A kutyám az örömöm!

Etetés és gondozásHogyan lehet levágni a kutya karmát. Lépésről lépésre

Hogyan lehet levágni a kutya karmát. Lépésről lépésre

karom

Nem minden négylábú háziállat képes könnyen elviselni a karmok nyírási folyamatát. A legtöbb kutya kényelmetlenséget tapasztal, és minden lehetséges módon megpróbálja elkerülni ezt az eljárást. De a tulajdonosnak meg kell értenie, hogy ha a kutya idejének nagy részét nem az utcán tölti, akkor a karmokat nem lehet megcsípni.Tartalom:

 • Minek vágni a karmokat a kutyáknak
 • Hogyan kell kiképezni a kutyáját, hogy vágja le a karmait?
 • Milyen gyakran kell levágnia a kutya körmét?
 • Hogyan vágja le helyesen a körmét
 • Elsősegély sérülések esetén

A legtöbb házigazda inkább egy speciális klinikára megy. Van egy vélemény, hogy lehetetlen önállóan végrehajtani az eljárást, és csak az állatorvosban kell bízni.

Valójában a helyzet némileg más. Bármely tulajdonos maga vághatja le kedvence karmát. Ehhez csak meg kell ismerkednie az elmélettel, meg kell vásárolnia a megfelelő eszközt és kicsit gyakorolnia.

Minek vágni a karmokat a kutyáknak

Régóta elmúltak azok a kutyák, akik minden nap kísérték gazdájukat vadászaton, legelőn és hosszú sétákon.

A legtöbb városi állat csak rövid időre megy ki sétálni. A nap nagy része pedig hangulatos szőnyegeken, kényelmes székeken és kanapékon fekszik, és a sima parketta vagy laminált anyag nem járul hozzá a karmok fiziológiailag helyes állapotához.

Ennek eredményeként a karmok tovább nőnek, és rövid idő múlva megkezdődnek:

 • Kellemetlenséget okozhat vezetés közben. Az erősen visszanőtt karmok miatt a kutya helytelenül teszi a mancsát, megpróbálva gyengíteni a fájdalmat. Ez az ízületek görbületét, egyenetlen terhelést okoz a mozgásszervi rendszerben. Fokozatosan az állat járása helytelenül alakul ki, a futás megnehezül;
 • A tulajdonosok számára nem titok, hogy a kutyáknak a hátsó lábukon van egy 5. lábujj. Vannak, akik kiskutyaként azonnal eltávolítják. Sokan elmennek, és nem tulajdonítanak jelentőséget annak, hogy a növekvő karmot le kell nyírni. Ellenkező esetben visszanő, és ragaszkodni kezd az ágytakarókhoz vagy a köpenyekhez. Séta közben pedig kényelmetlenséget okoz. Bizonyos esetekben, amikor gyorsan fut vagy mozog, a karom tárgyakhoz tapad. Ennek eredményeként a kutya elszakíthatja a lágy szöveteket, vagy súlyosan letörheti a karmot;
 • Bizonyos esetekben az erősen megnőtt karmok belenövekedhetnek, és további fájdalmat és kényelmetlenséget okozhatnak a négylábú háziállatnak;
 • Stressz és félreértés. Az erősen megnőtt karmok hangos hangokat adnak ki, amikor a kutya laminált, parkettás vagy más burkolaton mozog. Ez éjszaka különös kényelmetlenséget okoz, és a tulajdonos nem tudja visszafogni magát és szidni a négylábú háziállatot, aki csak a tálhoz ment inni.

Fontos: A szakértők azt javasolják, hogy konzultáljon állatorvosával, mielőtt megkísérelné körmeit levágni. Szakember segít meghatározni az optimális hosszúságot, és megmondja, hogyan kell helyesen végrehajtani az eljárást.

Hogyan kell kiképezni a kutyáját, hogy vágja le a karmait?

Tapasztalt kutyavezetők és állatorvosok azt állítják, hogy magában az eljárásban nincsenek nehézségek. A tulajdonos idegrendszerének sokkal komolyabb tesztje a kutya erre képzése. Nem minden háziállat kész nyugodtan válaszolni erre a manipulációra. Ezért a képzési folyamat nagy jelentőséggel bír.

A kinológusok csak nyugodt állapotban javasolják a vállalkozást. Ha a tulajdonos izgatott, ideges vagy dühös, akkor a hangulata villámgyorsan átterjed a kutyára. A kutya nem érti, hogy ez az állapot összefügg, de kiegyensúlyozatlanná válik, nem hajlandó nyugodtan ülni, kihúzza a mancsot a kezéből, és nagyon nehéz lesz a karmait levágni.

Fokozatosan kell tanítani. Ez az alapelv. Ha a kutya nyugodt és nyugodt, akkor vegye el a mancsát, és miután megpróbálta, vágja le az egyik karmát. Ne ragaszkodjon és erőltesse. Ha mindent helyesen végeznek, akkor a háziállat nem is lesz riasztó. Dicsérj nagylelkűen, és másnap vágj le egy újabb karmot.

Valamivel másabb helyzet áll elő, ha egy felnőtt állat tulajdonosává válsz, amely egy karm láttán ideges lenni kezd, és határozottan nem hajlandó mancsot adni.

Ebben az esetben az állatorvosok azt javasolják, hogy egy meghatározott algoritmus szerint járjanak el:

 • Készítse elő az eszközt, és hagyja, hogy az állat szimatolja. Ezután tegyen mindent a dobozba;
 • Amikor a karomvágó, a körömreszelő és más eszközök típusa már nem irritálja az állatot, akkor a következő szakaszba kell lépnie;
 • Tanítsa meg háziállatát arra, hogy parancsot adjon a mancsára, majd érintse meg egy karomvágóval. A kutyának meg kell szoknia azt a gondolatot, hogy ezzel az eljárással nincs semmi baj;
 • Közvetlenül a vágás előtt meg kell sterilizálni az eszközt, kezelni a kezét és megvizsgálni a kutya mancsait;
 • Ha a háziállat nyugodtan ül, akkor meg kell vágni az egyik karmot. Fontos, hogy ne okozzon neki fájdalmat és kényelmetlenséget. Miután meg kell adni egy élvezetet és dicséretet;
  Másnap az eljárást szintén egy karommal ismételjük meg.

Fontos: A 4 mancs körmének vágása kezdetben sok időt vesz igénybe. De amint az állat megszokja, egy mozdulattal megteheti.

Milyen gyakran kell levágnia a kutya körmét?

Az állatorvosok nem adnak egyértelmű választ erre a kérdésre. Az eljárás gyakorisága közvetlenül függ a kutya életmódjától, valamint attól a felszíntől, amelyen mozog.

Ha egy négylábú háziállat a lakás kényelmes körülményeiben él, tálcán jár és csak parkettán vagy laminálton mozog, akkor a karmokat elég gyakran le kell vágni. És ha a kutya aktív életmódot folytat, sok időt tölt az udvaron, sétál és mindenhová elkíséri gazdáját, akkor az eljárást sokkal ritkábban kell elvégezni. Végül is a karmokat természetes módon őrlik, és csak néha válik szükségessé a korrekció.

Az állatorvosok emlékeztetnek arra, hogy a karmban vannak erek. Minél tovább nő a karom, annál hosszabb lesz az ér. Ezért olyan fontos, hogy a tulajdonos ne engedje, hogy túl hosszúra nőjön. Ebben az esetben a hosszúságot már nem lehet beállítani az edény károsodásának veszélye nélkül. Ez közvetlenül kapcsolódik a háziállat fájdalmához és kellemetlenségéhez.

Körömcsipesz

vágott karmok

A kinológusok azt javasolják, hogy tagadják meg a klasszikus olló vagy fogó használatát a karmok javításakor.

Állatorvosi gyógyszertárban vagy szaküzletben vásároljon egy karomvágó nevű szerszámot. Egy kattintással meg lehet vágni a szükséges hosszúságot, anélkül, hogy veszélyeztetné a karom sérülését vagy hasítását. Az eszköz méretét a kutya fajtájának megfelelően kell megválasztani.

Jelenleg az állatorvosi gyógyszertárak és szaküzletek polcain csak kétféle karmot találhat:

 • Olló. Ennek a kialakításnak két pengéje van, amelyek közül az egyik horogra van hajlítva, és két fogantyúval. Egyes modellek korlátozóval vannak ellátva;
 • Guillotine. A modellek egy tányérban különböznek egymástól, amelyben egy lyuk van a karom számára, és emelőkarral vannak ellátva.

Fontos: Arzenálodban kell lennie egy körömreszelőnek, amellyel reszelhetsz egy karmot. Kicsi, lekerekített élű olló a szőr eltávolításához a lábujjak között.

Hogyan vágja le helyesen a körmét

Annak érdekében, hogy a karmos vágási eljárás minimális kényelmetlenséggel menjen át a háziállat számára, a tulajdonosnak emlékeznie kell néhány szabályra:

 • A mancsok előzetes vizsgálata. Repedések, sebek, a betétek károsodása vagy a karom szétválása jelenléte azt jelzi, hogy fel kell keresni egy állatorvost, hogy felírjon egy kúrát;
 • A fekete karmok a legnehezebben vághatóak. A világos vagy bézs színűek lehetővé teszik a pép megtekintését, és jelentősen megkönnyítik az eljárást. A pép egy sötétített terület, amely ereket tartalmaz;
 • Helyezze kedvence mancsát a földre. A karomvágót 450 szögben kell elhelyezni, és nem lehet 1-1,5 mm-re a pép elejétől. A vágás maximális lépése legfeljebb 0,5 cm;
 • A fekete körmös állatok esetében az eljárást nagyon körültekintően kell végrehajtani, minden vágásnál legfeljebb 0,5 cm. Amikor a karom könnyebb területei megjelennek, álljon meg.

vágni

Fontos: Bizonyos esetekben az oldalsó felületen elhelyezkedő üreg szolgálhat útmutatásként a pép hozzávetőleges elhelyezkedéséhez egy fekete karmú állatban. Az állatorvosok azt javasolják, hogy összpontosítsanak rá, és gondosan vágják le, a karom kissé hosszabb ideig maradjon.

Elsősegély sérülések esetén

Még a tapasztalt tulajdonosok is tapasztalhatnak olyan helyzetet, amikor a metszés stresszessé válik. Ennek oka számos tényező lehet, a tompa hangszertől kezdve az ablakon kívüli éles hangig, ami megijesztette a háziállatot.

Fontos, hogy nyugodt maradjon, és tisztán megértse a sérülés esetén a cselekvés algoritmusát.

Pulp sérülés

Ha a metszés túl rövid, nagy a veszélye annak, hogy nagyszámú eret károsíthat. Ebben az esetben bőséges vérzés és súlyos fájdalom jelentkezik;

A tulajdonos feladata a vérzés leállítása és a kutya megnyugtatása. Próbálja elterelni a kedvence figyelmét. Ne kiabálj rá, mert az állatnak súlyos fájdalmai vannak;

A ragyogó zöld, alkoholos jód vagy más alkoholtartalmú antiszeptikumok használata csak fokozza a fájdalmat. Ezért sok tenyésztő inkább a nyílt sebeket fertőtlenítő porral kezeli.

Talán cikkünk hasznos lesz az Ön számára: Háziállatorvosi elsősegély készlet kutyának

Fontos: Ha sérülés van, és nincsenek szükséges gyógyszerek az elsősegély-készletben, akkor a szakértők azt tanácsolják, hogy liszttel állítsák le a vérzést.

A karom aláásása

Ez a helyzet a tulajdonos bizonytalan cselekedetei esetén merül fel. A tulajdonos lassú kipréselése a mancs éles rángatásával kombinálva katasztrofális eredményhez vezethet.

Ennek eredményeként a karmot a műszerbe szorítják, és a bőr és a lágy szövetek elszakadnak. A tulajdonosnak:

 • Ne feledje, hogy ez nagyon fájdalmas egy négylábú háziállat számára. Ezért megpróbál kiszabadulni és elmenekülni;
 • A sérült végtagot gézzel vagy nyakkal kell összekötni a lábközép körül;
  Emelje fel a végtagot a vérzés megállításához;
 • Hidegen alkalmazza a sérült mancsot. Ez lehet jégcsomag, étel vagy gyümölcs a fagyasztóból;
 • A nyitott elváltozásokat lidokainnal kell kezelni. Hiányában ez a gyógyszer helyettesíthető novokainnal;
 • Ha a seb túl nagy, vagy be kell varrni a rést, akkor azonnal segítséget kell kérnie állatorvosától.

Fontos: Mielőtt fagyasztott ételeket vagy fagyasztott ételeket rakna a fagyasztóból, azokat zacskóba kell tenni, majd törölközőbe vagy ruhába kell csomagolni. Ez segít megelőzni a hipotermiát. A fagyás elkerülése érdekében ne tartsa sokáig a hideget a sérült végtagon.

A tulajdonosnak emlékeznie kell arra, hogy sérülés esetén a kutyát egyedül kell hagyni, és nem szabad 5-10 napig folytatni a karomvágási eljárást.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.