A kutyám az örömöm!

EgészségEgy kutyát egy kullancs megharapott, hogy mi a veszélye a harapásnak, és hogyan lehet az állaton segíteni

Egy kutyát egy kullancs megharapott, hogy mi a veszélye a harapásnak, és hogyan lehet az állaton segíteni

veszély

A tavasz beköszöntével különféle rovarok ébrednek a hibernálásból, beleértve azokat is, amelyek veszélyt jelentenek az élőlényekre. A legtöbb kutyatulajdonosnak többször is meg kellett küzdenie olyan kellemetlen vérszívókkal, mint a kullancsok.Gyakran az erdő vagy a park sétájáról visszatérve a négylábú háziállatok tulajdonosai eltávolítják ezeket a hívatlan vendégeket az állat testéből. Maga a rovar nem jelent veszélyt a kutya életére, mivel nem képes kiirtani az állatot, de a kullancsok veszélyes betegségek hordozói, amelyek közül sok halálos kimenetelű. Miután egy bolyhos háziállat testén vérből duzzadt parazitát talált, sürgősen el kell távolítani.

A kullancscsípés által érintett kutyát gondosan megfigyelik, és ha gyanús jelek vannak, a háziállatot állatorvoshoz hozzák.

Kik a kullancsok

A kullancs azon pókféle lények rendjébe tartozik, amelyek az ókortól kezdve laknak a bolygón. A rovarok ritkán érik el a 3 mm-nél nagyobb méretet, leggyakrabban csak 0,1–0,5 mm testhosszú egyének. Apró mérete miatt a parazitát meglehetősen nehéz kimutatni a kutya testén, amíg meg nem részegszik az állat vérével és tízszeresére nő.

Az ízeltlábúak nélkül vannak szárnyak és szemek, az érzékszervi készülék segítségével az atkák tökéletesen tájékozódnak a terepen, és képesek több mint 10 m-nél szagolni a zsákmányukat.

A kullancsok földi életmódot folytatnak, a bokrok, botok és fűszálak ágain várják zsákmányukat. A vérszívó lábain elhelyezkedő karmok és balekok segítségével a kullancs a kutya kabátjához kapcsolódik. A parazita nem harap azonnal, a legtöbb esetben több órába telik, mire az arachnid kényelmes helyet talál az állat testének harapására (általában a fej, a hónalj, az ágyék).

A természetben a kullancsoknak többféle fajtája létezik, de nem mindegyik jelent veszélyt sem állatokra, sem emberekre, mivel egyes egyedek nem vérszívók.

A kutyák egészségére veszélyt jelentő leggyakoribb vérszívó paraziták:

Kutya kullancs (barna). Az ember számára teljesen ártalmatlannak, de a kutya életére veszélyesnek tekinthető. Mindenütt megtalálható, de leginkább a Fekete-tenger partján.

Ixodid kullancs. Az eurázsiai kontinensen mindenütt él. A rovar veszélyt jelent minden vad- és háziállatra, valamint az emberre is.

Legelő atka. Nyugat-Szibériában, az Orosz Föderáció déli részén, Közép-Ázsia hegyvidéki régióiban, a Kaukázusban és Kazahsztánban található. Nagyon veszélyes állatokra és emberekre egyaránt, halálos betegségek hordozója (brucellózis, encephalitis, láz, pestis).

A paraziták nedves helyeket választanak élőhelyüknek (magas fűű ösvények, szakadékok, elárasztott rétek, patakok sűrűségei stb.) Az állat nemcsak sétánál vehet fel kullancsot, egyes esetekben a négylábú barátok tulajdonosai hívatlan vendéget szállítanak ruhájukra vagy cipőjükre... Előfordult, hogy paraziták ajtószőnyegekbe bújtak, majd megtámadtak egy kutyát.

A vérszívók aktivitásának legnagyobb csúcsa tavasz beköszöntével figyelhető meg, és az első hideg idő megjelenéséig tart (kb. Áprilistól októberig).

Milyen betegségeket hordoznak a kullancsok

Az ízeltlábú parazita áldozatának vérére nemcsak a táplálkozáshoz, hanem a nemzéshez is szükség van. A vérszívó 4 fejlődési szakaszon megy keresztül:

 • tojás;
 • lárva;
 • nimfa;
 • imago (felnőtt).

atka

Csak az utolsó kettő veszélyes a kutyák számára. A kullancs nem képes megfosztani a kutyát nagy mennyiségű vértől, még akkor sem, ha tucatnál több rovar található az állatban. Az ízeltlábúak azonban veszélyes betegségeket hordozhatnak, amelyek veszélyt jelentenek a háziállat életére.

Nem feltétlenül fertőződik meg minden kutyát harapó vérszívó, a legtöbb esetben a kullancscsípés minden komplikáció nélkül elmúlik az állat egészsége érdekében.

A statisztikák szerint csak a kullancsok körülbelül 14% -a olyan súlyos betegségek hordozói, mint:

Bartonellosis - a Bartonella osztályba tartozó baktériumok okozzák. A betegség kórokozója befolyásolja a kutya eritrocitáit, makrofágjait és endothelsejtjeit.

Ehrlichiosis - az állat testének granulocitáit, vérlemezkeit és monocitáit érintő betegségek csoportja. Az Ehrlichia nemzetséghez tartozó rickettsia kórokozó okozza.

Piroplasmosis (babeziózis) A leggyakoribb kullancs által terjesztett fertőzés. A betegség kórokozója a mikroszkópos Babesia paraziták, amelyek elpusztítják a kutya vörösvérsejtjeit (eritrocitáit).

Hepatozoonosis - olyan betegség, amely nem fertőző az ember számára, de veszélyes egy kutyára. A Hepatozoon osztály protozoái okozzák, az állat leukocitáiban lokalizálódva.

Borreliosis - veszélyes fertőző betegség kutyák és gazdáik számára egyaránt. A Lyme-kórt a Borrelia nemzetségből származó mikroorganizmusok okozzák. Hatással van az állatok és az emberek ízületeire.

A kutyák számára nemcsak a kullancscsípés veszélyes, hanem a fertőzött vérszívó véletlen lenyelése is. A gyomor-bél traktusba kerülve a rovar megemésztődik, és a kórokozó bejut a kutya véráramába és elterjed az egész testben.

Hogyan és hogyan lehet eltávolítani a kullancsot a kutyáról

A séta után a kutya testét gondosan meg kell vizsgálni, hogy nincs-e rajta kullancs. Általában a parazitának még nem volt ideje ragaszkodnia az állat bőréhez, ezért ecsettel kell sétálnia a háziállat szőrzetén. Így a parazita könnyen kipattintható. Ha a kullancs mégis megharapta a kutyát, olyan lesz, mint egy bíbor gömb (a felszívott vérből), és a parazitát azonnal el kell távolítani a négylábú ház testéből.

A kullancsok eltávolításához vannak speciális eszközök, amelyek lehetővé teszik a vérszívó óvatos kihúzását a kutya bőréből. A kullancsok eltávolításának leggyakoribb eszköze egy műanyag eszköz, amely úgy néz ki, mint egy körmös. A parazita oldalról befogódik, kissé megnyúlik és többször megfordul a tengelye körül. Ez az eszköz lehetővé teszi a vérszívó gyors és biztonságos eltávolítását a kutya testéből, miközben elkerüli a fej letépését és a parazita testének összetörését.

harapás

A kullancs kicsavarásához szükséges speciális eszközök hiányában bevált népi módszereket használhat:

 1. Csipesz segítségével a kullancsot a bevezetése helyén a feje bőre alatt megfogják, és óvatosan meglazítják vagy elforgatják a tengely körül. Lehetetlen megszorítani a parazita testét, a kullancs egyszerűen megrepedhet.
 2. Tűz felett melegítse a tű hegyét. Vigye a tűt a kullancsproboz bőrébe a bevezetésig. Amint a vérszívó előveszi a fejét, csipesszel megragadják.
 3. Rendes szál segítségével készítsen hurkot, tegye rá a parazitára, és óvatosan húzza ki a kullancsot csavarással. Rendkívül óvatosnak kell lennie, mivel néha a cérna képes levágni a rovart, és akkor a vérszívó feje a sebben marad.

veszély

A harapás helyét bármilyen antiszeptikummal (peroxid, ragyogó zöld, jód) kezelik, és gondosan figyelemmel kísérik a négylábú háziállat állapotát. Amint a kutyán gyanús tünetek jelentkeznek, azonnal a legközelebbi állatorvosi kórházba szállítják.

A legjobb, ha egy kullancs eltávolítását egy tapasztalt állatorvosra bízzák a kutya testéről, mivel csak egy szakember képes helyesen és komplikációk nélkül eltávolítani a parazitát. Ha nincs mód eljutni az állatorvosi kórházba, a kullancsot magától kihúzzák, gondosan ügyelve arra, hogy a rovar orr és feje ne maradjon a sebben. A kihúzott vérszívót ajánlatos egy helyi laboratóriumba vinni, ahol megvizsgálják, hogy nincs-e benne veszélyes fertőzés.

Mit ne tegyen kullancscsípéssel

Számos népszerű recept és módszer létezik a kullancs eltávolítására a kutya testéből, azonban az ilyen amatőr teljesítmény súlyos következményekkel járhat az állat életében.

Tilos a következő módszereket igénybe venni:

Cseppentő növényi olaj a parazitára. Úgy gondolják, hogy a növényi olaj képes blokkolni a vérszívó oxigénellátását, és ennek eredményeként kihúzza a fejét. A kullancs valóban fulladni kezd, de lehet, hogy nem lazítja meg a fogását. Minden azzal fog végződni, hogy a rovar elpusztul a levegőhiány miatt, és egy döglött kullancs ellazult szívó berendezésén keresztül veszélyes kórokozók jutnak be a kutya véráramába.

Ne csöpögjen a kullancsra kerozint, körömlakkot, benzint. Ezek az agresszív szerek a parazita halálát is okozhatják, és ami a legveszélyesebb, a kutya mérgezését válthatják ki.

Húzza meg élesen a rovart. Ez a módszer a parazita fejének leválásához vezet, és ez tele van a négylábú állat fertőzésével (a kullancs nyála biztosan bejut a kutya véráramába).
A kullancs kihúzásakor gumikesztyűt kell használnia, különben fertőző betegséggel fertőződhet meg.

Emlékeztetni kell arra, hogy az olajban (vagy más anyagokban) elöntött sérült kullancsot nem fogadják el a laboratóriumba elemzés céljából, ezért nem ajánlott népi módszerekhez folyamodni a vérszívó eltávolításához.

Mikor keresse fel állatorvosát

Nem minden kullancs hordozza a veszélyes kórokozókat, ezért a legtöbb harapás esetén nincs szükség állatorvos segítségére. Általános szabály, hogy a parazita eltávolítása után az állat testén lévő seb gyorsan gyógyul, de néha a kutya olyan szövődményeket okozhat, mint:

 • hátsó végtag bénulás;
 • bőrpír a harapás helyén;
 • viszketés, fájdalmas érzések;
 • helyi ödéma;
 • megnövekedett testhőmérséklet.

Az ilyen tüneteket a rovar nyálára gyakorolt ​​neurotoxikus reakció okozza, és általában eltűnik, miután a háziállatot állat-egészségügyi ellátással látták el (antihisztaminok beadása, sebkezelés). A háziállatot sürgősen meg kell mutatni az orvosnak, ha olyan tünetek fordulnak elő, mint:

 • letargia, apátia;
 • étel és víz megtagadása;
 • véres hasmenés, hányás;
 • magas testhőmérséklet;
 • a nyálkahártyák sápadtsága vagy sárgulása;
 • kellemetlen szag a szájból;
 • a vizelés csökkenése vagy teljes leállítása;
 • görcsök, paresis és bénulás.

A felsorolt ​​tünetek a kutya kullancsból átvitt veszélyes fertőző betegségekkel való fertőzését jelzik.

A kullancscsípések megelőzése

Teljesen elkerülhető a kullancscsípés és a fertőzés, egyszerű szabályokat kell követnie:

 1. A rovarok elleni védelem érdekében használjon rovarölő akaricid szereket (spray-k, cseppek, gallérok).
 2. Ne járassa kedvencét ott, ahol kullancsok élhetnek.
 3. Séta után gondosan vizsgálja meg a kutya kabátját, és távolítsa el a még nem szívott parazitákat.
 4. Ha vérszívót találnak, gondosan eltávolítják, vagy a kutyát állat-egészségügyi intézménybe viszik, ahol egy tapasztalt szakember biztonságosan eltávolítja a parazitát a kutya testéből.
 5. Időben végezzen háziállat oltást a piroplazmózis ellen.

Szinte minden kutyatulajdonosnak előbb-utóbb meg kell küzdenie a kullancsokkal, mert ezek a vérszívók mindenütt élnek. Tudva, hogyan kell eljárni kullancscsípés esetén, bármely tulajdonos képes lesz megvédeni négylábú kedvencét a halálos betegségektől.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.