A kutyám az örömöm!

Hasznos és érdekesHogyan válasszunk kutyát karakterenként. Beszéljünk a pszichológiáról

Hogyan válasszunk kutyát karakterenként. Beszéljünk a pszichológiáról

beszélgetés

Az ember kapcsolata a kutyával nagyban függ attól, hogy az illető hogyan nevelte fel a kutyát. A háziállat jellege azonban gyermekkorban alakul ki. Lehetetlen pontosan meghatározni, hogy a kutyának milyen karaktere lesz, de ez nem azt jelenti, hogy nem szükséges odafigyelni rá. Fontos eldönteni a saját karakterét és életstílusát.Tartalom:

 • Kutya személyiségtípusok
 • Hogyan lehet meghatározni egy kiskutya karakterét
 • Hogyan lehet meghatározni egy felnőtt kutya személyiségét
 • Milyen típusú kutya karaktert válasszon
 • Olyan tényezők, amelyek negatívan befolyásolják a kutya jellegét

Kutya személyiségtípusok

A kutyákat, csakúgy, mint az embereket, a karakter típusa szerint osztják fel:

 • bizakodó,
 • flegma ember,
 • mélabús
 • kolerás.

A szangvinikus ember könnyebben tolerálja a stresszt, mint mások, buzgón tanul. A flegma ember nagyon nyugodt, de nem rendelkezik egy szangvinikus ember lelkesedésével. A melankolikus nem tolerálja a stresszt, határozatlan a tanulásban. A kolerikus ember nagyon aktív és érzelmes, edzés közben könnyen elvonja a figyelmét.

Külön érdemes kiemelni a kutya domináns hajlamát. A flegma és melankolikus emberek kevésbé hajlamosak a vezetésre. A dominanciára hajlamos kutya lehet nyugodt és kiegyensúlyozott vezető, vagy fokozott agresszivitást, érzelmességet mutathat.

A kutyákat szintén alárendeltekre és passzívakra osztják. Az elsők maguk is hajlamosak a behódolásra, maguk is vállalják a vezetést. A másodikat egyszerűen nem érdekli: nincs buzgalmuk uralom vagy alávetés iránt.

A kedvtelésből tartott állatok kiválasztásakor először is figyelembe kell venni az adott kutyafajta temperamentumát, másrészt figyelni kell egy adott kutyus vagy felnőtt kutya természetére.

Hogyan lehet meghatározni egy kiskutya karakterét

Megfigyelésével meghatározhatja a leendő háziállat karakterét. Ennek legegyszerűbb módja egy inger (például egy nyikorgó játék).

 • A kolerikus embernek lesz a legélénkebb érzelmi reakciója: azonnal az ingerhez szalad, és valószínűleg elkezd ugatni rajta.
 • A szangvinikus személy visszafogottabb lesz.
 • A flegma ember nem mutat buzgalmat, nem fut az ingerig, csak néz rá, vagy nyugodtan közeledik.
 • A melankolikus félni fog, vagy óvatosan fog bánni, de nem közeledik.

A kiskutya vezetői hajlandóságának meghatározásához megfigyelheti más kölyökkutyákkal való interakcióját.

A kiskutya karakterének legegyszerűbb módja az, ha megvizsgálja a reakcióját a következő műveletek során:

 • amikor az illető a kiskutyát a hátára teszi,
 • amikor a kiskutyát a levegőben tartják,
 • amikor simogatja (főleg a hátán és a fején,
 • amikor felszólítják, hogy jöjjön fel.

Ha egy kiskutya teljesen másképp viselkedik különböző helyzetekben, akkor kiszámíthatatlanná válhat. A mindentől félő és rendkívül negatívan reagáló kiskutyát szintén nagyon nehéz lesz nevelni. A legjobb reakció a nyugalom és a barátságosság, enyhe tiltakozás lehetséges (például, ha az illető a kiskutyát a levegőbe emeli).

karakter

Hogyan lehet meghatározni egy felnőtt kutya személyiségét

Ha valamilyen okból az ember felnőtt kutyát vesz, akkor nagyon fontos számára meghatározni a karakterét, mivel nagyon nehéz lesz megváltoztatni egy felnőtt kutya karakterét.

Általában a felnőtt kutya karakterét ugyanúgy határozzák meg, mint a kölyökkutyát. Az emberek gyakran vesznek egy kutyát, amely csóválja a farkát, elülső mancsaival az emberekre áll, és körülöttük szalad. Az az elv vezérli őket, hogy minél barátságosabban néz ki a kutya, annál jobb.

Az ilyen kutya nem a legjobb választás, főleg, ha egyáltalán nem érzékeli vezetőként az illetőt (például tiltakozása ellenére tovább ugrik rá).

Ha egy emberre ugrik, a kutya ismét megmutatja, hogy nem tartja tiszteletben a személyes terét (és ez veszélyes lehet). Ez még egyszer megmutatja, hogy a kutya aktív, ami azt jelenti, hogy aktív életmódú emberre van szükség. Természetesen nem ajánlott ideges vagy agresszív kutyát venni.

Milyen típusú kutya karaktert válasszon

Kezdő számára a nyugodt kutya a legjobb. Minden tapasztalat nélkül egy aktív embernek is nehéz lesz megbirkóznia egy aktív kutyával.

A választásnál érdemes olyan állatot venni, amely nyugodtan bánik egy idegennel, vagyis nem boldogan ugrik rá, és nem lesz ideges.

A karakter típusa szerint a legalkalmasabbak egy fényes szangvinikus ember és egy szangvinikus ember keveréke egy flegmatikus emberrel (nyugodtabb, mint egy szangvinikus, de könnyebben megtanulható, mint egy flegmatikus).

Olyan tényezők, amelyek negatívan befolyásolják a kutya jellegét

A kutya kapcsolata a körülötte lévő világgal közvetlenül befolyásolja annak karakterét. A kölyökkutyák fogékonyabbak, mint a felnőtt kutyák. A legnagyobb hatást a kutya és gazdája megértése fejti ki.

Az energikus, fényes és vidám kutya könnyen gyávává és határozatlanná tehető. A kutya jellegének romlásával kapcsolatos problémák elkerülése érdekében megfelelő nevelésre van szükség: nincs kegyetlenség, de szigorúan. De ha a kutyával való megértésben problémák merülnek fel, nagyon fontos, hogy ne csukja be a szemét előttük, hanem időben kezdje el felnevelni a kutyát.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.