A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákDoberman Pinscher a fajta leírása és jellemzői, fotó

Doberman Pinscher a fajta leírása és jellemzői, fotó

doberman

Doberman

doberman
9.3

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

8.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Egy ilyen szokatlan kutya, mint egy doberman, láttán azonnal kettős érzés támad. Egyrészt ez a kiváló és impozáns kutya gyönyörködteti kecsességével és erejével.Másrészt sokan attól tartanak, hogy ilyen félelmetes állat közelében vannak. Valójában a Doberman az egyik legjobb szemfog a nyomok és különféle anyagok (például drogok vagy robbanóanyagok) felkutatásában, emellett az egyik legjobb őr őrének. Ez a kutyafajta az összes legjobb tulajdonságot magában foglalja - hűség, reakció, mutatósság, mentális fejlődés, állóképesség.

És ha egy ilyen kutya képes agressziót mutatni, akkor ez elsősorban a kutyák nevelésében és képzésében bekövetkezett súlyos hibáknak tudható be. Ha készen áll arra, hogy a lehető legtöbb időt töltse háziállatával, sok szeretettel és figyelemben részesítve, akkor a doberman a fajtája.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai
 • Doberman fotó

A fajta története

Tudomásunk szerint a XIX. Század közepére egy ember, aki a türingiai német fejedelemség közszolgálatában állt - Friedrich Louis Dobermann úr, aki ráadásul némi extra pénzt keres kóbor állatok fogásával és menedékhelyen tartásával, egy új fajtával állt elő, amely félelem nélküli, ördögi, erős és különleges kitartással bírna, különösen hasznos és hű volt a tulajdonoshoz.

Az egyik változat szerint a cél egy harci kutyafajta tenyésztése volt. A fajta rajongói azonban cáfolják ezt a verziót, és azzal érvelnek, hogy Friedrich Dobermann a tulajdonos ideális gyámját akarta kinevelni.

Először is, a céltól megrészegülve, Friedrich Dobermann mindenféle vásárra ellátogatott Apold szülővárosában. Ezen események egyikén vásároltak egy pár régi német pinschert, amely később reprodukálta a Bismarck szukát, amelyet a további szaporodáshoz használtak.

Ez néhány tényező, amelyek biztosan ismertek, mivel szinte minden kutyakönyvben szerepelnek. A Doberman fajta lehetséges őseinek nevéhez fűződik a terelő kutyák és az agár, a kék kutya, a manchesteri terrier, a fekete és a barnás hús.

Sajnos e faj közvetlen létrehozója nem vezetett méneskönyvet. Ennek ellenére Friedrich Dobermann lenyűgöző eredményt ért el. Közel több évtizeden át azonos fajtájú kutyákat tenyésztett.

Az eredetileg új fajta jelentősen különbözött a jelenlegi Doberman-képtől. Az első dobermánok zömök, túlaktívak voltak, fokozott gonoszsággal és ugyanakkor bizonyos kíntalansággal rendelkeztek. Az eredmény azzal a ténnyel jár, hogy a Doberman Pinscher helyesen választott ki hasonló típusú kutyákat, és ezért elérte célját.

fajta

1860-ban megjelent egy kutyafaj, amelyet Dobermann thüringiai pinschernek nevezett. Ez a faj Doberman szülővárosában nagyon népszerűvé vált, és hamarosan Apolda városán kívül.

Ezt a típust közvetlenül a rendőrség szolgálatára szerezték, amely őrzésen és őrzésen alapult. Ezek a kutyák rettenthetetlen és gonosz természetük, villámgyors reakciójuk, állóképességük miatt óriási használati értéket mutattak, miközben nem igényeltek különösebb ápolást.

A helyi lakosok ezt a fajt speciális néven "Spikami" -nek becézték, amelynek becenevét titkosrendőrként magyarázták.

1870-ben ennek a fajtának a kölyökkutyái lettek a legnépszerűbb termékek a piacon és a vásárokon. Továbbá, a doberman fajta iránti növekvő érdeklődés miatt az eladó kereslet országszerte megnőtt. E fajta népszerűsítése során a dobermannak három nevet is sikerült megváltoztatnia. Eleinte thüringiai pinschernek hívták, majd dobermán pinschernek kezdték hívni, később azonban dobermanná rövidítették. A név rövidítése a fajta színvonalának nagyon gondos felülvizsgálata után történt, mivel a Pinscher magában foglalja a patkányfogók fajtáját, és ennek gyakorlatilag semmi köze Dobermanékhez.

A 20. század elején a világon több száz (legfeljebb 1000) tenyésztő volt. Dobermannok Amerikában (USA és Kanada) jelentek meg, ahol az ördög kutyák becenevet kapták. Tulajdonosaikkal meghódították Nagy-Britanniát, Norvégiát, Svédországot és sok más európai országot, és eljutottak Ausztráliába. Az 1902-es év Oroszország számára is jelentős volt, ezt a dicsőséges fajtát azonnal felhasználták a rendőri szolgálat számára, ahol a dobermánok később elismert vezetővé váltak. Dobermans közvetlenül a kutyatenyésztés fejlesztését fogalmazta meg a szolgáltató szektorban, így első osztályú kutyák.

Fajta szabvány

funkció

A dobermánokat megtisztelően a legszebbnek tekintik ennek az elnevezésnek az összes fajtája közül. Erős, szívós, jóképű, intelligens, hosszú lábú - tartalmazzák a fajta összes előnyét. A kecses, hosszúkás pofa gyengédséget vált ki. A büszke testtartás és az elegáns testalkat, a széles mellkas ideális anatómiai arányokat mutat.

A hivatalos Doberman Pinscher fajta szabványt 1990-ben hagyták jóvá.

A dobermánok külsejének főbb jellemzői:

A marmagasság a hímeknél általában 68 és 72 cm között mozog, súlya 40-50 kg. A nőstények valamivel kisebbek (63 - 68 cm, 32-35 kg tömeggel).

A Kutyatestnek négyszögletes fóruma van. Hossza nem haladhatja meg a marmagasságot több mint 5% -kal (a férfiak esetében releváns).

A koponya erős, és az egész testtel arányos. Ha felülről nézi a fejvonalat, akkor az lekerekített ékre fog hasonlítani.

A megálló jól körülhatárolható.

A pofa széles és mély. Az ajkak szorosan illeszkednek a fogakhoz. Ollómarás, erős állkapocs.

Az orr nagy, fekete és barnás kutyáknál fekete színű, barna és barnásbarna kutyáknál barna.

A szemek általában sötétek és közepes méretűek. A nem fekete kutyák világosabb árnyalatai lehetnek az írisznek.

A fül korábban levágódott, jelenleg számos ország és kutyás szervezet tiltja a vágást. Ha azonban a fülek levágódnak, akkor azokat szigorúan függőlegesen a fejre kell helyezni. Ha a füleket nem vágták le, akkor a fül szélének meg kell érintenie az arcát.

A nyak elég hosszú, erőteljes, egyenes. Ennek a funkciónak köszönhetően a Doberman Pinscher nemesnek és büszkének tűnik.

A hátsó rész rövid és erős. A karaj kissé ívelt, rövid és szilárd. A marmagasság jól körülhatárolható.
A mellkasi kissé lekerekített. Has felhúzva.

Ha a farok dokkolva van, akkor dokkolva két csigolya marad. De, mint a fülek esetében, számos országban a farok dokkolását már nem hajtják végre.

Lábak egyenesek, jó szögű hátsó lábak kissé hátrahúzva. A comb izmai masszívnak tűnnek.

A szőrzet rövid és kemény, nincs aljszőrzet.

A fő színek a fekete és a sötétbarna, kifejezett vörös barnulással.

Ön is érdekelheti a cikket: Rottweiler - jellemzők, leírás és fajta szabvány

Karbantartás és gondozás

funkció

A dobermannok szépek és nagyon könnyen tarthatók. Igénytelenek, keveset ontanak, ezért elegendő hetente egyszer megfésülni őket. A kabát szépségének és tisztaságának fenntartása érdekében nem kell gyakran fürdetni őket. Ez csak árthat, mivel a bőr védőrétege megszakad. Elég évente többször elvégezni a vízi eljárásokat. A hátralévő időben részesítse előnyben a háziállat nedves törülközővel történő törlését.

Különös figyelmet fordítson az állat fülére. Vizsgálja meg őket, hogy időben észrevegyék a lehetséges gyulladásokat és irritációkat. A fül tisztításához ne használjon vattát. Megfelelőbb egy puha kendővel ellátott törlőkendő. A füleket csak az állatorvos által előírt oldattal kezelje.

Ideális esetben a fogait minden nap, vagy legalább hetente kell mosni. Ne felejtsd el levágni a körmödet sem. Ezt havonta körülbelül egyszer vagy szükség szerint meg kell tenni.

Dobermans lakhat egy lakásban és egy magánházban. De van egy fontos feltétel: ne tedd láncra ezt a kutyát. Ha nem kap elég figyelmet, korlátozott a kommunikációja egy személlyel, ez nagyon rossz hatással lesz a karakterére. Ha nincs más lehetősége arra, hogyan helyezze el a Dobermant egy madárházba, akkor próbáljon minél több időt vele tölteni. Kommunikáljon az állattal, sétáljon, szervezzen közös kirándulásokat stb. Általában szórakoztassa, ahogy csak tudja.

A téli szezonban a Doberman rövid szőrzetéből adódóan jobb maximálisan vágni a sétákat, vagy érdemes speciális ruhákat vásárolni a kutyának, ha a levegő hőmérséklete télen 10-15 fok alá csökken.

Ami ezeknek a kutyáknak a táplálékát illeti, ebből a szempontból nincsenek elrontva. A legegyszerűbb etetési lehetőség, ha az állat testtömege alapján kiváló minőségű száraz tápot ad nekik.

Ha inkább természetes termékekkel eteti kedvencét, akkor ügyeljen arra, hogy az állat étrendjének hústartalma legalább 50%, és ha lehetséges, körülbelül 75% legyen.

A fehérje elengedhetetlen a kutyák számára a természetes anatómia és az izomerő fenntartása érdekében. Az ilyen állatokat határozottan lehetetlen csak zabkásával etetni, bár némelyikük bizonyosan megtalálható a Doberman étlapján. Ennek ellenére rostra van szükségük az emésztőrendszer hatékony működéséhez és komplex szénhidrátokra a normális energiapotenciálhoz.

A dobermannok nem tudnak túlevni, ezért ne táplálja túl a kedvencét. Ne feledkezzen meg a zöldségek, valamint a vitamin- és ásványianyag-kiegészítők jelenlétéről az étrendben.

Egészség

leírás

A dobermánok szívós és erős kutyák, de bizonyos betegségekre még örökletes hajlamuk is van:

Allergiák. A kutyák allergiában szenvedhetnek a penész, a virágpor és a por miatt.

Szívbetegségek. Az állatot szívkoszorúér-betegség, tachycardia, szívelégtelenség, aritmia stb. Érheti. Az egészségügyi problémákat zajos és hosszan tartó légzés, légzési nehézség, egyensúlyvesztés, remegés ismerheti fel.

Az ízületek (különösen a csípőízület) dysplasia - a nagy fajtájú kutyák tipikus ízületi betegsége.

A narkolepszia egy központi idegrendszeri betegség, amelyben a kutya alvása és izomtónusa zavart szenved. Az állat mozdulatlanná válik, szeme olyan, mint az üveg. Ez az állapot néhány pillanatig vagy több percig tarthat.

Volvulus a gyomorban. Ez a betegség örökletes lehet és a helytelen étrend eredményeként alakulhat ki.

Pajzsmirigy alulműködés lehetséges, de nem gyakori. Ha mégis, akkor hajhullás, súlygyarapodás vagy fogyás kíséri.

Néha a dobermannak veleszületett süketsége van, vagy arachnoid ciszták, szürkehályog, rák, nyaki csigolya patológiák, krónikus hepatitis alakul ki.

A kutya egészségi állapotának súlyos problémáinak megelőzése érdekében a legkisebb riasztó tünetek esetén meg kell mutatni az állatorvosnak. Ezenkívül az időszakos megelőző vizsgálatok nem zavarják.

karakter

funkció

Sokan beszélnek a dobermánok agresszivitásáról. Létrejött a gonosz kutyák képe, amelyek mindenkit és mindent elszakítanak, ha nincsenek lélekben. Ez nem azt jelenti, hogy ezek az állatok abszolút ártalmatlan lelkek, de lehetetlen beszélni hatalmas kegyetlenségükről. Sokkal kedvesebbek és barátságosabbak, mint a harci kutyák.

Ha korábban a dobermánok valóban agresszívabbak és vadabbak voltak, akkor a fajta modern képviselői békések, jól kijönnek az emberekkel. Soha nem használják ki mások gyengeségét, ezért nem kell attól tartania, hogy a kutya lerázza a babát a lábáról, vagy kikapja a kezéből a csemegét.

A dobermann nemcsak a tulajdonosat, hanem a család többi tagját is tiszteletben fogja tartani, beleértve más háziállatokat is. Kiválóan kijön a gyerekekkel, és soha nem fogja megbántani őket.

Ez a fajta mindenben mérsékeltnek nevezhető. A kutyák mérsékelten aktívak, mérsékelten forróak, mérsékelten gonoszak. Bár kedvesek, kedvességüknek vannak korlátai. Nem engedik megsérteni őket, és csak akkor lesznek barátságosak, ha nyugodt légkör uralkodik körülöttük.

Ha hirtelen veszély merül fel, a dobermánok buzgón védekeznek, mivel éppen ez a természetük - igazi őr. Dobermans minden bizonnyal megvédi gazdájukat, így bízhat négylábú társában. Ha időt és energiát fordít kedvence kiképzésére, az nem lesz rosszabb, mint egy drága testőr.

Természetesen vannak kivételek, amikor a dobermán ellenőrizhetetlenül agresszív. Ez egyértelmű kizáró hiba, amelynek genetikai háttere lehet, vagy a kutya nevelésében elkövetett hibák következménye lehet. Szerencsére a fajta ilyen képviselői ritkák.

Doberman Pinscher kiváló családi kutya lesz, nagyszerű társ a gyermekek és felnőttek számára. Ezeknek a kutyáknak gyakorlatilag nincsenek olyan jellemvonásaik, mint a makacsság vagy a káros hatás, ezért úgymond rendkívül kényelmes az együttélés.

Talán érdekelni fogja cikkünket arról, hogyan válasszunk kutyát karakterenként

Képzés és oktatás

Friedrich Dobermann

A dobermán kutyák komoly, intelligens és igazi értelmiségiek. Veleszületett intelligenciájuknak köszönhetően ezek az állatok gyorsan tanulnak. Ezt a tényt a Doberman kiskutya megjelenésének első pillanataitól kezdve figyelembe kell venni, és módszeresen, türelmesen és nyugodtan fel kell nevelni kedvencét.

Amikor a kutya kötődik a tulajdonoshoz, és megkérdőjelezhetetlenül felismeri tekintélyét, a további engedelmesség gyakorlatilag garantált. Következetesen tanítsa kedvencét önnek, családjának és a körülöttetek lévő világnak.

Már kisgyermekkorától kezdve vigye sétálni forgalmas helyekre, vigye autóval. Meg kell szoknia a zajt és az eltérő légkört, különben egy érett kutya, nem ismerve az emberi élet különböző aspektusait, helytelenül viselkedhet ismeretlen környezetben.

Feltétlenül olvassa el cikkünket: A kutya nem engedelmeskedik, vagy "Ki a főnök a házban?!"

Dobermans nagyszerű társak és őrök lesznek. Megvédik az embereket és a vagyont. Aktív sportot gyakorolhat velük, mivel nagyon kedvelik a mozgást. Ezenkívül az e fajta kutyáknak veleszületett ajándékuk van egy nyomkövetőből, amely egyszerű tanítási technikák segítségével elősegítheti a kisállat feltárását.

Ha a nevelés negatív vonásairól beszélünk, akkor érdemes megjegyezni, hogy a doberman (főleg ha hím) agressziót mutathat az ismeretlen kutyákkal szemben. A tulajdonosnak figyelembe kell vennie ezt a tényt, amikor négylábú barátjával sétálni vagy edzőterembe megy.

A fajta előnyei és hátrányai

A dobermannoknak jelentős előnyei vannak:

 • ideális őr, társ és nyomkövető;
 • okos, gyors észjárású, jól képzett;
 • őszintén kötődik a tulajdonoshoz és a családtagokhoz, szereti őket;
 • könnyen gondozható;
 • társaságkedvelő, jól kijön a gyerekekkel;
 • külső elegancia és ideális testparaméterek.

Ami a hátrányokat illeti, ezek a kutyák gonoszak és agresszívek lehetnek. Nem tolerálják az ismeretlen kutyákat. Megfelelő oktatás és megfelelő képzettség mellett azonban ilyen megnyilvánulások ritkák.

Doberman fotó

Valami baj van. Instagram token hiba.

sobakyinfo

Iratkozz fel Több...


MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.