A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákBasenji leírása, a fajta jellemzői és jellemzői

Basenji leírása, a fajta jellemzői és jellemzői

basenji

Basenji

jellegzetes
8.3

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

8.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

6.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

6.0 / 10

Az egyik legrégebbi kutyafajta a Basenji. Ez a csodálatos állat Afrikában honos. Az afrikai kutya egyedisége abban rejlik, hogy gyakorlatilag nem ugat. Míg más kutyák izgatott állapotban hangosan ugatnak, addig Basenji a fajtára jellemző hangokat ad ki, mint a dübörgés. Ők is, mint a macskák, mancsukkal mosnak.Egy ilyen háziállat ideális a szálláshoz, mert a csendesség mellett a Basenji-nek nincs sajátos illata, nem sok helyet foglal el, és ragaszkodó jellegű. A legfontosabb az, hogy ennek a túl energikus kutyának lehetőséget biztosítson a sok sétára és az aktív eltöltésre.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Basenji története több mint 5000 évvel ezelőtt kezdődött. Ennek az egyedülálló kutyának a hazája Közép-Afrika. Az ókorban az afrikai nem ugató kutyák nagyon népszerűek és tisztelték őket. Még a nagy egyiptomi fáraók is örültek a Basenji formájában nyújtott ajándéknak. Az a tény, hogy ezeket az állatokat élő amuletteknek tekintették, a legenda szerint megvédték tulajdonosukat a gonosz szellemektől és felkeltették a könnyű erők kegyeit.

Basenji népszerűségét az ókorban számos régészeti lelet bizonyítja. Például számos afrikai kutyát ábrázoló falfestményt találtak a fáraók sírjaiban. De a leletek nem korlátozódtak a rajzokra, a nagy uralkodók múmiái mellett Basenji múmiákat találtak.

A fajta képviselőit nemcsak a nekik rendelt mágikus képességek miatt értékelték. Az afrikai kutyák nélkülözhetetlen segítők voltak a vadászat során. A gyorsaság, az éles szaglás, a velük született ragadozási vágy lehetővé tette, hogy a Basenji könnyen észlelje és megelőzze a vadakat. Manapság Afrikában (Kongóban) az őslakosok még mindig vadásznak ezekkel a kutyákkal, velük született vadászati ​​ösztönüket felhasználva.

Az afrikai nem ugató kutyákat sokáig kizárólag szülőföldjükön találták meg. De eljött az idő, és csodálatos állatok hagyták el szülőföldjüket, és népszerűségre tettek szert az egész világon:

 • 1895 - A brit utazók több kutyát hoztak Angliába az afrikai kontinensről. Az állatok sorsa szomorú volt, nem tudtak túlélni egy új helyen, és meghaltak. De szokatlan megjelenésük, szokásaik és furcsa hangjaik a szokásos ugatás helyett érdekelt kutyabarátok.
 • 1905 Basenjis egzotikus afrikai állatokként telepedett le a berlini állatkertben. Az a tény, hogy háziállatokként háziállatként tarthatók, még nem került szóba.
 • A harmincas évek a huszadik századból - Basenji gyökeret ereszt Angliában, ugyanakkor a britek meghatározták és elfogadták ennek a fajtának a színvonalát.
 • 1937 - Az afrikai kutyák először vesznek részt az amerikai kutyakiállításon, csak akkor kapták a nevet, amikor nem "Basenji", hanem "Congo Terrier". A kiállítás újonnan vert résztvevőit az amerikaiak nagyon megkedvelték, rangosnak tartották, ha a házban Kongóból behozott nem repülő kutya volt.

Hamarosan megkezdődött az afrikai fajta elterjedése az egész világon. A kutyák népszerűsége folyamatosan nőtt. A kutyavezetők érdeklődése e kutyák iránt még jobban megnőtt, amikor a genetikus tudósoknak 2011-ben sikerült bebizonyítaniuk, hogy a modern basenjiek észak-afrikai és közel-keleti farkasokat kevernek.

Fajta szabvány

Afrikai kutyák

A basenji gyönyörűen felépített, aktív kutyák, amelyek sokáig nem tudnak egy helyen ülni. Egy ilyen kutya gyakran győztesként jelenik meg a sportban, és nagyszerűen néz ki a kiállításokon, mindez a jól fejlett izmok és a gyönyörű megjelenés miatt. Felnőtt súlya 9-11 kg., növekedéssel 40-43 cm.

Kecses fej büszkén nyugszik egy erős, hosszú, kecses görbével. A tisztaság jól körülhatárolható. A fülek kicsiek, felállóak, hegyesek, kissé előre dőlnek. Amikor a Basenji felizgul és szúrja a fülét, bőséges ráncok jelennek meg a homlokán. Ez a fajta egyik jellemzője, amely különösen nyilvánvaló a fiatal kölyökkutyáknál. A ferde vágású sötét szemek mandula alakúak. Az orra fekete. Az állkapocs erős, ollós harapás.

A háta egyenes és rövid. A mellkas mély, a has fel van húzva. A végtagok egyenesek, izmosak, vékony csontúak. A lábak hosszúak. A mancsok szépek, kis méretűek, mély párnákkal. A farok magasra van állítva, szorosan összegyűrt gyűrűvé (egy vagy kettős). A basenji fajta másik jellemzője.

A szőrzet rövid és sima. Az őrszőr nagyon vékony. Az ilyen szőrzet nem mentheti meg a kutyát a hidegtől. A szabvány szerint a következő színek megengedettek:

1. Tricolor (fekete, piros-piros).
2. Fekete fehérrel.
3. Tigris.
4. Piros fehérrel.

Bármely szín esetében nem megengedett, hogy a fehér érvényesüljön.

A Basenji megjelenésében két típusra oszlik:

1. Sima Basenji - hosszú végtagok, magassága kb. 40 cm, színe világosabb, mint az erdő Basenji színe. Van egy fehér "gallér", amely a mellkasig nyúlik, és fehér "nadrág" formájában rögzíti a lábakat.
2. Erdei basenji - kisebb, mint a sima faj, a marmagassága kevesebb, mint 40 cm, színe sötét. Az erdő Basenji viszonylag kis mérete miatt "pigmeus kutyának" hívják.

Karbantartás és gondozás

fajta

A tulajdonosnak energikus háziállatát napi hosszú sétákkal kell ellátnia, aktív játékok és tevékenységek kíséretében. Ha egy afrikai kutya unatkozik, elkezdi rontani a tulajdont, ingerlékennyé válik, sőt agresszívvá válik nemcsak az idegenekkel, hanem a háziállatokkal szemben is.

Afrikai gyökerekkel rendelkező Basenji egyáltalán nem bírja a hideget, ez egy másik ok arra, hogy a kutyát nappali, fűtött szobában tartsák. A fajta képviselőinek nincs specifikus kellemetlen szaga, gyengén hullanak és nem okoznak zajt. Tehát a háziállat nem okoz különösebb problémákat a házban. Csak azt kell figyelembe vennie, hogy a basenji-k szeretik a magasságokat, mindig megpróbálnak megmászni valamilyen magasságot, hogy szundítsanak egyet, vagy mások megfigyelői állását vegyék fel. Ezért a kutya választhatja a gazda ágyát alváshoz. Az ilyen szabadságjogokat az első naptól el kell vetni, a kiskutyának ismernie kell a helyét, amelyet a tulajdonos meghatároz neki.


Minden típusú kutya közül Basenjit joggal tartják a legtisztábbnak. Macskához hasonlítják, mivel mancsával tisztítja meg magát. A kedvtelésből tartott állatok tisztasága nem mentesíti tulajdonosát néhány olyan eljárás alól, amelyet el kell végeznie:

 • Hetente 2-3 alkalommal ecsetelje.
 • Az "általános" fürdőzésre csak évente egyszer van szükség. Basenji önállóan rendezi a gyapjút. Ezenkívül a vizet az iváson kívül semmilyen más formában nem tolerálja. Még az eső is szörnyű kényelmetlenséget okoz az afrikai kutyának. A bunda ecseteléséhez ecsetet és nedves ruhadarabot ajánlott használni.
 • Tisztítsa meg a füleket pamut törlővel, gondosan hajtsa végre az eljárást, hogy ne okozzon sérülést.
 • Szükség szerint törölje le a szemeket pamutpárnákkal.
 • Basenji karmai természetüknél fogva nem hosszúak, de ha a kutya nem őrli meg önmagában, akkor le kell vágnia, amikor növekszik.
 • Kezelje a bőr parazitáinak speciális készítményeivel.

Talán érdekelni fogja cikkünket: Kutya ápolás. Tippek kezdőknek

Különös figyelmet kell fordítani a Basenji étrendre. Az afrikai kutyáknak saját követelményeik vannak. Az étrend fő összetevője az alacsony zsírtartalmú fajták (csirke, marhahús, nyúl) nyers húsa. Ha kész kutyával akarja etetni a kutyát, vásároljon csak professzionális, prémium osztályt olyan ismert márkáktól, amelyek beváltak a piacon. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a basenjiek hajlamosak a túlevésre és az elhízásra, ezért szigorúan be kell tartani az adagok számát, és nem haladhatja meg a kalóriák számát.

Egészség

leírás

Átlagosan a Basenji fajta képviselői 14-16 évig élnek. A természet jó egészséggel jutalmazta őket, de bizonyos betegségek hajlamosak:

 • Szembetegségek.
 • Fanconi-szindróma - veseprobléma.
 • Urolithiasis betegség - a hólyag különböző méretű kövekkel telik meg, amelyek elzárják a húgyutakat, elviselhetetlen fájdalmat okozva.
 • Elhízottság.
 • Az ízületek betegségei.

A kutyát időben be kell oltani. Javasoljuk, hogy megelőző vizsgálatok céljából évente egyszer látogasson el állatorvosra egy háziállattal.

karakter

basenji

Basenji odaadó és hűséges barátgá válhat, társa nemcsak a tulajdonos, hanem az összes családtag számára is. Az afrikai kutyák nagyon szeretetteljesek, szükségük van az emberek gondozására és figyelmére. Természetüknél fogva összehasonlíthatók egy terrierrel, a macskákhoz hasonló tulajdonságaik is vannak: függetlenség, intelligencia, magatartás, visszafogottság, önmotiváció. Az ilyen "macskás" beállítottság miatt a Basenjit elég nehéz kiképezni és engedelmeskedésre kényszeríteni.

Az energikus háziállatok szívesen játszanak a gyerekekkel. Érdemes megjegyezni, hogy nem túl toleránsak a gyermeki csínyekkel szemben. Ezért nem ajánlott a megjelölt fajtájú gyermeket és kutyát egyedül hagyni. Közönyösséget mutatnak az idegenekkel szemben. Nem mutatnak nagy agressziót idegenekkel szemben, ha nem gerjesztik az állatot dühbe. Basenji soha nem engedi, hogy egy idegen megérintse, ilyen helyzetekben a kutya megpróbál elmenni, hogy elkerülje az érintkezést.

Vadászösztönük miatt az afrikai kutyák imádnak üldözni mindent, ami mozog. Ezért zsúfolt helyeken és zárt területen járva nem ajánlott a fürge háziállatot letenni a pórázról. Basenji rendkívül kíváncsi és egyáltalán nem ismeri a félelmet, ezek a tulajdonságok gyakran kellemetlen, sőt veszélyes helyzeteket okoznak.

Más állatok társaságában a Basenji mindig erőfeszítésekre törekszik. A fajta képviselői, bár nem ugatnak, nem nevezhetők teljesen csendeseknek. Moroghatnak, hangosan motyoghatnak, horkannak és más hangokat adhatnak ki.

Képzés és oktatás

jellegzetes

Éles elme, a találékonyság teszi a Basenji-t képes hallgatókká. Ha talál egy megközelítést egy ilyen kutyához, akkor gyorsan elsajátítja az utcai és beltéri viselkedés összes szabályát, és könnyen átmegy az összes szükséges tanfolyamon. De ha a tulajdonos megmutatja a háziállatnak gyengeségét, türelmetlenségét vagy durvaságát, a képzés leáll.

Az afrikai kutyák számára fontos a korai szocializáció, gyakorlatilag az élet első hónapjától be kell mutatni őket minden családtagnak, háziállattal, valamint az idegeneket is hozzászoktatni a társadalomhoz. Egy felnőtt Basenjit rendkívül nehéz oktatni és képezni.

Tapasztalt kutyavezetők az edzés során javasolják a törekvéssel, a különböző célok elérésével kapcsolatos gyakorlatok kiválasztását. Javasolt a lehető legtöbb tevékenység lebonyolítása a terepen, ahol a kutya szabadon futhat.

Érdekes tények

 • Basenji szeret helyről a másikra költözni, ami "rosszul fekszik", ezért a házban lévő dolgok időről időre eltűnnek, és a tulajdonosoknak meg kell találniuk őket.
 • Az afrikai fajta hívei viccelődnek: "A jó Basenji fáradt Basenji." A tény az, hogy nehéz lépést tartani egy túl energikus háziállattal.
 • Basenji mossa a lábát, mint a macskák.
 • A basenji szukák évente csak egyszer futnak.
 • A kongói kutya a menekülés igazi mestere. Ez a kutya nemcsak átugorhat egy meglehetősen magas kerítést, vagy alagutat készíthet alatta, hanem átmászhat a kerítésen is, mint egy macska.
 • Az afrikai fajta háziállatként él sok királyi házban.

A fajta előnyei és hátrányai

fajta

Basenji aktív, fürge és huncut kutya, akinek erőszakos temperamentuma nem mindenki számára megfelelő. Mielőtt ilyen fajta kölyökkutyát vásárolna, meg kell ismerkednie az előnyeivel és hátrányaival.

Előnyök:

1. odaadás.
2. Nem ugat.
3. Lakásfenntartásra alkalmas.
4. Nem nehéz gondozni.
5. Nincs specifikus szaga.
6. Tisztaság.
7. Játékosság, aktivitás.
8. Jó egészség.

Mínuszok:

1. Nehéz edzeni.
2. Makacsság, akarat.
3. Hajlam az uralkodásra.
4. Szereti összeveszni más kutyákkal.
5. Nem tűri a hideget.
6. Menekülési hajlam.
7. Válogatós az ételben.
8. Napi, hosszú sétákat igényel.
Folyamatos figyelmet igényel, nem bírja egyedül lenni.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.