A kutyám az örömöm!

EgészségParainfluenza kutyákban tünetek, kezelés, megelőzés

Parainfluenza kutyákban tünetek, kezelés, megelőzés

megelőzés

A parainfluenza kórokozója egy olyan vírus, amely a paramyxovírusok családjába tartozik, a kutyák légi cseppekkel fertőződnek meg vele, egy beteg állattal érintkezve. Leggyakrabban ez olyan helyeken történik, ahol egyszerre tömegesen gyűlnek össze az állatok - menhelyeken vagy kiállításokon. A betegség általában kölyökkutyákat, felnőtt kutyákat érint, akiknek immunitását gyengítik más betegségek, például allergia vagy helmintikus fertőzés, valamint vemhes és szoptató állatokat. Ezenkívül az állat által tapasztalt stressz hozzájárul az immunitás csökkenéséhez és a fertőzés kockázatához.A betegség akut, általában enyhe lefolyással jellemezhető, de bonyolíthatja a tüdőgyulladás kialakulása és egy másodlagos, vírusos (például herpesz) vagy bakteriális fertőzés hozzáadása. Az inkubációs periódus két naptól egy hónapig változhat. Először a vírus bejut a légzőrendszerbe, majd a további szaporodás érdekében behatol a légzőszervek nyálkahártyáját bélelő hámsejtekbe, és nyirokáramlással bejut a regionális nyirokcsomókba. Ezek a folyamatok az ödéma kialakulásához és a nyálkahártya váladékának megjelenéséhez vezetnek a felső légúti traktusokban, és hozzájárulnak a test általános mérgezésének kialakulásához, amely kiszáradással és lázzal jár.

Ha a parainfluenza vírus újszülött kölyökkutyákat fertőz meg, akkor a tüdőgyulladás kialakulása mellett fennáll a veszélye annak, hogy károsodnak más szervek, vagy vírus hordozó fordul elő.

kutya

Parainfluenza tünetei:

A parainfluenza fő tünetei a köhögési rohamok és az orrfolyás. A köhögés általában edzés közben jelentkezik, vagy a légcső tapintásával válthat ki. Ezt a köhögést "madárháznak" nevezik. A hőmérséklet emelkedhet, és szomjúság, hányinger és hányás, a kötőhártya vörössége és apátia alakulhat ki. Ha másodlagos fertőzés (adenovírus, herpesz) csatlakozik, akkor a megnyilvánulások változatosabbak és súlyosabbak lehetnek.

A felső légutaknak a folyamatban való részvétele mellett létezik a parainfluenza bélformája is, amely veszélyesebb, mivel bőséges hasmenéssel és kiszáradással nyilvánul meg, ami miatt az állat kórházi kezelésre szorulhat.
A tüdőgyulladás kialakulása mellett a parainfluenza szövődménye egy kutyában károsíthatja a szív- és érrendszert is.

Fontos megjegyezni, hogy a paramainxovírus fertőzés tünetei, amelyek parainfluenzát okoznak, nem specifikusak, és más légúti betegségeket is elfedhetnek. Több légúti kórokozó egyidejű fertőzése is lehet, ami gyorsan növelheti a betegség súlyosságát és komplikációkhoz vezethet. A helyes diagnózis felállításához alapos állatorvosi vizsgálat, az állat több napos megfigyelése és további vizsgálatok szükségesek.

Laboratóriumi diagnosztikai módszerként az orrfolyás PCR diagnosztikáját alkalmazzák.

Keressen más vírusos betegségeket kutyáknál:

Meszesség kutyákban: diagnózis, tünetek, kezelés

Adenovírus fertőzés kutyákban: okok, tünetek, kezelés

parainfluenza

Parainfluenza kezelés:

A parainfluenza kezelése kutyákon nem specifikus terápiás módszerekkel történik, amelyek célja a kutya testének immunitásának és védekezésének fenntartása.

A korai szakaszban meleg italokat és melegített, vitaminokban gazdag ételeket ajánlanak.

Köhögés esetén köptetőket írnak fel.

Ha másodlagos bakteriális fertőzés csatlakozik, szükségessé válik széles spektrumú antibiotikumok felírása.

Ezenkívül ajánlott immunmodulátorok és vitaminok kúrája.

A parainfluenza megelőzése:

Megelőző intézkedésként egy beteg állat elkülönítése szükséges a más háziállatokkal való érintkezés kizárása érdekében. Javasoljuk továbbá, hogy a betegség kitörése során ne sétáltassa a kutyákat ott, ahol más kutyák járnak, mivel vírushordozók lehetnek, és járás után alaposan mossa meg a mancsait.

A megelőzés egyetlen hatékony eszköze a többértékű vakcinákkal történő oltás, amelyek a paramyxovírus antigént tartalmazzák, és amelyet évente végeznek.

tünetek

Fontos megérteni, hogy az oltás nem szünteti meg a vírusok hordozását, hanem csak hozzájárul a vírus elleni immunitás kialakulásához. Ez azt jelenti, hogy a kiállításokon vagy a tanítási órákon oltott kutyák vírushordozók lehetnek. Ezért, ha a kedvtelésből tartott állatok teste más múltbetegségek miatt jelenleg legyengült, akkor a gyógyulási időszakban el kell kerülni a stresszt és a más kutyákkal való érintkezést.

A teljes gyógyulás várakozása után egy idő után feltétlenül be kell oltani a fertőzés kockázatának elkerülése érdekében, mivel a parainfluenza kutyákban nincs specifikus kezelés, és az oltás az egyetlen megbízható módszer a betegség megelőzésére. Ezt fontos megjegyezni, mert nem minden esetben lehetséges a betegség sikeres lefolyása, a szövődmények kezelése pedig összetettebb és időigényesebb folyamat. Nem lesznek feleslegesek a szokásos megelőző intézkedések rendszeres fertőtlenítés és az állatok tartásának megfelelő feltételei formájában.

egészségesnek lenni!MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.