A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákMopsz jellemzői és a fajtaleírás

Mopsz jellemzői és a fajtaleírás

funkció

Mopsz

leírás
7.2

Gondoskodás

9.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

8.0 / 10

Tevékenység

3.0 / 10

Hajlam az edzésre

5.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

A mopsz elképesztően nagyvonalú és jóindulatú kutya, amelyet régóta tartanak a helyén. Szórakoztató, kicsit kínos és egyszerűen vicces, sok rajongójuk van. Különösen a gyerekek szeretik őket nyitottságuk és elevenségük miatt.Sokan nem értik, hogy a ráncos pofájuk, amely képes szép fintorokat kiváltani, hogyan nem érheti meg őket. Annak ellenére, hogy a mopszok meglehetősen miniatűr méretűek, az összes kis kutyafajta közül a legnagyobbnak tartják őket.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Ez a fajta nemcsak a kutyatenyésztőket, hanem a történészeket is érdekli, mert fejlődése az egész emberiség fejlődésére vezethető vissza. Például Hollandiában ezeket az aranyos kutyákat kínai masztiffnak becézték. Európában a mopsz elnyerte a "budoár kutya" becenevet. A 19. századi Franciaországban a fajtát "Carlin" -nek becézték Carlino komikus után, aki maszkba öltözve jelent meg a színpadon egy vicces mopsz arc formájában.

Mindenesetre bármennyire is népszerűek a mopszok az „Óvilágban”, nem kétséges, hogy ennek a fajtának az első képviselői keleten jelentek meg. És körülbelül háromezer évvel ezelőtt történt. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a fajta Indiából származik. A történészek lenyűgöző része azt sugallja, hogy ez Kínában történt (ami azonban valószínűbb). Az egyik változat szerint a mopszok közvetlen rokonai a pekingieknek.

Ismeretes, hogy a Közép-Királyságban hosszú ideig voltak kicsi kutyák, rövid pofával és kissé előreálló alsó állkapocsval.

Ezeknek a kutyáknak két típusa volt: Ha Pa és Luo Jie. Az első fajta képviselőit a hosszú haj jellemezte. Tekintélyesebbnek tartották őket, ezért csak a császári házban tartották őket. Úgy gondolják, hogy ezek a Ha Pa a pekingi ősök.

Luo Jie-nak viszont rövid haja volt. A rövid szőrű kutyák valamivel kevésbé voltak népszerűek, mint a hosszú szőrűek, de gyakran gazdag nemesi házakban éltek. Néha e képviselők egy részét a tekintélyesebb Ha Pa-nál szállásolták el.

Azokban a korai években a hétköznapi embereknek alig lehetett ilyen kutyájuk. És nem csak azért, mert költségük elviselhetetlen volt egy hétköznapi ember számára. A gazdag otthonokban a mopszokat különös gonddal kezelték. Számukra kijelöltek egy személyt, aki felelős volt a kutyák jólétéért. Tudta, hogyan kell megfelelően etetni, mosni és más gondozást nyújtani.

Ezenkívül a fajta képviselőit egy speciális hordágyon vitték a szolgák. Ezt azért tették, hogy a kutya semmiképpen ne dolgozzon túlzottan, és a közönség nem gondolkodhatott ezen szokatlan állatok szépségén. Minden olyan súlyos volt, hogy a mopszokért felelős személy saját életének árán volt felelős érte.

Ritka esetekben a kutyákat ajándékba lehetne ajándékozni. És egy ilyen ajándékot az egyik legértékesebb és legkívánatosabbnak tartottak.

Kíváncsi, hogy a kínaiak leginkább a fajtájuk képviselőit értékelték a pofájukon (a fajta korábbi képviselőiben sokkal szerényebben fejezik ki őket). Úgy vélték, hogy a ráncok elhelyezkedése a kutyák pofáján hasonló a kínai karakterekhez, ezért császári jel.

leírás

A mopszok a 15.-16. Században kerültek az „Óvilág” területére. Győztes útjuk a holland királyságban kezdődik. Mint az akkori pletykászok szokták mondani, az udvarhölgyek ezeket a kutyákat a közelükben tartották, mivel szokatlan pofájuk csúnya majmoknak tűnt.

Állítólag a hölgyek velük összehasonlítva sokkal vonzóbbnak tűntek. Reméljük, hogy ezek csak kellemetlen pletykák, és a hölgyek valóban teljes szívvel ragaszkodtak a kis háziállatokhoz.

Kínával ellentétben Európa jobban támogatta a mopszok tartását, mert területén e fajta képviselőit nemcsak nemes nemesek, hanem csak gazdag emberek is megengedhették.

Ezért történtek, hogy ezekkel az európaiak számára még nem ismert kutyákkal kereskedők, ékszerészek, kereskedők és a társadalom nem szegény képviselőinek családjában találkoztak.

Gyakran előfordult, hogy a gazdagok, akik megpróbáltak közelebb kerülni egy nemesi család embereihez, mopszot kaptak. Így arra törekedtek, hogy legalább egy kicsit hasonlóvá váljanak az arisztokráciához.
XVII-XVIII század - a mopszok népszerűségének csúcsa. Egészen általánosnak tartották, hogy van egy vagy több ilyen csinos háziállat.

Ezt a fajtát különösen tisztelték és tisztelték a csendesebb William holland királlyal történt eset után, amikor csak azért sikerült elmenekülnie, mert mopsza ébresztette fel, miközben az ellenségek éjszaka megtámadták uraságának házát.

A történelem ezen időszakában sok olyan festmény született, amelyekben rövid pofával rendelkező vicces háziállatok pózolnak nemes gazdáikkal és gyermekeikkel.
A rokokó korszakában a mopsz is népszerű volt, de a szeretet irántuk fokozatosan megszűnik ilyen hatalmas lenni. A 19. században még a filisztizmus egyfajta szimbólumának is tekintették őket. A mopszokat olyan emberek kezdték meg, akik semmit sem értettek ezen állatok gondozásából, táplálkozásából és tenyésztéséből, ami miatt a fajt degeneráció fenyegette.

De szerencsére 1864-ben Viktória királynő mopszot akart szerezni. Mivel a kutyák többsége számos keresztezés eredménye volt, nehéz volt tisztességeset találni. Aztán úgy döntöttek, hogy ismét fajtatiszta kutyákat importálnak Kínából. Azokban a napokban megjelentek a fajta első fekete kabátos képviselői, akiket "az éjszaka feketeségének" neveztek.

Igaz, a királynő továbbra is szívesebben látta a közelében a bézs vagy kajszibarna fajta képviselőit, amit az akkor kialakított faiskolák tettek. 1883-ban megjelent az első mopsz szerelmesek klubja, és szó szerint öt évvel később jóváhagyták ennek a fajtának az első szabványát.

Oroszország területén a 19. századig semmit sem tudtak a mopszokról. A forradalom és az arisztokrácia megszűnése miatt ezeknek az állatoknak nem volt idejük komolyan foglalkozni, ezért ez a fajta valójában nem létezett a Szovjetunió területén. És csak a múlt század 80-as évek végén hoztak mopszokat az NDK-ból, valamivel később - Lengyelországból és Angliából, amely után megkezdődött az aktív tenyésztése. Ma a mopsz meglehetősen népszerű fajta a mi területünkön.!

Fajta szabvány

ennek a fajtának

A mopsz kicsi mérete ellenére testes és izmos kutya. Négyzet alakúak. A fajta hímek elérik a hosszúságot 30-35 cm és súlya 6-10 kg. A nőstények valamivel kisebbek: 25-30 cm, súly - 6-8 kg.

A fajta egyéb jellemzői:

A mopsz feje kerek és nagy, a pofa rövid és fel nem emelt. Hajlékony ráncai vannak.

A szem sötét, kerek, fényes, tele tűzzel, intelligens és intelligens, nagyon jól körülhatárolhatók. Tekintetüket összehasonlítják egy filozófus tekintetével, aki megtanulta a lét bölcsességét. Ugyanakkor, amikor a hangulat játékos, a szem kifejezése vidámsá válik.

A fülek kicsiek, közel vannak a koponyához. Ha megérinti őket, puha és kellemes bársonynak érzik magukat. Az első szabványok szerint a mopszfüleket levágták, de a 19. század végén úgy döntöttek, hogy felhagynak a vágással. A szabvány szerint a mopszfülek lehetnek gombok (a héjat takarva) vagy rózsák (a héj szét van nyitva).

Az alsó állkapocs meglehetősen széles, normál esetben a mopszok harapása kissé alulmarad, a fogak nem állnak ki. A rosszul beállított állkapcsokat és a kiálló nyelv nem számít normának! Bár Angliában a korábban kinyúló nyelvet tartották a mopszok előnyös külső tulajdonságának.

A nyak viszonylag erős, erős, vastag és elég hosszú ahhoz, hogy büszkén hordozza a fejét. A mellkas széles, a hát egyenes.

Elülső és hátsó része erős, nem túl rövid, párhuzamosan helyezkedik el, közvetlenül a test alatt helyezkedik el, jó elülső szögek.

A farok magasan van és közel van a hátához, göndör. Ha kettős göndör van, akkor ez a fajta képviselőjének egyértelmű előnye.

A szőrzet rövid, sima és fényes.

És most a színről. Négy fő típus képviselheti:

 • ezüst;
 • halványsárga;
 • a fekete;
 • sárgabarack.

Mindegyik színt (a feketén kívül) elég kiejteni kell ahhoz, hogy egyértelműen meghatározza az alapszín és a fej hátsó részén, a hátsó részen a farokig húzódó fekete csík közötti kontrasztot.

Ugyanennek a kontrasztnak egy fekete maszknak kell lennie az arcon, az anyajegyeknek a nyakon, a füleken és a homlokán gyémánt vagy ujj formájában. Minél erősebb a kontraszt az alapszín és a sötét jelölések között, annál jobb.

Karbantartás és gondozás

leírás

A mopszgondozásnak anatómiai és fiziológiai jellemzői miatt van némi különbség. A tulajdonosnak figyelmesnek és gondoskodónak kell lennie kedvencével szemben, de néha - rugalmatlanságot és határozott jelleget kell mutatnia.

Mivel a mopsz hajlamos az elhízásra, nem szabad túl táplálni. Ne adj nekik édességet, és ne dőlj be annak az aranyos arcnak, amelyet ezek a kutyák építhetnek, könyörögve az ínyenceknek.

Különös figyelmet kell fordítani a körmök levágására, különösen a 6 hónaposnál fiatalabb kölyökkutyák esetében. Ha az eljárást nem hajtják végre időben, előfordulhat, hogy a kutya végtagjai nem megfelelően formálódnak.


Gondosan vizsgálja meg a mopsz szemeit, mivel azok hajlamosak a különféle betegségek kialakulására. Az időben észrevett betegség segít megelőzni a súlyos egészségügyi problémákat.

Gondoskodni kell a kabátról egy kemény ecsettel történő fésüléssel. Nem szabad gyakran mosni a kutyáját. Ehelyett törölheti kedvence testét egy meleg vízbe nedvesített luffkesztyűvel, vagy használhat speciális hajápolási termékeket. Ne felejtsük el, hogy a mopszredők is gondos karbantartást igényelnek, mivel nagyszámú baktérium gyűlik össze közöttük.

Szerezzen be egy naptár-emlékeztetőt a kutyák bolháktól, kullancsoktól és férgektől való kezelésének dátumával, és adja meg ott a kezelések tervezett időpontját. Felhívjuk figyelmét, hogy jobb, ha az eljárások közötti időtartam legalább két hét.

A mopsz nem szereti a meleget, ezért igyekezzen fizikailag nem túlterhelni ezt a fajtát forró időben. Ezek a kutyák szívesen sétálnak, de nem túl fárasztóak. Nem hosszú futásra, hosszú sétára vagy komoly állóképességi gyakorlatra készültek. Hideg időben viseljen kedvencén egy munkaruhát, amelyben még vonzóbb lesz.

Mopsz egészség és betegség

ennek a fajtának

A fajta hajlamos a brachycephalicus szindróma kialakulására, amelyet az orr és az orrlyuk falának alakváltozása jellemez, ami miatt a kutya nem tud normálisan lélegezni. A szindrómát súlyosbíthatja a háziállat elhízása, mivel túl nedves vagy forró helyen van. Bizonyos esetekben a mopsz egészségét komoly veszély fenyegeti, ezért meg kell műtéti úton korrigálni az orr szerkezetét.

A fajta hajlamos a gyulladásos agyi betegségekre is. Sajnos a prognózis nem mindig kedvező. Betegség miatt a kutyán görcsrohamok alakulhatnak ki, amelyek akár kómával és halállal is végződhetnek.

Ha egy mopsz sérült csigolyarésszel rendelkezik (ami egyébként a fajta képviselőiben is gyakoribb), akkor ezt a háziállat megváltozott járása észreveheti. Csak a műtét segíthet.

Nem ritka, hogy a kutyák ortopédiai problémákat tapasztalnak. Például néhány állat a combfej nekrózisában szenved. Emiatt a szerencsétlen mopsz járás közben nem léphet a hátsó lábára. A kutyát a csípőízületek betegsége is megütheti. Igaz, ebben az esetben nincs szükségük sebész segítségére (ellentétben a nagy fajtájú kutyákkal).

A mopszok fogfájástól is szenvedhetnek. A kutya állkapcsának különleges szerkezete miatt akár a fogak károsodása is előfordulhat.

karakter

fajta

A legtöbb mopsz aktív, energikus, helyrehozhatatlan lény, akik inkább sokat játszanak. Különösen igaz ez a 2-3 éves fiatal kutyákra. Mindennapi ügyeikben azonban szükségszerűen van idő a csendes pihenésre, a kikapcsolódásra és az alvás élvezetére.

Ahogy a mopsz öregszik, ésszerűbb és bölcsebb lesz. De ne gondold, hogy a háziállat hanyagságának és vicces bohóckodásainak korszaka elmarad. Biztosan találnak időt saját, pusztán kutyás játékukra.

A mopszok barátságosak más emberekkel, állatokkal és még macskákkal is. Bizonyos esetekben ez hátrányt is jelenthet, mivel hiszékenységük nem mindig jó. Jól kijönnek a gyerekekkel, de nem szabad azzal számolni, hogy a kisállat fél napig szórakoztatja a babát, fáradhatatlanul mókázik.

Bár ezek a kutyák erősek, lehet, hogy nincs elég temperamentumuk ahhoz, hogy egyfajta "örökmozgó gép" legyenek.

Annak ellenére, hogy sok ember hozzááll a mopszokhoz, mint dekoratív kutyákhoz, nagyszerű "harangok" lehetnek. A háziállat lesz az első, aki meghallja a közeledő vendéget, és értesíti erről a tulajdonosát és a többi családtagot.

Néha úgy tűnik, hogy a mopszok nem túl érzelmesek, de ez egyáltalán nem igaz. Ennek a fajtának a kutyái nagyon szeretik, ha simogatják, simogatják, „megölelik” és játszanak velük. Sőt, nagyon élénk örömteli érzelmeket képesek felmutatni.


A mopszok, okosak és intelligensek, nagyon makacsak lehetnek. Ennek oka lehet a háziállatot ért valamilyen bűncselekmény következtében megsebzett büszkeség. És minél idősebb a kutya, annál jobban kialakul az önértékelés érzése.

De ennek ellenére a mopszok hű barátok a tulajdonosuk számára. Készek vagyunk követni őt mindenhol, így tökéletesek társak szerepére. Szeretnek az emberi társadalomban lenni. Nem tolerálják, hogy sokáig üres szobában legyenek.

Képzés és oktatás

ennek a fajtának

Mivel a mopszok okosak, de makacsok, a képzésüknek vannak sajátosságai. Nem szeretik az egyhangúságot és ugyanazon cselekedetek ismétlését. Képesek tréfálkozni az edzés során, emiatt egy tapasztalatlan kutyavezető sokat tud értetlenkedni.

A mopszokat nem szabad büntetni edzés közben. Mindenképpen megsértődik, és teljesen leállítja a parancsok végrehajtását. Bátorítással és dicsérettel cselekedj - imádják. Azok, akik készek kedveskedni a gazdájuknak, vagy szeretnének csemegét szerezni, őszintén megpróbálják.

Annak érdekében, hogy a mopsz nevelése a lehető legeredményesebb legyen, a házban való megjelenésétől kezdve foglalkozni kell velük. A legfontosabb időszak az első 6 hónap. Ha ez alatt az idő alatt nem teszünk eleget, nagyon nehéz lesz megtanítani és átoktatni a háziállatot.

A fajta másik jellemzője: a kis mopszoknak nehézségeik vannak a gyomor irányításában. Ne idegeskedjen feleslegesen, hanem csak türelmes és kitartó. Az idő múlásával a háziállat megtanul rendesen WC-re menni.

A fajta előnyei és hátrányai

A mopsz fajtának számos előnye van, amelyek miatt ezek az aranyos kutyák annyira népszerűek:

 • nagyon barátságosak másokkal és más állatokkal is;
 • könnyen megtalálja a közös nyelvet szinte mindenkivel;
 • szilárdan és biztonságosan kapcsolódik a tulajdonoshoz, képes elválaszthatatlanná válni tőle;
 • ideális barátja lesz egy gyermeknek és egy idősebb embernek, mivel mindenkihez hozzáállást talál;
 • könnyen kezelhetők, nem igényelnek semmi különöset;
 • a kis szobában való élet is megfelelő számukra (szinte bárhol elférnek);
 • ritkán ugat;
 • nem túl aktív, nem igényel állandó mozgást.

Íme néhány fajta hátránya:

 • van egy sajátos illata, ami egyesek számára nem tűnik túl kellemesnek;
 • makacs lehet;
 • hajlamos az egész év folyamán megrázkódtatásra;
 • horkolhat, mint irritálhatja a hangokra túl érzékeny embereket;
 • A nem megfelelő táplálkozással könnyen túlsúlyba kerülnek;
 • nem szereti a meleget.

Sok embert megzavar a mopszok ráncos arca, ezért nem mindenki hisz azonnal ezeknek az állatoknak a barátságosságában. De a fajta képviselőinek tulajdonosai szerint nehéz nyitottabb és őszinte kutyákat találni. Hihetetlenül karizmatikusak, képesek mindenkit szórakoztatni vicces kis arcukkal és enyhe esetlenségükkel. Ezért azok, akik hűséges, felismerhetetlen, pozitív barátot vagy társat akarnak maguk mellett látni, nyugodtan megszerezhetnek egy mopszot.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.