A kutyám az örömöm!

Viselkedés és nevelésHogyan lehet elválasztani a kutyát, hogy szar legyen otthon. A probléma okai és megoldásai

Hogyan lehet elválasztani a kutyát, hogy szar legyen otthon. A probléma okai és megoldásai

ok

A házi négylábú háziállat nemcsak a pozitív érzelmek és benyomások tengere. Ez egyben nehéz nevelési folyamat, amely türelmet és kitartást igényel.

Néha a háziállat megfeledkezik az átadott készségekről, és elkezd szarni a házban. Ha egy kölyökkutyáról beszélünk, akkor ebben a cikkben részletesen ismertettük az utcai WC-re való kiképzés folyamatát.De mit kell tennie a tulajdonosnak, ha ilyen probléma merült fel egy felnőtt állatnál? Miért történik ez, és hogyan magyarázza el a kutyának az új viselkedési szabályokat?

Tartalom:

 • Miért kezd egy felnőtt kutya otthon szarni
 • Pszichológiai okok
 • Fiziológiai okok
 • Hogyan lehet leválasztani egy felnőtt kutyát az otthoni szartól
 • Hogyan lehet elválasztani egy kutyát, akit az utcáról vittek el vacakolni
 • Hasznos tippek

Miért kezd egy felnőtt kutya otthon szarni

Mielőtt folytatná a megoldás keresését, meg kell értenie a probléma okait.

Más szavakkal: ha egy kutya vacakol otthon, akkor ennek mindig oka van. A tulajdonos elsődleges feladata megtalálni azokat a motívumokat, amelyek erre késztették a kutyát. Csak ebben az esetben lehet hatékony és ésszerű megoldást találni.

Az állatorvosok és a tapasztalt kutyavezetők azt állítják, hogy csak két fő okcsoport létezik, ami egy tócsa vagy kupac megjelenéséhez vezet egy lakásban:

 • Pszichológiai tényezők;
 • Fiziológiai okok.

Vizsgáljuk meg a csoportokat, hogy teljes mértékben megértsük ezt a kérdést.

Pszichológiai okok

A zoopszichológusok már régóta kiderítették, hogy a házban a háziállat a stressz hatására elkezd szarni. Mi okozta, a tulajdonos megértheti, ha elemzi az első tócsa vagy kupac megjelenését megelőző eseményeket.

A legtöbb esetben a szokásos szabályok megsértésének oka:

 • A lakóhely megváltoztatása. Például a kutyát egy ideig barátoknak vagy rokonoknak adták. Vagy a tulajdonos egyszerűen úgy döntött, hogy megszabadul kedvencétől, és kirúgta az utcára. Új otthon megtalálása után a kutyának negatív szokása lehet;
 • Új családtag megjelenése. Ez elkerülhetetlenül stresszes helyzettel társul. Végül is a kutyára most kevesebb figyelmet fordítanak, és ennek eredménye a banális féltékenység vagy félelem;
 • Kellemetlen vagy fájdalmas érzésekkel járó orvosi manipulációk;
 • Olyan illatok vagy hangok, amelyek miatt az állat szorongást vagy bizonytalanságot érez.

Fontos: Függetlenül az állat ilyen negatív viselkedését kiváltó pszichológiai okoktól, a tulajdonosnak meg kell értenie: a háziállat a figyelmét keresi.

A zoopszichológusok szerint a tulajdonos figyelmének hiánya miatt az állat minden eszközzel arra törekszik, hogy felhívja magára a figyelmet. A kutya megérti a fizikai büntetés nagy valószínűségét. De még a megtorlás fenyegetése alatt is kitartóan vacakol a házban.

Tudat alatt az állat megérti, hogy a szabálysértést megbüntetik. De ez egy lehetőség a tulajdonosral való kommunikációra és a figyelem hiányának kitöltésére.

Hogyan lehet megoldani ezt a problémát

Természetesen, ha az okok pszichológiai tényezőkben rejlenek, akkor maximálisan oda kell figyelni a kutyára. Helyezze vissza a szokásos járási rutinját. Játsszon és képezze az állatot több időre.

A pszichológiai kényelem fenntartása ugyanolyan fontos. Ha van egy új családtag vagy háziállat a házban, próbálja rávenni a kutyát, hogy fogadja el.

A kedvenc finomságok, közös séták és játékok segítenek elsimítani a kellemetlen pillanatokat. Nem szabad sokáig magára hagynia kedvencét. Az állat vágyakozik és készen áll egy erkölcstelen cselekedetre, csak azért, hogy részesedését a tulajdonos részéről megszerezze.

A kinológusok javasolják a fizikai büntetés feladását. Gyakran halmok és tócsák jelennek meg pontosan azután, hogy a tulajdonos fizikai erőszakot alkalmazott a kutyával szemben.

Így a kutya demonstrálja engedetlenségét és nem ért egyet ezzel a helyzettel. Ha tócsák vagy halmok jelennek meg a tulajdonos ágyán, érdemes megfontolni, hogy történt-e tisztességtelen büntetés.

Természetesen senki sem fog bocsánatot kérni egy négylábú kisállattól. De jobban odafigyelni rá érdemes. Nem szabad lebecsülni azt a tényt, hogy a kutya arra törekedhet, hogy a család feje legyen, és ezzel megmutatja felsőbbrendűségét.

Tapasztalt kutyavezetők azt javasolják, hogy az első napoktól kezdve tartsák be az egyszerű szabályokat:

 • Ne engedje, hogy játék közben is harapjon családtagokat;
 • Tilos a tulajdonos ágyán feküdni;
 • Dicsérje meg négylábú kedvencét, valahányszor kinti WC-re megy. Használhat csemegét vagy más promóciót is;
 • Fordítson különös figyelmet arra, hogy a büntetést csak a kötelességszegés idején lehet végrehajtani. Ha a tulajdonos észrevette, hogy az állat ürül, akkor élesen kimondhatja "FU" vagy "Nem". Újsággal való pofon megengedett. A kutyának egyértelműen össze kell kapcsolnia a tulajdonos elégedetlenségét a tökéletes cselekedettel. Ellenkező esetben a büntetést csak fizikai erőszakként fogja fel. És nem fogja megérteni, miért verették el.

A saját kedvencéhez való figyelmes hozzáállás gyorsan megállapítja a pszichés trauma okát.

Fiziológiai okok

Ne felejtsük el, hogy gyakran egészségügyi problémák okozzák. Az állatorvosok emlékeztetnek arra, hogy az otthoni szar lehet:

 • Dekoratív kutyafajták. A jelenség a hideg évszakban tett hosszú séta után figyelhető meg. Ha a kutya tócsákat készít, akkor nagy a kockázata annak, hogy megfázott, és szakemberek segítségére van szüksége a cystitis kezelésében;
 • Az öregedő állatok vizeletinkontinenciában szenvednek. Ebben az esetben a legjobb megoldás az alomdoboz előkészítése és a kutya betanítása a pelenkára járásra. Hiszen a tulajdonos nem mindig tudja első kérésre kivinni sétálni;
 • Kisgyermekek, akik még nem tanultak meg teljesen a helyes szokásokat. A tálca és a fokozatos pelenkázás is alkalmas számukra;
 • Emésztési problémák. A gyomor-bél traktus gyulladása hasmenéshez és halomhoz vezet a házban. Ennek oka lehet elavult étel, hirtelen takarmányváltozás, krónikus betegségek vagy egyéb tényezők;
 • Az urogenitális rendszer gyulladása, és a közönséges embereknél - a cystitis, szintén gyakori oka a tócsáknak a lakásban.
 • A féregfertőzés gyakran rossz szokásokat is okoz;
 • A szexuális tevékenység időszaka. A hímeknél a megváltozott hormonális háttér hátterében élesen növekszik a területük megjelölésének igénye.

Fontos! A legegyszerűbb megoldás ebben a helyzetben a hím kutya párzása tűnik. Ez azonban sajnos sokáig nem spórol. Sőt, a nem kötött hím sokkal nagyobb erővel hajlik a jelekre.

Az egyik valószínű megoldás a nyugtatók használata. Normalizálják a hormonokat, és az állat nyugodtabbá válik. A legradikálisabb módszer a hím kasztrálása, de nem minden tulajdonos készen áll erre.

Ha a kutya elkezdett szarni otthon, és ezt az eseményt nem előzte meg pszichés trauma vagy stressz, akkor azonnal kérjen segítséget állatorvostól.

Lehet, hogy háziállatának szakmai segítségre és kezelésre van szüksége. A fizikai büntetés ebben az esetben csak súlyosbítja a problémát. Végül is a beteg állat mészárlása messze nem a legésszerűbb oktatási módszer.

Hogyan lehet leválasztani egy felnőtt kutyát az otthoni szartól

Egy felnőtt kutyát elég nehéz otthagyni a szarról. De a tapasztalt kutyavezetők néhány egyszerű szabályt ajánlanak:

 • Töltsön több időt a szabadban. Az aktív játékok és a hosszú séták fokozzák a perisztaltikát és a székletürítést;
 • A takarmányozás 30-40 perccel a séta előtt azt is eredményezi, hogy a kutya kifelé kényszerül;
 • Dicséret. Dicsérje meg a kutyáját, valahányszor járás közben a fürdőszobába megy. Csemegék és egyéb ösztönzők használata;
 • Képezze az állatot, hogy parancsra menjen WC-re. A képzést 4 hónapos kortól kell kezdeni. Amint a kutya megkönnyebbül az utcán - ismételje meg ugyanazt a kiválasztott szót. Néhány hónap múlva reflex alakul ki, és a kutya parancsra ürülni kezd.
 • Nem lesz felesleges egy négylábú kisállatot megvizsgálni állatorvosnál. A fiziológiai ok megszüntetésével a tulajdonosok kellemetlen pillanatok nélkül újra élvezhetik kedvenceik társaságát.

Fontos: Minden tulajdonosnak emlékeznie kell arra, hogy egy képzett és egészséges kutya ok nélkül nem fog elrontani a házban. Az ok megtalálása és kijavítása a szerető tulajdonos számára elsődleges prioritásnak kell lennie.

Hogyan lehet elválasztani egy kutyát, akit az utcáról vittek el vacakolni

Az utcáról elvitt felnőtt háziállat kiképzése óriási türelmet igényel a tulajdonos részéről.

Kezdetben meg kell vizsgálni a kutyát állatorvos által, és kizárni a fiziológiai okokat. Csak az összes krónikus betegség megszüntetése után kezdheti meg a tanulási folyamatot.

Fontos megérteni, hogy egy utcai állatot arra használnak, hogy bármikor megkönnyítse magát, és a maga számára sem érti a tulajdonos felhalmozását egy kupac vagy tócsa miatt.

A türelem az egyetlen megoldás. És hosszú séták is. Ne vigyen el egy kóbor kutyát a helyére, ha egész nap egyedül kell lennie a házban.

Ha nem tudnak enyhíteni az utcán, és nincsenek megfelelő szokásaik, halmokhoz és tócsákhoz vezetnek. Legalább a vakáció előtt fel lehet venni egy ilyen állatot az utcáról.

Amikor a tulajdonosnak valódi lehetősége van arra, hogy több hétig foglalkozzon a kutyával, és betanítsa a ház minimális viselkedési szabályaira.

A leghatékonyabb tanulási eszközök a következők:

 • Hosszú séták;
 • A napi rend betartása (egyidejű táplálás 30-40 perccel a ház elhagyása előtt);
 • Dicséret;
 • Hangos büntetés a kötelességszegés idején;
 • Csemegék használata a bélmozgásokhoz kívül.

Ne számoljon azzal, hogy egy felnőtt hajléktalan kutya az első napoktól kezdve megtanulja a házban a viselkedés szabályait.

Ehhez némi erőfeszítés és türelem kell. Különleges eszközök használata, amelyek elnyomják a szagot a háziállat bélmozgásának helyein, felgyorsítja a tanulási folyamatot.

Hasznos tippek

A szakértők emlékeztetnek arra, hogy van néhány gyakori hiba, amelyet még a tapasztalt tulajdonosok is elkövetnek:

 • Kísérlet egy kutya orrát bedugni egy elhagyott kupacba. Ez azért történik, hogy emlékeztesse az állatot arra, amiért büntetik. Bizonyos esetekben a hatás teljesen ellentétes lehet. A fizikai büntetéstől tartva a kutya nem hagyja abba a szart, hanem elkezdheti enni a székletét. Részéről ez kísérlet lesz a bűncselekmény nyomainak elpusztítására, ha a séta szokásos időpontjáig nem bírná ki.
 • Jó eredményeket érhetünk el egy speciális fémketrec megvásárlásával. Elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy elférjen benne egy puha matrac, itató és játék. Ebben a ketrecben az állat a tulajdonos távollétének teljes időtartamát tölti. A kutya valószínűleg nem szar a saját ágyán. És ha ez megtörtént, akkor azonnal meg kell mutatnia az állatorvosnak.

Valószínűleg ennek oka az élettani tényezőkben rejlik. De ne erőltesse bele a kutyát. Az ebből eredő stressz ellenkező hatást válthat ki. Próbáld kiképezni háziállatodat ládába távolléted alatt. És hazatérése után azonnal jutalmazzon egy finom élvezettel és egy hosszú aktív sétával.

Mutasson a lehető legnagyobb figyelmet és türelmet kedvencének. Használjon speciális készítményeket a szagok kiküszöbölésére a lakásban, hogy a kutya ne érzékelje latrinaként.

Hosszú kiképzési folyamat eredményeként a kutya még mindig szar a lakásban.?

Ebben a helyzetben konzultálni kell az állatorvossal, és ha megerősíti az ilyen viselkedés fiziológiai okainak hiányát, akkor találkozóra lesz szükség egy zoopsychologistával.

Szükség van a szakemberek segítségére akkor is, ha a tulajdonos nem képes önállóan megérteni a kutya nem megfelelő viselkedésének okát.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.