A kutyám az örömöm!

EgészségA kutyák ivartalanítása a műtét előnyei és hátrányai

A kutyák ivartalanítása a műtét előnyei és hátrányai

mínusz

A tenyésztők között van egy vélemény, hogy a sterilizálás sok nőstény, és a kasztrálás a hímek számára készült. Cikkünk célja ennek a mítosznak a feloszlatása, és arról, hogy mi is ez az eljárás valójában.Az állatok ivartalanítását úgy tervezték, hogy megszüntesse a háziállat nemi vágyát, valamint kiküszöbölje a terhesség kockázatát. A műtét után a nőstények megállítják az ösztrusznak nevezett ciklikus folyamatokat. A hímek pedig elveszítik reproduktív funkciójukat. Mielőtt azonban a manipuláció mellett döntene véglegesen, konzultálnia kell egy állatorvossal, és értékelnie kell az ilyen döntés összes előnyét és hátrányát.

Kasztrálás vagy sterilizálás

Az állatok kasztrálása a reproduktív szervek eltávolítása. Hímeknél eltávolítják a heréket, nőknél pedig a petefészket vagy petefészket a méhvel együtt. Ebben az esetben az állat már nem tapasztal szexuális vágyat, és nem vehet részt a párzásban.

A sterilizálás idején az összes szerv megmaradt, a nőknél azonban a szakember megköti a petevezetékeket, a hímeknél pedig a spermatikus zsinórokat. Ugyanakkor a háziállat hormonális háttere nem változik. A nőstények ciklikus ivarzást tartanak fenn, a hímek pedig aktívan reagálnak a nőstényekre. A háziállat nem veszíti el a szexuális vágyat, és a párzási lehetőség megmarad.

Orvosi indikációk ivartalanító kutyák számára

A szakértők azt javasolják, hogy végezzenek egy állat kasztrálását, ha van rá orvosi indikáció:

 • A pet petefészkeiben vagy heréiben bekövetkező változások, amelyek veszélyt jelenthetnek az életére és egészségére;
 • A hamisság, amely lehet egyedi eset, vagy rendszeres időközönként megismételhető. A legtöbb esetben olyan szukákban nyilvánul meg, amelyeket soha nem párosítottak, és ennek a betegségnek a jeleit az utolsó ivarzás után 1,5-2 hónappal a nősténynél észlelik;
 • A reproduktív rendszer diagnosztizált rosszindulatú daganatai;
 • Hormonális etiológiájú genitális daganatok.

Az állatorvossal történő időben történő konzultáció lehetővé teszi az állat állapotának felmérését és a megfelelő választást minden esetben.

A kasztrálás előnyei

A szakértők az állatok kasztrálásának vitathatatlan előnyei közé sorolják:

 • A háziállatok nyugodtabb és megfelelőbb viselkedése műtét után;
 • A ciklikus ivarzás megszüntetése a nőstényekben, és ennek következtében a szorongás, a szexuális izgatás és az ösztrusz egyéb külső megnyilvánulásainak hiánya;
 • A hím érdeklődésének elvesztése területének határainak kijelölése iránt. A hím abbahagyja az udvar és a vele szomszédos terület jelölését;
 • Nőknél kizárt a neoplazmák és a reproduktív rendszer gyulladásos folyamatainak kialakulásának kockázata, például petefészek- vagy méhciszták;
 • A nőknél a rák kialakulásának valószínűsége többször csökken;

Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a kasztrált háziállatok várható élettartama hosszabb.

A módszer minden előnye ellenére gondosan mérlegelnie kell a műtéti beavatkozás után felmerülő következményeket. Fontos megérteni, hogy ez a manipuláció visszafordíthatatlan, és a háziállat többé nem vehet részt a tenyésztésben.

A kasztrálás hátrányai

Az ilyen műtéti beavatkozás hátrányai a következők:

 • A túlzott súlygyarapodás fokozott kockázata. Ennek oka a temperamentum változása és a háziállat motoros aktivitásának csökkenése;
 • Az állatok 1 éves kora előtt végzett korai kasztrálás növeli az osteosarcoma kialakulásának kockázatát;
 • Növekszik a neoplazmák kialakulásának valószínűsége a szív és az erek üregében;
 • A hypothyreosis kialakulásának valószínűsége nő;
 • A kasztrálás utáni szukáknál vizeletinkontinencia alakulhat ki. Ennek oka a hormonális szint változása;
 • Növeli a húgyúti fertőzések kockázatát.

Az ivartalanított háziállat rendszeres orvosi vizsgálatot igényel. Ez lehetővé teszi a leggyakoribb egészségügyi problémák időben történő azonosítását, amelyek minden műtéten átesett állatra jellemzőek.

Optimális kor a kutya ivartalanítására

Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a férfiak optimális életkora kb 12 hónap. Egyes szakértők javasolják a kis fajták képviselőinek ivartalanítását, amikor az állatok elérik a hat hónapot. Az életkor az optimális idő a szukák számára 6-9 hónap az első hőség beköszönte előtt. Időszerű kasztrálásával a szuka jelentősen csökkenti az emlődaganatok kialakulásának kockázatát.

Hogyan lehet felkészíteni kedvencét a műtétre

A műtét előtt egy szakember megvizsgálja az állatot, és számos laboratóriumi vizsgálatot végez. Az optimális megoldás a belső szervek ultrahangjának elvégzése, laboratóriumi vérvizsgálatok lennének. Ez lehetővé teszi, hogy kizárja a szövődmények kockázatát a kasztrálás idején, valamint felmérje annak végrehajtásának kockázatát. A székletvizsgálat helmintikus inváziót tár fel.

Közvetlenül a műtét előtt az állatot éhezési étrenden kell tartani. Időtartama 10-12 óra legyen. A vizet 3-4 órával az eljárás előtt ki kell zárni. Ezzel elkerülhető az érzéstelenítés alatti hányás.

Működési szakaszok

Kórházi környezetben az állatot ismét megvizsgálják és premedikációt hajtanak végre. Ebben a szakaszban a gyógyszerek bejutnak a kutya testébe, amelynek célja az érzéstelenítés után felmerülő negatív következmények kiküszöbölése. Ezután a kutyának gondosan kiszámított altatási adagot adnak.

Az állatorvosi rendelőtől és az állat állapotától függően az anesztézia beadásának három fő módja közül választhat: intravénás, intramuszkuláris vagy inhalációs. Miután a háziállat elalszik, rögzül a műtőasztalon.

A műtét időtartama kutyának belül változik 10-15 perc a munka összetettségétől és a háziállat méretétől függően.

Egy hím kutya esetében a teljes kasztrálási folyamat nagyjából több szakaszra osztható:

 • Működési terület előkészítése;
 • A bőr disszekciója;
 • A herék eltávolítása az ezt követő ligálással a vérzés megállítására;
 • A herék kivágása;
 • A herezacskó szövetének varrása.

A műtét után a szakember elvégzi a seb műtét utáni kezelését. Célja a vérrögök eltávolítása, és antiszeptikus porral is kezelve.

A szuka ivartalanítása kissé tovább tart. A premedikáció és az anesztéziába történő bevezetés folyamata nem változik. Az állatot rögzítik a műtőasztalra, és elvégzik a műtőmező feldolgozását. Ezután a bőr és az izomréteg boncolását végezzük. A sebész ligálja, majd eltávolítja az egyik petefészket, vagy a méhjel együtt. Ezt követően varrja és dolgozza fel a posztoperatív sebet. Az utolsó lépés egy speciális kötés rögzítése a szuka testén. Úgy tervezték, hogy megakadályozza a varratok divergenciáját és felgyorsítsa a rehabilitációs folyamatot.

A kasztrálás utáni rehabilitáció jellemzői

Fontos megérteni, hogy az érzéstelenítés pillanatában a háziállat minden életfolyamata lelassul. A hipotermia megelőzése érdekében az állatot könnyű takaróval kell letakarni. A háziállatot kell biztosítani egy hangulatos helyen, ahol biztonságban érzi magát. Ne tegye kutyáját kanapéra vagy székre. Az altatásból való kilépés után az állat bizonyos problémákat tapasztal a mozgások koordinálásával. Ezért nagy a leesés és a varratok eltérésének kockázata.

Az állatnak rengeteg italra is szüksége van. És előre fel kell készülnie arra a tényre, hogy a gyakori vizelés valószínűsége megnő. Az állatorvosok azt javasolják, hogy a probléma megoldása érdekében előzetesen töltsenek fel nedvszívó pelenkákat.

Az állatorvos antibiotikumokat és fájdalomcsillapítókat ír fel, amelyek megakadályozzák a seb fertőzését és megkönnyítik az állat állapotát a műtétet követő első napokban. Az 5. napon a szuka varratának száraznak kell lennie. A vörösség és az ichor megjelenése gyulladásos folyamatot jelez. 7-10 nap elteltével a szakember eltávolítja a bőrön lévő öltéseket. A belső varratok speciális anyagból készülnek, amely önmagában szívódik fel.

A szakember ajánlásainak szigorú betartása lehetővé teszi a rehabilitációs folyamat felgyorsítását és megkönnyíti kedvence számára.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.