A kutyám az örömöm!

EgészségA kutya tüsszentése gyakran okoz okokat és kezeléseket

A kutya tüsszentése gyakran okoz okokat és kezeléseket

út

Szinte minden tulajdonos találkozott olyan jelenséggel háziállatában, mint a tüsszentés. Egyes kutyafajták sajátosságaik, például a nasopharynx felépítése miatt gyakrabban tüsszenthetnek, mint más rokonok. Sok esetben nem szabad pánikba esni, mert a tüsszentés egy kutyában nem más, mint a légutak por- és szennyeződésektől való öntisztulása.De ha a tüsszögés túl gyakran fordul elő és elhúzódóvá válik, és maga a háziállat is egyértelműen egészségtelennek tűnik, a tulajdonosnak komolyan el kell gondolkodnia azon, hogy a kutyát minél előbb eljuttassa az állatorvoshoz.

Miért tüsszent egy kutya

A tüsszögést egy kutyában számos ok okozhatja, mind ártalmatlanok, mind pedig négylábúak egészségére és akár életére is veszélyesek.

A kutyák hosszan tartó tüsszögésének leggyakoribb okai:

 • fertőző betegségek;
 • allergiás reakciók;
 • szív-és érrendszeri betegségek;
 • sérülés;
 • idegen testek jelenléte az orrüregben;
 • neoplazmák kialakulása az orrüregekben;
 • hypothermia.

Ha egy szőrös barát csak 1 vagy 2 alkalommal tüsszentett, akkor ne aggódjon emiatt, de ha a tüsszentés egyéb tünetekkel jár, például étkezés megtagadása, letargia, az orrjáratokból származó vér, a kutyát azonnal meg kell mutatni a szakembernek.

Fertőző betegségek

A tüsszögés gyakori oka a vírusfertőzés. A beteg kutya a gyakori tüsszögés mellett étvágyhiányban, fokozott szomjúságban, az orr és a szem váladékában, zihálásban és köhögésben szenved (a hörgők és a tüdő betegségei esetén).

Ha egy vírusos betegség egy állat gyomor-bél traktusát érinti, a kutyának hányása és hasmenése van, amely nyálkát, vért tartalmaz, és erős kellemetlen szaga van.

A gombás elváltozások általában nem járnak ilyen élénk tünetekkel, mivel gyakran krónikus formát öltenek, és olyan tünetekkel járnak, mint a kötőhártya-gyulladás, az orrfolyás, a láz.

Allergia

A kutya orra a fő szerv, amely lehetővé teszi az állat számára a külvilág felfedezését. Különböző anyagokat lélegeznek be a kutya orrán keresztül, amelyek allergiás reakciót és gyakori tüsszentést okozhatnak:

 • vegyi anyagok (háztartási vegyszerek, parfümök stb.);
 • virágpor;
 • piszok és por;
 • cigaretta füst;
 • öntőforma.

Ezenkívül az allergia kialakulását megkönnyíti a különféle rovarok harapása, az állat bizonyos táplálékkal történő etetése, gallér viselése és gyógyszerek használata.

Az allergiás reakció tünetei: könnyezés és orrfolyás, köhögés, légzési nehézség, bőrkiütés és viszketés a bőrön, hajhullás.

Szívbetegségek

A szív- és érrendszeri betegségek nem ritkák az idősebb állatoknál. A test fő izomának betegségei szövődmények lehetnek stressz, vírusfertőzések, erős fizikai megterhelés után.

A szívbetegségek tünetei: köhögés, zihálás és gyakori tüsszentés.

Sérülések és idegen testek az orrjáratokban

A kutyák nagyon aktív lények, állandóan mozgásban vannak. Gyakran játék közben különféle idegen tárgyak (növényi részecskék, apró gallyak, foltok) hullanak az állat orrába.

Az idegen testet érzékelve az orrban, az állat elkezd tüsszögni és erőteljesen horkolni, megpróbálva ezzel eltávolítani az irritáló anyagot az orrmelléküregektől. A legtöbb esetben ez a jelenség teljesen ártalmatlan, és idegen tárgy önmagában kerül ki az orrból. De ha tüsszentés közben a kedvtelésből tartott állatok orra vérrel kevert nyálkát folyat, ez a nyálkahártya károsodását, sőt sérülését jelezheti.

Neoplazmák

Az orrban lévő daganatok és polipok szinte mindig állandó tüsszentést okoznak a kutyában. A figyelmes tulajdonos mindig észreveszi a furcsa tünetek megjelenését, mint például a vér vagy szövetrészecskék (egy bomló daganat miatt), a fej remegése, a fang dörzsölése a bútorokhoz. Ezenkívül az állat füttyög, zihál, morog, légszomja van.

Hypothermia

A hőmérséklet éles változásával a kutya gyakran tüsszentést tapasztal, mivel az orrüregben az erek kitágulása vagy éppen ellenkezőleg szűkül. Ez a jelenség például akkor figyelhető meg, amikor egy állat hideg utcát követően meleg szobába lép. Annak érdekében, hogy az állat ne fázhasson meg, séták során a kutyák számára speciális kezeslábasokkal kell szigetelni.

Súlyos hipotermia esetén a kutya gyakran tüsszög, köhög, remeg a hidegtől. Gyakran nő a testhőmérséklet, fagyásokkal, hólyagokkal a bőrön, a nyálkahártya sápadtsága jelenhet meg.

Hogyan segítsünk egy állatnak tüsszögéskor

A nátha esetén a kutyának általában nincs szüksége segítségre, általában a betegség néhány napon belül visszahúzódik. Ha vírusfertőzés gyanúja merül fel, akkor csak állatorvos segíthet a háziállaton.

Számos betegség, például a leptospirosis, a pestis vagy az enteritis nagyon veszélyes a négylábú barát életére, a tulajdonos tétlensége gyakran a háziállat halálához vezet. Ezért a legjobb, ha segítséget kér egy állatorvostól, aki felírja a szükséges vizsgálatokat a kutyának, és kiválaszt egy hatékony kezelést.

Az allergiás reakciók a legtöbb esetben önmagában elmúlnak, ha az irritáció forrása megszűnik. De azokban az esetekben, amikor az allergia meglehetősen hosszú ideig folytatódik, nagyon veszélyes állapotká válhat, amely veszélyezteti a kutya életét.

Gyakran az allergiás reakciók átterjednek a bronchiális asztmára, amelyben a kutya nehezen lélegzik, a torok duzzanata, kék vagy a nyálkahártya kifakul. Csak az állatorvos írhat fel hatékony allergiás kezelést, a tulajdonosok bármilyen függetlensége csak súlyosbítja a helyzetet. Miután megvizsgálta az allergén forrását, az orvos kiválaszt egy antiallergén gyógyszert a négylábú beteg számára.

Szívbetegség esetén mindenképpen forduljon állatorvoshoz. Egyes kutyafajták hajlamosabbak a szívbetegségekre, mint mások, ezért ha betegségre gyanakszik, az állatot állatorvosi rendelőbe szállítják. Az orvos szükségszerűen elvégzi a beteg háziállat külső vizsgálatát, elektrokardiogramot készít, és a kapott adatok alapján kiválasztja a négylábú barát megfelelő kezelését.

Az orrmelléküregekben lévő idegen test súlyos kínokat okoz a kutyának, és néhány tulajdonos önállóan csipesszel próbálja kihúzni az idegen tárgyat a kutya orrából. Ezt abszolút lehetetlen megtenni, mivel bármely állat megfordul és beavatkozik az eljárásba. Ennek eredményeként gyakran előfordulnak különféle sérülések és a nyálkahártya károsodása, néha nagyon súlyos. Csak egy állatorvos szakosodhat speciális eszközökkel és röntgensugarakkal gyorsan és biztonságosan eltávolíthatja az idegen tárgyakat a kutya orrából.

Az orrban lévő polipok és daganatok jelenlétét állatorvosnak kell megvizsgálnia, mert az egyszerű klinikai vizsgálat nem adhat teljes képet a betegségről. A polipokat általában műtéti úton el kell távolítani, de néha vissza is nőhetnek. Csak biopszia segítségével lehet meghatározni a daganat jellegét, és elkészíteni a kutya további kezelési tervét. A jóindulatú daganatok műtéttel kerülnek eltávolításra, a rosszindulatúak kemoterápiát igényelnek a műtét után.

A kutyák hipotermiáját gyakran nátha kíséri. Ez az állapot nem veszélyezteti a szőrös háziállat életét, és általában önmagában elmúlik, de a négylábú barát állapotának enyhítése és a tüsszögés megszüntetése érdekében a tulajdonos a következőket teheti:

 • Ha száraz kéreg képződik a kutya orrán, ajánlatos a légzőszervet 3% -os hidrogén-peroxid-oldattal törölni. Kenheti a száraz állat orrát vazelinnel is.
 • A patogén baktériumok és a tüsszentés leküzdése érdekében a sztreptocid tablettát porrá kell őrölnie, vízben fel kell hígítani, amíg szuszpenzió nem lesz, és egy kis gyógyászati ​​oldatot kell felhordani a kutya orrára (vattával).
 • Ha a megfázás 5 napnál tovább nem múlik el, az állatot sürgősen megmutatják az állatorvosnak.

A tüsszögés kutyáknál nem biztos, hogy olyan ártalmatlan, mint amilyennek első pillantásra tűnik. Ha a tüsszentés további tünetekkel jár, amelyek kétségeket ébresztenek az állat tulajdonosában, akkor nem szabad reménykedni abban, hogy a kutya önmagában meggyógyul, a sürgős állatorvos-látogatás lesz a helyes döntés.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.