A kutyám az örömöm!

EgészségHányás kutyában típusok, okok, kezelés

Hányás kutyában típusok, okok, kezelés

kutya

Bármely kutyatulajdonos, aki észreveszi négylábú barátjában a hányásos rohamokat, félni fog az egészségéért. A hányás a test normális védekező reakciója az irritáló anyagokra, ezért ha egy kutya hány, akkor gondosan meg kell néznie a gyomor tartalmát. Amikor a kutya elég gyakran hány (hetente többször), ez komoly ok az állatorvos felkeresésére.Tartalom:

 • A hányás okai kutyáknál
 • A hányás típusai
  • Vér hányása
  • Hab hányás
  • Epe hányása
 • Hányás hasmenéssel
 • Hányás fűevés után
 • Elsősegélynyújtás egy hányásos kutyának
 • Hányás étrend
 • Mikor kell orvoshoz fordulni

A hányás okai kutyáknál

A kutya öklöző reflexét számos ok okozhatja, de a leggyakoribbak:

 • fertőző betegségek, a testhőmérséklet emelkedésével és a test mérgezésével együtt;
 • mérgezés rossz minőségű ételekkel, gyógyszerekkel, vegyszerekkel;
 • a gyomor-bél traktus betegségei;
 • idegen testek belépnek a kutya testébe;
 • a háziállat túl táplálása;
 • férgek fertőzése;
 • a központi idegrendszer betegségei;
 • súlyos stressz;
 • allergiás reakciók;
 • hőguta, amely a nap túlmelegedéséből vagy a fülledt helyiség hosszabb ideig tartó tartózkodásáról származik.

Egyetlen hányás nem jelent komoly veszélyt a kedvtelésből tartott állatok egészségére, de ha a kutya túl gyakran hány, és a hányásban különféle szennyeződések figyelhetők meg, akkor az ilyen reflexet kórosnak tekintik, és azonnali állatorvosi beavatkozást igényel.

A hányás típusai

A hányás nem betegség, hanem csak különféle tüneteknek számít a különféle rendellenességek esetén, mind a kutya életére nézve teljesen ártalmatlanok, mind pedig súlyos kóros folyamatot jelentenek.

A következő típusú hányások fordulhatnak elő kutyáknál:

 • vérrel keverve;
 • fehér habbal;
 • epetartalmú.

Vér hányása

A véres hányás nagyon veszélyes állapot, amely veszélyezteti a háziállat életét. Ha skarlátvörös és folyékony vér van a hányadékban, az állat valószínűleg a száj, a gége vagy a nyelőcső vérzésétől szenved.

A barna vér májproblémákat, rákos daganatok kialakulását, veseelégtelenséget, idegen tárgyakat (körmök, éles csontdarabok) jelez a gyomorban.

Néha a véres hányás a fertőző betegségek, például a leptospirosis, a hepatitis, az enteritis fő tünete. Patkányméreggel vagy nehézfémekkel történő mérgezés kiválthatja a vér megjelenését a hányásban.

Hab hányás

Abban az esetben, ha egy háziállat fehér habbal hány, sok tulajdonos félni kezd és nagyon aggódik az állat miatt. A habos zárványok jelenléte a hányásban teljesen normális, mivel a gyomor védő reakciója a gyomornedv termelésére.

Miután az élelmiszer belép a fő emésztőszervbe, nyálka keletkezik a falakban. Ha a nyálkahártya nem takarja el a gyomor falát, a sósav károsítja a szervet. Az iszap habbá válik, amikor kölcsönhatásba lép a levegővel.

A habos hányás ritka esetei egyáltalán nem veszélyesek a kutya egészségére, de amikor egy ilyen tünet periodikusan megjelenik, a háziállatnak nyilvánvaló emésztési problémái vannak, és a kutyát meg kell mutatni az orvos.

Epe hányása

Az epe hányadékban való megjelenésének okait szinte lehetetlen önállóan meghatározni, mivel ez a tünet a kutya testének számos rendellenességét és betegségét jelzi.

Az epe hányásának leggyakoribb okai a következők:

 • krónikus gyomorbetegségek, például gyomorhurut vagy fekélyek;
 • egy kutya fertőzése helmintákkal;
 • fertőző májbetegségek;
 • egy állat etetése.

Az epével való hányás legveszélyesebb okai a májbetegségek és a gyomorfekélyek, mivel időben diagnosztizálás hiányában nagyon nehéz megszabadulni ezektől a patológiáktól. Csak a szükséges vizsgálatok elvégzése és a pontos ok megállapítása után kezdheti el kezelni a problémát.

Hányás hasmenéssel

A kutyák hányása gyakran emésztési zavarokkal (hasmenéssel), a test általános gyengeségével és a testhőmérséklet emelkedésével jár együtt. Ezek a jelek arra utalnak, hogy a kutyát megmérgezték vagy fertőző betegséggel fertőzték meg.

Ilyen helyzetben semmiképp sem lehet habozni, bármilyen késés kiválthatja a kedvtelésből tartott állatok halálát (főleg kölyökkutyáknál). A kutyát sürgősen el kell vinni az állatorvoshoz.

Hányás és etetés megtagadása

Abban az esetben, ha a kutya gyakran hány, megtagadja az ételt, és a hőmérséklete magas, lehetetlen erőszakos etetni az állatot. Az ilyen jelek súlyos mérgezés vagy fertőző betegség oka lehet. Ha másnap a hányás nem szűnt meg, és az étvágy nem tért vissza, a háziállatot sürgősen megmutatják egy szakembernek.

Hányás fűevés után

A legtöbb kutyatulajdonos többször is észrevette, hogy az állat időszakosan füvet eszik az utcán, ami után a háziállat epével kezd hányni. Ebben az eljárásban nincs semmi veszélyes, ezért a kutyák megtisztítják a gyomrot.

Ha a kutya naponta vagy hetente 3-4 alkalommal kezdi megtisztítani testét, akkor az állat kényelmetlenül érzi magát, és aggódik valami miatt. A gyomor gyakori tisztítása azt jelzi, hogy férgek vannak a kutyában, vagy rossz minőségű (zsíros és fűszeres ételeket fogyasztanak).

A problémát egyszerűen megoldják: helmintikus inváziók esetén a kutya féregtelenít, és az étrendben lévő zsírfelesleg esetén a háziállatot étrendesebb és megfelelőbb étrendre helyezik.

Elsősegélynyújtás egy hányásos kutyának

Hányás esetén mindenekelőtt a háziállatot soha nem szabad szidni, mert az ételtömegek gyomorból történő felszabadulásának folyamata ellenőrizhetetlen. A hányás a test megtisztítása a különféle mérgektől és méreganyagoktól, ezért tilos önállóan megállítani.

Ha a kutya lőszert visel szoros gallér vagy pofa formájában, el kell távolítani, ez megkönnyíti a hányás felszabadulását.

A betegség pontosabb diagnosztizálásához a tulajdonosnak nagyon részletesen emlékeznie kell mindarra, ami az állattal történt (amit ivott és evett, volt-e kommunikáció más rokonokkal). Figyelnie kell olyan tényezőkre is, mint például:

 1. Hányás esetén (a háziállat etetése előtt vagy után, gyakran vagy ritkán, a kutya hány, stb.).
 2. A hányás típusa: konzisztencia és szín, paraziták, nyálka, vér, epe, idegen testek, csontdarabok jelenléte.
 3. Függetlenül attól, hogy a hányást szomjúság, étkezés megtagadása, gyengeség, láz, szem- és orrfolyás, hasmenés, görcsök, a gyomor és a belek puffadása, köhögés kíséri.

A legtöbb tünet (hasmenés, láz, hányás) egy akut fertőző betegség kialakulására utal. Sok betegség halállal végződik, különösen kölyökkutyáknál, fiatal és idős kutyáknál, ami azt jelenti, hogy a közeljövőben állatorvos segítségére van szükség.

Hogyan segíthetünk egy állat hányásában:

 1. Teljesen vigye át a kutyát éhezési étrendre (nappal ne etessen). A vizet is el kell távolítani, de a kiszáradás megelőzése érdekében hívja meg a kutyát jég nyalására, vagy igyon 2 teáskanál vizet 1 kg állat súlyára egész nap. Ha a öklendezésnek vége, etetheti háziállatának folyékony ételt. A következő 2-3 napban a kutyát diétás étrenden tartják, majd megengedett a szokásos menü visszatérése.
 2. Ha a hányás oka az étrend hirtelen megváltozása, akkor vissza kell térnie a kutya szokásos etetésére. Az új takarmány bevezetése fokozatosan történik, és csak a hét végéig kerül az állat teljesen az új takarmányba.
 3. Ha a hányás oka a fű fogyasztásában rejlik, nincs szükség segítségre. Amint a kutya teste megtisztul a káros anyagoktól, a gyomor kiürülése leáll.
 4. A több napig tartó hányás csak állatorvos kezelését igényli.

Miután a hányás oka ismertté válik, az orvos olyan gyógyszerek bevitelét írja elő, mint:

 • No-shpa (megszünteti a gyomor görcsét és fájdalmát),
 • Omez (csökkenti a gyomor savtermelését),
 • Metoklopramid (az agy hányásos központjára hat),
 • Smecta (eltávolítja a méreganyagokat és mérgeket).

Ha az állat súlyosan kiszáradt, akkor az elveszített folyadékot intravénás csepegtetéssel kell pótolnia.

Fontos! Semmilyen esetben sem írhat fel magának gyógyszereket!

Mivel a helytelenül kiszámított gyógyszeradagolás a test még nagyobb mérgezéséhez és fokozott hányáshoz vezet. Ugyanezen okból szigorúan tilos az alternatív gyógyászat receptjeinek használata.

Diéta

Függetlenül attól, hogy mi okozta a gyakori hányást, a beteg állatnak speciális étrendre van szüksége.

 • 24 órás böjt után a háziállatot főtt rizzsel kell etetni (2 evőkanál gabonafélét 2 óra múlva a nap folyamán).
 • Ha a hányás már nem jelentkezik, főtt pulyka vagy csirke (bőr nélkül) hozzáadható az étrendhez, lehetőség van a kutya etetésére speciális gyógyszeres táplálékkal.
 • 3-4 napos étrend után visszatérhet a szokásos étrendhez. Néha a diétás ételeket több hónapig vagy akár az egész életen át be kell tartani, az állatorvos diagnózisától függően.

Mikor kell orvoshoz fordulni

Sok esetben a kutyák hányása önmagában elmúlik, állatorvos beavatkozása nélkül, de ha bizonyos tünetek jelentkeznek, nem biztonságos késleltetni az állatorvos látogatását.

Érdemes azonnal mutassa meg kedvencét orvosnak, ha:

 1. A hányásban vér keverék található.
 2. A késztetés rövid idő után megismétlődik.
 3. Az állat fokozott vizeléssel jár.
 4. Sárgul vagy fakó az íny, a nyálkahártya.
 5. Túlzott letargia és gyengeség.
 6. Fájdalom és puffadás.
 7. Húzódó hasmenés vagy székrekedés.
 8. Lázas állapotok.
 9. Görcsök.
 10. Drasztikus fogyás.
 11. Az étel és a víz teljes elutasítása.

Ha időben kiváló minőségű állatorvosi ellátást biztosít az állat számára, megmentheti a kutya életét, de sajnos a legtöbb tulajdonos inkább arra vár, hogy a hányás önmagában elmúlik, vagy népi módon próbáljon segíteni az állatnak. Minden öngyógyítás rendkívül veszélyes a kutya egészségére, és csak tragikus következményeket hozhat közelebb.

Diagnosztika és vizsgálatok

Az állatorvoshoz rendelt megbeszéléskor a háziállat tulajdonosának emlékeznie kell a kutya életének minden olyan pillanatára, amely a háziállattal az elmúlt napokban történt. Ezen információktól függ a diagnózis pontossága és a hatékony kezelés megválasztása.

A diagnosztika a következő módszereket igényli:

 • A kutya klinikai vizsgálata. Az orvos felméri az állat általános állapotát, meghallgatja a pulzusszámot, meghatározza a nyálkahártya jellegét, megméri a négylábú beteg testhőmérsékletét.
 • Anamnézis felvétele. A szakember kérdéseket tesz fel a hányás időtartamáról, jellegéről és konzisztenciájáról, a vér, az epe vagy a nyálka szennyeződésének jelenlétéről.
 • Laboratóriumi módszerek. Klinikai és biokémiai vérvizsgálat, általános vizeletelemzés, székletvizsgálat.
 • Instrumentális diagnosztika. Magában foglalja az ultrahang- és endoszkópos vizsgálatot, a fluoroszkópiát.

A hányás diagnosztizálását csak átfogó módon kell elvégezni, az egyszerű klinikai vizsgálat nem adhat teljes képet a patológiáról. Számos diagnosztikai módszer segítségével meg lehet állapítani a hányás pontos okát (bakteriális és vírusos betegségek, paraziták, daganatok, idegen tárgyak jelenléte a kutya testében).

A hányást kiváltó októl függően az orvos dönt a terápiás módszerek megválasztásáról. Ha idegentest jelenlétét diagnosztizálják a gyomor-bél traktusban, az állatnak műtéti beavatkozásra lesz szüksége, a bakteriális fertőzések csak antimikrobiális gyógyszerekkel kezelhetők, a fekélyek és a gyomorhurut antacidok alkalmazását igénylik (megakadályozzák a savképződést).

Ha a kutya egyértelműen túl táplálja a nehéz és zsíros ételeket, az étrendet teljesen felül kell vizsgálni.

A hányás megjelenése a kutyáknál mindenképpen figyelmeztetnie kell az állat tulajdonosát, mert ha a betegség ismétlődik, előfordulhat, hogy a kedvtelésből tartott állatok súlyos betegségeket okoznak. A gondozás és mindenekelőtt a tulajdonosok figyelmessége képes megmenteni egy négylábú barátot a hányás során bekövetkező súlyos következmények többségétől.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.