A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákBasset Hound fajtaleírás és jellemzők

Basset Hound fajtaleírás és jellemzők

fajta

Basset hound

borzeb
6.

Gondoskodás

3.0 / 10

Egészség

7.0 / 10

karakter

6.0 / 10

Tevékenység

7.0 / 10

Hajlam az edzésre

5.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

8.0 / 10

Ki ő, Basset Hound - vadász, művész, filozófus? Abszolút egyedi megjelenéssel felismerhető. Kevesen dicsekedhetnek azonban azzal, hogy ismerik és értik ezt a kutyát. Szomorú és unalmas ostoba, gondolják sokan. Mi vagy, ez egy vidám bohóc, egy bájos tréfamester és egy komoly kutató, mondják a tulajdonosok.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • Karakter és kiképzés
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A Basset Hound igazi európai. Az Egyesült Királyságot hivatalosan szülőföldjének tekintik, de ne mondja a franciáknak. Franciaországban régóta művelték az alacsony lábú kutyákat, ezeket basszusnak (bas) nevezték.

A régi típusú basszusok lassú sebességgel, jó ösztönnel és viszkozitással különböztek a kutyák fő állományától. Ilyen tulajdonságokkal rendelkező kutyára volt szükség a lábvadászoknak, ellentétben a lovas nemesség gyors kutyáinak csomagjaival. Bass szorgalmasan dolgozta ki egy kis állat nyomát: nyúl, nyúl, róka, sebzett őz és vaddisznó.

A kutyák kiválasztása kizárólag a munkajellemzők alapján történt, ennek eredményeként egy sajátos külső kutya alakult ki: masszív, alacsony, kifeszített testű és rövid végtagokkal. Tehát a XIV-XIV században. megjelent a Basset Artesian Norman prototípusa.

A XVIII. Századra. kialakult a fajta általános fenotípusa, bár Franciaország különböző régióiban és a különböző amatőr tenyésztőknek megvoltak a saját preferenciáik. A rövid lábúak azonban fokozatosan elhalványultak, ennek oka a lőfegyverek elterjedése és az érdekelt szelekció hiánya volt.

Az eredeti kutyákat Lecute és Lahn francia tenyésztők újjáélesztették. A kutyák felkeltették a britek figyelmét, 1863-ban és 1866-ban vezették be őket a szigetre.

Angliában nem voltak ilyen típusú kutyák, de azonnal a munka, hanem a külső különbségek megerősítésére és megszilárdítására törekedtek. Ehhez a basszust egy véres kutyával keresztezték. A kutyák hatalmas kifejező fejeket szereztek sötét beesett szemekkel és szárnyakkal, egyedi fülekkel és megereszkedett bőrrel. Útközben a nagy véreb komplex indulata átment a basszushoz.

Az angol tenyésztők munkája kiszámított és céltudatos volt, az eredményt nagyon gyorsan sikerült elérni. Már 1883-ban a "Basset-Club" képezte az új fajta első mércéjét.

Angliában a lábak üldözése nem volt népszerű, de az idő múlásával az urak-vadászok elnyomottnak érezték magukat a kedvenc parfour vadászatuk során, és figyelmüket a Bassets felé fordították. Az új vadászkutya nem szabványos megjelenése dekoratív orientációjáról beszélt, de ilyen rövid idő alatt a kutyák nem veszítették el a vadászat fő minőségét - a nyom helyes és hosszú ideig történő követésének képességét. Bassett kutya maradt - kutya.

Ennek ellenére a fajta jövőbeli sorsa előre meg volt határozva: dekorációs cél, kiállítási kiállítások és társ szerepe. Ebben a minőségében hódította meg a Basset Hound a többi európai országot, Amerikát és Oroszországot.

fajta

Fajta szabvány

Nem mindenki emlékszik a fajta nevére, amikor találkozik egy kutyával sétálni, de megjelenése felejthetetlen. A hivatalos fajtastandard megváltozott, de általában a Bassets megtartotta eredeti jellemzőit. Mivel a fajta izolált, a jelenlegi FCI dokumentum átmásolja a Nagy-Britannia Kennel Club rendelkezéseit.

A szabvány megköveteli, hogy a basszus erős, csontos, szívós és aktív legyen. Annak ellenére, hogy a kutya formátuma kifeszített, és a feje nagyon nagy, az összeadás arányossága és a harmonikus általános megjelenés kerül előtérbe. A kötelező kutya benyomás az önbecsülés kifejezése.

A marmagasság 33-38 cm tartományban a szabvány által szabályozott, de nem meghatározó paraméter. Sok múlik a fej csontján és méretén, az izmok és a bőr állapotán. A basszus súlya 20 és 35 kg között lehet, de a nehezebb példányok egyre gyakoribbak.

Basset nagyon erős utolsó és terjedelmes mellkasú. Végtagjai kissé íveltek, éppen elegendők a csomagtartó hatékony alátámasztásához, és erős szalagokkal vannak ellátva.

A Basset elegáns színű, leggyakrabban a fekete és a vörös foltok és a fehér színű masszázsok kombinációja. Az orosz vadászok ezt a színt vadászkutyákban "feketének és pirospozsgásnak" nevezik. A kétszínű, különböző intenzitású vörös és fehér szín szintén a fajta velejárója.

A fajta aláírási jellemzői:

 • Masszív fej, kifejezett occipitalis kiemelkedéssel és egyenes homlokkal.
 • Repült (ajkak).
 • Hosszú, puha fülek.
 • Rhomboid szemek lógó alsó szemhéjjal.
 • Nagy bőrfelület, helyenként redők képződnek.
 • A farok hosszú és erős, szablya formájában.

Mivel a basszust gyakorlatilag nem használják vadászatra, külsejét szándékosan eltúlozták. Ez számos olyan módosítást eredményezett, amelyek veszélyeztetik a kutyák egészségét, nevezetesen:

 • Túlzott bőrredők a homlokon és a végtagokon.
 • Túl hosszú, vékony fülek.
 • Túl fejlett, alacsonyan süllyedt mellkas.

Az ebből adódó rendkívüli dekorativitás eredményeként a nagy kutyák elvesztették mozgásszabadságukat, és a Basset temperamentuma is szenvedett. Az állatorvosi lobbi és az állatjogi aktivisták hatására a British Kennel Club és az FCI konkrét rendelkezéseket adott a jelenlegi szabványhoz.

A jelenlegi változatban hangsúlyozzák, hogy a Basset Hound egy vadászkutya, ami azt jelenti, hogy minden lehetősége megvan a földi hosszú mozgásra. Szabad lendületes mozgások, kényelmes mellkas, erős csontos végtagok létfontosságúak. Az összes külső elem egyensúlya sallang és torzítás nélkül értékelhető.

Bassettnek van

Karbantartás és gondozás

Bassettet korántsem könnyű fenntartani. Ezért van nagyszámú "refusenik" a fajtában: a tulajdonosok, nem értékelve képességeiket, néhány hónappal a vásárlás után visszaküldik a kölyköket a tenyésztőkhöz, vagy szinte felnőtt kutyákat adnak.

A Basset Hound-nal való együttélésnek számos problémája van:

 • A legnehezebb a WC-kérdés. Sok tulajdonos rajta hagyta a versenyt. A basszusoknak sokáig szokniuk kell, hogy egy séta során elküldjék szükségleteiket, inkább mindent otthon csinálnak. A tulajdonos viselkedésének ezen sztereotípiájának leküzdése óriási türelmet és bizonyos pszichológiai hozzáállást igényel.
 • Hosszú séták. A kiskutya életének első évében szintén gyakori, napi 10 kijárat van. A basszus járása, miközben ugyanazon a helyen áll a „kollégákkal”, nem fog menni. Sokat kell járni, de legalább nem gyorsan. 2-3 órán át tornázzon.
 • Nagy kutya súlya. Figyelembe véve a kiegészítés sajátosságait - rövid lábak + mély mellkas - nehéz a basszusoknak, és az első évben nem lehet lemenni a lépcsőn és kiugrani az autóból. Nem mindenki szállíthat lenyűgöző juniorokat és idős veteránokat.
 • Bőr-, fül- és szemápolás, körömvágás. Ezek a kutya méretére tekintettel feltétlenül szükséges eljárások időigényesek és gondozást igényelnek. Elég 2-3 havonta egyszer fürödni a kutyákat, de ez fáradságos folyamat. Ugyanakkor a fürdés nem szabadul meg a szagtól - igen, sok basszusnak van sajátos illata.

A kutyáknak különleges munícióra lesz szükségük a sétáláshoz: egyedi méretű hámok (csak felnőtt kutyák számára), széles puha gallér és hosszú, 5-10 m hosszú póráz. meglehetősen nagy sebességet érhet el, és eltűnhet a szem elől. Ugyanakkor az ösvényen haladó basszus gyakorlatilag nem hall és nem is lát semmit, kivéve az ösvényt.

Az összes lőszert télen ellenőrzik, hogy nem fagy-e le, nyáron pedig nem dörzsölődik-e. Basset bőr- és szőrérzékeny.

Basset hajlamos a túlevésre külön problémát vet fel. Egy már meglehetősen nagy, túlsúlyos kutya szinte mozdulatlanná válik. De csak a szívtelen pedánsok képesek tartózkodni az apróságokkal való etetéstől, megsimogatva a basszus végtelenül szomorú arcát. Vagy gondoskodó, hozzáértő tulajdonosok.

fajta

Basset hound egészség és betegség

A Basset Hound 12-14 éves teljes életre képes. A szükséges feltételek:

 • Séta.
 • Mérsékelt étrend.
 • Napi rendszer.

A párosítás nem teljes a tulajdonosok segítsége nélkül. Basset szukák önmagukban szülnek, de a terhesség nehézségeket okoz a normális mozgáshoz.

A szokásos kutyás problémák mellett speciális fajta betegségek várják a basszusokat:

 • Discopathia. A hosszúkás formátum megteremti az előfeltételeket a csigolyatárcsák megszorítására.
 • Szembetegségek: ectropion és entropion, glaukóma, "cseresznye szem" - a harmadik század elvesztése. A betegség alapját a nedves, lelógó szemhéjak, a felesleges bőr képezi.
 • Könyök dysplasia.
 • Különböző etiológiájú dermatitis.

A Basset Hound a chondrodstrophiás kutyák csoportjába tartozik (a végtagok rövidülésének jelensége a koponya normál méretével). Ezért a jelenség genetikai természetével kapcsolatos általános kockázatok. És ez nemcsak discopathia, hanem elhízás, bőrbetegségek, hamis terhesség is.

Az állatorvos-szakértők ugyanakkor megjegyzik, hogy a fajta normális állapotban van, és nem hordoz genetikai veszélyt. Az egészséges és hosszú élet érdekében a basszusok a bőr redőinek, fülének és szemének ügyes gondozását, valamint megfelelő fizikai aktivitást igényelnek.

borzeb

Karakter és kiképzés

Bassett nem flegma, mint amilyennek látszik. Normális esetben ez egy nyugodt, kiegyensúlyozott kutya, készen áll a hosszú távú munkára és a baráti kapcsolatokra. A gyávaság és az infantilizmus éppúgy nem jellemző a basszusra, mint a harag és az agresszió.

Kemény, makacs kutyaként a Basset nem hajlamos a gyors váltási tevékenységekre és az érzelmek erőszakos megjelenítésére - ez káros a munkára. Ezért makacssága, mert a kutya nem dobhatja el a megtett utat, és idegen ingerek nem terelhetik el. Csak a Basset vadászati ​​jellegének megértése segíti a tulajdonosokat a kiképzés nehézségeinek leküzdésében.

Egy jó basszus kutya sétán és a show ringben magabiztosan viselkedik, amint az a farkából is látszik. Nehéz elképzelni, hogy egy ilyen kutya kétségtelenül külön parancs nélkül végrehajtaná a parancsokat. A tulajdonos akaratának való alávetettség nem az ő természete. Bassett csak beleegyezik a kapcsolatba.

Talán cikkünk hasznos lesz az Ön számára: A kutya nem engedelmeskedik, vagy "Ki a főnök a házban?!"

Bassetts okos, de nem hirdeti. Nagyon szeretik tulajdonosukat, de visszafogottan mutatják ki érzéseiket.

Bassettet csak szóval és intonációval lehet büntetni, de ez csak 100% -ban megengedett. Ártatlanul büntetik, a basszust komolyan és sokáig sértik, az igazságtalanság emlékezik és bosszút állhat. Úgy csinálja, mint egy macska - egy vaskos tócsát hagy a tervezett helyen.

A kutyák falkakutyák, remekül érzik magukat a "csapatban". Két vagy három basszus egy tulajdonostól gyakori. Nem ütköznek idegenekkel, de nem is törekszenek a kommunikációra.

Bassettnek basszusgitár, impozáns hangja van, amely kifejező fejjel párosítva megtévesztő benyomást kelthet, de az őr nem hagyja el. Túl puha a természete.

A kölcsönös megértés légkörében, jó, érdekes, hosszú séták feltételével a basszus önbizalomvá válik, eléggé boldog, sőt néha játékos is a maga módján. A tenyésztési szakértők különös figyelmet fordítanak a kutyák temperamentumának ellenőrzésére egy kiállítás-ellenőrzés során.

leírás

A fajta előnyei és hátrányai

Nyilvánvaló, hogy a Basset amatőr fajta, amelyből kevés van. Nem ajánlott basszust kezdeni első kutyaként, a felelősség túl nagy. De a kísértés nagy, a kölyökkutyák túl aranyosak és a felnőtt kutyák csodálatosak.

Bassett az az eset, amikor egy angyali megjelenés mögött egy erős mentalitású, különleges mentalitás rejlik. És megfelel azoknak az embereknek, akik értékelik és tisztelik az ilyen "funkciót".

Értékeljük nem kutyákat, hanem egy basszus kutya lehetséges tulajdonosait:

Egy magánház, a nagy sétálóhelyek jelenléte plusz a tulajdonos számára. Munkaterhelés, rendszeres hiányzás - mínusz.

A képzési folyamat iránti érdeklődés, a pszichológia, a pedagógiai találékonyság plusz. Lustaság, hajlandóság a passzív pihenésre - mínusz.

Plusz az a hajlandóság, hogy egy kiskutya életének első évét vele és tócsaival, halmaival és szakadt dolgaival töltsük. A türelem, az állóképesség további plusz.

A basszus tulajdonosok számára a legnagyobb plusz a sétálás szeretete bármilyen időjárás esetén.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.