A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákA walesi Corgi története, leírása és a fajta jellemzői

A walesi Corgi története, leírása és a fajta jellemzői

jellegzetes

Walesi corgi

walesi corgi
8.7

Gondoskodás

8.0 / 10

Egészség

6.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

8.0 / 10

Őrzői tulajdonságok

9.0 / 10

Ha szeretne háziállatot kapni juhászkutya formájában, de ilyen nagy állatot nem lehet tartani, találhat alternatívát. Van egy fajta kutya walesi korgi, képviselői juhász kutyák, csak nagyon miniatűrek.Magasságuk nem haladja meg a 30 cm-t.Első pillantásra egy ilyen kutya nagyon hasonlít egy közönséges korcshoz, aranyos és csinos. De a valóságban a corgik élénk elmével és intelligenciával rendelkeznek. Születtek nyomozók és pásztorok. Ez a háziállat ideális tapasztalatlan kutyatenyésztők számára.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A kutyabarátok mesés állatoknak hívják a walesi Corgit. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a fajta története két ősi legendával társul:

 1. A walesi legenda szerint a parasztok gyermekei az erdőn sétálva két imádnivaló kiskutyát láttak. A gyerekek nem tudtak ellenállni, és magukkal vitték a kölyökkutyákat. Azóta a parasztok megbízható és hűséges terelő kutyákat kaptak.
 2. Az ősi legenda szerint a corgi erdei tündéreket szolgált szánkóként. Ez az oka annak, hogy a fajta képviselőinek hátuljukon valójában nyereg alakú jelölések vannak. Miután a tündérek látták, hogy a pásztor nem gyűjtheti össze a legelőn szétszóródott nyájat. Megsajnálták szegényt, és adtak neki pár corgi kölyköt. Ezek a kutyák ügyesen kezelték az állatállományt és őrizték a tulajdonos vagyonát.

A mitológiát elhagyva és visszatérve a valóságba megtudjuk, hogy a walesi Corgi szülőföldje Wales. A fajta azonban a juhász családhoz tartozik, minimális méretben. Úgy gondolják, hogy a Corgi izlandi kutyák vagy a svéd Walhundas őse.

Ezek az állatok a legelső pásztorkutyák listáján szerepelnek, ügyességükben szinte az összes négylábú pásztort felülmúlják. A kis testalkat, az éles intelligencia és a találékonyság segítenek a corgi kikerülni a töltéseik patáját, és egyúttal az állatokat is a helyes irányba terelik.

A corgi széles körű és nagy népszerűségét a X. században jegyezték fel. Akkor minden gazdaság tulajdonosának volt egy ilyen asszisztense a pásztor üzletében. A képesség és a vonzó, aranyos megjelenés ellenére csak 1892-ben volt látható a kiállításon a walesi mini juhászkutya. Sikeres teljesítmény és a kutyatenyésztők jóváhagyó válaszai után a Welsh Corgi népszerűségre tett szert a világ minden országában. De ezeknek a háziállatoknak az igazi híre 1933-ban várt. Ekkor Nagy-Britannia leendő királya Corgi kiskutyákat ajándékozott lányainak. Ezt követően ezek a háziállatok szilárd helyet foglaltak el a magas társadalomban.

A walesi korgi kétféle lehet:

 1. Corgi kardigán.
 2. Pembroke corgi.

A fajta története sok érdekes tényt tartogat a múltból:

 • Míg a királyi kennel legjobb vadászkutyáját kevesebb, mint egy kos minősítéssel értékelték, az egészséges, jól fejlett corgit bikához hasonlóan.
 • A walesi király által a X. században kiadott törvény szerint egy corgi tragikus halála esetén az állat tulajdonosa bikát kapott kártérítésként.
 • Ha megölik a walesi korgit, gyilkosát akár a király parancsára is kivégezhetik. Az ilyen szigorúságot azzal magyarázták, hogy a gazda romokkal nézhet szembe egy tapasztalt négylábú juhász elvesztése után.

Most a pásztorok corgi-ját átkutatták véres kutyákká. Képességük nyomon követni még egy nagyvárosban is mini-pásztorokat tett rendőrkutyákká. A speciálisan kiképzett kutyák könnyen megtalálják a kábítószereket, ahol más kutyák elveszítik a nyomukat.

Fajta szabvány

A walesi Corgi és Pembroke, valamint a kardigán kicsi (legfeljebb 14 kg., felemelkedni 30 cm.). De ne gondold, hogy ez a két fajta teljesen azonos. Számos különbség van a külsejükben.

Kardigán
leírás

A kardigán teljes megjelenése tiszteletet parancsol. Nagyobb, mint a Pembroke. Nemcsak hosszabb a teste, hanem a lába is. A hosszabb végtagok hatékonyabbá teszik a kutyát. A fej nemes körvonallal rendelkezik, a kutya magasan és büszkén tartja. A fülek nagyok és felállóak. A róka arca, de terjedelmesebb, mint a Pembrokesé. Ollós harapás. A mellkas széles, a hát erős.

A szőrzet lehet közepes hosszúságú vagy rövid. Vastag aljszőrzet van. A szőrzet víztaszító, ami esős vagy havas időben megmenti a kutyát. Szín: Bármilyen szín megengedett, fehér jelöléssel vagy anélkül. Bármilyen színben a fehér nem lehet a fő szín.

Pembroke

történelem

A Pembroke mérete kisebb, mint egy kardigáné, ezt a kutyát nézve gyengédséget érez. A végtagok nagyon rövidek, egyenesek, erősek. Fehér jelzések a lábakon. A feje karcsúbb és kisebb, mint egy kardigáné. A fülek közepes méretűek és felállóak. A szem nem nagy, ovális alakú. A pofa hasonlóságot mutat a rókával (ravasz kifejezés nincs), rajta fehér jelek vannak. A száj körüli kontrasztos stroke miatt látszik, hogy a kutya mosolyog. Ollós harapás. Testalkata szép, hosszú, de nem olyan hosszú, mint egy tacskóé. A karosszéria erős. Lekerekített borda, rövid karaj.

A szőrzet közepes hosszúságú, testhezálló, víztaszító, rövid, sűrű aljszőrzettel. A nyak körül van egy gyönyörű "gallér". A göndörítés a szabvány szerint elfogadhatatlan. Szín: sable, vörös, fekete és barnás, szarvas. Fehér foltok megengedettek. A tiszta fehér corgi nem megengedett.

Külön vitát igényel a walesi corgi farka, amely a kardigán és a pembroke között az egyik fő különbség. A kardigánoknak meglehetősen hosszú farka van, amely rókára emlékeztet. Nem dobják át a hátadon. Amikor a kutya megmozdul, a háta fölött tartja, leengedi egy állványba.

Pembrokesban a legtöbb esetben a bobtail születésétől kezdve figyelhető meg. Régen a farokkal született kiskutyákat dokkolták. 1980 óta Európában bevezették a köpölyözés tilalmát. Azóta a Pembrokes lehet bobtail vagy különböző minőségű farokkal, de mindenesetre hasonlítanak egy róka farkára.

Karbantartás és gondozás
fajta

A corgik nagyon alkalmasak lakásfenntartásra, mivel kicsiek és gyakorlatilag nincs különösebb szaguk. De a tulajdonosnak figyelembe kell vennie, hogy egy ilyen háziállatnak fizikai aktivitásra van szüksége, ezért naponta kétszer, legalább 40 percig kell sétálni. Séta közben próbáljon lehetőséget adni a kutyának a futásra és a mulatságra.

Az objektivitás érdekében a walesi Corgi tolerálja a rossz időjárást, és inkább a szabadban él.

Nincs nehézség a távozáskor, tartsa be az alábbi szabályokat, és a háziállat jól ápolt, egészséges megjelenésű lesz:

 • Fésülje meg a kardigánt minden nap, a Pembroke-ot ritkábban, hetente kétszer. Moltálás közben (évente kétszer) a két corgi faj képviselőit naponta ki kell fésülni, eltávolítva az elhullott szőröket a háziállatok szőrzetéből.
 • Minden séta után a rövid végtagok miatt a kutya gyomra piszkos lesz, nedves ruhadarabbal meg kell törölni. Ha esős az idő, akkor kedvencének mancsait és hasát meg kell mosni.
 • Rendszeres, rutinszerű fürdést 6 havonta végeznek. A tapasztalt kutyatulajdonosok a fürdést úgy ütemezték, hogy egybeessen az intenzív leválás időszakával.
 • Fordítson különös figyelmet a fogmosásra és a fogak vizsgálatára. A corgik gyakran periodontális betegségben és fogkőben szenvednek. Ezért fontos, hogy rendszeresen mossunk kedvence fogait egy speciális pasztával, megvizsgáljuk és megvásároljuk a rágócsontokat a kutyának.
 • A nyitott és felálló füleket gyakori tisztításra és vizsgálatokra van szükség.
 • Vágja le a karmokat, ahogy nőnek. Aktivitása miatt a háziállat hosszú séták során általában az útfelületre köszörüli karmát.
 • Hetente egyszer törölje le a szemét pamut törlővel, ha túlzott kisülést észlel, sürgősen forduljon állatorvoshoz.
 • Rendszeresen kezelje a bőr parazitáit (kullancsok, bolhák).

A corgi tulajdonosnak tisztában kell lennie azzal, hogy ezek az állatok hajlamosak a túlevésre. Ehetnek mindent, amit kínálnak nekik, és mindent, ami "rosszul fekszik". Az ilyen falánkság túlsúlyhoz, elhízáshoz vezet, amelynek következtében a szív- és érrendszer betegségei előfordulhatnak. A fentiek alapján a corgi számára meghatározzák az etetési normákat, tilos azoktól eltérni.

Egészség

leírás

A walesi Corgi, mint minden juhászkutya, természetesen jó egészséggel és erős immunitással rendelkezik. De még mindig van hajlam bizonyos betegségekre:

 • Gerincbetegségek - néha hosszúkás test miatt történik.
 • Von von Willebrand-kór - örökletes betegség, amelyet véralvadási rendellenességek, spontán vérzés jellemez. Gyakran végzetes.
 • Epilepszia - görcsök kíséretében.
 • A csípőízület dysplasia - ízületi deformáció, melyet súlyos fájdalom, sántaság kísér.
 • Nyers ekcéma - bőrkárosodás.
 • Szembetegségek.
 • Degeneratív myelopathia - súlyos progresszív neurodegeneratív betegség, amely az alsó végtagok bénulásához vezet.
 • Cystinuria - a cisztin rendellenes megjelenése a vizeletben.
 • Bőr-aszténia - örökletes betegség.
 • Nehéz szülés - annak a ténynek köszönhetőek, hogy a szukának 1-2 nagy kölyke van (különösen, ha a kutya elsőszülött). A császármetszést gyakran el kell végezni.

Megfelelő gondozás mellett a corgi 11-13 évig él. A kedvtelésből tartott állatok egészségének megőrzése érdekében időben oltásokat és megelőző vizsgálatokat kell végezni az állatorvosi rendelőben.

karakter

történelem

Nehéz jóindulatúbb, vidámabb, élénkebb és vidámabb kutyát találni, mint egy corgi. Ezeket az aranyos állatokat a háztartás minden tagjának szentelik. A gyerekeket borzongással és szeretettel kezelik, szívesen játszanak a csecsemőkkel, soha nem ártanak nekik. A corgik jól kijönnek a háziállatokkal, még macskákkal is jól szórakozhatnak.

A fajta képviselői nem nevezhetők ragaszkodónak és idegesítőnek. Egy ilyen háziállat meglepően pontosan meghatározza, hogy a tulajdonos mikor akar vele játszani, és mikor jobb, ha nem zavarja. A gonoszság és a pajkosságok nem a corgi természetébe tartoznak. Ez a fajta nem túl beszédes, a kutyák nagyon ritkán ugatnak. A kutya inkább "elénekel" egy dalt üvöltés formájában, túlcsordulással. Ilyen koncertek történetesen a szeretett házigazda érkezését ünneplik.

A Cardigan és a Pembroke személyiségjegyei egyaránt mutatnak hasonlóságokat és különbségeket. Például mind az első, mind a második fajt megkülönbözteti barátságosság, jó természet, tapintat, optimizmus, odaadás, kedvesség. Ami a különbségeket illeti, a Pembroke szeretetteljesebb, nyugtalanabb, izgatóbb beállítottságú. A Cardigan sokkal óvatosabb, nyugodtabb és ésszerűbb, mint egy Pembroke.

Képzés és oktatás

leírás

A walesi Corgi könnyen és gyorsan kiképzett kutyákká vált. Ennek a fajtának a kutyája képes tanulni, ráadásul engedelmes és mindig készen áll a tulajdonos parancsainak betartására. Második vagy harmadik alkalommal a háziállat szabadon megjegyzi a parancsokat.

De az edzés során van egy probléma, az a tény, hogy egy mobil, aktív corgi gyorsan unja a monoton tevékenységeket. Ezért diverzifikálni kell az edzéseket, érdekesebbé tenni őket. Továbbá kemény szülői módszerek nem alkalmazhatók, a kutya egy durva hozzáállás miatt elveszítheti a tulajdonos iránti bizalmát.

A fajta képviselői gyakran vesznek részt különféle versenyeken, agilitásban. Gyorsan kiképezhetők cirkuszi számokban.

A fajta előnyei és hátrányai

jellegzetes

Úgy döntött, hogy vesz egy walesi corgi kiskutyát? Először nézze meg ennek a fajtának az előnyeit és hátrányait. Ez segít abban, hogy végre döntsön a háziállat kiválasztásáról.

Előnyök:

1. odaadás.
2. Vidámság.
3. Egyszerű karbantartás.
4. Az ételek iránti igénytelenség.
5. Tevékenység.
6. Képes alkalmazkodni bármilyen körülményekhez.
7. Gyors tanulás.
8. Szorongó hozzáállás a gyermekekkel szemben.
9. Ritkán ugat.

Mínuszok:

1. Hosszú, napi séták szükségessége.
2. Függetlenség, makacsság.
3. A kabát gondos karbantartást igényel.
4. Gyakori szövődmények szülés közben.
5. Alig tolerálja a meleget.
6. Túlevés iránti hajlandóság.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.