A kutyám az örömöm!

EgészségParanalis mirigyek kutyáknál. Tisztítás, gyulladásos tünetek, megelőzés

Paranalis mirigyek kutyáknál. Tisztítás, gyulladásos tünetek, megelőzés

paraanal

Az állatorvosok örömmel veszik tudomásul, hogy egyre több tenyésztő kezdi szorosan figyelemmel kísérni négylábú háziállataik egészségét.

Rendszeresen tisztítják a kutyák fülét, figyelnek a lepedék és a fogkő megjelenésére, és helyesen levágják a körmüket. De nem minden tulajdonos tudja, hogy a kutya WC-je magában foglalja a paraanalis mirigyek állapotának figyelemmel kísérését is.Melyek a paraanalis mirigyek

Megjelenésében a paraanalis mirigyek váladékokkal teli kis tasakokhoz hasonlítanak. A tasakok tartalma óriási szerepet játszik az állat társadalmi adaptációjában. Sajátos illata van, amely lehetővé teszi a kutyák számára, hogy azonosítsák egymást.

Ennek a szagnak a segítségével a kutya megjelöli a területet, és hozzájárul a nyájon belüli hierarchikus kapcsolatok kialakításához és fenntartásához, valamint információkat továbbít az állatról.

Hol vannak a paraanalis mirigyek

A kutya végbélében találhatók, közvetlenül a végbélnyílás előtt. A gyomor-bél traktus patológiáinak hiányában, valamint fiziológiailag normális széklet esetén a kutyában a paraanalis mirigyek megtisztulása természetes módon történik.

A végbélen való áthaladás során a széklet nyomást gyakorol a mirigyekre, és a titok kialszik az ürülékkel együtt.

A paraanalis mirigyek elzáródásának okai

A gyomor-bél traktus patológiáinak vagy rendellenességeinek hiányában a tulajdonos nem is ismeri a mirigyek rendszeres tisztításának szükségességét.

De néha szükségessé válik a kedvence megsegítése, ezért minden tulajdonosnak világosan meg kell értenie, hogy milyen okok járulnak hozzá a csatorna eltömődéséhez. A leggyakoribb tényezők között az állatorvosok a következők:

 • A kutya minimális aktivitási szintje, amely a perisztaltika gyengüléséhez és a széklet stagnálásához vezet;
 • A mirigyek fiziológiailag helyes elhelyezkedésének, csatornáik görbületének megsértése. Ennek a patológiának oka lehet genetikai hajlam;
 • Az immunrendszer aktivitásának csökkenése egy korábbi betegség, műtét, kiegyensúlyozatlan táplálkozás stb. Eredményeként;
 • Terhesség és szoptatás ideje;
 • Ellenőrizetlen párzás vagy túl gyakori terhesség, ami a szuka testének legyengülését okozza;
 • Az emésztőrendszer megzavarása a rossz minőségű takarmány elfogyasztása következtében, valamint nagy mennyiségű csont és félkész termék bevitele az étrendbe;
 • Különböző sérülések

Fontos: Fontos helyesen megállapítani ennek a kóros állapotnak az okát. Ez nemcsak a tünetek enyhítését teszi lehetővé a paraanalis mirigyek rendszeres tisztításával, hanem a gyulladásos reakció tényezőjének kiküszöbölését is.

Az állatorvossal folytatott konzultáció, valamint az életmód, az etetés típusának és a kapcsolódó betegségek elemzése lehetővé teszi a probléma okainak megértését.

Tünetek, amelyek a háziállatnak a paraanalis mirigyek megtisztításához szükségesek

A szakértők olyan osztályozást dolgoztak ki, amely lehetővé teszi a kóros folyamat fejlettségének megállapítását az állatban előforduló tünetek alapján:

 • 1. fokozat. A kedvtelésből viszketés alakul ki, ami a végbélnyílás karcolásához vezet. A titok mennyisége minimális. A folyadék árnyalata az átlátszótól a fehéresig vagy enyhén sárgáig terjedhet;
 • 2. fokozat vastagabb sűrűségű váladék jellemzi. Számuk is jelentéktelen, az árnyalat fehér vagy sárga lesz. A kutya végbélviszketésének és karcolásának eredményeként szőr nélküli területek alakulnak ki (alopecia), a belső comb bőrét apró pustulák és vezikulák borítják. Tartalmuk átlátszó lehet, és a betegség súlyosabb lefolyása alatt - nem egyértelmű. Amikor az állat mozog, a hátsó végtagok mozgásának merevségét észlelik;
 • 3. fokozat. A váladék minimális lesz, állaga krémes. A kutya továbbra is aggódik a viszketés miatt, amelyhez neurológiai szindróma társul. A titok színe sötétsárgává válik;
 • 4 fok. A legnehezebb a kutya számára. A váladék színe sötétbarnától a feketéig áll, konzisztenciájára hasonlít az agyagra, vagy jellegzetes szemcséssége van. Bénítja a test hátsó részét, ha nem kezelik megfelelően.

Az állatorvosok azt javasolják a tulajdonosoknak, hogy figyeljenek olyan jelekre, amelyek közvetetten jelzik a paraanalis mirigyek kialakuló gyulladását:

 • Viselkedésváltozás. A kutya látható ok nélkül agresszívvá és ingerlékennyé válik;
  Étvágyhiány vagy annak éles csökkenése;
 • Fájdalom a végbélnyílás, a herék és az ágyék megnyomásakor;
 • A végbélnyíláson a haj és a bőr nedves lesz;
 • Hyperkeratosis (az epidermisz rendellenes megvastagodása egy bizonyos területen);
 • Az állat fokozott érzékenységgel rendelkezik;
 • Vörösség a végbélnyílásban;
 • Viszketés, amely nem gyógyuló fekélyek és eróziók kialakulásához vezet;
 • Depresszió, fáradtság;
 • Duzzanat a végbél területén.

Fontos: Ha ezek a tünetek megjelennek, azonnal forduljon állatorvosához. Szakember megvizsgálja az állatot, és megmondja, hogyan kell helyesen eljárni elzáródás esetén.

A kutya paraanalis mirigyeinek tisztítása

A tulajdonosnak tudnia kell, hogyan segítsen az állatnak a klinika látogatása nélkül. A manipuláció végrehajtásához előzetesen gondoskodnia kell orvosi vazelin és kesztyű jelenlétéről.

A műveletek egyszerű algoritmusának figyelembevételével minden tulajdonos könnyedén megtisztíthatja négylábú háziállatának mirigyeit:

 • A manipulációt a fürdőszobában kell elvégezni. Az állat fiziológiai jellemzőitől függően a titok eltérő szagú. Ha bútorokra vagy padlóra kerül, makacs foltokat hagy maga után, amelyeket nagyon nehéz eltávolítani. És sokkal könnyebb a fürdőszobát fertőtleníteni a manipuláció után, mint más helyiségekben;
 • Nyugtassa meg a kutyát. Agresszív állatok esetében a szájkosár jó megoldás. Kérjen meg egy családtagot, hogy segítsen a kutya tartásában. Nem valószínű, hogy tetszik neki ez az eljárás;
 • Feltétel a kesztyű használata. Ezután vazelint kell kennie a mutatóujjra, és vazelinnel meg kell kenni a háziállat végbélnyílását;
 • Az ujjat a végbélbe a lehető legnagyobb gondossággal helyezzük be, ügyelve arra, hogy ne sérüljön meg a kutya. Nem kell kapkodni. A körmöket rövidre kell vágni, hogy ne sérüljenek a végbél nyálkahártyái;
 • A végbélnyílás oldalán kis tasakok vannak. Érezd őket, és finoman nyomd meg masszírozó mozdulatokkal, hogy a tartalom kiürülését kifelé stimuláld;
  Győződjön meg arról, hogy mindkét mirigy üres;
 • A manipuláció befejezése után meg kell tisztítani a kutya végbélnyílásának területét;
 • Ha gyulladásos reakció lép fel, akkor jó megoldás lenne egy gyulladáscsökkentő hatású kúp bevezetése. Állatorvosától tisztázhatja a gyógyszer nevét.

paraanal

Fontos: ha egy háziállatot a paraanalis mirigyek elzáródásának problémájával diagnosztizálnak, akkor a tisztításuk eljárását rendszeresen el kell végezni. A szükséges készségek és gyakorlati tanácsokért forduljon szakemberhez.

Az állatorvos megmondja, milyen gyakran kell ellenőrizni a mirigyek állapotát, és speciális eszközöket is javasol a gyulladásos folyamat megszüntetésére a tisztítás után.

Ez a folyamat különös figyelmet érdemel a kicsi vagy miniatűr kutyafajták képviselőiben.

Ebben az esetben a szakértők azt javasolják, hogy ne helyezzen ujjat a végbélnyílásba, de steril szalvéta segítségével nagyon finoman nyomja meg a végbél területét. Ebben az esetben be kell fedni a paraanalis mirigyek helyének területét.

Ne felejtse el az orvosi kesztyűt, hogy elkerülje a váladékot a kezek és a belső tárgyak bőrén.

A paraanalis mirigyek elzáródásának következményei

Milyen következményei lehetnek annak, ha a háziállat figyelmen kívül hagyja a tulajdonos problémáját? Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a szekréció felhalmozódása esetén a kutya testében a paraanalis mirigyekben nagyon kellemetlen láncreakció vált ki:

 • A csatorna elzáródása a váladék túlzott felhalmozódásához vezet;
 • Kiváló táptalaj a kórokozó mikroflóra számára;
 • A kórokozó baktériumok aktív szaporodása a gyulladásos folyamat kialakulásának oka;
 • A hosszan tartó gyulladást súlyosbítja a mirigyek elgurulása;
 • Kezelés nélkül az idegvégződések érintettek, ami az állat hátsó végtagjainak bénulását váltja ki. Bizonyos esetekben a szepszis kialakulását észlelik.

Fontos: Az első riasztó tünetek megjelenésekor ne késleltesse a háziállat kezelését. Az állatorvossal folytatott konzultáció és egy hatékony terápia kijelölése enyhíti a kutya szenvedéseit és visszaadja az egészséges élet örömét.

A paraanalis mirigyek gyulladásának megelőzése

Nagyon nehéz elkerülni a paraanalis mirigyek elzáródását az ilyen patológiára hajlamos állatokban. Néhány egyszerű szabály betartásával azonban a tulajdonosok jelentősen csökkenthetik a megismétlődés kockázatát:

 • Növelje a fizikai aktivitást. A kutyának több időt kell töltenie a szabadban és aktívan mozognia. Így bekövetkezik a perisztaltika (a bél hullámszerű összehúzódásai) stimulálása, amely a gyomor-bél traktus időben történő kiürüléséhez és ennek megfelelően masszázshoz vezet a paraanalis mirigyek ürülékével;
 • A háziállat vizsgálata az emésztőrendszer krónikus betegségei miatt, amelyek a mirigyek elzáródásához vezethetnek;
 • Kiegyensúlyozott étrend. A fehérjetartalmú ételek túlzott bevitele növeli a székrekedés kockázatát. És ez növeli az elzáródás és a gyulladás valószínűségét a paraanalis mirigyekben.
  Helyes és rendszeres tisztítás, gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazásával és az állatorvos összes ajánlásának betartásával.

Fontos: Gyakorlati ismeretek és a mirigyek önálló megtisztításának képessége mellett is rendszeresen fel kell keresnie állatorvosát. Ez lehetővé teszi a háziállat állapotának figyelemmel kísérését és a leghatékonyabb gyulladáscsökkentő terápia kiválasztását.

Mikor szükséges eltávolítás

A manipuláció gyakorisága közvetlenül függ az étrendtől, az életmód aktivitásától, a kísérő betegségek jelenlététől, valamint az állat genetikai hajlamától.

Ezért egy kutya számára elegendő 5-6 hónaponként elvégezni az eljárást, egy másik esetében pedig másfél havonta meg kell tisztítani a paraanalis mirigyeket.

De ha az állat 5-10 naponta eltömődik és szövődmények alakulnak ki, akkor az állatorvos dönt a paraanalis mirigyek eltávolításának célszerűségéről. A műtéti beavatkozás nem különösebben nehéz.

A sebész két apró metszést végez, amelyeken keresztül a mirigyeket kihozzák és eltávolítják. Varratok a bőrön.

Megfelelő gondozás esetén a háziállat nem tapasztal kellemetlenséget, amikor egy napon belül kiüríti a beleket. Az előfeltétel az étrend megváltoztatása, amely lehetővé teszi a bélmozgások intenzitásának szabályozását és a székrekedés kialakulásának megakadályozását.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.