A kutyám az örömöm!

Viselkedés és nevelésHogyan lehet kiképezni kölyökkutyáját pórázra és gallérra

Hogyan lehet kiképezni kölyökkutyáját pórázra és gallérra

gallér

Ha először egy kis négylábú kisállat tulajdonosa lettél, akkor azonnal nagy számú kérdés merül fel. Az egyikük a kiskutya gallérra és pórázra való kiképzésének folyamata lesz. Hogyan viselkedjünk helyesen a tulajdonos számára ebben a pillanatban, hogy az állat könnyen elsajátítsa ezeket a témákat?Megpróbáljuk kitalálni, melyek a tulajdonosok által elkövetett leggyakoribb hibák, és hogyan lehet a képzési folyamatot úgy szervezni, hogy az a lehető leghatékonyabb legyen.

Nyakörv képezi a kiskutyáját

Ha vesz egy kiskutyát profi tenyésztőktől vagy kennelből, akkor valószínűleg már megszokta a könnyű galléros modell viselését. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy születésükkor a tenyésztők szalaggal vagy színes szálakkal látják el a csecsemőket.

Így a tulajdonos képes lesz felmérni az egyes háziállatok fejlődését, ellenőrizni a súlygyarapodást és a növekedést. Ezenkívül a különleges jegyeknek köszönhetően a tenyésztő emlékezik a csecsemőkre, és később elmondja a jövőbeli tulajdonosoknak szokásaikat és jellemvonásaikat. Pár héttel a születés után a színes szálakat könnyű nejlongallérok váltják fel, és a csecsemők nem tapasztalnak kellemetlenséget.

Ha fiatal háziállata még nem próbálta meg a gallérral járni, akkor be kell tartania néhány egyszerű szabályt:

 • Ha a gallér felhelyezésének első próbálkozásakor a baba nagyon ideges, akkor jobb eltávolítani a terméket. Néhány nap múlva kössön egy könnyű szalagot az állat nyakába. És amint az állat megszokja, és abbahagyja a kísérletet a zavaró tárgy nyakról való kihúzására, akkor a gallért a szalagra kell rögzíteni.
 • Válasszon egy könnyű nylon modellt. A terméknek szigorúan meg kell felelnie az állat nyakának méretének, ne húzza meg és ne lógjon. Csak ebben az esetben lesz a baba kényelmes, és rövid idő után egyszerűen elfelejti a gallér jelenlétét.
 • Kezdje el viselni az edzést. Termékek legfeljebb napi 10-15 perc, ideális, ha ebben a pillanatban a kedvtelésből tartott állat szenvedélyesen rajong egy játékért vagy más kellemes tevékenységért.
 • Ne siessen és ne figyeljen a "tapasztalt" tenyésztők történeteire. Minden kutyának megvan a maga temperamentuma, és bizonyos megközelítést igényel. Az egyik kiskutya az első percektől kezdve nem reagál az új lőszerekre, a másik pedig hetekig megszokja, hogy gallér tulajdonosa lett.

Fontos: légy türelmes és következetes. Ne próbáljon azonnal 100% -os eredményt elérni. Ne feledje, hogy a kisgyermeknek időre van szüksége.

Hogyan kösd meg kölyökkutyádat

Ha a legtöbb tulajdonosnak nincsenek nehézségei egy kisállat nyakörvig történő kiképzésével, akkor pórázon némileg más a helyzet. Még a leg engedelmesebb és flegma kiskutya sem valószínű, hogy nyugodtan beleegyezne, hogy az első utcai kijáratnál pórázon járjon.

Sok állat igyekszik megszabadulni a korlátozó tárgyaktól. A gyerek pihenhet vagy gyakran meghúzhatja a pórázt, nem hajlandó követni a gazdit, vagy dacosan lefekszik a földre. Hogyan segítsünk négylábú barátjának legyőzni a kellemetlen érzéseket, amelyek kísérik őt pórázon járás közben?

A szakértők azt javasolják, hogy a tanulási folyamatot lépésről lépésre tegyék:

 • Először mutassa meg a babának a pórázt. De ne tedd bele a játékok részévé. Hagyja kedvencét megszokni egy ismeretlen tárgy láttán.
 • Rögzítse a pórázt a gallérra, és hagyja, hogy a baba szaladjon vele. Így a háziállat megszűnik reagálni egy szokatlan tárgyra, és nem figyel a ház mögött húzódó pórázra.
 • 3 hónapos életkor kezdete után rendszeres sétákat kell kezdeni. Pár hét elteltével a csecsemőnek tartós reflexe van a póráz típusához kapcsolódóan. Végül is egy szórakoztató séta attribútumává válik.

Fontos: az állatnak az első naptól kezdve pórázon kell járnia. Még akkor is, ha a baba rendszeresen követi a tulajdonos sarkát, ez nem garancia a biztonságára. Ebben a szakaszban a háziállat nem képes megijeszteni vagy ártani a járókelőknek. De könnyen meg lehet ijeszteni egy szállítóeszköz vagy egyfajta nagyobb kutya éles jelétől. És akkor a baba leggyakrabban repül. Ennek eredménye vagy egy négylábú barát elvesztése, vagy súlyos sérülés a járművel való ütközés következtében.

 • A kezdeti szakaszban engedje meg gyermekének, hogy önállóan válassza ki az útvonalat, amikor pórázon jár. Kövesse őt, és figyelje, hogy útja ne metszik a szemeteseket, utakat vagy más veszélyes vagy nem biztonságos helyeket.
 • A csendes séta időtartama legalább 20-40 perc legyen.

Miután kedvence nem figyelt a pórázra, elkezdheti a képzés következő szakaszát. Szükséges, hogy az állat nyugodtan sétáljon a tulajdonos mellett, és ne húzza meg a pórázt.

A kutyavezetők azt javasolják, hogy kedvence temperamentumától és életkorától függően válasszanak kétféle képzést:

 • Hűséges. Ebben az esetben a tulajdonosnak meg kell állnia, amikor az állat a pórázt húzza. Néhány nap múlva a háziállat megtudja, hogy feszes pórázzal a mozgás nem válik intenzívebbé, hanem éppen ellenkezőleg, teljesen leáll. A tulajdonosnak türelemre és kitartásra lesz szüksége.
 • Bunkó módszer. Akkor használható, amikor az állatok elérik a 4,5-5 hónapos kort. Szüksége lesz egy erős pórázra, valamint egy parfóra (villás gallérra). Az állat 2,5-3 m távolságra elengedhető, de amikor a pórázt meghúzzák, a tulajdonos bunkóan visszahozza a kutyát a szokásos távolságra.

A legtöbb háziállatnak 6-7 napra van szüksége ahhoz, hogy megértse kísérleteinek hiábavalóságát, valamint a póráz megrángatásának kényelmét.

Fontos: a parfók kiválasztásakor figyelni kell a fogak alakjára. Kerekeknek és simaaknak kell lenniük. Ez a forma lehetővé teszi a kiskutya viselkedésének ellenőrzését, de nem vezet karcolásokhoz és a finom bőr károsodásához.

A tulajdonosok gyakori hibái

A kutyavezetők emlékeztetnek arra, hogy számos gyakori hibát még a tapasztalt tulajdonosok is elkövetnek:

 • Bőrgallér vagy kiskutya póráz kiválasztása. A termékek lenyűgöző súlyúak, ezért a háziállat kényelmetlenséget fog érezni járás közben. A nylonból készült modellek ideális megoldást jelentenek az edzés szakaszában. Könnyűek és tartósak, könnyen moshatók és élénk színekben kaphatók.
 • A kellemetlenség. A nem túl feszes gallér vagy a nem megfelelően megválasztott parfók miatt az állat megtagadja a gazdával való nyugodt sétálást. Ellenőrizze a lőszer alkalmasságát a háziállat életkorának és fajtajellemzőinek, ellenőrizze, hogy a gallér megfelelően van-e rögzítve.
 • Játékok. A kutyának nem szabad megrágni a pórázt vagy játékként használni.
 • Büntetés. Semmilyen esetben sem szabad pórázzal büntetni a háziállatot. A kutya megszünteti az izgalmas séta tulajdonságaként, és kényelmetlenséget és félelmet fog tapasztalni, amikor a tulajdonos megpróbálja a nyakörvre rögzíteni a terméket. Ha mégis bekövetkezik az eset, akkor a pórázt a saját térdére csapja. A háziállat leült, lelapította a fülét? A kutya félelmet váltott ki. Az ideális megoldás az lenne, ha a pórázt más modellre cserélnék. Kötélen sétálhat kedvencével. Pár hét múlva próbálkozzon újra.

És ne feledje, hogy tapasztalt kutyavezetők tanácsai nem segítenek a gyereket pórázra vagy gallérra tanítani, ha a tulajdonos nem áll készen a titáni türelemre. Csak a következetesség és a kitartás lesz a kulcs a sikeres tanulási folyamathoz!MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.