A kutyám az örömöm!

Viselkedés és nevelésHogyan lehet megakadályozni, hogy a kutya ok nélkül ugasson

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a kutya ok nélkül ugasson

ugat

A kutya folyamatos ugatása irritálja a szomszédokat és magát a gazdát is. A fokozott aktivitás azt jelzi, hogy ily módon az állat megpróbálja felhívni a figyelmet. Annak megválaszolásához, hogy miként lehet nyilvánvaló ok nélkül leválasztani a kutyát az ugatásról, először meg kell értenie, miért csinálja.Milyen hangokat adnak ki a kutyák

Az elvégzett tanulmányoknak köszönhetően a tudósok képesek voltak megállapítani, hogy a kutyák ugatással megpróbálják kifejezni belső állapotukat egy személlyel vagy hozzátartozóikkal való kommunikáció során. Azonban több mint tíz különböző hangot használnak.

Akárcsak az emberi beszédben, a kutya által kiadott hangoknak is különböző jelentése van. Például a morgást a félelem érzése vagy éppen ellenkezőleg, az agresszivitás megnyilvánulása okozhatja. A morgások közötti különbség nyilvánvaló a hangszínben, és a jó tulajdonosnak pontosan fel kell vennie őket, hogy jobban megértsék kedvenceit.

Hangulatától és helyzetétől függően a kutyák a következő hangokat adhatják ki:

 • nyafog,
 • röfög,
 • morgás,
 • vicsorgás.

De leggyakrabban ugatnak, ezzel nézeteltérést, félelmet, haragot vagy éppen ellenkezőleg örömet és játékra szóló meghívást mutatnak.

Az ugatás egyszerre jelenti a kutyák közötti kommunikáció egyik formáját, és figyelmezteti az ellenséget a terület elfoglalására. Különösen akkor jelentkezik, amikor az állat izgatott állapotban van. Az ugatás ereje, időtartama és izgalma közvetlenül függ az izgalom mértékétől.

A kutyák ugatásának okai

A kutya ugatása kommunikációs eszköz, de ha túlzott mértékű, nemcsak a tulajdonosnak, hanem a körülötte élőknek is kellemetlenségeket okozhat. Ennek elkerülése érdekében meg kell találnia, mi okozta a túlzott izgalmat. Az okok a következők lehetnek:

 1. A fajta jellemzői. Egyes védelmi fajták esetében az ugatás gyakori reakció az idegenek megjelenésére a védett tárgy közelében. Ugyanakkor vannak teljesen csendes fajták is, például Basenji.
 2. Kommunikáció hiánya, a vágyakozás és a magány ugatásra ösztönzi az állatot, hogy felhívja a tulajdonos figyelmét.
 3. Őrkutya reakció. Ha a kutya, látva az „ellenséget” a kerítés mögött, vagy érezve az „ellenséget” az ajtó mögött, ugatni kezd, az „ellenség” későbbi távozását győzelemként érzékeli. A tulajdonos jóváhagyása egyértelművé teszi, hogy csak így lehet felhívni a figyelmet. A szokás állandóvá és állandóvá válik. Ezt követően a dicséret megszerzése érdekében a háziállat elkezdheti "játszani" az éber házőrzőt, és válogatás nélkül ugathat mindenkit.
 4. A félelem érzése. Akkor fordul elő, amikor a kutya egyedül marad egy zárt térben.
 5. Játék. A játék során az állat örömteli érzelmeket él át, ezeket a hangok bemutatásával fejezi ki.
 6. A fogva tartás körülményeinek változása. A helyszínváltás nagyon megterhelő lehet, így kevésbé bízik a biztonságában.
 7. Egészségügyi problémák.
 8. Fogékonyság ugatás más kutyáktól.

Az okok helyes megértése segít kiválasztani az állat viselkedésének korrigálására szolgáló intézkedéseket.

Technikák és ajánlások

A kutya ok nélküli leszokása az ugatásról nagyon fárasztó és hosszú távú cselekvés, de nagyon is valóságos. A továbbképzéséhez ajánlott kezdeni:

• Győződjön meg arról, hogy a kutya ülése vagy fülkéje kényelmes és vízálló. Teremtsen feltételeket, hogy az állat hozzáférjen az élelemhez és a vízhez, valamint olyan tárgyakhoz, amelyek lehetővé teszik számára a szórakozást.

• Ellenőrizze a férgeket, a kullancsokat, a bolhákat és egyensúlyozza az étrendet.

A kutya túlzott ugatásától való megszabaduláshoz a következő technikák segítenek:

 1. Ha háziállatának sok el nem költött energiája van, és unalmából ugat, töltsön több időt a friss levegőn járással. Adjon lehetőséget a terhelés megszerzésére sokat mozgatva és különféle parancsok végrehajtásával. A természetes fáradtság egy ideig megnyugtatja az állatot.
 2. Kedvence ugathat, hogy felhívja magára a figyelmet. A legjobb dolog ebben az esetben elfordulni vagy elhagyni a szobát. Ha nem látja a tulajdonos reakcióját, a kutya megérti, hogy az ugatás nem előnyös, és fokozatosan lemond róla.
 3. Ha a kutya a természetben él, ismerkedjen meg a kerítéssel szomszédos területtel. Ez segít neki jobban megismerni a körülötte lévő világot, és megfelelően reagálni a lehetséges irritáló anyagokra - szagokra és hangokra.
 4. Ismerkedés irritáló anyagokkal. A tulajdonosnak különös figyelmet kell fordítania azokra a tárgyakra és zajokra, amelyek aggályokat okoznak a háziállat számára. Ezt követően a játék során meg kell tanítani, hogy ne reagáljon rájuk.
 5. Az indokolatlan ugatás megszabadulásának jó módja az, ha edzünk csak parancsra hallani a hangokat. Először meg kell tanítania a "Voice!" Parancs végrehajtását, amely után továbbléphet a következő szakaszba - az a követelmény, hogy hagyja abba az ugatást a "Quiet!".
 6. Ha a kutya ugat, amikor a szokásos körülmények megváltoznak, például a lakóhely megváltoztatása miatt, akkor meg kell nyugtatni. Ne hagyja egyedül az első napokban, hogy alkalmazkodni tudjon.

A kutyatulajdonosok nagyon gyakran hibáznak az oktatásban, amit nagyon nehéz kijavítani. Tapasztalt kutyavezetők nem ajánlják a dicséretet, ha gazdája láttán boldogan ugat, mivel ez szokássá válhat. Ezzel szemben a fenyegető kiáltások még hangosabb ugatáshoz vezethetnek.

Viselkedéskorrekciós technikák

Szükséges a kutya alapos kiképzése, meg kell tanítani, hogy kétségtelenül engedelmeskedjen a parancsoknak. Ha a megrendelést helyesen hajtják végre, nem szabad megfeledkezni a finomságok formájában történő promócióról. A kedvtelésből tartott állatok ugatásától való elválasztásához a tulajdonosnak számos módszert kell ismernie a viselkedés kijavítására:

 • Az állat megnyugtatásának egyszerű módjai közé tartozik a fül megérintése. A fokozott izgalom során elég, ha csak két ujjal - az index és a hüvelykujj - kissé megszorítja a fülkagylót, vagy megsimogatja a füleket. Először is, az ilyen műveleteket a nyugodt reakció pillanatában hajtják végre, majd ezt követően ugatás közben használják.
 • Jó eredményeket érünk el melanin alapú élelmiszer-adalékanyagok és gyógynövények, például valerian, kamilla felhasználásával.
 • Ha azonban a kutya nem adja ki magát az oktatásra, akkor a citronellával ellátott speciális gallérok segíthetnek. Békítő hatásuknak köszönhetően az állat nem érez félelmet és agresszív viselkedést az emberekkel szemben.

Semmi esetre sem szabad ultrahangos és elektromos gallérokat használni - ezek csak átmeneti hatást fejtenek ki, de ellenkező hatást okozhatnak. A kutya nemcsak fizikailag, hanem pszichológiailag is sérült, idegessé és agresszívvá válik.

A kutya viselkedésének korrigálása érdekében ne feledje, hogy bármelyik módszert választja, aktív részvételre lesz szükség. Kerülje kedvence minden provokatív helyzetét, és képezze ki, hogy megfelelően reagáljon a különféle ingerekre.

Ha a tulajdonos nincs otthon

A kutyák aktív és társas állatok, amelyek nagyon magányosnak érzik magukat. Gyakran hangos ugatással hívhatják a hozzátartozóikat. Ha unatkozik és magányos, akkor az ugatás csökkenti az érzelmi stresszt. Ez a viselkedés szokássá válhat.

Amikor nem vagy otthon, a kutya üvöltésével és ugatásával nem szereti a szomszédokat. Ha valamit tenne neki, hagyja a játékot a lakásban. Ha a háziállat személyes telken van, temesse a kétszersültet, a csontokat, és távollétében "zsákmányt" fog keresni.

Hazatérése után ajánlott kisállatát sétálni. Fokozatosan megszokja ezt a hagyományt, és nyugodtan várja a gazdit. Javasolt a kutyát sétáltatni, mielőtt otthagyná, mert a fizikai aktivitás csökkenti az állat ugatásának szükségességét.

Csak a gondoskodás, a türelem és a háziállat igényeinek megértése teszi lehetővé, hogy békét és nyugalmat találjon a családban. A kutyák, akárcsak a kisgyerekek, figyelmet igényelnek. Kölcsönözik magukat az oktatáshoz, csak ehhez idő, vágy és szeretet kell.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.