A kutyám az örömöm!

Viselkedés és nevelésHogyan kell kiképezni a kutyát. Az első lépések megtétele

Hogyan kell kiképezni a kutyát. Az első lépések megtétele

vonat

A jól képzett és intelligens kutya tulajdonosa lenni nemcsak kényelmes, hanem tekintélyes is. Ezért a legtöbb tulajdonos lenyűgöző időt tölt el négylábú kisállatának alapvető parancsainak megtanításával.Tudásuk lehetővé teszi, hogy a kutyát gond nélkül sétáltassák, emellett megkönnyíti a háziállat megtalálását nyilvános helyeken.

Tartalom:

 • Milyen korban kell kutyát képezni
 • Hol lehet kiképezni a kutyáját
 • Képezze ki maga a kutyát, vagy vegye fel a kapcsolatot egy kutyavezetővel
 • Milyen gyakran kell gyakorolni
 • Hol kezdjem és hogyan készüljek fel
 • Kis kutyakiképzés
 • Nagy kutyakiképzés
 • Hasznos tippek

Milyen korban kell kutyát képezni

A kutyavezetők azt javasolják, hogy 4 hónapos korban kezdjék meg az alapkészségek képzését. Ekkor a baba már megkapta az előírt minimális oltást és készen áll a szabadba menésre. A kutyavezetők azt tanácsolják, hogy egyszerű parancsokkal kezdjék, amelyek lehetővé teszik háziállatuk irányítását az utcán és a nyilvános helyeken.

De a 3-4 hónapos életkort feltételesen nevezik meg. Például a dekoratív kutyák elég korán érnek. 4-6 hónapra pedig a serdülők korosztályába tartoznak. Ezért képzésük 2-3 hónapos kortól kezdődhet.

A nagy és óriási fajták (dog, masztiff, Alabai, moszkvai őrség stb.) Képviselői pedig 4-6 hónapos korban teljesen ostobák, bár lenyűgöző méretű csecsemők. Ezért el kell dönteni, hogy az egyes esetekben mikor érkezett el a képzés optimális ideje.

Talán érdekelni fogja cikkünket: Kiskutya nevelése. Honnan induljon és hogyan sikerüljön

Fontos: Van egy vélemény, hogy lehetetlen felnőtt kutyát kiképezni. Valójában ez egyáltalán nem így van. Egy felnőtt állat kiképzése több kitartást és türelmet igényel. De a kutyák 99,9% -a felnőttkorban megtaníthatja az alapvető parancsokat.

Hol lehet kiképezni a kutyáját

A kutya kiképzésére leginkább alkalmas helynek több fő jele van. A kutyavezetők a következőket tartalmazzák:

 • Nincs zavaró tényező durva és ismeretlen hangok formájában. Szétszórják a kutya figyelmét, és a lecke kevésbé lesz hatékony;
 • Idegen állatok hiánya. Egy négylábú háziállatnak meglehetősen nehéz lesz legyőznie ösztöneit. Ezért sok kutyát elvonják a rokonok, macskák vagy madarak. De végül is a képzés során a tulajdonosnak a kutya maximális koncentrációjára van szüksége;
 • Más emberek hiánya. Ideális esetben, ha a képzés hiányzik a Semby tagjaitól és a kívülállóktól. Semmi sem zavarhatja a tanulási folyamatot, és elterelheti a kedvence figyelmét.

Fontos: Tapasztalt kutyavezetők javasolják az új csapatok edzésének megkezdését otthon. És csak egy kitartó képesség fejlesztése után folytasson edzést az utcán.

Kutya képzés otthon

Ez a tökéletes hely a tanulás megkezdéséhez. A kutya figyelme teljesen a tulajdonosra összpontosul, és maximálisan készen áll az edzésre.

A szakértők azt javasolják, hogy válasszanak olyan időpontot, amikor a tulajdonos egyedül van a kutyával. Ha a házban vagy a lakásban folyamatosan tartózkodnak az emberek, akkor az állattal külön szobában kell nyugdíjba mennie.

És kérje meg a család többi tagját, hogy legyen csendes. Így a tulajdonos képes lesz maximálisan az állat figyelmét a tanulási folyamatra összpontosítani.

A minimális készségek megszerzése és a parancs elsajátítása után folytathatja a megvalósítás nyilvános gyakorlását. A családtagok vagy a közeli barátok erre jók. Vagyis azok az emberek, akik folyamatosan jelen vannak a házban, és nem okoznak fokozott érdeklődést az állat iránt.

Az alapvető parancsok kidolgozása után egy elhagyatott helyet kell keresnie a közelben. Még egy zajos metropoliszban is találhat egy eldugott sarkot, ahova idegenek ritkán érkeznek.

Ez lehet építkezés (a munkanap vége után este), egy üres telek vagy egy garázsszövetkezet. A lényeg, hogy a háziállatot semmi ne vonja el.

Fontos: Az otthoni oktatás jól működik. De a tulajdonosnak emlékeznie kell az érem másik oldalára is. Például az, hogy egy kisállat az utcán nem érzékeli a neki adott parancsokat. Hiszen csak otthon szokott engedelmeskedni.

Óra a kutyával a gyakorlótéren

A speciális helyszínen történő képzés alkalmas olyan kutyákra, akik már jól fejlett alapkészséggel rendelkeznek, és az idegenek és az emberek jelenléte nem vonja el őket a képzési folyamattól.

Meg kell jegyezni, hogy az edzőterek különféle sporteszközökkel vannak felszerelve. Ezért ideális hely a kutya kiképzéséhez és szabadtéri tevékenységéhez.

Képezze ki maga a kutyát, vagy vegye fel a kapcsolatot egy kutyavezetővel

A tapasztalt kutyavezetők nem adnak egyértelmű választ erre a kérdésre. Két lehetőség van az események fejlesztésére:

 • Az önálló tanulás. A szükséges készségek birtokában a tulajdonos minden gond nélkül kiképezheti kedvenceit. ebben az esetben türelmesnek és kitartónak kell lenned. Semmi esetre sem szabad lélegeznie az érzelmeket és megbüntetni a kutyát, ha az nem követi megfelelően a parancsot, vagy egyáltalán nem hajlandó tanulni.
 • Kutya kezelő képzés. Gyakran felmerül egy olyan helyzet, amikor a tulajdonos puha beállítottsága miatt nem képes megmutatni a hatékony képzéshez szükséges kitartást. Vagy a kutya makacsul nem hajlandó végrehajtani még az elemi parancsokat sem. Ebben az esetben szakember segítségét kell kérnie. A kutyavezető néhány nap alatt megtanítja a nehezen kommunikálható háziállatot is, és egy teljesen felkészült állat visszatér a gazdához.

Fontos: az önálló képzés kiválasztásakor szükséges, hogy csak egy személy foglalkozzon képzéssel. Ha ma a család egyik tagja foglalkozik az állattal, holnap pedig egy másik, akkor az eredmény katasztrofális lehet.

A kutya megszokja egy ember parancsát és tanítási módszereit. Ezért túl gyors, ha hatékony képzési rendszerről beszélünk, több családtag részvételével.

Milyen gyakran kell kiképezni a kutyáját?

A kutyakiképzésben több tényezőnek van elsődleges jelentősége. Ez kitartás, következetesség és rendszeresség. Ezért a kutyavezetők azzal érvelnek, hogy a tanulási folyamatban az egyik fő feltétel a rendszeresség.

A mindennapi otthoni tevékenységek lehetővé teszik egy hasznos készség gyors fejlesztését, és megakadályozza, hogy kedvence elfelejtse a korábban megtanult parancsokat.

A legjobb megoldás az lenne, ha rendszeresen megismételnéd, amit átestél. Ez otthon és speciálisan felszerelt helyeken egyaránt elvégezhető. Ezek elkerített területek lehetnek kutyák sétálására vagy gyakorlóhelyekre.

Miután a kutya elsajátította az alapvető parancsokat, kiviheti a városból sétálni, és kidolgozhatja a megszerzett készségeket. A szabadtéri tevékenységeket legalább heti 2-4 alkalommal meg kell tartani.

Hol kezdjem és hogyan készüljek fel

Az első leckére való felkészülést a tapasztalt kutyavezetők szerint egy rövid sétával kell kezdeni.

Ne sétáljon az állattal addig, amíg a kutya teljesen el nem fáradt. De a kutyának biztosan van ideje, hogy WC-re menjen és kicsit szaladgáljon. Akkor maximálisan készen áll a tanulási folyamat érzékelésére. A szokásos étkezési idők előtti edzés nagy hiba.

Érdemes felhalmozni az állat kedvenc csemegéjét. És csak egy megfelelően végrehajtott parancs után adja meg. Hagyja fel azt a szokást, hogy ezt a csemegét csak úgy adja ki. Dicséret illeti a helyesen végrehajtott parancsot.

Kis kutyakiképzés

A kisállatok oktatása biztonságuk szempontjából nagyon fontos. Természetesen egy miniatűr Yorkie valószínűleg nem tudja megvédeni tulajdonosát a támadásoktól.

De egy olyan hasznos készség birtoklása, mint a "nekem" parancs, és az a kitartóan kialakult szokás, hogy valaki más kezéből nem vesz csemegét, megmenti a háziállatot a bajtól. Végül is a jól ápolt és stílusos kutyákat gyakran ellopják a későbbi viszonteladás céljából.

A kutyavezetők szerint a kötelező parancsok, amelyeket a kis méretű háziállatoknak ismerniük kell, a „számomra”, „fu”, „hely”, „nem”. Valamint az öregedés alapfogalmait.

Nagy kutyakiképzés

A közepes, nagy és óriási fajtájú kutyák kiképzése sok türelmet igényel. Az ilyen háziállatok lenyűgöző méretűek és árthatnak másoknak.

Ezért az ilyen fajták képviselőinek ideális képzést kell kapniuk. Ezzel elkerülhető lesz a mások elégedetlenségével járó kellemetlen helyzetek előfordulása.

A tanulást otthon kell elkezdeni, és kívül kell folytatni. Ugyanakkor, ha a csapatokat nem speciálisan kijelölt helyeken edzik, akkor a háziállatnak szájkosárral és gallérral kell rendelkeznie.

Válasszon bőr szájkosarat vagy annak fém hálós megfelelőjét. Az ilyen modellek lehetővé teszik, hogy szabadon csemegézhessen és jutalmazza a kutyát a helyesen végrehajtott parancsért.

Az alapképzés mellett a nagyméretű kutyák tulajdonosai gyakran védőőrszolgálatban oktatják kedvenceiket. Ezt csak tapasztalt oktató és speciális felszerelések részvételével szabad megtenni.

Melyik fajták képzettebbek

A statisztikák azt állítják, hogy több olyan fajta létezik, amely szintén alkalmas a képzésre. Ezek tartalmazzák:

 • Német juhász. Nagyon hűséges kutyák, akik könnyen megtanulják a legnehezebb parancsokat is;
 • Cane Corso. Ideális lakás vagy ház őrzésére. Könnyen kiképezhető és nagyon odaadó. De bizonyos nehézségei vannak, amikor más fajták képviselőivel kommunikál;
 • Fekete orosz terrier. Az állatok agresszív és lázadó jellegűek. Ezért a gyakorlatot csak tapasztalt kutyavezető vagy erős akaratú tulajdonos végezheti;
 • Máltai. Kiváló betanítható és dekoratív fajta. A kis méret, az éles elme, a magas társasági viszonyokkal együtt rendkívül népszerűvé és népszerűvé teszi ezt a fajtát.

Fontos: bármely fajta képviselői között vannak olyan személyek, akik rendkívül rosszul képezhetők. A probléma magában a kutyában vagy a kiképzést végző személyben rejlik. Ha a kutya nem hajlandó betartani a parancsokat, és nem érti, mit akarnak tőle, akkor jobb, ha szakembertől kér segítséget.

Hasznos tippek

A kinológusok számos ajánlást adnak a képzés hatékonyabbá tételére:

 • Ne ismételje meg a megadott parancsot kétszer többet;
 • Bármilyen formában módosíthatja a parancsok sorrendjét. Ellenkező esetben a háziállat figyelme csökken;
 • Ne késleltesse az edzést. A gyakorlat időtartama 35 perc és 1,5 óra között változhat, a kutya korától és jólététől függően;
 • Vegye figyelembe a parancsok közötti intervallumot. A kutyának ideje kell lennie egy kis pihenésre, pár kört megtenni a helyszín körül, vagy felfedezni a legközelebbi bokrokat;
 • Menyét. A túl félénk és bizonytalan állatok számára ez a szigorúság alternatívája. Durva bánásmód esetén a háziállatok gyakran kezdenek „unalmassá” válni és összezavarodni;
 • Promóció. Megadható hangon. De a legjobb eredményeket csemegékkel lehet elérni.

Élvezze az edzést, és akkor kedvence boldogan végrehajtja az összes parancsotMenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.