A kutyám az örömöm!

Hasznos és érdekesHogyan vigyünk kutyát menhelyről. Fontos lépés megtétele

Hogyan vigyünk kutyát menhelyről. Fontos lépés megtétele

fontos

Amikor úgy dönt, hogy háziállatot vesz el egy menhelyről, a leendő tulajdonosnak világosan meg kell értenie, milyen problémákkal kell szembenéznie. Vélemény szerint az ilyen állatok rendkívül hálásak az embereknek, és készek mindent megtenni az új tulajdonos kedvében.Tényleg így van-e, és érdemes-e számolni a kutya könnyű karakterével?

Milyen kutyák élnek menhelyeken

Tapasztalt kutyavezetők megjegyzik, hogy a menhelyeken teljesen más háziállatok találhatók. Miután meglátogatta egy ilyen szervezetet, a leendő tulajdonos ott találkozhat:

 • Kóbor kutyák kinőtt kölykei. Általános szabály, hogy önkéntesek hozzák őket, vagy egyszerűen a dobogó udvari szuka tulajdonosai dobják el őket;
 • Öregedő kutyák. Gyakran a tulajdonosok kiűzik az utcára a kutyákat, amelyek idősebbek. Az állat már nem képes funkcióinak ellátására (például az udvar őrzésére);
 • Törzskönyv kutyák. Számos oka lehet annak, hogy ilyen állatokat menhelyen találnak. A tulajdonosok belefáradnak egy négylábú kisállat gondozásába, és csak kidobják az utcára, azt tervezik, hogy költöznek, és a kutyát magukkal viszik. Emellett az egyik családtag allergiás reakciót mutat a gyapjúra, és nincs idő vagy vágy az állat rögzítésére. Nagyon sok oka lehet az ilyen kegyetlenség megnyilvánulásának. De nagyon sok esély van arra, hogy fajtatiszta kutyát találjanak a menhelyen;
 • Beteg vagy nyomorék kutyák. Hajléktalan életük során sok ember gyeplő, baleset áldozata lesz, vagy egyszerűen csak közúti balesetben vesz részt. Ezért minden menedékházban rengeteg rokkant és megcsonkított lakos él.

Fontos: Amikor a menedékház felkeresése mellett dönt, a leendő tulajdonos mindenekelőtt barátot keres. A kinológusok javasolják a választást, nemcsak az érzések, hanem az ész is vezérli őket.

Ha azt tervezi, hogy elvezeti a kutyát egy városi lakásba, és sétáljon vele nyilvános helyeken, akkor alaposan át kell gondolnia. Készen áll arra, hogy egy sérült háziállat tulajdonosa lehessen? Vagy vezessen pórázon egy korcs kutyát?

Ha nem, akkor jobb egy telivér állatot venni, mint sajnálni az elcsúfított kutyát, majd csak kidobni az utcára, nem képes ellenállni mások nevetségességének és oldalirányú pillantásának.

Figyeljen cikkünkre: Fajtiszta kutya vagy korcs. Mítoszok és valóság

Kit vigyünk felnőtt kutyára vagy kiskutyára?

Erre a kérdésre szintén nincs egyetlen válasz. Mindegyik esetben vannak előnyei és hátrányai, amelyeket figyelembe kell venni a jövőbeli háziállat kiválasztásakor.

Vegye figyelembe a kölyökkutya kiválasztásának pozitív szempontjait:

 • Képesség a szokásainak és igényeinek megfelelő nevelésre;
 • A háziállat felismeri Önt az első és egyetlen tulajdonosként;
 • A rossz szokások hiánya, amelyek egy felnőttnél kellően erős formában nyilvánulnak meg;
 • A legtöbb kisgyermek sérülésektől és sérüléstől mentes.

A negatív tényezők a következők:

 • Óriási időt kell szentelni a babának a megfelelő és ésszerű állat felnevelése érdekében;
 • Képtelenség megbecsülni a kiskutya jövőbeni méretét, mivel az esetek 99% -ában nincs adat a koráról és a szülőkről. Például elvihet egy kiskutyát az udvar őrzésére, és felnőttkorában mérete nem haladja meg az átlagos spániel magasságát. Vagy vigye háziállatát lakóingatlanba, számítva a jövőbeni szerény növekedésre. És valójában egy közép-ázsiai juhász és egy korcs keverékének tulajdonosa lesz, amely olyan magas lesz, mint egy jó borjú. És ilyen kutyát elhelyezni egy kis városi lakásban nagyon nehéz lesz.
 • Amikor a kölyökkutya mellett dönt, a leendő tulajdonosnak meg kell értenie, hogy nagy a felelőssége. Hiszen néhány hónapos otthoni élet után az utcára küldés azt jelenti, hogy súlyos pszichés traumát okoz az állatnak.

Kitaláljuk, mi az előnye a felnőtt kutya kiválasztásának:

 • Függetlenség. Az ilyen háziállatoknak nincs állandó szükségük az új tulajdonos közelében lenni;
 • Az állat méretének és fizikai állapotának azonnali felmérésének képessége;
 • Információk birtoklása a kutya szokásairól és jellegéről, amelyeket önkéntesek vagy menhelyek tulajdonosai könnyen átadhatnak Önnek.

De nem szabad azt gondolni, hogy egy felnőtt állatnak csak pozitív tulajdonságai vannak. Számos negatív szempont is van:

 • Pszichológiai trauma jelenléte;
 • Fizikai sérülés;
 • Előrehaladott életkor;
 • Összetett személyiség vagy függőségek, amelyek a korábbi tulajdonosokat elhagyhatták.

A nehéz sorsú felnőtt kutya az esetek 90% -ában nagyobb figyelmet igényel a tulajdonos részéről, mint egy kiskutya. A tulajdonosnak türelme, kitartása és kitartása lesz arra, hogy megtanítsa egy ilyen állatot bizonyos szabályok betartására, megtanuljon bízni egy személyben és visszafogja az agressziót.

Hogyan válasszunk kutyát egy menhelyen. Mit kell keresni

A kinológusok azt javasolják, hogy válasszanak leendő háziállatot az egész családtól. Vagyis minden olyan ember részvételével, akikkel a kutya egy házban fog lakni. Ez kiküszöböli az összeférhetetlenség kockázatát a kutya és a család egyik tagja között. Végül is nem minden állat hasonlít kivétel nélkül mindenkire.

Amint megtörténik a kezdeti választás és mindenki egyetért vele, folytassa a második lépéssel.

Kérje meg a menhely munkatársait, hogy beszéljenek az állat természetéről és szokásairól. Talán flegmatikus beállítottságú, családja mottója pedig az aktivitás és a lelkesedés. Az ilyen állat egyszerűen nem felel meg temperamentumban. Vagy fordítva. A hiperaktív háziállat valószínűleg nem fog sikeresen beilleszkedni egy intelligens idős ház házának nyugodt légkörébe.

A következő lépés a kutya pszichés állapotának felmérése lesz. Annak érdekében, hogy ezt a kérdést a lehető legegyértelműbben megértsük, figyelni kell az olyan jelekre, mint:

 • Izgalom. Ha a kutya folyamatosan mozgásban van, rohan a hálóhoz, szakadatlanul ugat és megszakítás nélkül fut, akkor ebben az esetben hiperaktivitásról és gerjesztő idegrendszerről beszélünk. Harcolhatsz ezzel, de soha nem fogja nyugodtan megvárni a ház tulajdonosát;
 • Kapcsolatba lépni. Ne várjon nyitottságot és kommunikációs vágyat a menhelyi kutyától. A menedékhely lakóinak többsége visszahúzódó és félénk. De ha az állat minden lehetséges módon elkerüli a kapcsolatot veled, akkor érdemes megfontolni. Egy ilyen kutya agressziót mutathat, vagy fordítva, teljesen visszahúzódva a legjobb hozzáállás mellett is;
 • Agresszió. Ha a háziállat morgol, amikor megpróbál közel kerülni hozzá, akkor ezt az oktatás és a szeretet kijavíthatja. Ha a menhely munkatársai megemlítik a motiválatlan agressziót, akkor el kell gondolkodnia rajta. Talán a kutyának súlyos pszichológiai problémái vannak, amelyekkel nehéz lesz megbirkózni;
 • Tisztaság. Vannak háziállatok, akik gondosan figyelik a ház tisztaságát és csak szigorúan meghatározott helyen ürítenek. És van, akinek a halom vagy a tócsa nem ok a pihenőhely megváltoztatására.

A kutyák menhelyen történő megfigyelése némi információt nyújt. Az alkalmazottakkal folytatott kommunikáció pedig megadja a hiányzó érintéseket az egyes állatok portréinak.

Talán érdekelni fogja cikkünket: Hogyan válasszunk kutyát karakterenként. Beszéljünk a pszichológiáról

Döntés születik. Hogyan kell eljárni

Annak érdekében, hogy a kisállat alkalmazkodási folyamata zökkenőmentesen menjen, emlékeznie kell több fontos szabályra:

 • Vezetés. A kutyával való kommunikáció során a jövőbeli tulajdonosnak nyugodtnak és magabiztosnak kell lennie. Azonnal meg kell értetni vele, hogy a fő személy itt szigorúan meghatározott személy. A hierarchia jelenléte a családban elősegíti az állat gyorsabb alkalmazkodását és a viselkedési szabályok jobb betartását;
 • Beszélgetés. El kell magyarázni a gyerekeknek és a család többi tagjának, hogy nem szükséges felrohanni és összeszorítani a kutyát. Egy felnőtt kutya eltart egy ideig, amíg megszokja az ismeretlen környezetet. A hirtelen mozdulatok és hangok megijeszthetik;
 • Napi rendszer. Ha a háziállat városi lakásban fog lakni, akkor a napi rutin nagyon fontossá válik. A kutya szigorúan meghatározott időben eszik és sétál. Ez lehetővé teszi, hogy gyorsan betanítsa a WC-be, és hasznos készségeket fejlesszen ki;
 • Higiénia és büntetés. Nincs értelme megbüntetni a menhelyről érkező kutyát, amiért a házban az élet első napjaitól kezdve nem tart tisztán. De jelentősen megnő a kockázat, hogy egy ilyen kutya egyszerűen elvonul. Végül is az utca vagy a menedékház zárt területein végzett élet nem járul hozzá a helyes szokások kialakulásához. Készítsen türelmet és kitartást.
 • Állatorvos vizsgálata. Ez lehetővé teszi a meglévő egészségügyi problémák azonosítását, valamint annak megértését, hogy egyes állatok miért élettani nehézségekkel küzdenek a higiéniával kapcsolatban. Talán az új háziállat éppen ilyen állatokhoz tartozik. Ez azt jelenti, hogy kezelésre van szüksége.

Fontos: Mi van, ha a leendő tulajdonos nem érzi elég magabiztosnak ahhoz, hogy kezelje az állatot a menhelyről? Ebben az esetben a zoopszichológussal való kapcsolatfelvétel jó megoldás lenne. Szakember segít meghatározni a kutya fő problémáit, és elmondja a tulajdonosnak, hogyan kell megfelelően dolgozni egy ilyen állattal.

Mire készülj utána

A kinológusok szerint két lehetőség van az események kialakítására:

Az első esetben a leendő tulajdonos megtalálja a közös nyelvet a kutyával, és hűséges és megbízható barát lesz belőle. Számos problémát le kell küzdenie, de egy ilyen kutya hálás és igénytelen lesz.

A második esetben előfordulhat, hogy a tulajdonos és a kutya nem talál közös nyelvet. A tulajdonosnak nincs bölcsessége, kitartása vagy kitartása. A kutya pedig visszahúzódó, agresszív marad, vagy nem akarja legyőzni negatív szokásait. Ebben az esetben vagy új pszichológiai traumája lesz, és visszatér a menhelyre, vagy pedig egy kóbor kutya lesz.

Fontos: egy menhelyről érkező állat hatalmas felelősség a tulajdonos számára. Józanul értékelje erejét. Kutyát venni, és néhány hét múlva visszahozni, kegyetlenebb lesz, mint csak nem magához vinni.

De azoknak a tulajdonosoknak, akik új otthont akarnak adni egy menhelyről érkező kutyának, az ideális megoldás az lenne, ha konzultálnának egy állatorvossal és egy zoopszichológussal (ha a kutya összetett karakterű). A szakemberekkel való kapcsolatfelvétel segít kijavítani a viselkedést és megbízható négylábú barátot találni!MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.