A kutyám az örömöm!

Etetés és gondozásHogyan lehet felkészíteni a kutyát a télre. Tulajdonos tippek

Hogyan lehet felkészíteni a kutyát a télre. Tulajdonos tippek

készít

Az első hó sok örömet okoz a kutyáknak: aktívabbá és játékosabbá válnak. A tél azonban nemcsak boldogságot és szórakozást hoz, hanem némi veszélyt is rejt magában. Annak biztosításához, hogy a kutya élete télen örömet szerezzen, egy kis időt kell fordítania arra, hogy felkészítse kedvencét a hidegre.Tartalom:

  • Séta a kutyával télen
  • A kutya etetése télen
  • Télikabát gondozása
  • A mancsok védelme
  • Séta a kutyával a sötétben
  • A kutya szabadban tartásának télen jellemzői

Séta a kutyával télen

A téli felkészülést magával kell kezdeni: ki kell választania a megfelelő ruhákat, különösen a cipőket. Ezután figyeljen a kutya egészségére: hidegben nagyon erős immunitásra van szüksége.

Óvatosabban kell eljárni a kölyökkutyákkal szemben, mivel immunitásuk gyengébb, mint egy felnőtt kutyaé. Különös figyelmet kell fordítani az ízületi gyulladásban és artrózisban szenvedő kutyákra.

Biztonságos hely kutyák sétálására

Kerülje azokat a helyeket, ahol csúszós lehet, vagy ahol üveg lehet a hó alatt. Az ágak és a vastag növénytörzsek télen is veszélyt jelenthetnek. Ha gyalogos útvonalat tervez, válassza a lehető legtisztább utakat.

Sétára szánt idő

Nem szükséges csökkenteni azt az időt, amelyet felnőtt és egészséges kutyával sétál. A téli sétáknak aktívaknak kell lenniük. Annak ellenére, hogy a kutyák jól tolerálják a hideget, hipotermiában szenvedhetnek. Ha a kutya összeszorítja a mancsait, makacsul megpróbál feküdni vagy leülni, akkor jobb, ha egy sétával fejezzük be.

Feltétlenül olvassa el cikkünket: Fagyás kutyákban. Jelek, elsősegély, kezelés

A kutya etetése télen

A kutyák télig mindig kövérebbek. Ez a melegen tartás. A kutya kalóriabevitelét addig kell növelni, amíg a kutya nem túlsúlyos. A szükséges kalóriák száma a környezeti hőmérséklettől függ.

Téli étrendre váltás

A kalóriadúsabb étrendre való áttérésnek simának kell lennie. Ősszel kell kezdődnie. Növelheti a kalóriatartalmat nemcsak az adag közvetlen növelésével, hanem az etetés gyakoriságának növelésével akár napi háromszor vagy akár négyszer is. A háziállat étrendjének tartalmaznia kell vitaminokat is az immunitás fokozása érdekében.

Az aljszőrzet sűrűségének fontossága

A kalória növekedése a kutya szőrzetének sűrűségétől függ. A vastag aljszőrzetű háziállatoknak nincs szükségük komoly takarmánynövelésre. Ezzel szemben azoknak a kutyáknak, akiknek egyáltalán nincs aljszőrzetük, majdnem meg kell duplázniuk kalóriájukat.

Érdekelheti cikkünk arról, hogy a kutyák fáznak-e télen.

Télikabát gondozása

A kutya moltjának december elejére vagy közepére kell véget érnie. Ha kedvence nem áll készen a télre, hideg lehet. Annak érdekében, hogy a kutya mielőbb felkészülhessen a télre, legalább hetente egyszer mossa meg (vastag szőrű kutyáknak ajánlott legalább hetente kétszer fésülni).

Kusza gyapjú

Ha nem fésüli meg a kutyát, akkor a kabátja gyorsan összekuszálódik. Minél jobban összekuszálódik a kabát, annál több hideg levegő és hó engedi át a finom bőrt. A matt szőr több szennyeződést és nedvességet is gyűjt, így gyorsabban koszolódik, lassabban szárad és növeli az állat megbetegedésének kockázatát.

Jégcsapok és hó tapad a kutya bundájához

Télen a kutya ragaszkodik a szőrzethez, különösen az ujjak közötti szőrzethez, és jégcsapokká válik. Nincs miért aggódni, de ha hazatér, jobb, ha a kutyát megszárítja, hogy ne nedvesítsen. A kutyák mancsain kialakuló jégcsapok kissé kényelmetlenséget okoznak az állatban, de a háziállat magától megszabadul tőlük. Nem szükséges rövidíteni a szőrt az ujjak között, mert ezáltal a hó eljut a kutya bőrébe.

Különleges ruhák kutyáknak

Ha kedvence nem rendelkezik vastag aljszőrzettel, vagy egészségügyi problémái vannak, akkor ruhákra lesz szüksége. Sokan úgy gondolják, hogy az állatra ruhát nevetni, sőt kissé ostobaság, de ez súlyos hiba lehet. Még egy nagyon alacsony hőmérsékleten vastag aljszőrzetű kutyát sem zavarnak a ruhák.

A fő ruhák esőkabátok, takarók, overallok és pulóverek. Egyes kutyafajtáknak még a hóesés előtt szüksége lehet ruházatra.

További információért olvassa el cikkünket: Kell-e öltöznie kutyákat és miért

A cipők viszont megvédik a kutya mancsait, és többnyire nem üvegtől és más éles tárgyaktól, hanem reagensektől. Nagyon problémás azonban egy kutyát cipő használatra kiképezni, még akkor is, ha gyermekkora óta képezték. Sok kutya makacsul leveszi a cipőjét. A kutya megszokásakor jobb, ha nem cipővel kezdünk, hanem zoknival, mivel ezek nem zavarják annyira a megszokatlan háziállatot.

téli

Kisállat mancsvédelem

Télen a jég, a kemény hó, a reagensek és a só az utakon jelentős veszélyt jelenthetnek a kutya mancsaira. Idézzük ezt tovább részletesebben.

A reagensek veszélye

A reagenseket arra használják, hogy megszabaduljanak a jégtől és a havaktól, elsősorban a házak közelében. Negatívan befolyásolják a kutya mancsa állapotát: fájdalmas repedéseket okoznak a kutyákban. Néha homokot használnak reagensek helyett, ami biztonságos a kutya mancspárnái számára. Ha megolvadt hó van az utakon, és a kinti hőmérséklet alacsony, akkor valószínűleg reagenseket használtak.

Ha reagenseket használt a ház előtt, és sétálnia kell kedvencével, próbáljon meg minél kevesebbet sétálni rajtuk. Nagyon nem ajánlott a teljes sétát azon a helyen tölteni, ahol a reagenseket szórják. Amikor elhagyja a veszélyzónát, azonnal hagyja, hogy a kutya mancsát ecsetelje a havon.

Amikor hazatér, mossa meg kutyája mancspárnáját mancsos samponnal. Rendes sampon használata csak kiszárítja a bőrt, anélkül, hogy teljesen lemosná a reagenseket.

Az egyetlen dolog, amit meg lehet tenni, az, hogy a lehető legnagyobb mértékben biztosítsa útját. Ez megtehető cipővel. A védő spray, viasz és mancsbalzsam szintén hatékony módszer. A krémek is hasznosak, de kevésbé védik a reagenseket, és allergiát is okozhatnak a kutyában.

Séta a kutyával a sötétben

Télen korán sötétedik, emiatt vagy korábban kell kimennie sétálni, vagy a kutyát sötétben sétálni. Próbálja elkerülni a sötét és teljesen elhagyatott helyeket, és soha ne felejtse el a zseblámpát sem, mert a kutya sötétben történő követése sokkal nehezebb.

A tulajdonos és a kutya közötti távolság

Sokkal könnyebb elveszíteni kutyáját sötétben. A póráztól elengedett kutya nemcsak eltévedhet, de meg is ijesztheti az embereket. Az esetleges háziállattal kapcsolatos problémák elkerülése érdekében jobb, ha még egyszer nem engedi le a pórázról. Ha a kutyát elengedték, próbáljon kevesebb távolságot tartani vele, mint napközben. Győződjön meg róla, hogy kedvence nem eszik semmit.

Világítsd meg a gallérokat

Annak érdekében, hogy kedvencét ne veszítse el a sötétben, jobb, ha speciális gallért vesz fel. Teljesen ártalmatlan a kutyák számára. A kivilágított gallért általában kiegészítőként viselik. A háttérvilágítás különböző színű lehet, de a fő színek piros és zöld.

A kutya szabadban tartásának télen jellemzői

Néhány kutya nincs alkalmazkodva a szabadtéri élethez hideg időben. Más fajtáknak azonban sűrű és vastag szőrük van, amely lehetővé teszi számukra, hogy könnyebben elviseljék a telet. De hiába nem tolerálja a kutya a telet, meleg otthonra van szüksége, ahol mindig meleget tud tartani.

Bódé

Ha a kutya fő otthona egy fülke, akkor azt szigetelni kell. A fülke általában fából készült, és körülbelül 10 cm-re van a talaj felett. A falakat belülről meleg anyaggal kell kárpitozni. Ezenkívül a háziállatnak sűrű ágyneműre van szüksége ruha vagy szalma formájában.

Madárház

Ha az állatot nem csak az udvaron található fülkében tartják, hanem egy madárházban is, akkor nemcsak az alvóhely, hanem az egész madárház egészére is szigetelésre lesz szükség. A madárházba ruhát vagy szalmát is tehet. Ha nincs vágy az alom folyamatos cseréjére a madárházban, akkor a kutyát csak azon kívül kell járni tanítani. Érdemes vigyázni a ház szigetelésével, ha a kutya egész évben ott lakik, mivel nyáron nem szabad ott forrónak lennie.

Ha betartja ezeket az egyszerű szabályokat, akkor kutyája élete vidám és boldog lesz télen.!MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.