A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákXoloitzcuintle (mexikói szőrtelen kutya) leírása, a fajta jellemzői

Xoloitzcuintle (mexikói szőrtelen kutya) leírása, a fajta jellemzői

xoloitzcuintle

xoloitzcuintle
8.3

Gondoskodás

8.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

8.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

5.0 / 10

Mexikó egyik kincse a Xoloitzcuintle vagy Scholoitzcuintle kutyafajta. A szőr hiánya miatt ezeket az állatokat "mexikói szőrtelen kutyáknak" nevezik. A legrégebbi fajok közé tartoznak.Az ókorban Xolo fel volt ruházva azzal a képességgel, hogy megvédje a tulajdonosok otthonát a gonosz szellemektől és a rossz szándékú emberektől. Most a rendeltetési hely nagyban függ a Xoloitzcuintli változatosságától.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A mexikói szőrtelen kutya neve meglehetősen bonyolultnak hangzik. De egy ilyen szokatlan név eredete teljesen indokolt. Az első rész Sholotl isten nevéből, a második a "cicuintli" szóból származik, amely az azték nyelvből fordítva "kutyát" jelent. Tehát a fajta neve "Scholoitzcuintle".

Xolo szülőföldje Mexikó. A mexikói szőrtelen kutya története több mint 4000 évvel ezelőtt kezdődött. A mexikói területeken a régészeknek sikerült megtalálniuk az ősi temetkezéseket, amelyekben nemcsak szobrocskákat találtak kutyakutyák formájában, hanem ezen állatok múmiáit is, melyek Kr. E. 5000-3000 évre datáltak.

A leleteket két típusra osztották, némelyikük teljesen meztelen volt, a többi ábrán olyan simogatások voltak, amelyek gyapjú jelenlétére utalnak. A fajta olyan ősi, hogy egyes információk szerint képviselői az ember első társainak tekinthetők.

Egy biztos, senki sem tudja megmagyarázni a haj nélküli kutyák megjelenésének okát. A legigazabb változat egy spontán genetikai mutáció. A Xoloitzcuintle fajta egyedülálló, mivel csak a természet vett részt természetes szelekcióval történő kialakulásában. Az embernek nem volt hatása a mexikói szőrtelen kutyák kialakulására.

Szomorú időszakok vannak Xolo történetében. Volt idő, amikor a fajta a kihalás szélén állt. Amikor Mexikót a spanyolok meghódították, a kopasz kutyákat pogány imádat tárgyává nyilvánították. A hódítók megkezdték a Xolo tömeges megsemmisítését.

Felélesztésükért a fajták képviselőinek köszönetet kell mondani Norman Wrightnak. Ez az ember 1954-ben, miután megjárta sok kis siket mexikói falut, több mint egy tucat szőrtelen kutyát vásárolt. Ők lettek a Sholo-ébredés alapjai. Két évvel később a Xoloitzcuintle-t hivatalosan elismerték hazájában. A fajta képviselőinek száma folyamatosan nőtt, csakúgy, mint népszerűségük. A mexikói szőrtelen kutyát 1986-ban hozták az egykori Szovjetunió területére Kubából.

Fajta szabvány

xoloitzcuintle

A Scholoitzcuintle szokatlan megjelenéssel rendelkezik. A szőr hiánya teszi egyedivé ezt a kutyát. Sholo testalkata harmonikus és gyönyörű. A szukák teste hosszabb, mint a hímeké. A fajta képviselői a magasságtól és a súlytól függően három fajtára oszthatók:

1. Standard - magasság 45-60 cm, súly 13-19 kg.
2. Törpe - magassága 37-45 cm, súlya 7-12 kg.
3. Játék - magassága 25-27 cm, súlya 2-6 kg.

A Xolo nyaka kecses, de erős és izmos. Bőrráncok nem lehetnek, csak kiskutyáknál a nyakon lévő bőr redőkben van, az életkorral kiegyenlítenek. A fej közepes méretű, lapos homlok és farkas alakú koponya. A fülek nagyok és felállóak. A szabvány nem engedélyezi a függesztést vagy a vágást.

A szem mandula alakú, közepes méretű. Fang lapos arccal. Az orrnyereg egyenletes, a lebeny színe a színtől függ. Az állkapcsok erősek, a harapás helyes. Az alul- vagy túllépés súlyos hiba.

A test hosszúkás, a háta egyenes, meglehetősen széles. A borda mellkasa a könyök szintjére süllyed. A karaj gyengéd. A farok az alján vastag, a vége felé keskenyedik. A hegy szablya alakú. A fánk formájában történő hajlítás, valamint a dokkolás nem megengedett. A lábak egyenesek, erősek, jól fejlett izmokkal. A jövedelmező ujjakat amputálni kell. Még a végtagok kisebb görbületei is hibának számítanak.

A kabátot illetően a Xoloitzcuintle két típusra oszlik:

1. Xolo gyapjúval borítva.
2. A Xolos kopasz, szőrtelen.

A fajta megkülönböztető jegye a puha, sima bőr. Ha az alomban pelyhes kiskutyák jelennek meg, akkor a szőrük puha és sűrű. A Down egyedeket nem használják a tenyésztésben. A kopasz Xolo-nak is van szőrszála a lábakon és a farokon.

Csomó jelenléte a fején is megengedett. Könnyűnek, durva szőrszálaknak kell lennie. Ha a címer puha és hosszú, mint egy kínai címeres kutyaé, a Xolo-t kizárják.

A szín megengedett feketétől, szürkétől sárgaig, vörösesig. Foltos szín is előfordul.

Karbantartás és gondozás

kutya

Xolo-t kell tartania a házban, egy madárházban, az utcán egy ilyen kutya nem élhet. Egy kis kutya nem fog sok helyet elfoglalni a lakásban, ráadásul nincs különösebb szaga.

Az első napoktól kezdve felszerelünk egy sarkot a háziállat számára. Legyen ágy, játékok, egy tál tiszta, hűvös víz. Bár sokan a konyhában vizet és ételt tárolnak. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a xolo ágyat nem szabad fűtőberendezések közelében vagy huzatban elhelyezni. Ha a ház nem elég meleg, a kopasz kutyának takaróra és ruházatra lesz szüksége a hideg évszakban.

Naponta kétszer sétálunk a shoo-val. Ha rossz az idő, minimálisra csökkentjük a gyaloglás idejét. Nyáron biztosítani kell, hogy a mexikói szőrtelen kutya finom bőre ne szenvedjen leégést. Nyáron ajánlott kora reggel és napnyugtakor járni.

A Scholoitzcuintle gondozása nem nehéz, de az alább felsorolt ​​eljárásokat rendszeresen kell elvégezni:

 • Ha a sholo a molyhos fajtához tartozik, akkor hetente 2 alkalommal kell átfésülni. A puha gyapjúhoz tervezett speciális kefét ajánlott használni. A szőrtelen kutyák számára elegendő egy nedves, puha ruhadarabbal letörölni, és ecsettel vasalni a fején a tincset.
 • Évente kétszer fürdünk, télen nem kell fürödni, kivéve súlyos szennyezés esetén. A vízi eljárások után a meztelen Xolo bőrét olajjal (szójabab, mandula) kell kenni. Segít helyreállítani a hidrolipid egyensúlyt.
 • A fajta szőrtelen képviselőinek bőre különös gondot igényel, mivel nagyon finom és könnyen sérül. A Xolo bőrét védőszerekkel kell kenni, mielőtt nyáron járna. Fontos, hogy a védőzsír maradjon a bőrön.
 • Rendszeresen mossuk a fogainkat egy speciális pasztával és ecsettel. Ehelyett vásárolhat csontokat és porcokat egy kutyának, megrágja őket, a kutya önállóan tisztítja a fogát.
 • A nagy Xolo fülek napi ellenőrzést és heti tisztítást igényelnek. Ha nem gondozzák megfelelően, a fülek megereszkedhetnek. Bizonyos esetekben porcok ragasztására van szükség, ami hozzájárul a fülek szilárdságához. Célszerű orvoshoz fordulni hasonló problémákkal.
 • Nagyon óvatosan kell levágni a karmokat, ha nincs tapasztalat, vegye igénybe a szakember szolgáltatásait.

A Xoloitzcuintles kereskedelmi takarmányokkal vagy biotáplálékkal etethető. Az első esetben prémium osztályú ételt vásárolunk a háziállat számára, a kutya életkorának megfelelően választva. A második esetben étrendet állítunk össze, a xolo kiegyensúlyozott táplálkozást biztosítva kiváló minőségű termékekkel, valamint vitamin- és ásványi anyag-kiegészítőkkel.

Szorosan követjük az etetési normákat. A mexikói kutya hajlamos a túlevésre, amely gyorsan túlsúlyt kaphat és elhízhat. Javasolt olyan állatorvos segítségét igénybe venni, aki a vizsgálat után megmondja, hogy a kutya mennyi adagot kapjon. Tiszta és friss víz legyen elérhető a kutya számára a nap bármely szakában.

Egészség

meztelen

A Xoloitzcuintle egy olyan fajta, amely a természetnek köszönhetően jelent meg, ezért ezeket a kutyákat jó egészség, állóképesség és erős immunitás jellemzi. Megfelelő gondozás mellett a shoolo 12-15 évet élhet.

Annak érdekében, hogy a kutya ritkábban betegedjen meg, a tulajdonosnak időben oltásokat, rutinvizsgálatokat kell végeznie a klinikán és a belső, külső paraziták elleni kezelést. Fontos tudni azt is, hogy a Xoloitzcuintle fajta képviselői milyen betegségekre hajlamosak:

 • Allergia - a Xolo-ban gyakran allergiás reakciók fordulnak elő új élelmiszerekre vagy bőrápolási termékekre.
 • Bőrbetegségek - Xoloitzcuintle-ben a verejték a mancsokon keresztül kerül ki, nem megfelelő gondozással, ennek a tulajdonságnak köszönhetően a kutya bőre magzati bevonattal borulhat. Ebben az esetben sürgősen kapcsolatba kell lépnie állatorvosával, ha nem tesz semmilyen intézkedést, súlyos problémák jelentkezhetnek a bőrön.
 • Fogászati ​​problémák - korai elvesztés, fogkő, fogszuvasodás.
 • Sérülés - a kabát hiánya hozzájárul a sérüléshez séták, aktív játékok során.
 • Elhízottság - inaktivitás és túlevés miatt következik be.

karakter

mexikói

Javasoljuk, hogy az egész család foglalkozzon a Xoloitzcuintle nevelésével. Ebben az esetben a háztartás minden tagját egyenlő bánásmódban részesíti, és mindenkinek egyformán engedelmeskedni fog. Ezenkívül az ilyen tanuló jellege nyugodt és kiegyensúlyozott lesz. Az egyik nevelő esetében a kutya meg fogja különböztetni a többitől, és erősen kötődik hozzá.

A magány pusztító egy mexikói szőrtelen kutya számára, állandóan társaságra van szüksége. A fajta képviselőit még bosszantónak is tekintik, mivel hajlamosak részt venni mindenben, ami a házban történik.

Jó, ha a családnak vannak gyermekei, a Xolo tökéletesen kijön velük. A kisgyermekek szívesen játszanak barátságos, mobil kutyákkal. Sholo soha nem fogja megbántani a gyereket, egy ilyen kutya készen áll arra, hogy éjjel-nappal a gyerekek közelében legyen, megfelelően reagálva a csínyeikre.

Figyeljen cikkünkre: TOP 30 legjobb kutyafajta gyerekeknek

Barátságosan viselkedik háziállatokkal. Ha a tulajdonosoknak nincs elegendő idejük hosszú ideig gyakorolni a xolo-val, akkor ajánlott egynél több, de több kutyát tartani. Így az állatok nem szenvednek a magánytól, és gazdájuk hiányában találnak tennivalókat.

Visszafogást mutat az idegenek iránt, teljes megjelenésével megmutatja, hogy nem bízik egy idegenben. De ha egy személy családbarát, és gyakran meglátogatja, a kutya megváltoztatja a bizalmatlanságot a barátságosság iránt.

Képzés és oktatás

xoloitzcuintle

Megfelelő kiképzés nélkül a mexikói szőrtelen kutya sok problémát okozhat gazdájának. Az irányíthatatlan kutya aktivitása és kíváncsisága miatt akár önmagát is károsíthatja.

Nem nehéz oktatni és tanítani a xolo különböző csapatokat, magatartási szabályokat. Ezek a kutyák nagyon okosak, gyorsan megjegyzik a képzési órákat és teljesítik a követelményeket. Remek memóriájuk van. De egy ilyen eredmény érdekében a tulajdonosnak tekintélynek kell lennie a háziállat számára, akinek a szava törvény.

Bár az agresszivitás nem jellemző a Xolo-ra, inkább uralkodik, és imád harcokat rendezni mások kutyáival. Az ilyen viselkedést el kell nyomni, mint az agresszió minden megnyilvánulását. A szőrtelen mexikói kutya nem harcra készült. Bőre túl finom, nincs borítva szőrrel. Így kisebb konfliktusok után is kedvence megsérülhet és hegeket szenvedhet.

Érdekes tények

 • Mexikóban a Scholoitzcuintle nemzeti kincs.
 • Az őslakosok xolo húst ettek, értékelve annak ízét és varázslatos, gyógyító hatását az emberekre.
 • Sholoitzcuintlit Sholotl isten földi képviselőjének tartották (erről a névről). Ezeknek a kutyáknak az volt a célja, hogy lelkeket kísérjenek a túlvilágra. A tulajdonos temetése sholo meggyilkolásával ért véget, amely után a kutya húsát megették.
 • Xolo a ház körüli ideges dobálásokkal értesíti a tulajdonosokat az idegenek érkezéséről.

A fajta előnyei és hátrányai

mexikói

A Xoloitzcuintle fajtát teljesen helyesen egzotikusnak nevezik. Valóban, az utcán egy séta során egy mexikói szőrtelen kutya nem marad észrevétlenül a járókelők között. De nem érdemes megtenni egy kisállatot Xolo formájában, csak szokatlan megjelenése miatt.

Ez az állat nagy figyelmet igényel, ezért nem alkalmas túl elfoglalt emberek számára. Mielőtt kiskutyát vásárolna, nézze meg a mexikói szőrtelen kutya legfőbb előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Egzotikus megjelenés.
2. Barátság, odaadás.
3. Nyugodt, megfelelő karakter.
4. Jó egészség.
5. Sajátos szag, tisztaság hiánya.
6. Könnyű gondozás.
7. Jól kijön a gyerekekkel.
8. Ideális lakásfenntartáshoz.

Hátrányok:

1. Nem bírja a magányt.
2. Különleges bőrápolást igényel.
3. Hajlam az idegen kutyákkal való harcra.
4. Gyakran szenved allergiában.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.