A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákCollie (skót juhászkutya) leírása, jellemzői és jellemzői a fajtának

Collie (skót juhászkutya) leírása, jellemzői és jellemzői a fajtának

skót

Collie (skót juhász)

collie
8.4

Gondoskodás

3.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

8.0 / 10

A huszadik század ötvenes éveiben megjelent a "Lassie" sorozat. A filmben a fő szerepet egy collie kutya (skót juhász) játszotta. A sorozatot néző emberek milliói beleszerettek ebbe a kutyába. Ez szolgált arra, hogy a fajta népszerűsége a legmagasabb szintre emelkedett.Mindenki azt akarta, hogy legyen otthon saját Lassie-ja. A skót juhászkutya (collie, skót collie, skót collie) terelő fajta. Rendkívül hű minden családtaghoz, nagyon intelligens és érzékeny. Röviden, a collie igazi lelet azok számára, akik értékelik a háziállatok felsorolt ​​tulajdonságait.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A skót juhászkutya története a távoli múltban kezdődik Skócia felföldjén. Az ókorban a pásztorkutyák tulajdonosai "koeli" -nak és "collis" -nak hívták őket. Egy idő után megjelent a "collie" név. Egyes feltételezések szerint úgy gondolják, hogy a szász fordításban "sötétnek" hangzik. Az a tény, hogy a skót juhoknak, akiket a collie őrzött, fekete pofa volt, ezért a név.

A fordításnak van egy második változata is, a név későbbi megjelenésével. A „collie” jelentése fordításban „hasznos”. Ezért úgy döntöttek, hogy felhívják a háziállat tulajdonosait, akik mindenben segítséget nyújtottak és akiknek fő célja pásztorként dolgozni.

Körülbelül kétezer évvel ezelőtt a római betolakodók magukkal hozták Nagy-Britannia szigeteire azokat a kutyákat, amelyek a skót juhász alapítóivá váltak. Eleinte a fajta képviselői nagyságrendileg hasonlóak voltak a jelenlegi borderkolliákhoz, az állatok fő színe fekete volt. Az idő múlásával a tenyésztési munka eredményeként a collie-k ideális pásztorokká váltak, kecske-, juh- és egyéb állatállományt legeltetve és őrizve. Megjelenésük is jobbra változott.

A dátumokra vezethető vissza, hogy a skót juhászfajta népszerűsége nem csak otthon, hanem más országokban is nőtt:

 • 1860 - Victoria királynő, skóciai tartózkodása alatt, nagyon kedvelte a gyönyörű, intelligens kutyákat, luxus sörénnyel a nyakán, skót juhászok voltak. Az uralkodó több kollit is hazahozott, és megparancsolta, hogy tenyésztesse őket. Ettől kezdve elkezdődött a fajta fejlesztése Angliában. Ugyanebben az évben a collie-k először vettek részt egy kutyakiállításon Birminghamben.
 • 1879 - a skót juhászkutya lett Amerika lakóinak kedvence.
 • 1886 - Megalakul az első amerikai Collie Club.

Fajta szabvány

leírás

Kétféle skót juhászkutya létezik, ezeket a szőrzet típusa különbözteti meg. Vannak collie-k és collie-k közepes hosszúságú kabátokkal. A fajta hosszú hajú képviselőit népszerűbbnek és elterjedtebbnek tartják.

A modern skót juhászkutyák ősi ősei, akiknek szülőföldjükön farmokon kellett dolgozniuk, tapasztaltabbak, ellenállóbbak és erősebbek voltak. A mai collie kecsesebb és elkényeztetettebb. Felnőtt növekedés 55-65 cm. súly szerint 25-35 kg.

Izmos, hosszú nyakon, gyönyörű hajlítással, a fejet jól körülhatárolt kúp formájában tartják. A fej körvonalai simaak, a koponya lapos. A háromszög alakú fülek nem nagyok. Amikor a kutya nyugodt, visszanyomják őket, ha valami riaszt, a füleket előre hajlik. A szem mandula alakja ravasz kifejezés megjelenését kelti az arcon. A tekintetben nem lehet a legcsekélyebb agresszió sem. Átlagos szemméret. Az orra fekete. Erős állkapcsok, ollós harapás.

A test hosszú, a hát egyenes, a mellkas alacsony. A lábak meglehetősen hosszúak, egyenesek, izmos csípővel. A lépés hosszú, könnyű, a mozdulatok simák. A farok bolyhos, hosszú, szablya alakú. Ha a collie nyugodt állapotban van, a farok leereszkedik, ha a kutya izgatott állapotban van, akkor a hátsó szintre emeli.

A szőrzet sűrű és kemény. Sűrű aljszőrzet van. Megkülönböztető jellemzője a luxus sörény és a gallér. A szabvány szerint a következő színek megengedettek:

1. Tricolor - a fő szín fekete, vannak vörös barnás nyomok.
2. Homokos - vannak árnyalatai a világos aranytól a mahagóniig. A szalma és a krém árnyalatai nem szívesen.
3. Kék - a világos színek legyenek a főek.

Nagy fehér foltoknak bármilyen színben jelen kell lenniük. A skót juhásznak gyönyörű fehér gallérja van, a pofáján fehér láng, fehér farokhegye és fehér "zoknija" van.

A Rough Collie mellett van egy amerikai skót juhász rövid kabáttal. Érdemes megjegyezni, hogy a rövidszőrű collie-t az FCI nem ismeri el külön fajtaként. Ezek a kutyák szélesebb orrúak és nagyobbak, erősebbek. A rövid hajú collie színei változatosak. Például egy fehér szőrzetű, a fején és a testén bármilyen színű apró jelzéssel ellátott kutya nagyon jól néz ki.

Karbantartás és gondozás

collie

A skót juhászkutya jól érzi magát, ha lakásban tartják. A collie az utcán is tartható, de egy ilyen szeretetteljes és barátságos kutya megérdemli, hogy szeretett gazdái mellett éljen. Keressen egy helyet, ahol aludjon és pihenjen a házban, vásároljon játékokat, kanapét, tálakat vízhez és ételhez. Az aktív pásztorkutyának is felszabadítania kell a felhalmozott energiát. Ezért minden nap vigyük sétálni, lehetőséget biztosítva arra, hogy rengetegen futhassanak. Naponta kétszer kell sétálnia, reggel és este.

A hosszú hajú skót juhászkutató első pillantására világossá válik, hogy egy ilyen háziállat kabátját gondosan gondozni kell. A napi fogmosás legalább 15 percet vesz igénybe. Ehhez fésűkre lesz szüksége: egy kis fogú fésűre és egy szokásos kefére. Óvatosan kell kifésülni, a hosszú hajat fel kell emelni, hogy a fésű fogai elérjék a haj gyökereit.

A collie buja sörénye, farka és "nadrágja" különös figyelmet és időt igényel. Ezeken a helyeken leggyakrabban a szőnyegek képződnek a tulajdonos felügyelete miatt. A fajta sima szőrű képviselői számára elegendő hetente egyszer megfésülni.
A haj ápolásán túl higiéniai eljárásokra van szükség, amelyeknek köszönhetően nemcsak a kutya szépsége, hanem egészsége is megmarad:

 • Fürdés. A skót juhászt kéthavonta egyszer meg kell fürdetni. Erős szennyezés esetén a fürdőzés nincs ütemezve. A vízi eljárásokhoz ajánlott bőrpuhító sampont vásárolni az állatgyógyszertárakból.
 • Fülek. Hetente egyszer speciális megoldással kezeljük a füleket. Az eljárás során megvizsgáljuk, hogy vannak-e sérülések, gyulladások vagy a váladék túlzott felhalmozódása.
 • Fogak. Annak érdekében, hogy a kutyának ne legyen kellemetlen szaga a szájból, és hogy csökkentse a fogkő kialakulásának kockázatát, rendszeresen meg kell mosnia a kedvence fogait.
 • Karmok. Szükséges a karmok levágása, ahogy nőnek. Ellenkező esetben megzavarják a kedvtelésből tartott állatok mozgását. Általában a collie, aktív kutya lévén, magától törli karmát az útfelületre.
 • Szemek. Ha a szemből való váladék felhalmozódik, gondosan el kell távolítani forralt vízbe mártott szalvétával vagy kamilla oldatával. Ha ilyen felhalmozódások rendszeresen megjelennek, érdemes a kutyát állatorvoshoz vinni, mivel ez egy fertőzés tünete lehet.

Kiváló minőségű termékekkel vagy prémium száraz ételekkel kell etetnie a skót juhászt. Ha természetes táplálkozási módot választ, ne feledje, hogy a halaknak jelen kell lenniük a collie étrendjében. Legalább 30-40 naponta egyszer egy ilyen háziállatnak szüksége van tenger gyümölcseire. Ha finomságokkal akarja kedveskedni neki, kezelje egy szelet sajttal vagy kekszes kekszel. Szigorúan tilos a collie-kat sertészsírral, hüvelyesekkel és liszttermékekkel etetni.

Egészség

pásztor

A természet jó egészséggel jutalmazta a skót juhászkutyát, ennek a kutyának gyakorlatilag nincsenek veleszületett betegségei. A collie-k átlagosan 12-15 évig élnek, feltéve, hogy megfelelően gondozzák és táplálják őket. Ezenkívül a tulajdonosnak meg kell mutatnia az állatorvosnak profilaxist, időben történő oltást és bőrparaziták elleni gyógyszerekkel történő kezelést.

Az erős test ellenére a skót juhászok hajlamosak bizonyos betegségekre:

 • Epilepszia - rohamok, görcsök, akaratlan vizelés kíséretében.
 • Bőrgyulladás - viszketés és bőrgyulladás kíséri.
 • Vitiligo - a melanin termelésének megsértése.
 • Entropion - századforduló. Sebészeti beavatkozást igényel.
 • Collie szem szindróma - örökletes rendellenesség, amelyet a kutya szemének fejlődési rendellenességei jellemeznek.
 • Az ureterek ektópiája - veleszületett, gyakran örökletes betegség, amelyben a vizelet áramlása a hólyagba zavart.
 • Pemphigus foliaceus - autoimmun bőrbetegség.
 • Distichiasis (további szempillák) - fejlődési rendellenesség, amelyben a normálisan növekvő mögött egy további szempilla sor jelenik meg.
 • Süketség - leggyakrabban veleszületett.
 • Dysplasia - ízületi deformitás.
 • Elmozdult könyök.
 • Aspergillosis - gombás jellegű fertőző patológia.
 • Immun-mediált hemolitikus vérszegénység - az immunrendszer betegsége, amikor elpusztítja saját vörösvérsejtjeit.
 • Emésztőrendszeri rendellenességek - hasmenés, volvulus, puffadás.

A collie-tulajdonosnak tisztában kell lennie azzal, hogy ezek a kutyák rendkívül érzékenyek a gyógyszerekre. Ezért az öngyógyítás nem ajánlott, mielőtt házi kedvencének bármilyen gyógyszert adna, mindenképpen konzultáljon állatorvosával.

karakter

leírás

Nincs hűségesebb kutya, mint a skót juhász. Készen áll arra, hogy megvédje nemcsak a tulajdonos, hanem az összes családtag életét, még akkor is, ha ez életébe kerülhet. Collie arra törekszik, hogy mindenben utánozza a tulajdonosot, alkalmazkodva az arculatához. Ez a kutya társaságkedvelő, barátságos, nehéz neki egyedül lenni. A pásztor ösztön arra vezet, hogy a collie mindig megpróbálja az összes háztartást egy helyre összegyűjteni. A skót juhász boldognak érzi magát emberek vagy háziállatok társaságában.

Szeretettel és gondoskodással bánik a gyerekekkel. Collie ideális dada, aki nemcsak napokig kész játszani a gyerekekkel, hanem megvédi és megvédi őket a veszélyektől. Óvakodik az idegenektől, de látva, hogy nem veszélyesek, szívesen játszik velük, és úgy viselkedik, mint a régi ismerősök.

A kiskutyák nagyon kíváncsiak, ezért meg kell bizonyosodni arról, hogy nem kerülnek bajba. Collie tevékenysége nem ismer határokat, készen állnak a játékra, versenyeken való részvételre, reggeli futásokra a tulajdonossal. A fajta képviselőit intelligencia és találékonyság különbözteti meg, kiváló memóriával és színészi tehetséggel rendelkeznek. Az agresszivitás nem jellemző a skót juhászoknak.

Képzés és oktatás

skót

A collieok okosak, ezért nem nehéz őket kiképezni. Néha, észrevéve a tulajdonos gyengeségét, a háziállat makacsságot mutat, megcsalhat, és úgy tehet, mintha nem értené a tréner követelményeit. Az ilyen trükköket meg kell állítani, de nem durvasággal és fizikai büntetéssel, hanem nyugodt kitartással, következetességgel és a kiváló tanulmányi eredményekért járó jutalommal.

Két hónapos kortól kezdjük a legegyszerűbb parancsokat tanítani a kiskutyának. Miután elsajátította az alapkövetelményeket, a kutya készen áll egy összetettebb tanfolyamra. Beleértve az agilitást. A kinológusok azt javasolják, hogy egy csoportot különítsenek el egy hét tanulmányozására. Természetesen minden kutya egyénileg választja meg a sorrendet, a kedvence képességeihez kell igazodnia.

Érdekes tények

 • A collie-k első említése a XIV. Századra nyúlik vissza, és Chaucer költőé.
 • A Dick nevű collie katonai hírnevet szerzett, a szolgálat során 12 000 aknát fedezett fel. Beleértve egy hatalmas szárazföldi aknát a leningrádi Pavlovszk palota alatt. Három seb ellenére a kutya érett öregségig élt, és minden kitüntetéssel eltemették.
 • A skót juhászok agressziójának hiánya annak köszönhető, hogy a farkasokat kiirtották a Brit-szigeteken. Ezért a többi terelő kutyával ellentétben a collie feladatai nem tartalmazták a ragadozókkal vívott csatákat, a kutyák csak az állatokat legeltették.
 • A collie gyapjú gyógyhatású, a skót juhászok gyapjújából készült termékek (zokni, övek...) nemcsak megóvják a hidegtől, hanem enyhítik a fájdalmat, gyógyulnak a betegségektől.
 • Az orosz-japán háború alatt a collie-kat rendezettként használták, a Nagy Honvédő Háború alatt pedig titkos dokumentumokat szállítottak.
 • Lassie női szerepét a Lassie nevű collie kutyáról szóló híres sorozatban mindig collie fiúk játszották.

A fajta előnyei és hátrányai

skót

A skót juhász formájában tartott háziállat szinte mindenki számára alkalmas. Ennek ellenére, mielőtt egy collie kiskutyát vásárolna, meg kell ismerkednie a fajta fő előnyeivel és hátrányaival.

Előnyök:

1. Intelligencia és találékonyság.
2. Szépség.
3. odaadás.
4. A gyermekek iránti szeretet.
5. Képes ellenállni a hőnek és a hidegnek.
6. Agresszivitás hiánya.

Hátrányok:

1. Nehéz gondozás.
2. Napi hosszú sétákat igényel.
3. Túlérzékenység a gyógyszerekkel szemben.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.