A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákShiba Inu leírása és a fajta jellemzői

Shiba Inu leírása és a fajta jellemzői

a legtöbb esetben

Shiba inu

a fajta képviselői
7.7

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

5.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

2.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

8.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

A szokatlanul szép, csillogó, vörös árnyalatú kabátot a Shiba Inu fajta fő díszítésének tekintik. Ennek a fajnak a képviselői több mint egy évezredig éltek és élnek az emberek mellett.Ez a kutya sok tulajdonságában és szokásában hasonlít egy macskára. Nagyon tiszta, független és nehezen képezhető. Tulajdonosa számára a Shiba Inu kiváló társ lehet, társ a túrákon, vadászati ​​asszisztens és csak vidám, játékos barát.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Shiba Inu Japánban őshonos. A fajta több mint kétezer évvel ezelőtt jelent meg. Az ásatások során a régészek bronzszobrocskákat fedeztek fel, amelyek éles fülű és göndör farokkal rendelkező kutyák voltak. Ezek a megállapítások a harmadik századra nyúlnak vissza. Ennek a fajnak a legközelebbi rokonai a mino, a shin shu és a san in. Tőlük kapta a Shiba Inu fényűző gyapjút, gyönyörű vörös árnyalatokkal és jelölésekkel.

Hazájukban a Shiba Inu-t főleg vidéki területeken tartották. A gazdagok és a szegények is megengedhették maguknak egy ilyen háziállatot. Vadászkutyaként használták őket. Ezek a rettenthetetlen háziállatok gazdáikkal együtt főleg madarakra vadásztak, de segítettek különféle vadállatok, sőt medvék vadászatában is. A huszadik század eleje nehéz időket hozott a fajta számára. A Shiba Inu száma hirtelen csökkent, népszerűségük csökkent.

1928-ban komoly munka kezdődött a fajtiszta Siba Inu számának helyreállítása érdekében. Ezzel egyidejűleg elfogadták a fajtastandart. Európa legjobb tenyésztői fejlődtek. Ennek eredményeként a hatvanas években Shiba Inu elkezdett részt venni a különböző országok legnagyobb kiállításain.

Ma a Shiba Inu népszerű a világ szinte minden országában. A kutyákat ritkán használják vadászatra. Most őrzik a tulajdonosok vagyonát, elkísérik a kirándulókat, kiállításokon és olyan sportokban vesznek részt, mint az agilitás, a gokart, a pálya, a kinológiai szabad stílus. Ezeknek az állatoknak a kitartása és fáradhatatlansága sok esetben a bajnokok dobogójára állította őket.

Fajta szabvány

shiba

A Shiba Inu erős és szívós kutya, bár nagy méretben nem különböznek egymástól. Felnőtt súlya 8-11 kg., növekedéssel 33-40 cm.

A shiba feje összehasonlítható egy rókával (alakjában). Erős nyakon nyugszik. A kis fülek nagyon szépek, felállóak, háromszög alakúak. A fülhegyek kissé előre vannak döntve. A koponya meglehetősen széles. A szem sötét, kis méretű. Az arccsontok kiemelkednek.

A karosszéria tömör, hosszúkás. A hátsó egyenes, a mellkas széles, a has fel van húzva, gyönyörű kanyarvonal jön létre. A farok gyűrű formájában van, magasra állítva. A lábak erőteljesek, jól fejlett izmokkal. Az erős mancsok azt jelzik, hogy a kutya szívós és sokat mozog.

A rövid szőrzet rövid, érdes tapintású. Az aljszőrzet sűrű, ellentétben az őrző hajával, puha. A farok erősen pubertás. A szín vörös, különböző árnyalatokkal megengedett, fehér, fekete és barnás. Bármilyen szín esetén megvilágított területeknek kell lenniük.

Karbantartás és gondozás

a legtöbb esetben

A Shiba Inu gondozása egyáltalán nem nehéz. Az ilyen kutyák számára a legjobb életkörülmények egy elkerített területtel rendelkező magánház. Így a kutya képes lesz szabadon járni. Ennek a fajtának a fizikai aktivitás nagyon szükséges. Ezért lakáskarbantartás esetén, amely szintén megengedett, minden nap időjárás esetén sétálni kell a kutyával. A Shiba Inu számára a lakásban ágy van felszerelve, a háziállat nem sok helyet foglal el. A burkolatnak szigetelt fülkével kell rendelkeznie.

Különös figyelmet fordítanak a sétára. A Shiba Inu olyan állatok, amelyek aktív életmódot folytatnak. Egy ilyen háziállat örömmel szalad a tulajdonos által vezetett kerékpár mellett. Az ilyen séták mind az ember, mind az állat számára hasznosak. Ha azt tervezi, hogy kutyáját vadászatra használja, hat hónapos kortól kezdje el kivinni a természetbe, az erdőbe, a víztestekbe. Ha városi környezetben jár, nem szabad engednie a póráztól a Shiba Inut. Ez a kutya született vadász, más, kisebb állatok zsákmányának tekinthető, sőt az emberekre is veszélyes lehet.

A szépség és az egészség megőrzése érdekében a következő higiéniai eljárásokra van szükség:

 • 7 nap alatt 2-3 alkalommal ecsetelje ki a kabátot durva sörtés kefével. Az utószezonban, amikor vedlés történik, a fésülést minden nap végzik.
 • Félévente fürödni. Ha a kutya kiállítási kutya és részt vesz a kiállításokon, akkor havonta egyszer fürdetnek.
 • A mancsok párnái között a gyapjút időnként le kell vágni, szabályozva annak hosszát.
 • Havonta kétszer körömvágóval vágjuk le a kutya karmát. Ha lehetséges, jobb kapcsolatba lépni egy kisállat-szalonkal, mivel ez az eljárás tapasztalatot igényel. A legtöbb esetben a Shiba Inu aktív állat lévén, karmai önmagában törlik a kemény útfelületen járás közben.
 • Hetente kétszer nagyon gyengéden tisztítjuk a fülünket pamutpárnákkal. Az eljárás hatékonyságának növelése érdekében az állatorvosától megvásárolható a fültisztító spray. Feloldja a viaszt a fülekben. Ha túl sok váladék van, keresse fel állatorvosát, mivel ez egy fertőzés tünete lehet.
 • Megtöröljük a szemünket, és hetente kétszer megvizsgáljuk. Ha a szemfolyás rendszeresen felhalmozódik, ez a kötőhártya-gyulladás vagy más egészségügyi állapot kialakulása lehet.
 • 7-10 naponta egyszer speciális kutyák számára készült pasztával mossuk a fogainkat. Ez az eljárás megakadályozza a fogbetegségeket és eltávolítja a kellemetlen szagot a szájból.

A Shiba Inu-t természetes takarmánnyal és kész ipari takarmánnyal is etetheti. A vegyes etetés nem ajánlott a fajta számára. A száraz ételeknek kiegyensúlyozottaknak, a természetes termékeknek kiváló minőségűeknek és helyesen kiválasztottnak kell lenniük, megfelelő mennyiségű vitaminnal és ásványi anyaggal. A fehérjék nagy százaléka fontos az étrendben. Tilos etetni az asztaltól, hüvelyeseket, zsíros, füstölt ételeket, sót és cukrot, apró csontokat.

Egészség

fajta

A Shiba Inu természeténél fogva erős immunitással és jó egészséggel rendelkezik. Átlagosan ezek a kutyák 13-16 évet élhetnek. A fajta képviselőiben leggyakrabban előforduló betegségeket az alábbi lista ismerteti:

 • Elmozdulások - sántaság és fájdalom.
 • Dysplasia - sántasághoz vezet, a betegség utolsó szakaszában előfordulhat az ízületek immobilizációja.
 • Allergia - a legtöbb esetben allergiás reakció lép fel az ételekkel szemben.
 • Von von Willebrand-kór - örökletes betegség, amelyet véralvadási rendellenességek, spontán vérzés jellemez.
 • Szürkehályog - ez a lencse homályosodása, amely normál állapotában átlátszó.
 • Progresszív retina atrófia - a retina látósejtjeinek - rudak és kúpok - degenerációja van.
 • Entropion - a szemhéj csavarodását műtéti úton eltávolítják.
 • Pajzsmirigy alulműködés - a test kóros állapota, amely a pajzsmirigyhormonok hosszú távú hiánya miatt alakul ki.

Számos egészségügyi probléma elkerülhető időben történő oltással és a belső és a bőr parazitáinak kezelésével. Fontos az is, hogy háziállattal látogasson el egy állatorvosi klinikára tesztek és megelőző vizsgálatok céljából orvoshoz.

karakter

a fajta képviselői

A Shiba Inu hűséges tulajdonosaihoz, készek megvédeni a tulajdonosok vagyontulajdonosok tulajdonát az esetleges gazemberektől a tolvajoktól. De az önfejű jellem és a veleszületett makacsság bizonyos esetekben ellenőrizhetetlenné teszi a fajta képviselőit. Ezért fontos a kutya megfelelő oktatása, szocializációja és a karakter szilárdságának megmutatása. Annak érdekében, hogy a kutya megértse, hogy nem ő a ház tulajdonosa.

Idegenek érkezése shiba inu nem boldog. A kutya óvakodik az idegenektől, figyelmesen figyeli cselekedeteiket. Shiba ugatással fogadja az idegeneket, figyelmeztetve a tulajdonosokat. Bár érdemes megjegyezni, hogy az ilyen háziállatok nem gyakran ugatnak, ok nélkül soha nem adnak hangot. Gyakrabban különleges, magas hangot hallhat tőlük.

A Shiba Inu nagyszerű kapcsolatot ápol a gyerekekkel. Ennek a fajtának a gyermekei és kutyái egyaránt szeretnek időt tölteni játékokkal, futással, ugrással. Shiba tökéletes társ a játékokban, úgy tűnik, egyszerűen lehetetlen fárasztani.

Shiba barátságos más háziállatokkal. Különösen, ha velük nőttél fel. De ez csak a viszonylag nagy állatokra vonatkozik. Kicsi háziállatok, például rágcsálók, madarak, hüllők, a japán kutya ragadozó lehet. A Shiba Inunak fejlett vadászösztöne van, felesleges küzdeni ellene.

Képzés és oktatás

shiba

A Shiba Inu fajta csak tapasztalt kutyatenyésztők számára alkalmas, akik tudják, hogyan kell viselkedni a vadászattal, az önfejű kutyákkal, hogyan lehet őket oktatni és kiképezni. A fajta képviselői szerepelnek a legnehezebben kiképezhető fajok listáján. A lényeg a megfelelő korai szocializáció végrehajtása. Ezután tanítsa meg a kiskutyát a házban és a nyilvános helyiségekben alkalmazott magatartási szabályokra. A háziállatnak el kell sajátítania a legegyszerűbb parancsokat: "feküdj le", "ülj", "nem", "hely" stb.

Az oktatás folyamán a Shiba Inu tulajdonosa kitartást és következetességet mutat. Néhány tapasztalatlan tulajdonos tévesen úgy gondolja, hogy rendkívül szigorúnak kell lenned egy makacs kutyával szemben. Súlyosságra van szükség, de a megengedett határokon belül a keménység, a sikítás és a fizikai büntetés oda vezet, hogy a shiba agresszívvá válik. A legjobb, ha az edzés során jutalmakat használunk, bizalmat ébresztünk a kutyában, türelmesek és nyugodtak vagyunk.

A tanfolyamokhoz ajánlott egy tapasztalt kutyavezető szolgáltatásait igénybe venni. Az oktató megtanítja a Shiba Inu tulajdonosának, hogyan kell megbirkózni a háziállat makacsságával és akaratával. Képzés szükséges a fajta számára. El kell kezdeni egy általános tanfolyammal, majd ki kell választania egy programot, abból kiindulva, amire felkészíti a kutyát (kiállítások, sport, vadászat, biztonság).

Érdekes tények

 • Shiba Inu fordításban úgy hangzik, mint "kis kutya". A fordításnak van egy másik változata, a "shiba" jelentése "ecsetfa", az "inu" jelentése "kutya". Általában a név azt jelenti: "kutya bokrokkal borított helyről". Mindez annak köszönhető, hogy a fajta célja kizárólag a vadászat volt.
 • Japánban a "Medve" című filmet forgatták, amelyben az egyik főszerep egy Shiba Inu kutyához tartozik. Segített a tulajdonosoknak a vadászatban és a mindennapi életben.
 • Shiba Inu elismert természeti emlékmű Japánban.
 • Japánban van a legtöbb olyan faiskola, ahol fajtatiszta Shiba Inu-t tenyésztenek.
 • 2004-ben földrengés sújtotta Chueetsut. Shiba Inu abban a szörnyű időben hős kutyává vált, akinek sikerült túlélő embereket találnia a romok alatt.

A fajta előnyei és hátrányai

a legtöbb esetben

Shiba Inu nem olyan, mint a gyerekek és az idősek. Egy ilyen kutyának éreznie kell a tulajdonos határozott karakterét és erejét. Ha nincs tapasztalata vadászkutyákkal, meg kell tanulnia, hogyan nevelje és tartsa fenn őket. Először nézze meg a fő előnyök és hátrányok listáját.

Előnyök:

1. Lakás- és szabadtéri ketrecekhez egyaránt alkalmas.
2. Odaadás és odaadás.
3. Tisztaság.
4. Könnyű gondozás.
5. A gyermekek iránti szeretet.
6. Kiváló biztonsági és őrségi tulajdonságok.
7. Kitartás, egy ilyen kutyát nehéz fárasztani.
8. Ritkán ugat.

Hátrányok:

1. Erős leválás.
2. Makacsság, önálló jellem.
3. Rosszul képezhető.
4. Napi hosszú sétákat igényel fizikai aktivitással.
5. Túlzott agresszivitás és hajthatatlan vadászati ​​ösztön.
6. Hajlam az ételallergiákra.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.