A kutyám az örömöm!

EgészségDemodekózis kutyákban. Diagnosztika, okok, kezelés

Demodekózis kutyákban. Diagnosztika, okok, kezelés

diagnosztika

Ennek az alattomos betegségnek a bonyolultsága abban rejlik, hogy a kutyatenyésztőknek nem mindig sikerül gyorsan azonosítaniuk a demodecticus fertőzés pillanatát, és ennek következményei nagyon súlyosak lehetnek. A mikroszkópos atkák (demodex) a kutya bőrén lévő szőrtüszőkben élnek, és amikor a test legyengült, megkezdik káros hatásukat. Ha a kezelést nem kezdik meg időben, a fertőzött állat nagyon szenvedhet, sőt meghalhat.Mi a demodikózis?

A kutyák ezen bőrbetegségét a "Demodex canis" nevű apró parazita atkák provokálják. A kártevő megjelenése több lábú és állú féregre emlékeztet. Kedvenc élőhelye az epidermisz, a faggyú- és verejtékmirigyek felszíni rétegeiben található. Körülbelül 200 atka létezhet egyszerre egy szőrtüszőben.

Az epidermisz elhalt sejtjei táplálékot jelentenek a Demodex fiatal egyedei számára. A kutya testének fő kárt a felnőtt külső atkák okozzák, amelyek megeszik a bőr külső rétegét. Az ilyen létfontosságú tevékenység következtében a védőréteg megsemmisül, a kutya bőre sebekkel borul.

Magának a betegségnek két különböző neve van:

 • az állatorvosok "demodikózisnak" hívják;
 • közönséges emberek "vörös rüh".

A bőrkiütések típusai és a fokális elváltozások formái

A Demodex egyedei gyakran minden állat testén élnek, és nem okoznak kárt. Amikor azonban az immunitás gyengül a kutyáknál, a parazita kullancs teljesen más módon nyilvánulhat meg. A következő formák vagy elváltozások jelennek meg az állat testén:

 • vörös, lila vagy feketedő kopasz foltok;
 • nagy pattanásos kitörések, amelyek elpusztítják a bőr integritását;
 • hosszú szőrű kutyáknál a haj a gyökereknél ragad össze vagy kóborodik;
 • pikkelyek és hólyagok jelennek meg egy kopasz helyen;
 • fülét kiütés borítja.

A betegség a bőrelváltozások mértékétől függően több formára oszlik:

1. A lokalizált (gócos) típus a legenyhébb formára utal. Más módon "pikkelyes" demodikózisnak nevezik. A forma a kutyák bőrkiütésének megnyilvánulásainak köszönhető a terhesség és a szülés során. Vörösség jelenhet meg a fülek mögött, a szem körül, vagy a kutya nyakán vagy hasán.

Összesen 3-5 elváltozás alakulhat ki méreg vagy pattanás formájában, amelyek viszketést okoznak. Az esetek akár 90% -ában az állat önmagában is meggyógyulhat, ezért az állatorvosok nem végeznek speciális kezelést. De, ha a lokalizált forma bonyolulttá válik, és romlás következik be, akkor nem lehet nélkülözni a gyógyszerek segítségét.

2. Általánosított a betegség fejlődési szakasza a gócos formája után következik be a háziállat egészségi állapotának későbbi romlása esetén. A kullancsok elterjednek az egész testben, a bőr alatti alagutakon keresztül rágcsálnak, és még a belső szerveket is érintik. De először is nagy elváltozások vannak a bőrön varasodás és duzzanat formájában. Az állattól rothadás bűzös szaga árad.

Ha nem azonnal kezdi meg a kezelést, akkor pár hónap múlva a test összes szőrszála kihull, és a bőrt teljesen beborítja a varasodás és a seb. A hám hiánya miatt, amely miatt az atka parazitál a bőr felső burkolatán, a paraziták a belső szervekbe vezető járatokon keresztül elkezdik rágcsálni, és hatással vannak az emésztőrendszerre, a szív- és érrendszerre, valamint más belső szervekre. A kutyának hányása, hasmenése, görcsrohama van.

A betegség önmagában elmúlhat csak 4 évesnél fiatalabb állatoknál. Azonban minél idősebb a háziállat, annál rosszabb a prognózisa.

3. Fiatalkorú a betegség típusa legfeljebb egyéves kölyökkutyákra jellemző. A kullancsokat egy beteg anyától öröklik. Parazitálnak a szem körül és a mancsokon, ahol a bőr kezd heves hámlani. A kölyökkutyáknál az immunrendszer éppen kialakul, ezért egy bizonyos életkorig nem lesznek képesek egyedül legyőzni a betegséget.

A demodikózis tünetei

Az állatorvosok különböző tüneteket írnak le ennek a dermatológiai betegségnek minden formájára. A bőr parazita aktiválásának fő tünetei a következők:

 • viszkető;
 • vörösség vagy hámlás az állat testén bőséges hajhullással;
 • repedések, duzzadt pattanások, hólyagok vagy gennyes sebek többszörös megjelenése.

A betegség egyik vagy másik formájának diagnosztizálását az állat életkorától és súlyosságától függően végzik. Kutyáknál a következő nyilvánvaló jeleket vizsgálják:

1. Lokalizált demodikózis esetén kisebb kopasz foltok találhatók a fején, a végtagokon vagy más, megvastagodott bőrű helyeken. Az elváltozás felülete ráncos lehet, szürkés vagy vöröses-vörös árnyalattal rendelkezik. Ezen a helyen súlyos hámlás következik be, világos rózsaszínű göbös pustulák jelenlétét rögzítik, amelyek végül elkezdenek fellazulni. Elhanyagolt formában, hosszú idő után kutyáknál, mérgezés és kimerültség jelentkezik, ami halálhoz vezet.

2. A betegség általánosított típusát kiterjedt kopaszodás jelenlétében diagnosztizálják az állat bőrén. Ebben a szakaszban a kutyák és a belső szervek mély szubkután szövetei érintettek.

A súlyos mérgezés jelei jelentkeznek:

 • görcsök;
 • gyengeség;
 • hányás vagy habzás az állat szájából;
 • bőséges nyálképzés;
 • a mozgások koordinációjának hiánya.

A betegség ezen jeleinek jelenlétében a kutyát sürgősen kezelni kell, különben halálra kell számítani.

3. Tünetmentes demodikózist ritkán diagnosztizálnak egy állat vizsgálata során. A betegség csak az állat laboratóriumi vizsgálatával mutatható ki. A betegség ezen formája akkor fordul elő kutyáknál, ha az állat erős immunitással rendelkezik, és a parazita nem károsítja. De ha a háziállat gyengül, akkor a kullancs bármikor megmutathatja negatív aktivitását.

A demodikózis diagnózisa

A demodikózis diagnosztizálásakor a következő vizsgálatokat végezzük:

 1. A laboratóriumi elemzéshez az állat bőrének sérüléseiből mély nyomással kaparják, amíg egy csepp vér meg nem jelenik.
 2. Számítógépes hajtrichoszkópiát végeznek.
 3. Örökletes tényezők vizsgálata betegség jelenlétére az állat apjában és anyjában.
 4. Feltárja a demodikózis klinikai tüneteit.

A vizsgálati eredmények kézhezvétele után az állatorvos végleges diagnózist állít fel és előírja a kezelést.

A demodikózis kezelése

A fertőzött kutya tulajdonosának türelmesnek kell lennie, mivel a parazita atkák kezelésének folyamata hosszú és nehéz. Az állatorvos az állat egyedi jellemzőinek megfelelően ír fel gyógyszereket.

Nincs egyetlen technika, amely mindenkinek segítséget nyújtana a generalizált demodikózis kezelésében. Ezenkívül más kísérő fertőző betegségek is csatlakoznak, így az öngyógyítás csak súlyosbíthatja a helyzetet.

A kutya egészségének két irányon kell alapulnia:

 1. A parazita atka populáció teljes eltávolítása a lárváktól a felnőttekig gyógyszerek segítségével.
 2. A betegség kitörését kiváltó tényezők kiküszöbölése (ideértve a legyengült immunrendszer megerősítését, a kutya tartási körülményeinek javítását, az étrend ellenőrzését stb.).

Ha javulás következik be, ne lazítson, mert a demodikózis alattomossága semmissé teheti minden sikeredet. Ezért a háziállatot állandó megfigyelésre van szükség, hogy a betegség ne essen vissza.

A demodikózis fertőző kutyáknál?

A demodekózis nemcsak a kutyákat, hanem az embereket is érinti. A háziállat gazdája azonban nem fertőződhet meg egy beteg állattól, mivel a Demodex canis, injai paraziták élősködnek a kutyák testén, amelyek nem veszélyesek az emberre.

Az emberi fertőzés csak egy beteg embernél fordulhat elő, aki a Demodex folliculorum kullancsok hordozója. Ezért a kutyák parazitái nem okozhatnak bőrkiütést a tulajdonosuknál vagy állatorvosuknál, aki megvizsgálja és kezeli a kutyát.

Betegségmegelőzés

Könnyebb megelőzni bármilyen betegséget, mint később gyógyítani. Ha a kutyák tulajdonosai betartják az állatorvosok ajánlásait, amelyek célja a demodikózis megelőzése, akkor megvédik kedvenceiket ettől az alattomos betegségtől. A megelőző szabályok összessége a következő elemeket tartalmazza:

 1. Védje kutyáját a kóbor állatokkal való kommunikációtól.
 2. Adjon jó ápolásnak és tápláléknak kutyájának.
 3. A rendszeres higiénia, a játékok és a háziállatok ágyneműinek mosása kiküszöböli a kullancsok szaporodásához hozzájáruló patogén mikroflórát.
 4. Az időben történő oltás, parazitaellenes és takarás elleni intézkedések megerősítik az állat immunitását.
 5. Az állat egészsége nem romlik, ha megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyag-kiegészítést kap az ételhez.
 6. Az állatok párzás előtti vizsgálata segít elkerülni a betegség előfordulását az utódokban.
 7. Kisállat vásárlása előtt tanulmányozza annak örökletes betegségeit, amelyekben szülei szenvedtek.

Fordítson kellő figyelmet kutyájára, és kövesse a megelőző irányelveket, hogy elkerülje ezt a veszélyes betegséget. És ha már megmutatta káros hatásait, akkor legyen türelmes és kövesse az állatorvosok összes ajánlását. A betegség biztosan visszahúzódik, és barátod sokáig örömet szerez neked.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.