A kutyám az örömöm!

EgészségFéregtelenítő kutyák. Szabályok, sémák, kábítószer-felülvizsgálat

Féregtelenítő kutyák. Szabályok, sémák, kábítószer-felülvizsgálat

kutya

Minden tulajdonos ismeri a férgek jelenlétét négylábú háziállatában. Egy állat séta közben megfertőződhet endoparazitákkal, nyers hús, zöldség vagy gyümölcs fogyasztása közben. Ezenkívül a tulajdonos maga is hozhat helmintojásokat cipőn vagy kézen.Ezért téves azt gondolni, hogy ha egy állat nem megy ki az utcára, akkor egyszerűen nem képes felvenni a férgeket. A háziállat féregtelenítése segít megbirkózni a problémával.

Tartalom:

 • Hány éves korban kell féregteleníteni a kiskutyát? Rendszer
 • Féregtelenítő kutyák az oltás előtt
 • Vemhes és szoptató szukák féregtelenítése
 • Milyen gyakran kell rendszeresen féregteleníteni kutyáját
 • Milyen egyéb esetekben szükséges féregtelenítés?
 • Előkészületek kutyák féregtelenítésére
 • Milyen antihelmintikus gyógyszerek?
 • Tabletták férgekhez
 • Cseppek a férgektől

Féregtelenítés az állatorvosok az endoparaziták elpusztításának folyamatát nevezik az állat testében. A szakértők emlékeztetnek arra, hogy az eljárást rendszeresen kell végrehajtani, és be kell tartani bizonyos szabályokat.

Talán cikkünk hasznos lesz az Ön számára: Férgek kutyában: tünetek, kezelés, megelőzés

Hány éves korban kell féregteleníteni a kiskutyát? Rendszer

Az állatorvosok a csecsemők rendszeres féregtelenítését javasolják. Optimális rendszert dolgoztak ki, amely nem teszi lehetővé a paraziták fejlődését a kiskutya testében, és jelentős kárt okoznak az egészségében.

Tehát annak érdekében, hogy megvédje négylábú kedvencét a helmintektől, egyszerű sémát kell követnie:

 • Az első kezelést akkor végezze el, amikor a baba eléri a 3 hetes kort. Ha egy kölyökkutyát tenyésztőtől vesz, akkor tisztázza, hogy féregtelenítést végeztek-e, milyen időpontban és milyen állatgyógyászati ​​gyógyszereket használtak;
 • Legfeljebb egy évig az eljárást negyedévente egyszer el kell végezni.
 • Miután az állatok elérték a 12 hónapos kort, parazitaellenes szereket kell adni félévente.

Fontos: Szigorúan tilos olyan gyógyszereket használni, amelyeket felnőtt állatok helmintikus fertőzésének kezelésére és megelőzésére terveztek a kölyökkutyák endoparazitáinak leküzdésére. Az adagolás megváltoztatásának kísérlete súlyos következményekkel járhat.

Az állatgyógyszertárak polcain hatalmas választék található modern és biztonságos parazitaellenes gyógyszerekből a kölyökkutyák helmintikus fertőzésének leküzdésére.

Féregtelenítő kutyák az oltás előtt

Különös figyelmet kell fordítani a féregtelenítésre a rutinoltás előtt. A szakértők mindig emlékeztetik a kutyatulajdonosokat arra, hogy az oltás előtt 1,5-2 héttel meg kell szabadítani az állatot a parazitáktól.

Feltétlenül olvassa el cikkünket: Első oltások kölyökkutyák számára: kutyák oltása a szabályok szerint

Ennek a követelménynek nagyon komoly indoka van. Még mindig meg kell szabadítania a kutyát a parazitáktól. De jobb, ha az oltás ELŐTT csinálod, és itt van miért.

A modern oltások nemcsak nagyon hatékonyan védik meg a kedvtelésből tartott állatok testét a súlyos vírusokkal vagy baktériumokkal szembeni fertőzésektől. Az injekció beadása után az immunrendszer lenyűgöző terhelést tapasztal. Végül is az a feladata, hogy antitesteket fejlesszen ki a bevezetett kórokozóra reagálva.

Az állat gyengül és hajlamosabb a patogén mikroflóra negatív hatásaira. Ebben az időszakban a szervezetnek magas színvonalú táplálkozásra, a vitaminok és ásványi anyagok teljes készletére van szüksége.

Ha a belekben endoparaziták vannak, akkor elviszik a szükséges vitaminok és tápanyagok egy részét. Az oltás utáni gyógyulási folyamat sokkal nehezebb és hosszabb ideig tart.

Fontos: Ha valamilyen oknál fogva a tulajdonosnak nem sikerült parazitaellenes gyógyszert adnia kedvencének 10-14 nappal az oltás várható időpontja előtt, akkor várnia kell egy ideig. Hagyja, hogy a kutya teste felépüljön az oltásból, és csak ezután adható be parazitaellenes szer.

Vemhes és szoptató szukák féregtelenítése

A vemhes és szoptató szukák helminthiasisának megelőzésének szükségessége sok vitát okoz. Próbáljuk meg kitalálni, hogy mikor és hogyan kell végrehajtani a feldolgozást, és milyen esetekben kell megtagadnunk a végrehajtását.

Talán cikkünk hasznos lesz az Ön számára: Terhesség kutyáknál: a fő jelek és időzítés

Tekintsük a csecsemők fertőzésének mechanizmusát, a toxocart használva példaként.

A terhesség kezdete után a hormonális háttér megváltozik az állat testében. Ennek következménye a paraziták lárváinak aktiválása, és eljön a vándorlás ideje. Néhányan belépnek a tüdőbe és a belekbe. A másik része pedig a placenta gáton keresztül bejut a kölyökkutya testébe. Ott a lárvákat bevisszük a kölyökkutya alkotó szerveibe.

Mielőtt anthelmintikus gyógyszert adna vemhes vagy szoptató szukának, alaposan tanulmányoznia kell annak annotációját.

A gyártó mindig jelzi a gyógyszer alkalmazásának lehetőségét, az adagolást és az e csoportba tartozó állatokra vonatkozó feltételeket.

A legtöbb esetben a féregtelenítést a terhesség utolsó harmadában hajtják végre. Ez kiküszöböli a kölykök fertőzését. Parazitákból származó szoptató szukákat nem ajánlott a szülés után 2-3 héttel korábban kezelni. 3 héttel a szülés után a szuka és a kölykök egyidejűleg kezelhetők.

Milyen gyakran kell rendszeresen féregteleníteni kutyáját

Sok tulajdonos érdeklődik a kérdés iránt, hogy milyen gyakran szükséges anthelmintikus gyógyszereket adni kedvenceiknek.

A klasszikus a profilaxis egy felnőtt számára, amelyet végrehajtanak 6 havonta egyszer.

De, mint minden szabálynál, vannak bizonyos kivételek is. A szakértők azt javasolják, hogy rendszeresen végezzen férgek kezelését azoknál a kutyáknál, amelyek:

 • Fogyasszon friss húst, halat és tejtermékeket. Ebben az esetben nő a petesejtek vagy a férgek lárvái általi fertőzés kockázata. A kockázati csoportba azok az állatok tartoznak, amelyek tulajdonosai friss belsőségeket vesznek a piacokon, a vágóhidakon, vagy magánvállalkozóktól vásárolják őket az állatok levágása után;
 • Ingyenes hozzáférésük van az utcához. Például az udvarban van egy kutya, akit a tulajdonos elenged, hogy szaladjon az utcán. Lehetetlen szabályozni a táplálékfelvételt egy ilyen járás közben. Gyakran a kutya hosszú távollét után tér vissza. Hogy mit és hogyan evett egész idő alatt, valamint azt, hogy milyen állatokkal vette fel a kapcsolatot, nem tudni;

Fontos: A helminthiasis negyedéves megelőzése a fenti esetek bármelyikében ésszerű döntés lesz, mert az állat közvetlen kapcsolatban áll a családtagokkal, és fertőzésforrássá válhat.

Ön is érdekelheti a cikket: Melyik a jobb: Száraz kutyaeledel vagy természetes? Minden előnye és hátránya

Milyen egyéb esetekben szükséges féregtelenítés?

Az állatorvosokat emlékeztetjük arra, hogy számos speciális szabály létezik. Figyelve őket, a tulajdonos megbízhatóan védi kedvencét a parazita fertőzéstől. Tehát féregtelenítést kell végrehajtani:

egy. Két héttel a várható párzás előtt. Ugyanakkor gyógyszereket kapnak a szukának és a kutyának is.

Érdekelheti a cikk: A kutyák párzása A-tól Z-ig. Az elmélettől a gyakorlatig

Ezért előzetesen meg kell vitatnia ezt a kérdést a kutya tulajdonosával. A statisztikák azt mutatják, hogy a parazita fertőzések megelőzése 14 nappal a párzást megelőzően növeli az egészséges utódok esélyét.

Egy felnőtt kutya testében a paraziták egyes típusai semmilyen módon nem nyilvánulnak meg addig a pillanatig, amikor számuk kritikussá válik. De egy újszülött kiskutya számára katasztrofális lehet a testben való jelenlétük.

A kutya féregtelenítését úgy kell elvégezni, hogy a párzást megelőző kommunikáció során ne fertőzze meg a szukát.

2. Ha a kutya elveszett és sokáig hiányzik. Ezek az állatok gyakran szemétkosarakban esznek, vagy romlott élelmiszer-hulladékot fogyasztanak.

3. Ha egy második állat jelenik meg a házban, akkor megelőző kezelést kell végezni vele és az előző háziállattal.

4. A szakértők a rendszeres féregtelenítést javasolják, miután az állatok elérték a 12 hónapos kort. Az optimális megoldás a megfelelő gyógyszerek használata évente 2-3 alkalommal.

Fontos: Az állatorvossal folytatott konzultáció lehetővé teszi a megelőző intézkedések ilyen gyakoriságának kiválasztását, hogy a parazitákat 2 héttel az oltás előtt eltávolítsák. Így csökkentheti a kezelések számát, és nem adhat gyógyszereket a háziállatnak a szükségesnél gyakrabban.

Előkészületek kutyák féregtelenítésére

Hatalmas választék van a hatékony és biztonságos féreghajtó gyógyszerekről a hazai piacon. A tapasztalt kutyavezetők körében különösen népszerűek a széles hatásspektrummal rendelkező gyógyszerek (vagyis azok, amelyek romboló hatással vannak a helminták maximális számára). Ezek tartalmazzák:

Dironet és Dironet Junior

szerkesztés

Aktív a kerek férgek és a galandférgek ellen. Megbízható védelmet nyújt a dirofillariasis ellen is.

A Junior készítmény tagadhatatlan előnye az immunmodulátor jelenléte összetételében. Ez lehetővé teszi a csecsemő oltását mindössze 7 nappal a kezelés vagy a helmintikus invázió megelőzése után.

Prazicid

szerkesztés

Ez az féreghajtó szer elpusztítja a kerek és galandférgeket. A bél lumenében alacsony felszívódási sebességgel különbözik, és hosszan tartó hatást fejt ki.

Előnye az adagolás egyszerűsége. A gyógyszert édes szuszpenzió formájában mutatják be. Azt is meg kell jegyezni, hogy a szer nem rendelkezik embriotoxikus, szenzibilizáló vagy terratogén hatásokkal.

Ezért vemhes állatok helmintikus inváziójának megelőzésére vagy kezelésére alkalmazható.

Fontos: nem szabad önállóan kiválasztania féreghajtó szereket háziállata számára. Az állatorvossal folytatott konzultáció lehetővé teszi, hogy olyan terméket válasszon, amely a legmegfelelőbb egy adott állat számára.

Milyen antihelmintikus gyógyszerek?

Az állatgyógyszertárak polcain lenyűgöző mennyiségű különféle parazitaellenes szer található. Legtöbbjük kombinálva két vagy több aktív komponenst tartalmaz, féreghajtó tulajdonságokkal:

 • Praziquantel;
 • Fenbendazol;
 • Ivermektin;
 • Pirantel;
 • Albendazol stb.

Az állatorvossal folytatott konzultáció lehetővé teszi, hogy olyan anthelmintikus gyógyszert válasszon, amely ideális az Ön kedvence számára, annak kísérő betegségeitől, általános állapotától, testtömegétől, valamint élettani állapotától és korosztályától függően. A szakember azt is megmondja, hogy milyen formában jobb orvosságot adni a féregtelenítésre.

Tabletták férgekhez

Ez az anthelmintikus gyógyszerek szokásos formája, amelyet a kutyavezető jól megérdemel. A tabletták könnyen használhatóak, könnyen tárolhatók és kiadhatók az állat testtömegének megfelelően. A leghíresebb tabletta készítmények a következők:

 • Azinox és Azinox +. A hatóanyagot praziquantel képviseli. Aktív galandférgek ellen. Az Azinox + összetétele tartalmazza a tetramisolt is, amely szintén biztosítja a kerek paraziták halálát. A dózist 1 tabletta alapján számolják 10 kg-onként;
 • Pratel. A gyártó a praziquantelt és a pirantelt tartalmazta összetételében. Romboló hatású felnőttek számára, valamint a kerek és galandférgek lárvái. Az adagolás ugyanaz;
 • Febtal. Hatóanyaga a fenbendazol volt. A tenyésztők felismerték hatékonyságát a kerek és galandférgek lárváival és érett egyedeivel szemben. Az adagolás a kutya súlyától és életkorától függ, és a használati utasításban szerepel.

A tablettázott féreghajtó gyógyszerek választéka elég széles, így minden tulajdonos kiválaszthatja kedvence számára a férgek elleni legjobb gyógyszert.

Cseppek a férgektől

Egyre népszerűbb a parazitaellenes szerek a marmán csepp formájában. Nemcsak segítenek megszabadítani az állatot az ektoparazitáktól (bolhák, kullancsok, szúnyogok és tetvek), hanem megbízhatóan megvédik a helmintikus inváziótól is.

Ezek a gyógyszerek a következők:

 • Jogász. Kerek paraziták elpusztítására tervezték. A hatékonyság a kompozícióban lévő moxidektin és imidokloprid tartalmának köszönhető. Az adagolás az állat testtömegétől függ.
 • Ellenőr. Hatóanyagai a moxidektin és a finpronil. Az adagolás a háziállat súlyától és életkorától függ.

A marmagasság csökkenésének előnyei között a szakértők a könnyű feldolgozhatóságot, a védelem időtartamát és a megfizethető árat veszik figyelembe. A gyógyszer felhalmozódása a faggyúmirigyekben, a bőr alatti szövetekben és az epidermisz mély rétegeiben történik.

Fontos: ne engedje, hogy a gyógyszer érintkezzen a bőr sérült területeivel, valamint az orr, a száj vagy a kötőhártya nyálkahártyájával.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.