A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákA border collie története, a fajta leírása és jellemzői

A border collie története, a fajta leírása és jellemzői

jellegzetes

Border collie

történelem
9.3

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

8.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Az Egyesült Királyságban tenyésztettek egy kutyafajtát, amelyet joggal tartanak a világ minden fajtája közül a legokosabbnak, legintelligensebbnek. Ez a tény tudományosan bizonyított. A border collie-ról van szó.Ennek a fajnak a közvetlen rendeltetési helye egy juhász. Tehát, ha engedelmes munkakutyát keres, a Border Collie ideális. A pásztorkészség mellett a deszkások nagyszerű társak, szórakoztató játékostársak, trükkök és résztvevők lehetnek a különféle sportokban.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A border collie története több száz évvel ezelőtt kezdődött. Azokban a távoli időkben Skóciában és a szomszédos Angliában is sok gazda volt, aki sok állatállományt tartott. Ügyes kutyák nélkül nagyon nehéz volt az állatok legeltetése és az állományok ellenőrzése hatalmas legelőkön. A Border Collie őshonos négylábú pásztorait kivétel nélkül minden gazda megkedvelte, ezek a fürge és intelligens kutyák nélkülözhetetlen segítőkké váltak az állományok terelésénél.

Van egy verzió, amely szerint a deszkások a vikingekkel és a helyi pásztorokkal érkező kutyák keresztezéséből alakultak ki. A fajtának kb. 1570-nek tulajdonítják. Az e faj képviselőinek munkaképességeinek első leírása és leírása 1881-ben kelt. A Border Collie-t 1976-ban hivatalosan elismerték és nyilvántartásba vették.

A bentlakók kialakítását és fejlesztését a "legerősebbek túlélése" elv szerint hajtották végre. Az a tény, hogy a gazdálkodók a leggyorsabb, legforgalmasabb, intelligensebb és szívósabb termelőket használták. Ennek eredményeként minden következő alomnál a kutyusok egyre tökéletesebbek lettek. A hivatalos regisztráció előtt a határokat más néven hívták: angol collie, hagyományos, farm, dolgozó collie.

Amellett, hogy segítenek a gazdaságokban, ennek az angol fajtának a képviselői életmentőként, filmszínészként, útmutatóként szolgálnak a korlátozott látású emberek és a vakok számára, különféle versenyek résztvevőiként. Egy ilyen kutya képes segíteni az embert minden kérdésben, ami a legfontosabb, hogy megtanítsa és szeresse kedvencét.

Fajta szabvány

leírás

Mint minden terelő kutya, a Border Collie is rendkívül aktív, gyors és erős állatok. A teljes megjelenés azt jelzi, hogy egy ilyen kutya sokat mozoghat anélkül, hogy tudná a fáradtságot. Felnőtt növekedés 45-54 cm., súly 15-22 kg.

A nyak nem túl hosszú és nagyon izmos, hosszúkás feje nyugszik rajta. Kis háromszög alakú fülek, felállóak. A kis barna szemek ovális alakúak. Kivételt képeznek a márványszínű fajta képviselői, lehet, hogy világos szemeik vannak. Az orr színe a kabát színétől függ. Nem nagy szemfogak, ollós harapás.

A test hosszúkás, jól fejlett izmokkal. A mellkas széles. A végtagok karcsúak, hosszúak és izmosak. A mancsok oválisak, a lábujjak íveltek. A farok fényűző, szablya alakú, hosszú hajjal borított. Ha a kutya nyugodt, akkor a farkát lefelé tartja, a hegye kissé megemelkedik; ha izgatott vagy mozgásban van, a farka a csánk szintjéig göndörödik.

A bentlakók megkülönböztető jellemzője különleges lépésük. Ezek a kutyák nagyon kecsesen mozognak, mintha a föld felett repülnének. Az a tény, hogy egy gyors futás során lehetetlen észrevenni azt a pillanatot, amikor a kutya lába leesik a földről.

A bordercollie-kat a kabát szerint két típusra osztják:

1. Rövid hajú Border Collie - a szőrzet vastag, rövid, sűrű, jól fejlett aljszőrzet. A védőszőr nem túl durva.
2. Border Collie hosszúkás kabáttal - felső réteg közepes hosszúságú, sűrű, sűrű, puha aljszőrzettel. A rövid hajú deszkákkal ellentétben van egy sörény, egy fényűző "róka" farok és "nadrág". A fej arcon és a füleken a haj rövid.

Mindkét esetben a szőrzetnek szinte nincs specifikus szaga, és gyengén hull.

Bármilyen szín megengedett. A szabvány szerint a fehér szín túlsúlya elfogadhatatlan.

Karbantartás és gondozás

határ

A border collie-k szeretik a teret és a mozgás szabadságát. Nem meglepő, mert ezen állatok ereiben tombol az őseik, terelő kutyák vére. A házak vagy lakások lakóinak tartása tehát nem ajánlott.

Ha úgy dönt, hogy ilyen háziállatot telepít a házba, akkor gondoskodjon róla a hosszú aktív sétákról. Ha a kutya az udvaron lakik, egy madárházban, akkor legyen egy meleg fülkéje és sok szabad hely. Amikor elengedi a határt, hogy szabadon futhasson az udvaron, a házon kívül, biztosnak kell lennie abban, hogy a kerítés megbízható. Az a tény, hogy az e fajtájú kutyák a pásztori ösztön miatt hajlamosak hajtásokra.

Sétáláskor, ha a sétaterület nincs elkerítve, akkor nem ajánlott a kutyát engedni a pórázról. A Border Collie imád üldözni mindent, ami mozog. Ez lehet egy kis macska, egy hatalmas kutya, egy kerékpáros vagy egy autó. Mindenesetre, miután megkapta a szabadságot, a kutya veszélyes, kellemetlen helyzetbe kerülhet.

Nem nehéz gondoskodni a bentlakókról, ha kiskutyás kortól kezdve megtanítja az összes olyan higiéniai eljárásra, amelyet a szépség és az egészség megőrzése érdekében el kell végezni. Az alábbi lista felsorolja a Border Collie kutyához szükséges ápolóeszközöket:

 • A gyapjú hetente 1-2 alkalommal történő átmosása elegendő a pelletek elkerülése érdekében.
 • Az évente kétszer előforduló öntés során fésülje ki naponta. A fajtában a molt nem erős, de rendszeres fésülés szükséges.
 • 4-6 havonta egyszer fürödni, de a deszkások annyira szeretnek futni, hogy a fürdést gyakran ütemezés nélkül kell elvégezni, mivel a kisállat nagyon bepiszkolódik a séta során.
 • Fontos, hogy már kiskorától kezdve megtanítsa a kiskutyát a fogmosásra, mivel nehéz rávenni egy felnőtt kutyát a fogmosásra. Ezt a higiénés eljárást hetente kétszer, speciális pasztával kell elvégezni. Ez megakadályozza a rossz szájszagot és a fogkövet.
 • A border collie-k hajlamosak a fülbetegségekre. Éppen ezért hetente egyszer alaposan vizsgálja meg kedvence fülét, ellenőrizve a váladék túlzott felhalmozódását, vagy gyulladásokat vagy sebeket. Meg kell tisztítania a fülét egy speciális, állat-egészségügyi gyógyszertárban vásárolt oldattal is.
 • Szükség szerint törölje le a szemet nedves törlőkendővel.
 • Az aktív határkarmok séta közben általában az útfelületre őrlődnek, de ha észreveszik, hogy túl hosszúak, le kell vágni őket.

Az energikus Border Collie-nak sok ételre van szüksége. Ugyanakkor ajánlott, hogy a collie-tulajdonosok a természetes táplálkozás mellett döntsenek. Az ilyen kutyáknak a következő termékekre van szükségük: zabkása húslevesben, tengeri hal (főtt), zöldség. A teljes étrend 60-70% -ának húskészítménynek kell lennie: belsőségek, baromfi, marhahús, nagy, nem tubulus csontok.

Nagy mennyiségű friss, hűvös víznek folyamatosan hozzáférhetőnek kell lennie a kutya számára. A határok szeretnek gyakran vizet inni. Vitamin- és ásványi anyag-kiegészítőkre is szükség van. Az etetés és a hasznos adalékanyagok arányát állatorvos segítségével ajánlott meghatározni.

Egészség

leírás

Ha gondozott, a Border Collie 15-22 évet élhet. A természet jó egészséggel, erős immunitással és rendkívüli állóképességgel jutalmazta ezeket a kutyákat. Ennek az örömteli ténynek az ellenére is előfordulnak egészségügyi problémák. A határok hajlamosak a következő betegségekre:

 • Allergia - az ételallergia a helytelenül kiválasztott takarmány miatt fordul elő leggyakrabban.
 • Epilepszia - görcsökként nyilvánul meg, amelyek rendszeres időközönként visszatérnek. A támadás során a nyáladzás bőségesen folyhat, akaratlan vizelés vagy bélmozgás van.
 • Dysplasia - örökletes ízületi betegség, amely észrevehető, amikor a kiskutya öt hónapos.
 • Veleszületett süketség - leggyakrabban márványos kutyáknál fordul elő.
 • Nodularis episcleritis - a lekerekített csomók megjelenése jellemzi a limbus közelében. A göböket vörös kötőhártya borítja, nem forrasztva rájuk. Erős fájdalom kíséri.
 • Progresszív retina atrófia - a retina dystrophiás degenerációjával járó kóros folyamatok összessége. Leggyakrabban kétéves korú kutyáknál tapasztalható. Az első jel az éjszakai látás romlása, majd a nappali látás is romlik.
 • A szem rendellenessége - örökletes betegség, amely a látás teljes elvesztéséhez vezethet.
 • Osteochondrosis dissecans - ízületi gyulladás kialakulásához vezet.
 • Agyi degeneráció - a kisagy degeneratív betegsége, amely progresszív neurológiai tünetekhez vezet.
 • Lencse elmozdulása - súlyos szempatológia, amely a lencse elmozdulása a hyaloid fossa-ból.
 • Szürkehályog - ezzel a betegséggel élesen elhomályosul a szemlencse. Az átlátszóság elvesztése miatt a fény nem jut el rajta keresztül a retinába. Az állat látása élesen romlik.
 • Fülbetegségek.

Bármely betegség időben történő felismerése érdekében a kutyát rendszeresen meg kell mutatni az állatorvosnak megelőző vizsgálatok céljából. Fontos az oltás időben történő kezelése és a háziállat kezelése belső és külső parazitáktól származó gyógyszerekkel.

karakter

leírás

A border collie-nak milyen karaktere lesz, nagyban függ a kutyához való viszonyulástól a családban és a helyes szocializációtól. Javasoljuk, hogy a lehető legkorábban végezze el. Ha nem szoktatja a collie-t a környezethez, az idegenekhez, az autókhoz, a kutya félénk, bizonytalan, félelmes és barátságtalan lesz. Megfelelő szocializációval nehezebb megtalálni a játékosabb, mozgékonyabb és barátságosabb kutyát.

A határt a háztartás minden tagjának szentelik. Szeret időt tölteni az összes családtaggal, de mégis megkülönbözteti a tulajdonosot mindenkitől. A kutya kész követni őt a nap folyamán, de nem lesz túl tolakodó. Collie oldalról megfigyeli és várja a hívását.

A fajta képviselőiben egy negatív jellemvonás van - ravasz. Fejlett intelligenciájával és gyors észjárásával kombinálva, a ravaszság segít ezeknek a kutyáknak elkerülni a nem kívánt munkát, és bármit megcsinálni, amit csak akar. Amint a panzió észreveszi a tulajdonos gyengeségét, feltétlenül a saját érdekében fogja felhasználni. Tehát egy ilyen kutya tulajdonosának határozottnak kell lennie, le kell állítania az ilyen ravaszság és önakarat megnyilvánulásait.

Collie jól kijön a gyerekekkel. A kutya örömmel játszik gyerekekkel és tinédzserekkel. Öröm neki, hogy a gyerekekkel fut a labda után, vagy felzárkózik. De a nagyon kicsi gyermekek szülei ne hagyják őket egyedül a határral, mivel a játék során a kutya véletlenül károsíthatja a gyermeket.

Más háziállatokkal a collie barátságos, de a terelő ösztön miatt megpróbál mindenkit összehozni és vezetni. Ugyanakkor a legkisebb agressziót sem mutatja. A border collie számára az a legfontosabb, hogy amikor csak lehetséges, minden háziállat, mind az emberek, mind az állatok folyamatosan a látómezőjében vannak. A fajta képviselői nem hajlamosak a harcokra.

Képzés és oktatás

határ

Természetesen a Border Collie nagyon okos kutya, a természet gyors észhez jut. De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy nincs szüksége oktatásra és továbbképzésekre. Ahhoz, hogy a kutya és az ember jól kijöjjön, a háziállatot mind a házban, mind az utcán meg kell tanítani a viselkedés szabályaira.

Az oktatás az első naptól kezdődik, amikor a kiskutya megjelenik a házban. Mivel rendkívül kíváncsi és játékos, a kis háziállat azonnal károsodásba kezd. Ha elválasztja őt egy ilyen rossz szokástól, ne spóroljon a játékokkal. Gondoskodjon a kiskutyáról gömbökkel, csontokkal, hangos gumijátékokkal, ő örömmel fordítja figyelmét erre a változatosságra.

A border collie kiképzése nem nehéz. Ez a kutya nagyon szeret újat tanulni. Ezért a collie-k bebizonyították magukat a frizbi kísérletekben, a kutatási és mentési műveletekben, a gazdálkodásban (ideális pásztorok) és a rendőrség munkájában. A határokból felülmúlhatatlan cirkuszi kutyák is vannak. Az a tény, hogy a fajta képviselői nemcsak könnyedén megtanulnak mindenféle trükköt, de szeretnek nyilvánosan is előadni őket, szeretik a közönséget.

A collie-képzés kezdetén legyen türelmes. Azonnal törölje el a szigorú parancsokat és a fizikai büntetéseket. Az órákat úgy is meg kell terveznie, hogy a kutya ne unatkozzon, mivel a deszkások nem tolerálják az egyhangúságot, kezdik unni, és ennek eredményeként nem hajlandóak egymás után sokszor végrehajtani ugyanazt a parancsot.

A collie-tulajdonosnak fel kell készülnie a háziállat trükkjeire. Ha a táborozó nem akarja követni a parancsokat, a következő trükköket veheti igénybe:

 • Úgy tesz, mintha buta lenne, úgy tesz, mintha nem értené a parancsokat.
 • Tátogni kezd, távollétében néz, lustán vakarja.
 • A betegséget azzal sanyargatja, hogy sántít, kiabál vagy a földön fekszik, és nyomorúságosnak tűnik.
 • Megpróbál menekülni az osztályteremből.

Ha ilyen trükkökbe bocsátkozik, nem kap engedelmességet a háziállattól, minden trükkje rossz szokásokká válik. Ennek elkerülése érdekében használja a játék edzésmódszerét. A legjobb, ha tapasztalt kutyavezetőtől kér segítséget, és az ő irányítása alatt veszi le a szükséges tanfolyamokat.

Érdekes tények

 • A Border Collie napi 70-80 kilométeres gyaloglásra képes, volt olyan eset, amikor a kutya több mint 80 kilométert futott naponta.
 • Tudományos tanulmányok azt mutatják, hogy a Border Collie-nak 3 éves intelligenciája van.
 • A határok szokatlanul szorgalmas kutyák. Napi 12 órán keresztül képesek pihenés nélkül dolgozni.
 • Az egész világon a legintelligensebb kutyát kikiáltották a Rico nevű Border Collie-nak.

A fajta előnyei és hátrányai

jellegzetes

A collie barátságos jellege lehetővé teszi számára, hogy minden családban jól kijusson, de a túlzott energia ugyanolyan tevékenységet igényel a tulajdonos részéről. Napi hosszú séták, aktív életmód, sport - ezt kell tennie egy ilyen háziállat tulajdonosának. Például egy ilyen fajtájú kutya nem alkalmas nyugdíjasok vagy fogyatékkal élők számára. Ezért fontos, hogy a kölyökkutya vásárlása előtt megismerkedjen a fajtának minden jellemzőjével, előnyével és hátrányával. Az alábbiakban bemutatjuk a border collie fő előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Jó egészség.
2. Békés jellem.
3. A gyermekek iránti szeretet és tisztelet.
4. Barátság más háziállatokkal szemben.
5. Könnyű gondozás.
6. Magas szintű intelligencia.
7. Hihetetlen teljesítmény.
8. Jó egészség.
9. Könnyen megtanulható.
10. Finom pásztortulajdonságok.
11. Nem fél az alacsony hőmérséklettől.

Hátrányok:

1. Lakásban tartásra nem alkalmas.
2. Napi hosszú sétákat igényel.
3. Nagy fizikai aktivitásra van szükség.
4. Feltétlenül vegyen részt tanfolyamokon.
5. Lassan érik, legfeljebb 4 éves collie karakter teljesen formálatlannak tekinthető.
6. Az aktív életmód miatt sok ételt igényel.
7. Szökésre hajlamos.
8. Szereti ravasznak lenni.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.