A kutyám az örömöm!

EgészségParvovírus kutyáknál a betegség jellege, jelei, kezelése

Parvovírus kutyáknál a betegség jellege, jelei, kezelése

betegség

Az összes kutyafertőzés közül a parvovírus a leggyakoribb, és az egyik legveszélyesebbnek tekinthető. Az állatokban betegségeket okozó mikroorganizmusok nagyon szívósak és nagyfokú károsodást okoznak.Leginkább a fiatalok szenvednek parvovírusban a még mindig nem erős immunrendszer és a vitalitás hiánya miatt. Az időben történő oltás jelentősen csökkenti a fertőzés kockázatát, bár ez nem csodaszer - a parvovírusra még nincs univerzális gyógyszer.

Mi a parvovírus

A parvovírus definíciója alatt a mikroorganizmusok csoportját értjük, amelyeket egyesít egy közös jellemző - a test sejtjeinek gyors megfertőzésének képessége. Mivel a kórokozó vírusnak csak egy DNS-spirálja van, nem alkalmas reproduktív funkcióra. Szaporodásához kénytelen más sejtcsoportok "szolgáltatásait" igénybe venni. A kiválasztott sejt genetikai kódjába káros DNS-spirál kerül, és az elfogott „áldozat” haláláig vírustörzsek előállítására kényszerül.

A kórokozó baktériumok komplex kóros folyamatokat ébresztenek a kutya testében, véres hasmenést, méhen belüli magzati elhullást egy vemhes szukában. A parvovírustörzs felfedezése óta különféle mutációkon ment keresztül, és ma már megállapítást nyert, hogy a parvovírus által okozott fertőzések 80% -a a CPV-2b vírus genetikailag adaptált spiráljának sérülése.

Hogyan fordul elő a parvovírus fertőzés

A parvovírus kialakulásának fő kockázati csoportja az 1,5-6 hónapos kiskutyák. Az idősebb állatok immunisak a fertőzéssel szemben. Termelése vagy az oltás után, vagy az átvitt patológia eredményeként következik be.

Megjegyzés: A szoptatott kölykök antitesteket kapnak az oltott anyától, de a kapott immunitás nem tart sokáig. Hat hét elteltével a csecsemők teljesen nyitottak a fertőzésekre, és nagy az esélyük a megbetegedésre.

A betegség kialakulását kiváltó tényezőket a kölykök (rottweilerek, labrador retrieverek, terrierek stb.) Örökölhetik. A genetikai hajlam csoportjába tartozó fajtáknak nagy a kockázata a megbetegedésekre, még akkor is, ha megkapják az összes szükséges oltást.

A parvovírus fertőzés okai:

 • Gyenge karbantartás (szennyeződés, túlzsúfoltság stb.).
 • Helminthiasis (paraziták).
 • Kapcsolat a vírus kórokozójával.

Az átviteli típus lehet közvetlen vagy közvetett:

 1. Közvetlen fertőzés lehet egy orális széklet, nyál és / vagy egy beteg állat ürüléke. Például egy háziállat székletbe lépett egy vírussal, majd megnyalta a mancsait.
 2. A közvetett fertőzés a parvovírus szuperrezisztenciáján alapul. Életképessége évekig tart ruhákon, edényeken, játékokon, felületeken stb. Elég, ha egy háziállat megnyalja a fertőzött tárgyat (még akkor is, ha a vírus hónapokkal ezelőtt került rá).

kutya

A parvovírus jelei egy kutyában

Az inkubáció 2-14 nap, gyenge immunrendszerrel a háziállat aktívan fertőzött ezen időszak után. Szájon át történő érintkezéskor a vírus a szájba kerül és megfertőzi a nyirokcsomókat. Megszaporodva belép a keringési rendszerbe, és gyors sejtosztódással támadja meg a szöveteket:

 • Szívizom.
 • Nyirokrendszer.
 • Csontvelő.
 • A bél belső hámja.

A parvovírus fő tünete a véres hasmenés. Az érintett bélnyálkahártyán keresztül a baktériumok bejutnak a véráramba, és szeptikus sokkot, a létfontosságú szervek és rendszerek megzavarását, majd az állat pusztulását okozzák.

Egyéb tünetek:

 • Hányás.
 • Lázas állapot.
 • Apátia, fáradtság.
 • Az étkezés megtagadása.
 • Hőfok.

Feltétlenül olvassa el cikkünket:

Enteritis kutyáknál: diagnózis, tünetek, kezelés

A parvovírus diagnosztizálása kutyáknál

Az orvos feladata az összes lehetséges lehetőség kizárása, amelyek között a parvovírus az első, ha a négylábú beteg 2 évnél fiatalabb. Végül is a véres hasmenés (a betegség fő tünete) nemcsak a parvovírussal, hanem más veszélyes fertőzésekkel is lehetséges (húsevő pestis, hepatitis).

A pontos diagnózis érdekében laboratóriumi vizsgálatot végeznek a kutya ürülékéről a vírus jelenlétére vonatkozóan.

Parvovírus kezelési módszerek

A betegség súlyosságát figyelembe véve a fertőzés elleni terápiának keménynek és agresszívnek kell lennie. A fő feladat a vírus terjedésének visszaszorítása és az állat testének támogatása a betegségek elleni küzdelemben. A fertőzött háziállatot el kell különíteni és állandó fertőtlenítésre van szükség (a parvovírus immunis a klórtól eltérő fertőtlenítőkkel szemben).

Kábítószer-kezelés:

 • Cseppentők (a terápia alapja). A test helyreállítása hasmenés és hányás után. Addig folytassa, amíg a kutya étvágya visszatér.
 • Glükóz, sóoldat (súlyos kiszáradással).
 • Vértranszfúzió (vérveszteséges vérszegénységben szenvedő kölyökkutyák számára).
 • Antibiotikumok (a bél nyálkahártyájában található baktériumok elpusztítására).
 • Hasmenés ellenes (óvatossággal az utasítás szerint).
 • Hányáscsillapítók (a kiszáradás megelőzésére).
 • Immunterápia (veszélyeztetett kisállat fajták esetén).

Az állat legsúlyosabb körülményei között parenterális (intravénás) táplálkozás lehetséges, amíg a bélnyálkahártya helyre nem áll és a kutya nem képes enni.

A parvovírus élettartama kutyáknál

Lehetetlen megjósolni az események menetét. Minden a kortól, az immunrendszer erejétől és a betegség elhanyagolásának mértékétől függ:

 • Enyhe parvovírus - 1-3 napon belül egyedüli gyógyulás.
 • Időben megkezdte a kezelést súlyosabb formában - intenzív terápia alkalmazásával 3-5 nap alatt felépül.
 • Hosszan tartó hányás és súlyos véres hasmenés - az aktív kezelés ellenére a legtöbb esetben végzetes.

A hathetes korú kiskutyák napközben meghalhatnak a szívizomgyulladás kialakulása miatt. Mindenki örömére kevés ilyen eset van.

A parvovírus megelőzése kutyáknál

A fertőzés után a kedvtelésből immunitás alakul ki, de legfeljebb 1,5-2 évig. Az életen át tartó fenntarthatóság rendkívül ritka. A parvovírus megelőzésének legjobb módja az oltás. A kiskutya vakcina injekcióra való felkészültségét az orvos határozza meg, és az összes lehetséges közül kiválasztja a készítmény legjobb változatát.

A tulajdonos köteles elfogadható életkörülményeket teremteni az állat számára:

 • Biztosítson egyedi háztartási cikkeket (edények, ágynemű, játékok stb.).
 • Korlátozza a kapcsolatot más állatokkal (különösen a kóbor állatokkal).
 • Rendszeresen fertőtlenítse a kutya "tulajdonságait".
 • Kövesse az oltási ütemtervet.

Még a véres hasmenés egyetlen epizódja esetén is azonnal forduljon orvoshoz. Egy ilyen súlyos tünet elhanyagolása egy négylábú barát életébe kerülhet.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.