtott parancsok miatt. Ebben az esetben nyugalom, türelem szükséges az edzőtől.

Sheltie nagyon aktív kutya, nem szabad hagyni, hogy unatkozzon, ezért ajánlatos játékos formában megtervezni az edzést. Így a háziállat szívesen elmegy a gyakorlótérre, és gyorsan elsajátítja a parancsokat.

Érdekes tények

 • Az állatok intellektuális fejlődésével foglalkozó szakértők a shetlandi juhászkutyát az egyik legokosabb kutyának nevezik. Ezen a listán a hatodik helyet foglalja el.
 • Sheltie képes megérteni és végrehajtani az első alkalommal hallott parancsot.
 • A fajta képviselői tehetséges színészek, showmanek. Nagyon szeretnek különböző trükköket mutatni a nyilvánosság előtt, és a figyelem középpontjába kerülnek.
 • A shetlandi juhászkutyákat fajtatiszta fajtákban tenyésztették több mint 140 éve.
 • Sheltie rendkívüli szaglásának és gyors észének köszönhetően nagyon gyorsan megtalálja az elveszett tárgyakat.
 • Shelties rendkívül érzékeny, mondhatni bosszúálló. A tulajdonos megsértése miatt egy ilyen kutya bosszúvágyból megtagadhatja a parancsok teljesítését.

A fajta előnyei és hátrányai

Shetland

A shetlandi juhászkutya ideális az aktív emberek számára. Az ilyen kutya szereti a dicséretet, a vonzalmat, a magára való odafigyelést. Bár érdemes megjegyezni, hogy a munkahelyen elfoglalt emberek is fenntarthatnak egy Sheltie-t, feltéve, hogy munka után elegendő időt szánnak energikus háziállatukra.

A pásztorkutya semmilyen esetben sem érezheti magát nemkívánatosnak és elhagyottnak. Amikor úgy dönt, hogy vásárol egy shetlandi juhászkutya kiskutyát, gondold meg alaposan, hogy megfelelő-e neked egy ilyen kutya. Itt vannak ennek a fajtának a főbb előnyei és hátrányai.

Előnyök:

1. Gyönyörű megjelenés.
2. odaadás és barátságosság.
3. Jól kijönni a gyerekekkel.
4. Jól kijön más háziállatokkal.
5. Lakásfenntartásra alkalmas.
6. Rendkívüli illattal rendelkezik.
7. Könnyen kiképezhető.
8. Nem drága karbantartás.

Hátrányok:

1. Nehéz gondozás, erősen leadás.
2. Szereti futni járművek, állatok után. Miután utolérte a célt, könnyedén haraphat a fogával.
3. Gyakran a hosszú és hangos ugatás a legkisebb okból is hangot ad.
4. Megköveteli a napi hosszú sétákat, elegendő fizikai aktivitással.
5. Hajlam sok betegségre.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.