A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákChow Chow története, leírása, a fajta jellemzői

Chow Chow története, leírása, a fajta jellemzői

leírás

Chow Chow

kabát
6.3

Gondoskodás

7.0 / 10

Egészség

5.0 / 10

karakter

4.0 / 10

Tevékenység

8.0 / 10

Hajlam az edzésre

2.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

8.0 / 10

A Chow Chow-ra pillantva úgy tűnik, hogy egy nagy puha játékot lát, amely csodálatos módon életre kelt. Valóban, ez a kutya nagyon szép és aranyos. A fajta képviselői a Spitz csoportba tartoznak, megkülönböztető jegyük a kék nyelv és az oroszlánszerű megjelenés.Nehéz elhinni, hogy a távoli múltban Chows kiváló őr volt. Szembetűnő az a tény is, hogy a fajta változatlan maradt több mint kétezer éve. Az egyetlen dolog változott, hogy a modern chow chow-k őrökből társkutyákká váltak.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Étel
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A legrégebbi chow chow kutyák történetében számos érdekes, szokatlan, sőt félelmetes tényt találhat. A fajta kialakulása Mongólia és Észak-Kína sztyeppéin kezdődött. Ezek a kutyák a sarki farkasból származtak, jelenleg a meghatározott állatfaj kihalt.

A fajta történelme során számos kedvezőtlen és kedvezőtlen eseményt tapasztalt. A kutyákat szánkózásban, rénszarvas terelésben, őrként, vadászként, háziállatként, sőt húscsemegeként használták. Borzasztóan hangzik, de igaz. A kínaiak biztosak abban, hogy a kutyahúsnak gyógyító tulajdonságai vannak: lelkiismeret-furdalás nélkül eszik meg ezeket az aranyos állatokat.

A kínai császár udvarában tapasztalt növekvő népszerűség során a fajta több mint ötezer képviselőjét egyidejűleg fogták el. Ugyanakkor kíméletlen kölyökkutyák választéka volt. Azokat, akik nem feleltek meg a követelményeknek, megölték és a tulajdonosok élelmeként használták fel.

Az első tenyésztők buddhista szerzetesek voltak. A buddhista kolostorokban tenyésztettek fajtatiszta kutyákat. A vér tisztaságának megőrzése érdekében a termelők cseréje különböző kolostorok között zajlott. A szerzetesek külön folyóiratokban még nyilvántartást is vezettek tenyésztési munkájukról. Ezeket a feljegyzéseket nevezhetjük a fajtatiszta kutyák őseredetének.

Amikor a kínai őrök megérkeztek Európába, az angol kutyavezetők elkezdték a munkát a kék nyelvű állatok tökéletes külsején. Munkájuk nem volt hiábavaló. A Modern Chow szokatlan megjelenésű, impozáns, nem keverhető össze más fajokkal. Ezek a kutyák kedvtelésből, társként és hűséges barátként szereztek népszerűséget.

Fajta szabvány

történelem

Az általános külsőt látványos, oroszlánszerű stílus, kompakt felépítés és gördülékeny járás jellemzi. A felnőttek súlya 20-33 kg. növekedéssel 46-56 cm.

A nagy fej egy erős, kissé ívelt nyakon nyugszik. Lekerekített végekkel a kis fülek kissé a szem felé dőlnek, és kissé össze vannak húzva. Emiatt úgy tűnik, hogy a kutya mindig boldogtalan és ráncolja a szemöldökét. A pofa széles, élesség nem megengedett. Az ovális szemek nem túl nagyok, sötétek. Az állkapcsok hatalmasak, a harapás ollós. A fajta egyedülálló tulajdonsága - kék-fekete nyelv.

A hátsó rész rövid, a mellkas terjedelmes. A farok a hátán fekszik. A lábak egyenesek, nem túl hosszúak, jól izmosak. A kis mancsok lekerekített alakúak, macskának tűnnek.

Vannak rövid és hosszú hajú fajták, utóbbiak a legnépszerűbbek és legismertebbek. Mindkét esetben a szőrzet kettős, sűrű és puha aljszőrzet van.

1. Rövid hajú megjelenés (sima) - a szőrzet plüss szerkezetű, hossza sokkal rövidebb, mint a hosszú hajú egyedeké, sűrű, nem feszes.
2. Hosszú hajú megjelenés - a szőrzet hosszú, vastag. A külső haj durva szerkezetű. A nyakán található buja gallér az oroszlán sörényének látszatát kelti. Tollak a farokon és a comb hátsó részén.

A hosszú szőrű és a rövid szőrű állatok haját mesterségesen rövidíteni tilos, a szőrzetnek a lehető legtermészetesebbnek kell lennie. Bár néhány tulajdonos a meleg évszakban szereti nyírni kedvenceit. Ezen eljárás során egy kis oroszlán látszata jön létre. A farokon, a mancsokon és a fején a szőrzet hosszabb ideig marad, így oroszlánszerű megjelenést kap.

A szín tiszta és árnyalatokkal megengedett. A foltokban történő színezés nem megengedett. A színek a következők: kék, fekete, fehér, piros, piros, fahéj, krém.

Karbantartás és gondozás

kabát

A modern csajok távoli ősei gazdáik vagyonának őrzésével foglalkoztak. Az őr ösztöne születésétől fogva jelen van. Tehát az ideális lehetőség egy ilyen háziállat tartására egy privát udvar. Csak gondoskodnia kell a napsugárzásról és a tiszta, hideg vízről a kutya számára. Az a tény, hogy nem tűri a meleget, és sokáig nem maradhat a tűző nap alatt.

Az apartman tartalma is megfelelő. Ebben az esetben elegendő helynek kell lennie a szobában és kötelező napi sétáknak kell lennie. Séta közben biztosítsa a kutya számára a fizikai aktivitást edzés vagy csak aktív játékok formájában. Nyílt területen nem ajánlott szabadon engedni. Összetett és kiszámíthatatlan karakterük van, emiatt a kutya kellemetlen, sőt veszélyes helyzetbe kerülhet.

A hosszú hajú egyének különleges gondozást igényelnek a kabátjuk miatt. Ha nem ecseti őket rendszeresen, akkor a hajra felhalmozódott por és szennyeződés, valamint az elhalt és fésületlen hajszálak szilárd gubancokká változtatják a gyapjút. Hetente 3-4 alkalommal ki kell fésülnie egy ilyen háziállatot, és még jobb, ha naponta elvégzi az eljárást, különösen a rázás időszakában.

Rövid hajú egyéneknél kevesebb aggály van ezzel kapcsolatban. Elég a kutyát hetente kétszer megfésülni. Ennek köszönhetően a gyapjú jól ápolt megjelenésű lesz, és nem lesznek bőrproblémák.

Ezenkívül a fogmosási eljárás közelebb hozza a háziállatot és a gazdit. A fésüléssel kapcsolatos problémák elkerülése érdekében kölyökkorától kezdve fésülni kell.

A kabát gondozása mellett rendszeres higiéniai eljárásokra van szükség:

 • Fürdés havonta egyszer, gyakrabban csak vészhelyzet esetén. Fürdéskor száraz sampont használjon a vastag haj ápolására. Fürdés után szárítsa meg kedvencét hajszárítóval.
 • Hetente egyszer törölje le a fülét egy állatorvosi gyógyszertárból vásárolt speciális folyadékba áztatott ronggyal.
 • 5-7 nap alatt 1-2 alkalommal törölje le a szemeket pamut törlőkendővel.
 • Rendszeresen mosson fogat speciális kefével, de vásárolhat csontokat a fogmosáshoz.
 • Szükség esetén a karmok nyírásához ez az eljárás tapasztalatot és pontosságot igényel, hogy ne sértse meg az állatot.

Étel

történelem

A táplálkozással kapcsolatban nincsenek nehézségek. Csak be kell tartania a következő szabályokat:

1. Egyidejűleg etessen.
2. Felnőttek számára etetni naponta 2-szer, etetni a kölyköket, 5-6-szor kezdve, fokozatosan csökkenteni kell az etetések számát, ahogy nőnek.
3. Biztosítson kiegyensúlyozott, minőségi táplálkozást, valamint vitamin- és ásványianyag-kiegészítőket.
4. Az étrend alapja a sovány hús és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek. Gabonaféléket, zöldségeket és gyümölcsöket adnak az alaphoz.

Az etetési szabályokban van egy fontos jellemző, amelyről egy ilyen háziállat minden tulajdonosának tudnia kell. Az a tény, hogy a fajta képviselői hajlamosak az ételallergiára. Ezért gondosan össze kell állítani az étrendet, annak legkisebb változásakor, hogy ellenőrizzék az újonnan bevezetett termékre adott reakciót. Ha negatív reakciót észlel, a háziállat jólétének romlását, sürgősen távolítson el egy új terméket az étrendből.

Egészség

kabát

Megfelelő gondozással és karbantartással a chow chow akár 15 évet is élhet, ami a kutya méretét tekintve hosszú élettartamnak számít. Az ilyen háziállatok egészségét szorosan ellenőrizni kell, mivel gyakran nemcsak örökletes betegségekben szenvednek. A fajta hajlamos a következő betegségekre:

 • Ízületi dysplasia - az ízület nem megfelelően van kialakítva, emiatt rosszul működik. Előrehaladott stádiumban a kutya immobilizálódhat.
 • Orális daganatok - a kezelés nem mindig hoz teljes gyógyulást, de sok esetben meghosszabbítja az életet.
 • Puffadás - helytelen táplálkozás miatt történik, néhány órán belül halálhoz vezethet.
 • Glaukóma - genetikai rendellenesség, amely még korai stádiumban is hirtelen vaksághoz vezethet.
 • Cukorbetegség - az egyik legsúlyosabb endokrin betegség a kutyáknál.
 • A térd elülső keresztszalag-szakadása - sebészeti beavatkozást igényel.
 • Ectropion - a szemhéj elfordulása műtéttel megszűnik.
 • Pajzsmirigy alulműködés - anyagcsere-betegség, amelyben hiányzik a pajzsmirigyhormonok.
 • Entropion - a szemhéj csavarodása, ami túlzott könnyezést, súlyos fájdalmat okoz. Ha nem kezelik, súlyos látási problémákhoz vezet. A műtét segítségével megszüntetheti.

Érdemes megjegyezni egy másik egészségügyi problémát, amely halálhoz vezethet. Hő intoleranciáról van szó. A kettős gyapjú megbízhatóan véd a legsúlyosabb fagyok ellen, de a nyári napokon vagy egy forró helyiségben egy ilyen kabát fürdővé válik. A kutya a lerövidült orr miatt nem képes mély légzéssel hűteni a testet. Az állat súlyos túlmelegedés következtében meghalhat. Ennek elkerülése érdekében tartsa be az alábbi ajánlásokat:

1. A hűvös víznek mindig rendelkezésre kell állnia.
2. Különösen forró napokon a legjobb, ha légkondicionált helyiségbe helyezzük.
3. Elfogadhatatlan, ha napos helyen parkoló zárt autóban indulunk.
4. Forró napokon nem ajánlott szállítani.
5. Nyáron sétáljon kora reggel vagy este.

Chow Chow karakter

fajta

A chow tulajdonosának az első napoktól kezdve türelmesnek kell lennie, mivel a kisállat egy összetett karakter tulajdonosa. Szakértők szerint ez a kutya felkerül a legösszetettebb karakterű és domináns vágyú kutyák listájára. Ha nem kezded el időben kiskutyát nevelni, akkor hamarosan elkezdi az egész háztartás parancsnokságát, kialakítja saját szabályait, végül irányíthatatlan állattá válik, ami sok problémát és gondot okoz a tulajdonosoknak. Ilyen háziállat nem ajánlott akaratgyenge, akaratgyenge ember számára.

A kínai kutya elkötelezett tulajdonosának, szeretetteljes minden családtaggal, gyermekkel és háziállattal, feltéve, hogy velük együtt nőtt fel. Az a baj, hogy mindenkivel fölényt próbál szerezni, gondolkodik és döntéseket hoz. Bizalmatlanul bánik az idegenekkel és a ház vendégeivel. Az idegen kutyák és macskák agressziós rohamban támadhatnak. A tulajdonosnak óvatosnak kell lennie, ha macska vagy más állat jár a közelben sétálás közben. Bár megfelelő nevelés mellett a háziállat agressziója némítható.

A fajta képviselői annyira elkötelezettek a tulajdonos iránt, hogy készek meghalni érte. De ha a benyújtásról van szó, a kutya nem siet a parancsok teljesítésével. Ez a büszke, önelégült állat arra törekszik, hogy tiszteletben tartsák, túl fejlett a saját méltóságának érzéke. A súlyosság, a felszólalás, az akarat a fő jellemvonások.

Képzés és oktatás

leírás

Megfelelő és időben történő szocializációval e faj kutyái engedelmes és szelíd háziállattá válhatnak. Bár ezt nem könnyű megvalósítani. Végül is az őrzők vére az ereikbe kerül, ami azt jelenti, hogy az agresszív viselkedés és a harag természetes jelenség számukra.

A türelem megszerzése után a kölyökkutyának meg kell tanítani az alapvető parancsokat: "ülj", "feküdj le", "gyere hozzám", "nem". Ezután elkezdhet egy tanfolyamot egy tapasztalt kutyavezető irányításával. Ha nagy hangon megüti vagy szidja kedvencét, nagyon megsértődhet. Ennek eredményeként a kutya képes határozottan megtagadni a gyakorlást. A legfontosabb, hogy tiszteletet és bizalmat teremtsen a kutyában.

Talán cikkünk hasznos lesz az Ön számára: "A kutya nem engedelmeskedik, vagy" Ki a főnök a házban! "

A fajta előnyei és hátrányai

kabát

A gyönyörű külső mellett a chow chow-nak számos előnye van. De a profik mellett a kínai fajtájú kölyökkutya megvásárlásakor tudnia kell a hiányosságokról. Talán egy ilyen kutya ideális, de fordítva történik, amikor a kutyatípus egyáltalán nem felel meg az embernek.

Előnyök:

1. Tisztaság.
2. Őrzői tulajdonságok.
3. Ritkán ugat.
4. Gyönyörű külső.
5. Finom és nem feltűnő.
6. Alkalmazhatóság a lakások és udvarok karbantartásához.

Hátrányok:

1. Erőfeszítésre való törekvés.
2. Oktatási és képzési nehézségek.
3. Késői formázás.
4. Zárt és összetett.
5. Agressziókitörések más állatok felé.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.