A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákSzibériai Husky leírása, a fajtának előnyei és hátrányai

Szibériai Husky leírása, a fajtának előnyei és hátrányai

egy plusz

szibériai husky

szibériai
7.1

Gondoskodás

6.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

6.0 / 10

Tevékenység

8.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

3.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

A szibériai husky elképesztően szép fajta aktív, szorgalmas és vidám kutyáknak. A vastag gyapjú megvédi őket a rendkívüli hidegtől, és a kék, néha többszínű szemek elbűvölik feneketlen behatolásukkal. Nagyon okosak és tökéletesen megtalálják az emberek közös nyelvét, hű barátok, megbízható segítők és pótolhatatlan társak lehetnek.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A szibériai husky a havas Szibériából származik, amint a fajta neve is mutatja. Nagy valószínűséggel feltételezhető, hogy ezt a fajtát a nomád törzsekben élő csukcsok tenyésztették. A világ ezen részein az embereknek megbízható segítőre és barátra van szükségük, és az óriási szabadtereken élő őslakosok törzsei egy különleges szánkó fajtát tenyésztettek maguknak, amely a legmegfelelőbb a zord időjárási viszonyokhoz.

Amikor az embereknek nagy távolságokat kellett leküzdeniük, biztosak voltak abban, hogy támaszkodhatnak ezekre az energikus kutyákra, mert egy pár tucatnyi kutyás csapat hihetetlen távolságokat tudott legyőzni Észak és Szibéria havas területein.

A fajta az északi törzsek emlékére kapta a nevét, mivel a "husky" szó torz az "eski" ("eskimo") szóból.

De az északi emberek számára a huskyk nemcsak közlekedési és vadászati ​​társak voltak, hanem családtagok is. A legendák szerint amikor a családban gyermek született, az általában az udvaron élő kutyát a házhoz hívták, hogy testének melegével melegítse a babát. Ahogy a gyermek idősebb lett, a husky mindig követte őt, megvédve a babát a veszélyektől és a hidegtől.

A 20. század hajnalán a fajta szinte feledésbe merült. A szovjet korszakban úgy döntöttek, hogy ezek a kutyák kis méretük miatt nem alkalmasak áruszállításra, ezért a szibériai husky fajtát nem ismerték el, és e kutyák tenyésztése leállt.

De az amerikaiaknak köszönhetően ez a fajta nem tűnt el a föld színéről. A múlt század 30-as éveiben több tucat kutyát vittek Alaszkába közvetlenül szánon. Az "aranyláz" évei és különös érdeklődést váltottak ki ezekben a kutyákban, mert a huskynak köszönhetően az aranybányászok a legelérhetetlenebb helyeken juthattak el az aknákig.

És 1925-ben, amikor a Balto nevű husky fajta bátor képviselőjének köszönhetően egy kutyacsapatnak sikerült diftéria elleni gyógyszert szállítania Nome városába, és ezzel megmentette a falut a járványtól. Baltót az Egyesült Államok nemzeti hősként ismerték el, és tiszteletére emlékművet emeltek a New York-i Central Parkban, amely mindig emlékeztet Balto és négylábú csapatának bravúrjára.

leírás

Fajta szabvány

A szibériai husky általános megjelenése e fajta könnyedségéről, gyorsaságáról és aktivitásáról beszél. Meglehetősen kicsi, közepes magasságú és erős testalkatú, kompakt kutyák.

A huskyok az északi szánkókutyák alcsoportjába tartoznak, jól működnek hámban, és nagy kitartás jellemzi őket. A hímek erősebb és erősebb testalkatban különböznek a szukáktól, míg a szukák kifinomultabbak és törékenyebbek.

Magasságát és súlyát tekintve a két nem képviselői nem különösebben különböznek egymástól. A marmagú hímek 53 cm - 60 cm, a nőstények 50 - 56 cm magasságot érnek el. A súly általában arányos a kutya magasságával. A szukák átlagos súlya 23 kg, a hímek esetében 28 kg. A megadott paraméterek túllépése kizáró jel, és a husky fajta túl nagy képviselőit nem szabad tenyészteni.

A szibériai huskyt nem túl hosszú, de vastag szőrzet jellemzi. Az aljszőrzet puha és sűrű. A moltos időszakban a husky aljszőrzete teljesen kidől, és nyoma sincs a husky vastag bundájának.

Az elülső lábak egyenesek és párhuzamosak, meglehetősen szélesek, a hátsó lábak és különösen a combok erősen izmosak. A Husky mancspárnák tökéletesen alkalmazkodnak a hóban való járáshoz és futáshoz, és nem kell megtisztítani a lábad között tapadó havat és jeget.

A husky feje meglehetősen könnyű, a pofa közepes szélességű és vékony, az ajkak pigmentáltak, a fülek háromszög alakúak, magasak, közepes méretűek.

A szem ferde, mandula alakú, színe kék vagy barna. Néhány huskynak heterochromia van (a szem íriszének különböző színe).

A nyak álló állapotban fel van emelve, átlagos hosszúságú, meghosszabbított. A mellkas nem széles, de erőteljes és mély.

Körülbelül két tucat különböző színű ez a fajta. A leggyakoribb szín a szürke-fehér. Szintén gyakori az ezüstfehér fajta, hűvös aljszínekkel. Kevésbé elterjedt a csokoládé és a piros szín. Van még egy pasztell színű - őszi - gyapjú. A leglátványosabb szín a szürke. Az ilyen színű kutya mindenképpen hasonlít a farkasra.

Ritkább színek: sable, agouti, piebald, márványos szín, fekete-fehér gyapjú szín. A szibériai Husky jellegzetes "maszkja" egyáltalán nem szükséges!

Hasonló fajták:

Alaszkai malamut

Szamojéd (szamojéd Laika)

Karbantartás és gondozás

A husky tartása lakásban ellenjavallt. Szükségük van térre és kiterjedésre, amelyben teljes mértékben kifejezhetik tevékenységüket. A magas kerítéssel körülvett vidéki ház alkalmas az életre, ami megakadályozhatja az aláásás lehetőségét (ennek a fajtának a képviselői ilyen foglalkozással "vétkeznek"). Még ha eleinte a huskik is nyugodtan viselkednek a lakásban, ne hízelegjen. Idővel elkezdenek rontani a dolgokon, de minél tovább, annál inkább unatkozik a kutya, és nyoma sincs életszeretetének.

A huskyk igénytelenek tartásukban és távozásukban. Mivel tiszták, ebből a szempontból összehasonlíthatók ugyanazzal a tisztasággal - macskákkal. A kutyák gyakorlatilag szagtalanok, ezért nem okoznak kellemetlenséget a velük élők számára. Ritkán lehet fürdetni állatokat, még évente egyszer vagy piszkos állapotban is (ha hirtelen a túl aktív huskik valamilyen iszapba kerülnek).

A huskyk évente kétszer megolvadnak. Ez idő alatt elveszítik a vastag aljszőrzetet, ezért ezt a tényt szem előtt kell tartani. Ha nem akarsz szőrt az egész helyről, minden nap mosson kutyát. Máskor elegendő rendszeresen megkefélni a kutyát, segítve az elhalt szőr megszabadulását és a vonzerejének fenntartását.

Egyébként azt vették észre, hogy a hideg régióban élő huskyk sokkal kevesebbet hullanak, mint azok, akik meleg szélességi fokon élnek.

Minden héten meg kell vizsgálnia kedvence fülét, hogy időben észrevegye a lehetséges gyulladást. Jobb, ha a fülkagylót nem pamut, hanem speciális, lágyrészből készült tamponokkal tisztítja. Olyan oldattal kell kezelni őket, amelyet állatorvos írhat fel.

A fogászati ​​problémák, a fogkő kialakulása és az ínygyulladás megelőzése érdekében a szibériai huskynak hetente ajánlott a fogmosás.

Elég havonta egyszer levágni a körmöket. De ha az állat karmai intenzívebben nőnek, akkor ezt az eljárást gyakrabban el lehet végezni.

leírás

Egészség

A husky kutyák jó egészségi állapot és jó állóképesség jellemzik. De vannak olyan betegségek, amelyekre fogékonyak lehetnek. Először is ez a csípő dysplasia. Ez egy meglehetősen súlyos patológia, amely kihat az egész mozgásszervi rendszer egészségére. A normálisan mozogni nem tudó huskyk nehezen tolerálják ezt a betegséget. Bizonyos esetekben csak a műtét segíthet igazán, azonban ez rendkívüli intézkedés. Leggyakrabban fizioterápiát és gyógyszeres kezelést írnak elő.

Egy másik problémacsoport, amellyel egy husky szembesülhet, a szemészeti betegségek. Leggyakrabban progresszív retina atrófiáról és fiatalkori szürkehályogról beszélünk.

A szürkehályog egy olyan csomó a pupillán, amely megnehezíti a megfelelő látást. A fiatalkori szürkehályog általában 2 éves kora előtt alakul ki a fajtában. Azonnal megszabadulhat tőle, bár ebben kevés háziállattartó járul hozzá. A fő okok: a sikertelen beavatkozás magas kockázata és a művelet magas költsége.

A retina atrófiája degeneratív változásokat vált ki, amelyek végül teljes vaksághoz vezetnek. Két szem általában érintett.
Azt is meg kell jegyezni, hogy a husky fajta képviselői hajlamosak az epilepsziára.

karakter

A szibériai husky rendkívül aktív kutya, amely rendszeres mozgékonyságot igényel, és nem tartható négy fal között. Állandó mozgásra van szükségük. Ezenkívül fizikailag is megterhelhetők, mivel kifejezetten kemény munkára hozták létre őket, és régóta használják jelentős rakományok szállítására. Ha garantálni tudja, hogy kutyája rendszeresen képes hosszú sétákra és futásokra, télen pedig szán vagy akár síelő vontatására, akkor a husky az Ön számára. Ellenkező esetben ne kínozza az állatot tétlenséggel és lusta időtöltéssel.

Látszólag büszkék és túlságosan magabiztosak, ezek a kutyák szokatlanul barátságosak és nem agresszívak. Jól bánnak a gyerekekkel és a felnőttekkel, még ismeretlen emberekkel is. Ezért az őrök és az őrök nincsenek közülük. Inkább játszanak és nyalogatnak egy idegent, mint bántanak.

Külön meg kell említeni a gyermekekkel való kapcsolatokat. Nagyon szeretik őket, és soha nem ártanak a legkisebbeknek sem, ezért a srácok szívesen barátkoznak egy bolyhos és vicces huskyvel. Lehet-e ellenállni egy kutyának, aki boldogan rohan körül a lányokkal és fiúkkal? Társ, segítő, barát és élő játék lesz belőle a gyerekeknek.

A huskyk okosak és gyors eszűek. De tekintettel arra a tényre, hogy a távoli múltban néha felelősségteljes egyéni döntéseket kellett hozniuk, és ma gyakran megmutatják függetlenségüket. Ezért időnként csínyekbe fognak, amelyeket néha nem lehet nagyon aranyosnak nevezni. De ha a tulajdonos készen áll néha elviselni kedvence jellegének ilyen különc megnyilvánulásait, ez nem jelent nagy problémát. Végül is a szibériai husky ezt nem harag vagy ártás miatt teszi. Csak szórakoztathatják magukat.

A szibériai huskyk elég csendesek. Nagyon ritkán hallani tőlük ugatást. Azonban nagyon társaságkedvelők és "beszédesek". Amikor boldogok, nemcsak vidáman csóválják a farkukat, mint minden más kutya, hanem aranyos jellegzetes hangokat is kiadnak.

Egy ilyen háziállatnak egy gazdára van szüksége, bár jól fog kijönni a többi családtaggal. És ami nagyon fontos, a husky önállóan választja ki a tulajdonosát magának. Egy másik fontos szempont: ennek a személynek olyan tekintéllyé kell válnia, amelynek engedelmeskedni fog (bár talán nem mindig).

Nagyon fiatalon fel kell nevelni egy szibériai huskyt, mivel olyan kutyákról van szó, amelyeket ügyesen kell beállítani. Nem mindenki képes megbirkózni egy ilyen háziállat indulatával, ezért magabiztos és határozott embernek kell lennie, aki minden bizonnyal tiszteletben fogja tartani az osztályát. Ez nagyon fontos egy husky számára.

A huskyk elvileg lakhatnak lakásban. De csak azzal a feltétellel, hogy póráz nélkül futhatnak naponta legalább néhány órát, például az erdőben vagy a mezőn át. A legjobb megoldás egy vidéki ház, amelynek közelében egy tágas madárház található. A kutya benne fog élni, és a nap vagy az éjszaka bármely szakában, bármilyen időjárási és évszakban képes járni.

egy plusz

Husky képzés és oktatás

A szibériai husky jól alkalmazza magát a képzésre, de mindenképpen képzésre és szocializációra szorul. Célszerű szakemberhez fordulni, aki tudja, hogyan kell kezelni az önelégült, karakteres kutyákat.

Talán cikkünk hasznos lesz az Ön számára: A kutya nem engedelmeskedik, vagy "Ki a főnök a házban?!"

Ennek a fajtának a képviselői közül sokan azt állítják, hogy kedvenceik tökéletesen megmutatják magukat az edzés során, betartják az edző összes parancsát. De amint átlépik saját küszöbüket, nem hajlandók megismételni legalább valamit abból, amit átestek. Ez nem azt jelenti, hogy a huskyok buták. Ennek két oka lehet: vagy így mutatják meg makacs természetüket, vagy pedig egy tapasztalatlan kezdő edzőt kaptak.

A kutya tulajdonosának magabiztosnak és határozottnak kell lennie. Ravaszságának és bájos tekintetének köszönhetően a szibériai Husky ügyesen képes manipulálni egy elbizonytalanodott tulajdonossal és a család többi tagjával, hogy elérje célját. Legyen szigorú a kutyával (csak szélsőségek és agresszió nélkül). Különösen igaz ez a kiképzési időszakra, amikor a háziállat jellege még korrigálható, erősségei pedig jó irányba terelhetők.

A fajta előnyei és hátrányai

Mint minden más kutyafajta, a szibériai huskynak is vannak előnyei és hátrányai.

Fő előnyeik között:

 • Jól kijönnek a gyerekekkel, így a gyermekes családok biztonságban kaphatják meg ezeket a csodálatos állatokat.
 • A temperamentum és az aktivitás nagy pluszt jelenthet. Irányítható, ha a huskyt ideális szánkókutyának használja.
 • Könnyen átutalja az átutalásokat a tulajdonosával. Gyorsan alkalmazkodik az új feltételekhez.
 • Nem ugat.
 • Nagyon barátságos az emberek iránt.
 • Okos és találékony, jól érti gazdáját és jól képzi magát a képzésben.

A szibériai husky hátrányai:

 • Nincs védőösztönük és nem alkalmasak őrző kutyának.
 • A kertet lyukak ásásával képesek elrontani a területén.
 • Inkább a kutyákat részesítse előnyben.
 • Nem tolerálják jól a meleget, ezért jobb, ha hideg régiókban élnek.
 • Menekülhet.
 • Nem tűrik a magányt (üvölteni kezdenek) és a tétlenséget. Szüksége van társaságra és állandó mozgásra.
 • Nagyot hullattak. Kabátjuk jellegzetes, de kellemetlen szagú.

Tekintettel a fajta hiányosságaira, és kihasználva előnyeit, nagyon békésen együtt lehet élni a huskyvel. Ha lehetőséget ad ennek a kutyának arra, hogy aktív és segítőkész legyen, akkor igazi barátok lesznek.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.