A kutyám az örömöm!

EgészségGörcsök kutyáknál. Okai és kezelése

Görcsök kutyáknál. Okai és kezelése

kutya

A hirtelen görcsök egy kutyában mindig megijesztik a tulajdonosot. A tulajdonos ilyen reakciója azzal jár, hogy nem értik a történteket, és nem tudják, hogyan kell eljárni egy adott helyzetben. Megpróbáljuk megérteni a kérdést és megtudni, mi okozza a rohamokat. És azt is, hogy mit kell tenni, amikor megjelennek.Mik a rohamok

A tudósok görcsöket neveznek akaratlan izomösszehúzódásnak a háziállat testében. Lehetnek rövid életűek vagy akár több percig is eltarthatnak. Az izomösszehúzódások intenzitása és típusai is változnak. Az elsősegély-módszer megválasztása közvetlenül összefügg a kutyánál tapasztalt problémákkal és a rohamok kialakulásának okaival.

Egy állatban a görcsök lokalizálódhatnak:

 • Sima izmok;
 • Csíkos izomzat.

A rohamok típusai kutyáknál

Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy az akaratlan izom-összehúzódásoknak négy fő típusa van:

Görcsös. Az ilyen görcsök az izmok önkéntelen rángatózása, amelyek gyengén kifejeződnek és rendszeres időközönként megismétlődnek. A rövidítések rövid ideig tartanak. Amint ezek véget érnek, a kedvtelésből tartott, jó fizikai állapotban lévő állat képes megfelelően reagálni a külső ingerekre, betartani a tulajdonos által adott parancsokat stb. akkor a rohamok folytatódnak.

Tonik. Ez az egyik legbiztonságosabb lehetőség az izomösszehúzódásokra. Időtartamuk rövid, és a gyakorisága eltérő lehet. Az állat a támadás során teljesen tudatában van. A fájdalom szindróma közepesen kifejezett, de a háziállat fél a vele együtt bekövetkező változásoktól. Az izomösszehúzódások a test bármely pontján diagnosztizálhatók. Jellemző jellemzője a lassú, progresszív összehúzódások.

Klónikus. Az állatorvosok megjegyzik, hogy ennél a típusnál az izomösszehúzódás intenzitása 30 és 60 másodperc között mozog. Közben az állat megnyugszik, és néhány másodperc múlva a görcsök megismétlődnek. A támadást gyakran hullámzó izomösszehúzódások jellemzik.

Epilepsziás. Ezek a legsúlyosabb és legfélelmetesebb izomösszehúzódások. Megkülönböztető jellemzőjük, hogy szinte megszakítás nélkül folytatják. Rövid idő elteltével a háziállat elveszíti az eszméletét a fájdalmas sokktól. Bizonyos betegségek esetén epilepsziás rohamok kísérhetik az állatot egész életében.

Az állatorvos az állat vizsgálata alapján pontosan meghatározhatja az izomösszehúzódás típusát.

Fontos! A szakértők emlékeztetnek arra, hogy az akaratlan izomösszehúzódások nem betegség, hanem csak egy súlyos kóros folyamat látható megnyilvánulása.

Okok, amelyek görcsrohamokat okozhatnak egy kutyában

Hosszú távú klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a rohamok az idegrendszer károsodásának következményei. Fejlődésük több okból is származhat:

 • Az agy vagy a gerincvelő sérülése különböző sérülések következtében;
 • A szervezet anyagcsere-folyamatainak rendellenességei, amelyek súlyos agykárosodás kialakulásához vezettek;
 • Mérgezés vegyi vagy mérgező anyagokkal;
 • Kimondott allergiás reakciók, amelyek különösen nehézek;
 • Az NA károsodását okozó fertőző betegségek;
 • Az agy vagy a gerincvelő daganatai, amelyek a létfontosságú tevékenység fontos központjait érintik;
 • Súlyos rendellenességek a belső szervek felépítésében vagy működésében;
 • Autoimmun rendellenességek és veleszületett rendellenességek.

Fontos: Az állatorvosok megállapították, hogy az idegrendszerbe történő bármilyen beavatkozás akaratlan izomösszehúzódásokat okozhat. Sérülések, fertőzések, neoplazmák vagy az NS elváltozások kialakulását kiváltó tényezők.

Milyen betegségek tünetei lehetnek görcsök

Hatalmas számú olyan patológia van, amely az akaratlan izom-összehúzódások kialakulását okozhatja.

Vizsgáljuk meg a leggyakoribbakat:

 • A szív- és érrendszeri betegségek a rendszereket oxigénhiány kíséri, ami az idegrendszer megzavarásához és a görcsös szindróma kialakulásához vezet;
 • Fertőzések. Kiemelkedő példa erre a veszettség, a tetanusz vagy a húsevők széles körű pestise. A kóros folyamat egyaránt lehet vírusos és bakteriális jellegű, a kórokozók pedig súlyos károkat okoznak az idegszövetben. A veszettséget nem lehet meggyógyítani, ezért az időben történő oltás az egyetlen módja a harcnak;
 • Szülés utáni exclampsia. A betegség közvetlenül összefügg a károsodott kalcium-anyagcserével, és újonnan született szukáknál rögzítik. Az elégtelen kalciummennyiség megváltoztatásához vezet az idegi impulzusok továbbításának intenzitása;

Talán érdekes lesz cikkünk: Szülés egy kutyában: mit és hogyan kell csinálni? Mire készülj?

 • Cukorbetegség. A rohamok az agysejtek alultápláltságára reagálva jelentkeznek. Ennek eredménye lehet a háziállat eszméletvesztés, bénulás, kóma vagy halál. A rohamok megjelenésének oka mind a gyógyszer helytelenül kiszámított dózisa, mind a glükóz időben történő bevitelének hiánya a testbe;

További információk a cikkben találhatók: Diabetes Mellitus kutyáknál: okok, kezelés, megelőzés

 • Mérgezés vagy mérgezés. A tudósok egyértelműen megkülönböztetik a kutya testének mérgekkel vagy méreganyagokkal, nehézfémekkel és egyéb vegyszerekkel történő mérgezését a klasszikus ételmérgezéstől. Az első esetben a háziállat görcsöket szenved, a második a gyomor-bél traktus rendellenességének hátterében folytatódik;
 • Anafilaxiás sokk;
 • Epilepszia.

További információ a cikkben található: Epilepszia kutyáknál: minden a betegségről és az elsősegély-nyújtási szabályokról

Fontos megérteni, hogy nem valószínű, hogy a rohamok kialakulásának okát önállóan ki lehet majd találni. Az első tünetek esetén azonnal tanácsot kell kérnie szakembertől.

Elsősegély rohamok esetén

Az állat állapotának legalább enyhítéséhez be kell tartania néhány egyszerű szabályt. Meg kell nyugodni, és nem kell olyan hirtelen mozdulatokat végrehajtani, amelyek megrémíthetik az állatot.

Az ideális megoldás az lenne, ha a kedvtelésből tartott ágyat áthelyeznék, de ezt kizárólag az izomösszehúzódások közötti időszakban kell megtenni.

Ne tegye a kutyáját az ágyra. A támadás idején nagy a sérülés veszélye az esés miatt, akár kis magasságból is.

Az állatorvosok azt is javasolják, hogy hagyják abba a kábítószer-használatot, a vízivást vagy az állat etetését.

A kutyát nem szükséges visszatartani, mivel egy ilyen döntés súlyosbíthatja a helyzetet.

A szakértők csak azt javasolják, hogy megpróbálja óvatosan megvédeni a háziállatot a sérüléstől. Ebből a célból csak enyhén fogja meg a fejét, hogy elkerülje annak a kockázatát, hogy a támadás idején kemény padlóba ütközzen.

Ha kedvence önkéntelen izomösszehúzódásokat tapasztal, akkor nem szabad késleltetnie a klinika látogatását vagy az állatorvos otthoni hívását. Csak a szakember képes azonosítani a rohamok okát, valamint szakképzett segítséget nyújt az állat állapotának enyhítéséhez.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.