A kutyám az örömöm!

EgészségKennel (madárház) köhögés kutyáknál. Tünetek, kezelés, megelőzés

Kennel (madárház) köhögés kutyáknál. Tünetek, kezelés, megelőzés

óvoda

Az óvodai köhögést tudományosan fertőző tracheobronchitisnek nevezik. Bármilyen fajtájú és bármilyen korú kutyát érint. De a 8 évesnél idősebb kölyökkutyáknál és kutyáknál szövődmények alakulhatnak ki a betegség során.Ugyancsak veszélyben vannak a brachycephalic kutyák, például bulldogok vagy pekingi kutyák. A betegség oka azok a baktériumok, amelyek a légzőrendszer által terjednek egyik állatról a másikra.

Bordatella bronchistica - az egyik olyan baktériumtípus, amely provokálja a betegséget. Hatással vannak a légzőrendszerre.

A legkönnyebb a kennel köhögését a téli és a tavaszi szezonban kapni. Termékeny területe ennek a helynek a kutyák nagy koncentrációja kis területen: bölcsődék, kiállítások, menhelyek vagy területek, ahol kutyákat csoportosan sétálnak.

A betegség kellemetlen jellemzője, hogy terjedése villámgyorsan bekövetkezik, és rövid idő alatt hatalmas számú ember fertőzéséhez vezet.

Hogyan kezdődik a kennel köhögése?

Egy állatban, amelyre a fertőzés átterjed, a légcső és a hörgők gyulladnak. Ennek alapján a legelső és legszembetűnőbb tünet egy száraz, rekedt köhögés, amely a fulladásra hasonlít. Általában nagyon mély és meggyengítő. A köhögés a közvetlen fertőzés utáni második vagy harmadik napon jelentkezik. A kutya vizsgálatakor a következő változásokat fogja észrevenni:

  1. A nyálkahártya vörössége.
  2. A szemfehérje irritációja és vörössége.
  3. Lehetséges gennyes váladék az orrlyukakból.
  4. A testhőmérséklet enyhe emelkedése.
  5. Néha étvágytalanság figyelhető meg.

A betegség időtartama 10 és 21 nap között mozog. A meggyógyulás után a fertőzött egyén több héten keresztül tovább terjeszti a kennel köhögési baktériumokat egészséges állatokon.

Emiatt ajánlott a vírusból felépült kutyát elkülöníteni nemcsak a rosszullét csúcsa alatt, hanem az összes tünet eltűnése után is, legfeljebb 1,5 hétig. Ez a betegség nem terjed az emberek számára.

Hogyan kezeljük a madárházi köhögést

A betegség enyhébb formáiban a kezelés önmagában nem szükséges. A kutya teste egyedül küzd a fertőzéssel, és a betegség önmagában elmúlik.

Ha a betegség folyamán szövődmények derülnek fel, akkor kapcsolatba kell lépni az állatorvossal. Különleges célzott antibiotikum-kúrát fog előírni.

Az antibiotikumok célja a kennel köhögési vírusának semlegesítése, majd teljes elpusztítása. Annak érdekében, hogy segítsen kutyájának a baktériumok elleni küzdelemben, inni kell neki egy vitamint. A vitaminok támogatják az állat immunrendszerét és felgyorsítják a gyógyulási folyamatot.

A kennel köhögésének megelőzése

A madárköhögés okozta fertőzés megelőzésének legalapvetőbb intézkedése az, hogy elkerülje a nagy kutyakoncentrációjú területeket, kerítéseket végezve a kevéssé ismert állatokkal.

Ha ez például az állat kiállításokon való részvétele miatt nem lehetséges, akkor a legjobb megelőzés az immunitást erősítő vitamin- és ásványianyag-kiegészítők étrendbe történő felvétele lenne.

Az oltás egy másik bevált módszer a kennel köhögés megelőzésére. Ilyen gyorsan ható vakcina már évek óta létezik az orosz piacon. Az alkalmazás után a harmadik napon megteremti a kutya immunitását és 12 hónapig fenntartja.

Minden vakcinától eltérően ezt a vakcinát nem kell intravénásan vagy szubkután beadni. Az állat egyik orrlyukába van temetve, ami csökkenti a stressz és a szorongás valószínűségét.

A kutya immunitásának megőrzésére irányuló kompetens és időben történő profilaxis nem fáradságos feladat egy személy számára, és lehetővé teszi az állat védelme nemcsak az óvodai köhögéstől, hanem más betegségektől is. Ha a fertőzésnek sikerült bejutnia a szervezetbe, a megfelelő kezelés segít megbirkózni vele, minimalizálva a kellemetlen következményeket és szövődményeket.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.