A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákFehér svájci juhászkutya leírása, a fajta jellemzői

Fehér svájci juhászkutya leírása, a fajta jellemzői

leírás

Fehér svájci juhász

svájci
kilenc

Gondoskodás

7.0 / 10

Egészség

7.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Teljesen helyesen mondják a svájci fehér juhász fajtáról, hogy ez egy pozitív életszemléletű kutya. Barátságos, de nemcsak barát, háziállat, hanem éber őrző, félelmetes őr is lehet.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Más típusú juhászkutyák közül a svájciak kiemelkednek gyönyörű, tiszta fehér színükkel, arisztokratikus modorukkal és a túlzott agresszió hiányával.

Ez a kutya rendkívül intelligens, könnyen képezhető, aktív és félelem nélküli, testalkatú egy sportolóval. A felsorolt ​​tulajdonságok lehetővé teszik, hogy pásztorként a mentőszolgálatban, a rendőrségen, a gazdaságokban alkalmazzák.

A fehér svájci juhászkutya fajtájának története

Svájc és Amerika egyaránt a fehér svájci juhászkutya szülőhelyének tekinthető. Ezen országokhoz Kanada is hozzáadható, mivel e fajta fejlődése és kialakulása a területén is megtörtént.

A svájci fehérjuhász közvetlen őse a németjuhász. Meglepő, hogy a tiszta fehér fajta a sötét színű fajtából származik. Érdekes, hogy más fajokkal való keresztezést nem hajtottak végre. A fehér szín tekintetében a német juhászban rejlő génnek köszönhetően jelent meg.

A név ellenére a hetvenes években fehér juhászokat vezettek be Svájcba. Előtte a fajta Európában, Amerikában, Kanadában fejlődött ki.

2003 ezt a fajt hivatalosan elismerte egy független fajta számára az FCI-től. Ezt megelőzően a fehér juhászokat a német juhász egyik alfajaként regisztrálták. Bár Svájcban ugyanez az elismerés jóval korábban történt, 1991-ben.

Most a bűnüldöző és mentő szolgálatoknál használják a fehér juhászkutya hivatalos tulajdonságait. Az okos és hűséges kutyák kiváló társakká, háziállatokká válnak.

Fajta szabvány

svájci

A fehér svájci és német juhászok között gyakorlatilag nincs különbség a külsejét illetően. Csak a kabát színe nem azonos.

Felnőtt súlya 25-45 kg., növekedése kb 53-65 cm.

Az ék alakú fej egy nem túl hosszú, gyönyörűen ívelt nyakra támaszkodik, amelyen nincs harmat. Erős, bőrredők nélkül, vésett vonalakkal. A koponya lekerekített. A fülek téglalap alakúak, kissé lekerekítettek, felállóak.

A pofa nem túl hosszú. A szemek mandula alakúak, sötétek, nem nagyok, kissé ferdén helyezkednek el. Az orrnyereg egyenes.

Az állkapcsok hatalmasak, a harapás ollós. Az ajkak nem függőek, sűrűek, fekete.

A far kissé lejtős a farok töve felé. Nem túl széles, de hosszú. A test hatalmas. A hátsó vonal egyenes. A mellkasi ovális, nem túl terjedelmes. A has kissé felhúzva.

A lábak egyenesek, erősek, göbösek, párhuzamosak, nem túl hosszúak. A mancsok oválisak. A jövedelmező ujjakat amputálni kell. Séta - könnyű ügetés. A mozgás következetes, erős.

A farok jól szőrös, szablya alakú. Alacsony.

A bőr száraz, redők nélkül.

A kabátot illetően két típus létezik:

1. Rövid hajú - a haj rövid, feszes. Vastag aljszőrzet van.
2. Hosszú hajú - a haj kemény, hosszúkás. Nincs elérhető aljszőrzet.

A svájci juhász szőrzetének színe csak fehér.

Karbantartás és gondozás

svájci

A házban és a madárházban is tarthat svájci juhászkutyát. Igénytelen, de sok figyelmet igényel a tulajdonosok részéről. A fajta képviselői nagyon mozgékonyak, bármilyen megtartási módszerrel napi sétákra, fizikai aktivitásra van szükségük.

A juhászkutya szereti a különféle aktív játékokat. Tehát vigyen magával sétára egy labdát vagy lemezt, frizbit. A kutya szívesen támogat minden szórakozást.

Az egészséges és szép külső fenntartása érdekében a svájci juhászt rendszeresen kell ápolni. Az alábbiakban felsoroljuk a szükséges eljárásokat, amelyeket fontos elvégezni az időben és az összes szabálynak megfelelően:

 • Heti 1-2 alkalommal fésülünk furminátorral. A fehér svájci juhászkutya folyamatosan istáll, ezért fontos a rendszeres ápolás. Először gondosan fésüljük meg a faj hosszú szőrű képviselőit egy ritka fogú fésűvel, kibogozva a gubancokat. Ezután egy gyakori fogú fésűt veszünk, a végén masszázskefét használhat.
 • A szezonális molting időszakában a fésülést naponta végzik. Az állatorvosok azt javasolják, hogy vegyenek egy speciális sprayt a gyapjú kényszerítésére a svájci juhász számára. Ez nagymértékben megkönnyíti a kabát gondozását intenzív leválás során.
 • Fürdünk, amikor piszkos lesz. A gyakori fürdés nem ajánlott, csakúgy, mint a mosószerek túlzott használata. Az a tény, hogy a fehér svájci juhászkutya hajlamos a bőrbetegségekre, gyakran allergiás reakciót mutat az ápolószerekre.
 • Minden séta után megmossuk és megvizsgáljuk a mancsokat, és a kabátot nedves törülközővel töröljük természetes anyagból.
 • A körmöket levágjuk, amikor nőnek, bár egy aktív kutya séták során általában kitörli őket az útfelületről.
 • Megtöröljük a szemeket és a füleket, és hetente megvizsgáljuk őket. Ha a fül- vagy a szemfolyás tartósan felhalmozódik, vigye kutyáját állatorvoshoz. Ugyanezt kell tenni, ha gyulladást, bőrpírt észlel.

A háziállat egészsége a helyes, kiegyensúlyozott étrendtől függ. Az étrendnek elegendő mennyiségű ásványi anyagot, vitamint kell tartalmaznia.

Ha a mesterséges etetést választja, vásároljon prémium ételeket. Minden szükséges komponenst tartalmaz.

A táplálkozás természetes módjával vannak szabályok:

 • Szigorúan egyidejűleg etetünk, anélkül, hogy maradékot hagynánk a kutya számára.
 • Minden nap egy pásztornak legalább 500 g friss, alacsony zsírtartalmú fajtát kell kapnia.
 • Naponta kötelező zabkása, a hüvelyesek tilosak.
 • A menübe felvesszük: tejtermékeket, zöldségeket, gyümölcsöket.
 • A hideg évszakban növeljük az adagokat.

Fontos, hogy kedvence mindig tiszta, hűvös vízhez jusson.

Ügyeljen a cikkünkre: "Mit és hogyan etessük meg kutyáját természetes táplálékkal"

Egészség

svájci

Átlagosan a fehér juhászkutya 11-15 évet élhet.

A természet jó egészséggel jutalmazta a Pásztort, de nem minden függ a természeti adatoktól. A tulajdonosnak gondoskodnia kell a háziállatról, és figyelnie kell annak állapotára. Csak ebben az esetben a kutya élheti a legtöbb évet.

A kutyatulajdonos feladatai a következők:

 • Éves látogatás az állatorvosi klinikán megelőző vizsgálatok céljából.
 • Féregtelenítés.
 • Rutin oltás.
 • Rendszeres kezelés bőrparaziták elleni gyógyszerekkel.

Minden kutyatulajdonosnak tisztában kell lennie kedvence bizonyos betegségekre való hajlamával. A fehér pásztorkutyák leggyakoribb betegségei:

egy. A könyök- és csípőízületek dysplasia - a kezdeti szakaszban fájdalom és sántaság jellemzi, az utolsó szakaszban a kutya teljesen vagy részben elviselhetetlen fájdalommal lesz immobilizálva.
2. Allergia - gyakrabban allergiás reakció lép fel az ételekkel szemben, allergia lehet a bolhákra, az ápolószerekre is.
3. A gerinc veleszületett betegségei - ezek anomáliák a csigolyák számának vagy szerkezetének fejlődésében (scoliosis, lordosis, kyphosis).


4. Autoimmun betegség - az immunrendszer támadása saját testének szervei és szövetei ellen, amelynek eredményeként azok szerkezeti és funkcionális károsodása következik be.
5. Exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség - bármely életkorban kialakulhat, de gyakrabban 4 évesnél fiatalabb egyéneknél.
6. Osteoarthritis - a csípőízület abnormális fejlődéséhez, a keresztszalagok károsodásához, a térd elmozdulásához és az ízületek károsodásához vezet.
7. Von Willebrand-kór - örökletes vérzavar.
8. Cauda equina szindróma - súlyos neurológiai rendellenesség.
kilenc. Degeneratív myelopathia - a gerincvelő motoneuronjainak vezetési zavara okozza.

karakter

leírás

Az amerikai kanadai fehér juhászkutya az egyik leghűségesebb, leghűségesebb és önzetlenebb kutya. Nagyon gyorsan kötődik az összes családtaghoz, azonban hasonlóan a juhászkutyák más fajtáihoz (dél-orosz, Grünnendael stb.).

A svájci juhászkutya jó természetű megkülönböztetéssel rendelkezik, arra törekszik, hogy mindig közel legyen a tulajdonoshoz, és minél több időt töltsön vele, miközben a kényelem nem érdekli.

Az erdőben, így az erdőben, az esőben, így az esőben, ha csak a családdal is. Ugyanakkor nem nevezheted idegesítőnek.

A fehér svájci juhászkutyát éles elme jellemzi, kíváncsi. Karaktere kiegyensúlyozott, kiegyensúlyozott. Egy ilyen háziállat bármelyik pillanatban megment, az első híváskor soha nem árul el. Úgy gondolják, hogy a fajta ideális társ.

Nem mutatnak indokolatlan agressziót az idegenekkel szemben. A fehér juhász óvatos az idegenektől, figyeli őket. Az agresszió megnyilvánulása csak akkor következik be, ha egy idegen okot adott arra, hogy kételkedjen jó szándékában.

Jól bánik a gyerekekkel. Őrizetbe akarja venni őket. Örömmel vesz részt a játékokban. Veszélyes helyzetben a fehér svájci juhász megvédheti a gyermeket.

Jól kijön más háziállatokkal. Verseny a vezetésért előfordulhat a férfiak között. Javasoljuk, hogy a kiskutyát a kisfiúval mutassa be a külvilágnak. A korai szocializáció után a kutya megfelelővé fog nőni idegenekkel és állatokkal szemben

Képzés és oktatás

fehér

A svájci szarvasmarha kutya rendkívül szorgalmas, fegyelmezett és felelősségteljes. Kiváló memóriája van, gyorsan megtanulja, a parancsokat szinte az első alkalommal megjegyzi. A pásztorok engedelmessége a legmagasabb szinten, megfelelő oktatás és képzés függvényében.

A képzés alapjai korai, legfeljebb 5-6 hónapos korban zajlanak, ekkor a kiskutya megtanulja az alapvető parancsokat. A hat hónapos háziállatot már komolyabb szinten is kiképezhetjük. Egy fiatal juhászkutya 1 éves korában készen áll egy speciális tanfolyamra.

A komplex speciális készségeket (védelem, fogyatékkal élőknek nyújtott segítség stb.) Ajánlott elsajátítani egy szakember segítségével egy speciális képzési területen.

Érdekes tények

 • Az első hivatalosan bejegyzett normál szőrzetű német juhászkutya dédapja tiszta fehér szőrzetű volt.
 • A svájci juhászkutyát a gazdák nagyra értékelték, mert belekeveredtek a fehér juhgyapjúba, anélkül, hogy kiemelkedtek volna a védelme alatt álló nyájban.
 • Sokáig nem akarták ezt a fajtát külön fajként elismerni. Mindez azon tévhit miatt, hogy a fehér szőrzet színe negatívan befolyásolja a kutyák teljesítményét.

A fehér svájci juhász fajta előnyei és hátrányai

pásztor

A fehér juhászkutya olyan emberek számára alkalmas, akik szeretik szabadidejüket mozgásban, aktívan tölteni. Az alábbiakban bemutatjuk a fajta fő előnyeit és hátrányait. Miután áttekintette őket, megértheti, hogy ez a fajta megfelel-e Önnek vagy sem.

Előnyök:

1. Gyönyörű külső.
2. odaadás.
3. Túlzott agresszió hiánya.
4. A gyermekek jó kezelése.
5. Kiválóan edzhető.
6. Teljesítmény, kitartás.
7. Kiváló biztonság, őrszem tulajdonságai.

Mínuszok:

1. Nehéz hajápolás.
2. Szegény magány.
3. Magas napi fizikai aktivitást igényel.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.